Mali savet – Aptamil

Već duže vreme hoću ovo da napišem, ali me uvek nešto odvuče na drugu stranu. Od kada sam postavila „Nedelje trudnoće“ svakodnevno na moj blog dolaze buduće mame da se raspitaju o svemu i svačemu. Svraćaju i mame koje su se tek porodile, pa imaju problema sa dojenjem, svašta nešto. Imam jedan mali savet za mame koje nemaju dovoljno mleka ili iz nekog drugog razloga dohranjuju svoje bebe veštačkim mlekom. Sa svojom decom sam koristila „Aptamil“ i mogu da ga preporučim svim mamama.

Prošle godine u parku, tata, Jovana, Jana, Marko i ja trudna i debela, sretali smo bračni par sa malim dečakom. Reč, dve i tako. Zapita se mama te bebe kako postižemo sve, pa kako ja trudna izlazim na kraj sa tolikom decom, a ona ni sa jednim ne može da izađe na kraj, tamo ovamo i dotaknemo se Aptamila. Tu ja ishvalim Aptamil, a ona kaže „ma jeste dobar, nego ustajem noću po 10 puta, kuvam flašice, vodu, hladim, mućkam, bućkam…muka živa.“ Odvukoše me na drugu stranu, rastasmo se, a ne rekoh ženi šta i kako mi radimo. Njen mali verovatno već dugo nije na veštačkom mleku, ali mnoga druga deca jesu, a ovo bi bio savet za sve mame i tate koji noću zbog „bućkanja“ Aptamila ustaju po celu noć.

Kupite jedan dobar, lep, veliki termos, dve, tri flašice za mleko. Svako veče pre nego da legnete prokuvate vodu, ohladite na određenu temperaturu, sipate u termos i dobro zatvorite. Operete flašice i prateću opremu i sve to sa Aptamilom stavite na dohvat ruke, do vašeg kreveta, privučete krevetac do vas i spavate. Poželjno je da imate kutiju za veštačko mleko, lakše je. Kada beba počne da se budi, sipate vodu iz termosa u čistu flašicu, stavite određeni broj kašičica mleka, (o ivicu kutije mleka izravnate da se ne biste mučili sa nožem) stavite poklopac na flašicu i promućkate. Bebici flašicu „potkočite“ pelenom i još pospana beba dobije šta želi, a da ne stigne da se probudi i da vi ne mrdnete iz toplog kreveta. Beba dobije lep, ukusan, svež obrok. Sledeći put kada se beba probudi, postupak ponoviti sa drugom čistom flašicom, tako da opet ne morate da se motate po kuhinji.

Na ovaj način, beba nauči da ne mora svaki put kada je gladna da bude izvađena iz kreveca, da se rasani, da plače, da čeka, pa tako vremenom počne i po celu noć da spava. Eto to je taj prost i jednostavan savet, ali ne seti se svako, pa ovako možda nekome mogu da pomognem.

breastfeeding2

I za kraj da kažem ŽIVELO DOJENJE I SISE PUNE MLEKA… ako na žalost nema mleka u njima onda ŽIVEO APTAMIL!

aptamil

Posted on 28/01/2009, in NAŠA DEČURLIJA, SVAŠTA NEŠTO and tagged , , , , , . Bookmark the permalink. 31 коментара.

  1. Mi smo koristili Bebelak, a kasnije mleko Kravicu sa plazmom… Uh , kako smo ih nabumbali…
    A za savete oko dojenja tu sam tata mata, cesto me zena zajebava sto zenama dajem savete, pa se jos uzivim kao da ja treba da dojim…

    Свиђа ми се

  2. Deda nama nažalost dojenje nije išlo, (nisam uspevala da proizvedem dovoljnu količinu mleka) jedva smo sastavili po mesec dana svako dete. Možda sam tebe trebala da kontaktiram, ne sumnjam da su tvoji saveti delotvorni. 🙂

    Свиђа ми се

  3. hehehehe Deda 😀

    definitivno koristan savet Čarolijo! Upamtih, pa ako Bog da budem imala decu, koristiće :)))

    Свиђа ми се

  4. Drvena savet je krajnje jednostavan, a puno znači kada se koristi, jer svaki minut sna bude važan. 😉

    Свиђа ми се

  5. I ja sam clan Aptamil fun club, i sprovodila sam istu caku s termosom,ali gde bas sad nadje da pises o njemu, ‘si cula da su ga povukli iz prodaje?

    Свиђа ми се

  6. Sad sam se setila Magi. Nisam čula da su ga povukli, više ga ne koristimo, prerasli smo. Baš ću da vidim.

    Свиђа ми се

  7. Mislim da to nije bilo ništa strašno, jer je na oko bilo vidljivo da nije u redu. „Ono što u svakom slučaju stoji, to je da su proizvodi neškodljivi za decu.“ To su utvrdili, a ta serija je imala karamelizovane čestice koje i inače postoje u mleku i nisu štetne. Promenile su boju usled visoke temperature. Dobro je da niko nije davao svojim bebama, jer je bilo vidljivo.

    Свиђа ми се

  8. Ovaj savet može da se koristi i sa bilo kojim drugim mlekom u prahu, opet kažem živele sise.

    Свиђа ми се

  9. Nisam pratio na televiziji ali danas čitah o slučaju crnih grudvica u Aptamil 1 mleku, pa čisto da skrenem pažnju da se trenutno rade testiranja i da je povučeno 7200 kg mleka sa tržišta
    http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=01&dd=29&nav_category=12&nav_id=341921

    Свиђа ми се

  10. Da Prokko i ja sam tek malopre videla. Sad je bilo i na vestima.

    Свиђа ми се

  11. U vestima koje sam ja slusala su rekli: verujemo da nije bilo skodljivo! Bas smo se stresli na to. I ja kazem: zivelo dojenje,ali nekako nismo imali srece s tim. Zato mi je termos postao najbolji drug i kasnije su me sve prijateljice obozavale zbog tog izuma 🙂

    Свиђа ми се

  12. uh, dobro je da si obaveštena . . .

    Свиђа ми се

  13. Magi termos je zakon, svuda smo ga nosili sa sobom. 😀 Što se tiče poslednjih vesti u vezi Aptamila, ja u ovoj zemlji više nikome ništa ne verujem i ako kažu da je sve ok i ako kažu da nije ok. Sve je to mafija.

    Свиђа ми се

  14. Drvena prerasli smo mi Aptamil keca, a kažu da taj nije OK, kao što već rekoh nikom ništa ne verujem.

    Свиђа ми се

  15. Hvala, mozda uskoro zatreba

    Свиђа ми се

  16. Fly dobro je znati, ali bolje da ne treba. Sise su zakon. 😀

    Свиђа ми се

  17. Ma znam i ja da su sise zakon, zato ih i volim!!! 😉
    Jurim neki posao u bgd, i ako se zaposlim dolazicu cesto za bgd, pa bi bilo lepo da se vidimo.
    Pozdrav za vas

    Свиђа ми се

  18. koji termos je dobar i gde ima da se kupi?

    Свиђа ми се

  19. Vesna mi smo koristili najobičniji termos, verovatno ima da se kupi u nekim prodavnicama posuđa, a verujem da može i da se nađe u bolje snabdevenim supermarketima.

    Свиђа ми се

  20. Molim Vas za savet jer vise ne znam sta da radim. Moj bebac ima 2,5 meseci pije Novalac formulu koju su nam preporucili. Kad je imao mesec dana sve je bilo ok, jede spava, razmaci na 3 sata. Kako je stariji, stvar se pogorsala. On jednostavno ne moze da bude sit 3 sata. Popije predvidjenu dozu za svoj uzrast ali ocigledno ga ne cini dovoljno sitim. Sve bi bilo u redu da on hoce i vecu dozu da popije ali to je neizvodljivo jer jedva pije 120 ml po obroku. Prvo sam mislila to je od grceva ali ako moje dete toliko place posle 1,5 vremena,pa ga presvucem, pa daj caj, pa vodu, pa nosi ga, pa vozaj u kolicima a on i dalje place do zacenjivanja i onda kad dam flasicu on samo sto je ne proguta, to ipak govori da je dete gladno. I onda ispada da dnevno ima 8 obroka, cini mi se kao da non stop samo jede. Cak sam pomisljala da promenim mleko (drugog proizvodjaca) ali ne znam da li to ima neke veze i da li ce da mu skodi. Pedijatre necu vise nista da pitam jer svako prica svoju pricu uglavnom razlicitu. Pa pitam Vas kao iskusnu majku, teorija je jedno a praksa drugo. Unapred se zahvaljujem.

    Свиђа ми се

  21. Pozdrav Mirjana. Koliko sam razumela 120 ml mu je dovoljno za jedan obrok, tj. više ne može da popije, ali ubrzo ponovo ogladni, jer mu u stvari 120 ml nije dovoljno. Lično nisam vodila računa da li je prošlo tačno 3 sata, više ili manje. Bez obzira na sve savete, pratila sam samo ritam bebe. Ako su suvi, ne boli ih ništa, znači da su gladni, pa im dam da jedu, bez obzira koliko je vremena prošlo. Ako za sat i po vremena ostane suv, odmah mu ponudi da jede, bez da ga nosaš i ljuljaš. Neće on svaki put da popije 120 ml, tako da to neće biti 8 obroka. Noću svoje bepce čak nisam ni vadila iz kreveca, sem ako se ukake, jer nema šta drugo da ih tera da plaču sem gladi. Samo ih okrenem na stranu i potkočim peškirom, njima je tako udobno, a i ne rasane se, dam im flašicu i oni se umire. Pokušaj kao što sam ja, pa javi kako teku stvari. Sve to brzo prođe, ali dok traje čini nam se da nikada neće. Rastu deca ko iz vode, živi i zdravi nam bili. 🙂

    Свиђа ми се

  22. Draga Carolijo, samo da ti se javim i kazem da sam se malo smirila i da smo se malo doveli u red. Shvatila sam da da je moj bebac jos uvek mali i da ipak on diktira tempo a ne ja. Isto tako, bili smo kod pedijatrice koja je i specijalista za ishranu odojcadi i dece i rekla je da je moj bebac idealan. On raste ubrzano ali je srazmera, koliko se goji toliko i raste. Mereni su mu i kozni nabori i nema gram sala. Jedino sto je mnogo napredovao i zato trazi da stalno jede. Inace po njenoj preporuci rekla je da hranimo dete na zahtev samo da pazimo koliko popije za 24h i da dajemo vise tecnosti odnosno caj i vodu i da se ne opterecujemo satnicom. I da, presli smo na Aptamil 1 i cini mi se da mu se vise svidja. Prvo je bio na Novalaku, ja sam probala i jedno i drugo mleko i Aptamil mi je ukusniji. Pa valjda i ovde vazi pravilo, sta se svidja mami svidja se i bebi. Veliki pozdrav i hvala za savete:) Nastavljamo da rastemo….:)

    Свиђа ми се

  23. Drago mi je Mirjana. Samo napred. Aptamil je stvarno ukusan. 🙂 Ja mojima nikada ništa nisam davala pre nego da ja probam. 😉 Uživajte. Puno pozdrava i poljubaca. 😀

    Свиђа ми се

  24. Draga Mirjana,moja sestra ima cerkicu od 2 meseca i isto je hrani Novalacom.Ne znam jesi gledala u Aksi,ima Novalac za decu sa jacim apetitom koja su cesto gladna,gusci je i hranljiviji, Novalac NF.Ona joj daje nocu ovo mleko i kaze da duze spava.

    Свиђа ми се

  25. da li neko moze da mi kaze koliko dugo aptamil mleko moze da stoji napravljeno pre nego ga bebac popije?

    Свиђа ми се

  26. Draga Kristina, probala sam ja i taj Novalac po preporuci pedijatra ali moja beba taj Novalac nije volela jer je gusci i stalno je bljuckala. Ja sam presla na Aptamil pre mesec dana i zadovoljna sam. Ustalili smo obroke, cak smo bili i izbacili obrok oko 2 i bilo je sve u redu ali sad sam u novom problemu. Beba ima 4,5 meseci i opet je pocela da se budi nocu i to bukvalno na svakih 2 sata. Ne place, probudi se i prevrce se po krevetu jedva ga obuzdam. Onda se tamo oko 3 malo zaplace ja dam cuclu i on nastavi nekih sat vremena i opet budjenje. Ne znam sta se desava. Rekli su mi da ne vracam da jede nocu jer vec treba da prespavljuje celu noc bez obroka ali ja stvarno ne znam koga da slusam. Cinimi se da nisu zubi u pitanju jer ne place i nije nervozan. Ako neko ima neki savet nek kaze. Cinimi se da sam vec hronicno umorna jer prakticno ne spavam po celu noc.

    Свиђа ми се

  27. Odgovor za Strajke je da svako odaptirano mleko moze do 1 sat da stoji napravljeno na sobnoj temperaturi pre nego sto ga beba popije. Ne valja ga podgrevati niti stavljati u frizider i nikako napravljeno u termos.

    Свиђа ми се

  28. Pozdrav svima.Ja imam veliki problem,jer moj sin nece da prihvati ni jedno adaptirano mleko,hoce da sisa a ja sam ostala bez mleka.Inace ima 4,5 meseci i 7kg.Jos nam je ostao aptamil da probamo.Da li je neko imao slicno iskustvo?

    Свиђа ми се

  29. Pozdrav,

    supruga mi se porodila 19.6, znaci pre jedno 40 dana, i vrlo brzo ostala bez mleka.
    Odlucili smo da kao sa prvim detetom (ista prica) krenemo sa aptamilom, i steVan ga je prihvatio bez problema.
    Nakon 35 dana na kontroli, napredovao je 1.9 kg (izasao zi porodilista sa 3 kg /50 dugacak) i pedijatar je bio zadovljan, kaze da jeste malo vise ali da je OK.

    E sad, moj metabolizam je dosta brz, i i zgleda da je steVan povukao na mene, pa ne znamno sta da radimo. ‘Problem ‘ je jer pojede 120 ml aptamila ali opet nakon 2 sata trazi opet da jede. Nekad uspemo da istermao i da jede na 2.5 – 3 sata, ali dosta cesto, vidimo da je gladan… Komentar mog prijatelja je da je imao isti problem sa aptamilom je da kada je presao na impamil, da mu se dete smirilo i bilo sito duze nego sa aptamilom…
    Stevan pojede ne dan oko 900ml, ali izgleda da mu to nije dovoljno (tj. kolicinski jeste, ne moze u cugu da pojede vise od 120) ali izgleda da vrlo brzo svari hranu i da je onda gladan..

    Kaki lepo, 5-6 puta na dan, stolica je skorz OK – zute boje, hoce i vodu da pije izmedju obroka.. Sve ukazuje da mu izgleda sastav aptamila slab.

    E sad, menjati na Impamil ili dati mu cesce da jede?
    Hvala unapred na savetima…

    Свиђа ми се

  30. Mu davam aptamil bebeto e 7 nedeli kollku llazici da mu stavam za 90ml,pozdrav

    Свиђа ми се

  31. Takodje sam odusevljena aptamilom, sin mi je pio pune dve godine isli smo do aptamil junior 2, prezadovoljni, sada cerka od rodjenja pije super napreduje, cvrsta je, takodje nocu ne uzimam bebu iz kreveca, zacas ja spremim aptamil, skup jeste ali je jako dobar

    Свиђа ми се

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.