Nedelje trudnoće

bebe

Prvo da kažem. Nisam ponovo trudna, ali želim ovo da objavim iz razloga što na moj blog s vremena na vreme, ko zna kojim putevima zalutaju i trudne, buduće mame koje zanimaju nedelje trudnoće. Ovo je izveštaj koji sam dobijala tokom svojih trudnoća iz nedelje u nedelju, pa možda nije loše da ga objavim u celini. Na žalost nemam prvih 12 nedelja, ali možda sve ovo nekom bude korisno.

Prvo da kažem da nije ništa čudno, da se trudna žena nađe zbunjena zbog tog „doktorskog“ računanja trudničkih nedelja, ali to po njima ide ovako, pa se vi drage moje nađite. Troje sam ih rodila, pa tako vam mogu iz prve ruke reći sve što vas zanima, slobodno pitajte, spremna sam da vam pomognem koliko umem i mogu. Možete pitati apsolutno sve što se tiče trudnoće, malih bebica, dojenja, dohrane, dečice i padobranstva. Odgovoriću vam iz svog iskusta, a nije malo.

1 mesec: 1-5 nedelja
2 mesec: 6-9 nedelja
3 mesec: 10-13 nedelja
4 mesec: 14-17 nedelja
5 mesec: 18-21 nedelja
6 mesec: 22-26 nedelja
7 mesec: 27-31 nedelja
8 mesec: 32-36 nedelja
9 mesec: 37-40 nedelja

Trenutno ste u 13. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 195 dana.
Uspesno ste savladali 30% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 6,5 – 7,8 cm, a teska 15 – 30 g.

Koliki ste Vi?
Moguce je da ste dobili koji kilogram do sada, osim ako imate jutarnje mucnine pa ne jedete mnogo.

Rast i razvoj Vase bebe
Bebin rast i razvoj ce posebno biti upadljiv od ove nedelje pa do 24 nedelje. Beba je vec udvostrucila svoju velicinu od 7 nedelje. Nastavlja se oblikovanje lica, posebno nosa i obraza, a ocni kapci se spajaju i beba sve vise poprima ljudski oblik
________________________________________

Trenutno ste u 14. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 188 dana.
Uspesno ste savladali 32% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 8,0 – 9,3 cm, a teska oko 25g.

Koliki ste Vi?
U ovom periodu trudnoce verovatno cete razmisljati o odeci za trudnice. Uzivacete u trudnoci vise ako nosite odecu koja je udobna i koja vam odgovara umesto da pokusavate da dugme ili zip drzite zakopcano. Svaka trudnoca je drugacija, ne samo medu zenama vec i u odnosu na vasu prethodnu trudnocu. Vase telo raste drugacijim tempom sada nego u prethodnoj trudnoci i razlicito od drugih zena i mozda ce stomak kasnije ili ranije da se primeti. Sve je individualno.

Rast i razvoj Vase bebe
Lice vase bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se koren nosa, formirani su obrazi, usi su sa strana na vratu prema glavi, a oci su sve blize jedno drugome. Kod muskih fetusa razvija se prostata, a kod zenskih fetusa se jajnici spustaju iz stomaka u malu karlicu.

Kako se ponasati?
Prekomerna tezina na pocetku vase trudnoce moze da pretstavlja problem u toku trudnoce. Morate uzimati hranu sa manje kalorija u toku trudnoce.
________________________________________

Trenutno ste u 15. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 181 dana.
Uspesno ste savladali 35% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 10 – 12 cm, a teska 50 – 100 g.

Koliki ste Vi?
Vasa trudnoca se vec vidi, ako ne u obicnoj odeci onda sigurno u kupacem kostimu.

Rast i razvoj Vase bebe
U ovom periodu, koza vase bebe je veoma tanka. Telo bebe je prekrivenolanugo glacicama koje rastu gotovo po celom telu fetusa. Veruje se da lanugo dlacice imaju zastitnu ulogu, pre svega pridrzavajuci vernix na povrsini koze. Vernix je masni, vostani i sirastog izgleda sloj koze koji beba sama izlucuje i stvara. Lanugo dlacice otpadaju, a vernix vecim delom iscezava pre nego sto se beba rodi. Razvijaju se kosti, kao i kostana mozdina. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba je time i sve savitljivija. Sada vasa beba moze svoje prstice stisnuti u saku.

Kako se ponasati?
Tokom prvog tromesecja trudnoce dobitak na telesnoj tezini je neznatan, a potom ravnomerno raste otprilike u ritmu 400 – 500 g /nedeljno tokom drugog i treceg tromesecja, tako da je ukupni dobitak na kraju trudnoce nekih 10 – 12 kg. Suvise mali unos kalorija moze dovesti do deficita hranljivih supstanci u majcinom organizmu sto za posledicu ima zaostatak ili prestanak rasta deteta, premala porodajna tezina i cak prevremeni porodaj. Izmedu 15. i 18. nedelje radi se triple test .
________________________________________

Trenutno ste u 16. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 174 dana.
Uspesno ste savladali 37% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 12cm, a teska oko 80g.

Koliki ste Vi?
Tokom 16. nedelje nastavlja se dalji rast materice, koja se sada uzdize nekih 2 poprecna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vreme materica sadrzi vec i 250 ml plodove vode.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice prekrivaju gotovo celu povrsinu koze bebe, a jasnije se isticu dlacice na obrvama. Pocinje rasti kosa na glavi. Noge bebe su sada duze od ruku. Prsti na rukama su vec sasvim formirani. Ako vam ovo nije prva trudnoca, vec mozete da osetite pokrete bebinih ruku i nogu. Mnoge zene opisuju prve pokrete bebe kao treperenje ili kao mehurice. Vi vec mozete da pocnete da osecate pokrete bebinih ruku i nogu, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoca.

Kako se ponasati?
Jedna od lepih stvari u trudnoci je to da ce vecina doktora reci da treba da imate vise uzina izmedu obroka, cak i 3-4 uzine dnevno. Dijagnosticka amniocenteza se najcesce izvodi izmedu 16. i 18. nedelje trudnoce.

Trenutno ste u 17. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 167 dana.
Uspesno ste savladali 40% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Beba je dugacka izmedu 11 i 12 cm i teska oko 125 g.

Koliki ste Vi?
Nastavlja se rast materice cije se dno (fundus) sada nalazi negde oko sredine izmedu stidne kosti i pupka. Ovo je vreme da izaberete grudnjak po meri i pocnete koristiti neku od krema protiv strija.

Rast i razvoj Vase bebe
Doslo je do potpunog razvitka placente (posteljice). Koza bebe je jos uvek tanka i nema vidljivog potkoznog masnog tkiva. U ovoj nedelji pocinje stvaranje i odlaganje smedeg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma vazni u proizvodnji topline. Sada bi trebali da osetite pokrete bebe, ako ne ove nedelje onda sigurno sledece.

Kako se ponasati?
Kegelove vezbe su jednostavna tehnika za jacanje misica u predelu vagine. Pripremaju ih za porodaj i pomazu oporavku posle porodaja. Ove vezbe, u bilo koje vreme i bilo gde, moze da radi svaka trudnica, i da ima koristi od njih. Pogledajte i clanak vegeterijanstvo u trudnoci.

Trenutno ste u 18. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 160 dana.
Uspesno ste savladali 42% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 14 cm i teska oko 150 grama.

Koliki ste Vi?
Vi ste se verovatno vec ugojile oko 4 kg, ali povecanje tezine se razlikuje od trudnoce do trudnoce. Moguce je da vam se jevi: osecaj napetosti i tezine u nogama; grcevi u listovima, kao i osecaj trnjenja u nogama; oticanje stopala i skupljanje tecnosti oko skocnih zglobova i na potkolenicama; pojava prosirenih vena na nogama.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba nastavlja da raste i da se razvija, mada sada malo sporije. U ovo vreme zavrsava se okostavanje sitnih koscica unutrasnjeg uha, kao i razvoj onog dela mozga koji prima i preraduje zvucne signale, tako da od ovog vremena vasa beba moze cuti i zvukove koji dolaze izvana.

Kako se ponasati?
Gvozde igra najvazniju ulogu u trudnoci i treba da unosite oko 30 mg da bi ste zadivoljile dnevne potrebe. Mnogi vitaminski dodaci za trudnice sadrze dovoljno gvozda i ako koristite ove pilule, popite ih sa casom soka od pomorandze ili grejfruta da bi ste povecali apsorbciju gvozda.

Trenutno ste u 19. nedelji trudnoće.
Do srećnog događaja još 152 dana.
Uspešno ste savladali 46% trudnoće.

Koliki ste Vi?
Vaša težina raste iz nedelje u nedelju. Evo koliko teži vač stomak u ovom trenutku:
– dete: oko 200 g
– placenta: 170g
– plodova voda: 320 g
– materica (pre trudnoće teži svega 50 g): 320g
– dojke: 180 g
– dodatna količina krvi i zadržana tečnost

Rast i razvoj Vaše bebe
Nervne ćelije kao i nervi (njihovi produžeci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mesta, pa beba sada svesno upravlja svojim pokretima. Počinje da se formira masno tkivo. Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mlečne. Ekstremiteti dostižu odgovarajuće proprocije.

Kako se ponašati?
Vaš doktor će vam sigurno skrenuti pažnju da ne uzimate biljne preparate i lekovita sredstva bez konsultacije sa doktorom, jer u toku trudnoće takva sredstva mogu da budu veoma opasna i za vas i za vašu bebu.

Trenutno ste u 20. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 146 dana.
Uspesno ste savladali 47% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 16 cm a teska oko 260 g.

Koliki ste Vi?
Vasa materica ce se sada nedeljno uvecavati za jedan centimetar. S porastom materice mogu se poceti javljati tegobe usled kompresije okolnih organa: pritiska na zeludac, bubrege i pluca. Posledice ovog pritiska mogu biti losija probava, cesto mokrenje, odnosno nedostatak vazduha prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje koze, cesca je pojava strija. Iako vi samo povremeno osecate bebine pokrete, ona se stalno krece, ali vi niste u mogucnosti da je uvek osetite. Njene pokrete osecate samo onda kada ona rukama ili nogama udari o zid materice.

Rast i razvoj Vase bebe
Razvoj, zadebljanje i diferencijacija slojeva koze. Posebne masne zlezde stvaraju vostanu (sirastu) supstancu koja se naziva vernix caseosa, i koja se odrzava na kozi zahvaljujuci prisustvu lanugo dlacica. Vernix je izuzetno bitan u zastiti koze vase bebe od delovanja plodove vode. Pocinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.

Kako se ponasati?
Normalno je sto vi i vas partner ocekujete buduce roditeljstvo sa pomesanim osecanjima. Sto se termin porodaja priblizava tako rastu i strahovi; mozda se pitate da li ste dovoljno zreli za roditeljstvo i kako ce se to odraziti na vas odnos prema partneru. Najbolje je iskreno razgovarati o tim strahovima.

Trenutno ste u 21. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 139 dana.
Uspesno ste savladali 50% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Fetus je, od temena do zadnjice, dugacak oko 18 cm, a tezak oko 300 gr.

Koliki ste Vi?
Ove nedelje ce vas struk nestati i svi ce znati da ste vi trudni. U ovom drugom tromesecju se najvise dobija na tezini i rastu potrebe za kalorijama. Treba da povedete racuna ne samo koliko vec i sto jedete: izbegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Rast i razvoj Vase bebe
Napreduje razvoj digestivnog trakta i on vec funkcionise na naki nacin. Vasa beba vec guta tecnosti. Veruje se cak da gutanje amnionske tecnosti moze da pomogne za rast i razvoj digestivnog sistema i dobro funkcionisanje posle rodenja.

Kako se ponasati?
Mnoge zene osete neverovatnu zudnju za odredenom hranom, a neke nemaju nikakvu posebnu zudnju.

Trenutno ste u 22. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 132 dana.
Uspesno ste savladali 52% trudnoce.

Kolika je Vaša beba?
Vaša beba je dugačka oko 19 cm (merena od temena do zadnjice), a teška blizu 350 gr.

Koliki ste Vi?
Vaša materica je sada oko 2 cm iznad pupka. Vi se verovatno osećate dobro i udobno u svojoj trudnoći. Većina trudnica uživa u drugom tromesečju jer su nestali simptomi trudnoće, gađenje i povraćanja, a telo se naviklo na povećanu težinu.

Rast i razvoj Vaše bebe
Nastavlja se razvoj mozga, kao i razvoj čula dodira i svesnost vaše bebe.

Kako se ponašati?
Veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti u toku trudnoće. Tečnost će pomoći vašem telu u procesu prerade hranjivih sastojaka iz hrane, razvoju novih ćelija, održati dobar krvni pritisak i pomoći kod regulacije telesne temperature. Sada Vam je sigurno teško da se namestite za spavanje. Pročitajte više o spavanju u trudnoći.

Trenutno ste u 23. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 125 dana.
Uspesno ste savladali 55% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 20 cm, a teska skoro 450 gr.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dodali 5 do 7 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Pokreti bebe mogu biti veoma zivi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nezni. Lunago dlacice pokrivaju celo telo. Bebina koza vise nije prozirna vec usled stvaranja pigmenta pocinje biti crvenkasta.

Kako se ponasati?
Neki prijatelji ili poznanici ce vam reci da ste veliki kao da nosite blizance dok ce drugi reci da ste mali i da sigurno niste u petom mesecu trudnoce. Nemojte da se brinete i razmisljate o tome sta kazu, setite se samo da je svaka trudnoca drugacija i da bebe rastu razlicitim tempom. Vas doktor ce da kontrolise vase mere i tezinu prilikom svakog odlaska na konrtolu i on ce biti prvi koji ce da uoci neke probleme. Odrzavajte vasu tezinu stabilno i sve ce biti u redu.

Trenutno ste u 24. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 118 dana.
Uspesno ste savladali 57% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 530 gr, a dugacka oko 21 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Materica je oko 5 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba poprima sve vise izgled na koji smo navikli: oci su se priblizile na udaljenost koja je normalna i jos uvek su zatvorene, a usi su zavrsile svoj put i upravo su tamo gde i trebaju biti. Na ocnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi jos snaznije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao sto ce izgledati kada se rodi.

Kako se ponasati?
Neke trudnice pate od zapusenog nosa pa cak i krvarenja. Veruje se da hormonske promene u vasem telu prouzrokuju vecu prokrvljenost i vecu osetljivost nosnih kanala. Porazgovarajte sa vasim doktorom sta da koristite da bi ste smanjili simptome.

Trenutno ste u 25. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 111 dana.
Uspesno ste savladali 60% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 700gr, a dugacka oko 22 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je velika kao fudbalska lopta i dolazi do veceg pritiska na zeludac sto daje osecaj tezine u stomaku.

Rast i razvoj Vase bebe
Vaca beba svakog dana ima sve vece sanse da prezivi ako dode do prevremenog porodaja. Masa se povecava i sazreva nervni sistem. Polni organi su sasvim razvijeni i lako se moze utvrditi pol ultrazvucnim pregledom, osim ako polozaj bebe to nedozvoljava.

Kako se ponasati?
U toku trudnoce moguce je da cete osetiti svrab na kozi stomaka. Nije u pitanju osip, vec vas stomak raste i vasa koza se takode rasteze i to zatezanje koze uzrokuje svrab. To je normalno i prirodno i mozete smanjiti svrab mazanjem neke hidrantne kreme po stomaku.

Trenutno ste u 26. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 104 dana.
Uspesno ste savladali 62% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 850 grama, a dugacka oko 23 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 6 cm iznad pupka. U drugoj polovini trudnoce, vas stomak ce da raste oko 1 cm svake nedelje, i ako ste pratili savete o zdravoj i ujednacenoj ishrani u toku trudnoce moguce je da ste dobili izmedu 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba vec ima neki svoj ritam spavanja. Verovatno ste primetili da je u neko doba dana aktivnija nego inace tokom dana. Bebino peto culo je razvijeno.

Kako se ponasati?
Kako raste Vasa materica, posteljica i beba, tako rastete i Vi. Bolovi u ledima, glavobolja, natecene noge i pritisak na karlicu postaju sve cesci i cesci. Polako se priblizava kraj drugog tromesecja, 2/3 trudnoce je vec iza Vas i nece proci jos mnogo vremena i Vasa beba ce se roditi!

Dobro je da jedete ribu u toku trudnoce. Dokazano je da su zene koje su jele razne vrste ribe u toku trudnoce nosile duze i donele na svet bebe sa zdravijom porodajnom tezinom. Takode, postoje studije koje pokazuju da konzumiranje ribe smanjuje rizik od prevramenog porodaja i da su omega-3 masne kiseline uzrok hormonske reakcije koja Vas stiti od prevremenog porodaja. Omega-3 masne kiseline, takode, pomazu kod hipertenzije i preeklampsije. Iako riba sadrzi mnogo vitamina B, gvozda, cinka, selena, trebalo bi da izbegavate zivu ribu, koja moze da sadrzi bakterije, parazite, viruse i otrove. Sirova riba ili ljuskari, ako su zarazeni, mogu da prouzrokuju razne bolesti, tako da je bolje da ih izbegavate tokom trudnoce.

Trenutno ste u 27. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 97 dana.
Uspesno ste savladali 65% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ova nedelja je pocetak treceg i poslednjeg tromesecja. Vasa beba je sada teska oko 1 kg, a dugacka oko 24 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 7 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Oci vase bebe su razvijene i pocinju se otvarati, i razvija se culo vida. Takode i cuje bolje i verovatno ce odmah po rodenju prepoznati Vas glas ili muziku koju je slusala dok je bila u Vasem stomaku.

Kako se ponasati?
Jedna od neverovatnih i neprocenjivih osecaja u toku trudnoce je osecaj pomeranja Vase bebe. Ovo je period kada vecina zena pocinje da se vezuje za bebu i da se neprekidno pita da li je sve u redu.

Trenutno ste u 28. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 90 dana.
Uspesno ste savladali 67% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 1 kg i dugacka oko 25 cm od temena do zadnjice, a oko 35 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec dosta iznad pupka. Kod nekih trudnica rast stomaka moze da bude usporen dok kod drugih raste preko noci! Verovatno ste dobili oko 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Kosa postaje duza. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod koze. Mozak je dovoljno razvijen da moze da kontrolice telesnu te,peraturu i disanje.

Kako se ponasati?
Jedite sto vise zelenog i zutog voca, povrca bogatog vitaminom C kao sto je paradaiz i hleb i zitarice od celog zrna.

Trenutno ste u 29. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 83 dana.
Uspesno ste savladali 70% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vaca beba je teska oko 1100 g, a dugacka oko 26 cm od temena do zadnjice.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec 7-10 cm iznad pupka i verovatno ste pridodali oko 8-12 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba otvara i zatvara oci, kada su joj oci otvorene pomice ih uokolo kao da nesto gleda. Verovatno ste primetili da iz nedelje u nedelju Vasa beba raste sve brze i postaje sve veca. Bebina tezina se brzo povecava i bebe koje se samo koju nedelju ranije rode mogu da budu mnogo manje nego one koje se rode u terminu. Ovo je period kada beba dobija na tezini. – tezina decaka je veca od tezine devojcica – tezina na rodenju se povecava sa porastom broja trudnoca koje ste imale

Kako se ponasati?
Ako se probudite u sred noci zbog bolnog grca u nogama, znajte da je to pojava koja prati vecinu trudnica. Nosite obucu sa ravnim donom i smanjite unos soli. To bi moglo da pomogne.

Trenutno ste u 30. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 76 dana.
Uspesno ste savladali 72% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je sada teska oko 1.35 kg i dugacka oko 27 cm

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 10 cm iznad pupka. U ovom periodu trudnoce mozete se osecati veoma tromo i kao da cete eksplodirati svakog casa. Vasa meterica, posteljica i beba ce postati jos vece, ali ne brinite, ostalo je samo jos 10 nedelja.

Rast i razvoj Vase bebe
Nastavlja sazrevanje pluca. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodova voda umesto u zeludac ude na pogresno mesto, beba, a i vi mozete osetiti njeno stucanje. Ves u ovo vreme beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja.

Kako se ponasati?
Ako ste zaposleni, pocinjete da razmisljate o porodiljskom odsustvu, iako vecina zena nastavlja da radi jos nekoliko nedelja. Sada ce Vam, verovatno trebati odeca za trudnice, i savetujemo Vam da je pozajmite, ako mozete. Mnoge trudnice se pitaju da li je bezbedno piti biljne cajeve tokom trudnoce. Neki cajevi su bezbedni ali neki nisu.

Trenutno ste u 31. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 69 dana.
Uspesno ste savladali 75% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba tezi oko 1.6 kg a dugacka je oko 28 cm od temena do zadnjice ili oko 40 cm od temena do stopala.

Koliki ste Vi?
Vi ste dobili izmedu 9.5-12 kg. Materica vam je oko 11 cm iznad pupka i trenutno zauzima veci deo Vaseg stomaka i Vi mozete osecati pritisak ispod rebara.

Rast i razvoj Vase bebe
Rast Vase bebe ce se usporiti malo ali rast i razvoj unutrasnjih organa ce se nastaviti.

Kako se ponasati?
Kod vecine trudnica u ovom periodu se pojavljuje smeda linija na sredini stomaka. To se desava zbog razdvajanja stomacnih misica i nestace nekoliko nedelja nakon porodaja.
________________________________________

Trenutno ste u 32. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 62 dana.
Uspesno ste savladali 77% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 1.8 kg, a duga oko 29 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je oko 12 cm iznad pupka. Moguce je da su vam ruke i noge nateceni. Ako Vam je natecen gornji deo tela, lice, obratite se doktoru. Moguce je da osetite bolove u ledima koji je verovatno prouzrokovan slabim stomacnim misicima koji treba da Vas teraju da ispravite ramena i da podrzite rastucu matericu. Moguce je da osetite lazne kontrakcije. One mogu da se pojave nekoliko puta u toku dana i obicno traju oko 30 sekundi. Iskoristite njihovu pojavu za vezbu disanja i relaksacije koje cete primeniti u toku porodaja.

Rast i razvoj Vase bebe
Pluca Vase bebe su zrela i sposobna za samostalno disanje. Posteljica moze da primi i preradi oko pola litre krvi iz vaseg krvotoka svakog minuta i da snadbeva bebin organizam kiseonikom i hranjivim materijama. U ovo vreme beba cuje i Vas glas koji je jaci od buke spoljasnje okoline. Fine lunago dlacice otpadaju, mada ce se neke zadrzati do porodaja.

Kako se ponasati?
Ako ocekujete blizance, Vasa ishrana je posebno vazna. Hrana je uvek najbolji izvor svih hranjivih sastojaka.
________________________________________

Trenutno ste u 33. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 55 dana.
Uspesno ste savladali 80% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2 kg a duzina oko 30 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 13 cm iznad pupka. Dobili ste oko 10-12.5 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba stavlja svoje prstice u usta
– nastavlja se talozenje masnog tkiva debljanje
– kao rezultat masnog tkiva, koza Vase bebe menja boju iz crvene u roze

Kako se ponasati?
Nastavite sa uzimanjem prave hrane kako bi ste obezbedili dovoljne kolicine hranjivih sastojaka i kako bi kontrolisali dobijanje na tezini. Moguce je da imate gorusicu mnogo cesce. Jedite manje obroke ali cesce, to moze da pomogne kog gorusice.

Trenutno ste u 34. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 48 dana.
Uspesno ste savladali 82% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.2 kg a dugacka oko 32 cm od temena do zadnjice i oko 44 cm mereno od dlave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 14 cm iznad pupka. Ne treba da zaboravite da su ove mere orijentacione i da su drugacije u svakoj trudnoci. Nemojte da se zabrinete ako je Vas stomak manji ili veci od drugih trudnica, Vas doktor prati velicinu i rast prilikom svake posete. Jos vaznija je stopa rasta Vase materice, koja daje signale da je rast i razvoj Vase bebe normalan.
Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba vec sada pocinje da razvija svoj imuni sistem koji ce joj pomoci da se izbori sa infekcijama. Noktici na prsticima rasti i moguce je da ce trebati da se skrate odmah po rosenju. Boja ociju bebe je plava bez obzira sto mozda nece biti plava kasnije.
Kako se ponasati?
Kada ce beba krenuti napolje?
Par nedelja pre porodaja moguce je da cete primetiti promene na Vasem stomaku, sto je znak da se beba okrenula nanize glavom prema porodajnom kanalu i da se sprema za izlazak. Ne treba da budete zabrinuti kada se to dogodi, jer se nekom dogodi par nedelja pre porodaja, a nekom bas pred porodaj.

Trenutno ste u 35. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 41 dana.
Uspesno ste savladali 85% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.5 kg a dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice ili oko 45 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 15 cm iznad pupka. Vasa tezina se povecala za oko 10-13 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba se i danje deblja i sada pocinje da dobija salo izmedu ruku i nogu
– ako nosite decaka njegovi testisi se spustaju na svoje mesto, u mosnice
– ako bi se Vasa beba rodila ove nedelje ona bi imala oko 2.5 kg i bila bi potpuno zrela za zivot izvan materice
Iako Vas doktor moze da izracuna tezinu bebe on ne moze da Vam kaze kada ce beba krenuti da izlazi.

Kako se ponasati?
Ako Vam se desi da pustite nekoliko kapi mokrace, nemojte da se uzrujavate i da Vam je neprijatno. To je pojava koja zadesi 98% trudnica zbog pritiska bebine glavice na mokracnu besiku.

Trenutno ste u 36. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 34 dana.
Uspesno ste savladali 87% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.7 kg i dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice, a oko 46 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dobili oko 11-13 kg. U ovoj nedelji Vasa materica dostize najvisu tacku i sigurno osecate da pritiska sve Vase organe, pre svega na rebra, pluca i zeludac.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba i dalje nastavlja da se popunjava i ona je sada vec debeljuskasta i ima popunjene obraze. Ako se beba nije spustila u porodajni kanal, verovatno ce uciniti to uskoro. Onda cete moci lakse da disete i osecacete olaksanje.

Kako se ponasati?
U ovom trenutku Vas doktor je u mogucnosti da Vam kaze kako je Vasa beba okrenuta, da li prednjaci glava ili zadnjica. Obicno je krajem 36. nedelje beba smestena u porodajni polozaj, mada je moguce da se ponovo okrene.

Trenutno ste u 37. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 27 dana.
Uspesno ste savladali 90% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2.9 kg, a duzina oko 35 cm.

Koliki ste Vi?
Verovatno ste dobili izmedu 11-15 kg, ne bi trebalo da ste dobili vise.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba skuplja snagu svakim danom sve vise i vise. U ovom periodi nisu sve kosti bebe okostale, sto pretstavlja prednost, jer ce tokom porodaja biti fleksibilne. Beba se okrece prema svetlu. Krajem ove nedelje rast bebe se polako usporava.

Kako se ponasati?
Vecina trudnica u ovom periodu pocinje da se ponasa kao da ce im vreme pobeci, pa se trude da zavrse sa svim pripremama za povratak iz porodilista. Bilo bi pametno da zamolite nekoga (majku, svekrvu, prijateljicu) da se pobrinu oko spremanja stana. Vase je da odmarate! Odlazak u bolnicu se priblizava, a Vi pogledate sta vam je sve potrebno da ponesete u porodiliste.

Trenutno ste u 38. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 20 dana.
Uspesno ste savladali 92% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 3.1 kg i dugacka oko 35 cm od temena do zadnjice, a oko 47 cm od glave do pete. Verovatno ste primetili da su mere slicne kao i prosle nedelje, jer se rast usporio.

Koliki ste Vi?
Vi se vec nalazite u terminu za porodaj, koji se racuna +2 nedelje, -2 nedelje. Moguce je da cete dobijati 500 g nedeljno i uglavnom se dobijanjese odnosi na povecano zadrzavanje tecnosti. Iz istog razloga nije retka pojava otoka. Druga bitna pojava u ovo vreme je pojava jos jedne vrste trudova. Nakon trudova spustanja javljaju se predtrudovi i lazni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom – predtrudovi i lazni trudovi obicno su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko mirjete, sasvim nestaju.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice su nestale, a jos samo na pregibima se zadrzavaju naslage belkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. U ovom periodu beba skuplja dosta mekonijuma u svoja creva. Mekonium se sastoji od celija koze i lanugo dlacica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od celija crevnog epitela, raspadnutih krvnih celija i drugih supstanci. Nakon porodaja mekonium ce biti prva stolica Vase bebe.

Kako se ponasati?
Sada se verovatno osecate umorno i naduveno. Veoma je vazno da unosite hranjive sastojke i predlazemo Vam par «pametnih uzina»:
– banane, voce bogato gvozdem, kalijumom i magnezijumom
– parce sira za kalcijum i proteine
– krekeri za vlakna
– vocni shaike sa mlekom ili jogurtom za kalcijum, vitamine i minerale

Trenutno ste u 39. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 13 dana.
Uspesno ste savladali 95% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Sada je Vase beba tecka oko 3.2 kg i dugacka oko 36 cm.

Koliki ste Vi?
Vi ste vec poprilicno veliki i teski, ali jos samo malo!
Procitajte vise o porodaju kako biste bili spremni.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba nastavlja sa rastom unutar materice mada je rast sada mali. Svi bebini organi su na svom mestu i sposobni su za samostalno funkcionisanje.

Kako se ponasati?
Kako posle porodaja dolazi period dojenja, znajte da morate nastaviti sa ishranom punom hranjivih sastojaka. Moracete da izbegavate hranu koja uzrokuje gasove, kao sto su brokoli, kupus, karfiol i zacinjena hrana.
Dolazak bebe se ocekuje uskoro. Pogledajte sta Vam je potrebno za prve dane od opreme za bebu.

Trenutno ste u 40. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 6 dana.
Uspesno ste savladali 97% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ako se jos uvek niste porodili, onda ste uspesno nosili Vasu bebu do kreja termina. Vasa beba ce teziti oko 3.4 kg i bice dugacka oko 37-38 cm od temena do zadnjice i oko 48 cm od temena glave do pete.

Vasa porodica je porasla za jednog, dva, a mozda i tri clana! Rodenjem deteta zivot se menja na bolje iako nocima necete spavati jos neko vreme. Ali neprospavanih noci ce biti sve manje i manje, a ljubav prema Vasem detetu ce rasti i prerasti sve granice, i niko, ali bas niko, nece moci da vam to oduzme.

 1. Reći ću i ovde u komentarima. Sve što vas zbunjuje, što ne znate kako da rešite ili eto jednostavno hoćete da pitate bilo šta, pitajte. Rado ću vam uz osmeh odgovoriti. Nisam doktor, ali iskustvo ponekad mnogo više znači od doktorske diplome. 😀

 2. …a ja cu da ti pripomognem koliko mogu, kao pedijatrijska sestra…sa ne malim iskustvom….. 😉
  odlicno si ovo napravila, jer ta lekarska racunanja nedelja su skoro za sve trudnice zbunjujuca…
  Pozz
  😀

 3. Hvala Saro, pomoć je uvek dobrodošla i sa stručne strane. 😀

 4. Cao Charolijo,kako te nisam pronasla u proteklih 7 meseci.
  Meni je prvo,u 7 sam mesecu.Posto sam imala jedan spontani pobacaj, ovo je bilo prilicno stresnih 7 meseci za mene.
  Pitanje: Da li vec sad treba da pratim bebine pokrete, koliko treba da ih bude?

 5. Dobrodošla Bebac… u proteklih 7 meseci nije bilo ovo postavljeno, pa me zato i nisi mogla pronaći. Drago mi je da sada jesi. 😀

  Bebe su savršene same po sebi i svaka beba je drugačija. Tako da što se tiče bebećih pokreta, sve zavisi od bebe do bebe. Meni se dešavalo da budu mirni tokom celog dana, kada sam ja aktivna, ali zato uveče kada legnem i smirim se, počne prava žurka u stomaku.

  Trudnice imaju običaj da paniče i da bedače sebe crnim i glupim mislima, ali kada trudnoća teče normalno svojim tokom, nema razloga za paniku.

  Želim ti da uživaš do kraja svoje trudnoće i javi se kada god poželiš. 😀

 6. mene zbunjuju te sedmice,ako racunam 9 mjeseci onda to dodje 36sedmica i 5 dana,ja sam 36sedmica i 5dana,bolime dole vec 10 dana,najvise navece,pomalo krvarim vec 5dana ono koja kap.ako mozete malo da mi objasnite sta je to.unaprijed vam hvala

 7. zaboravila sam da kazem da vec 4sedmice beba je se okrenila za porod,prva mi je trudnoca

 8. Draga moja Merima, za početak ti mogu reći…nemoj molim te da mi persiraš i dobrodošla. 😀 Nisam doktorka, tako da takve savete ne umem da dajem, ali ti mogu reći iz svog iskustva, da se beba verovatno spušta u porođajni kanal i namešta se. 36 nedelja i 5 dana, to znači da si ušla u deveti mesec i da se beba kompletno formirala. Znači porođaj je jako blizu. 😀
  Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porođaj, to može dovesti do tih bolova koje imaš uveče. Sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Sve su to znaci da se porođaj bliži, da se tvoje telo postepeno priprema. 😀 … ali verovatno nećeš da se porodiš još bar nedelju, dve.
  Najbolji savet koji umem da ti dam je da se obratiš svojoj doktorki i da se sa njom posavetuješ oko svega. Samo polako i bez panike. Volela bih da se opet javiš. 😀

 9. charolija bas vam hvala na odgovoru,ja inace zivim u danskoj i isla sam ljekaru i on mi je tako rekao,ali se malo bojim sto se tice ovih ljekara sve im je normalno i sta god da ih pitam sve je normalno,od pocetka trudnoce imala sam upalu mokracnog mjehura ali su to tek vidjeli kad sam bila u 4mjesecu trudnoce iako sam se zalila i prije ali su mi govorili da je to normalno pa su me zavukli do 4mjeseca.ove bolove imam vec 10 dana,beba je se prije 4 sedmice smjestila gdje treba,i jucer mi doktur kaze da se beba smjesti prije na 2 sedmice i tako da su me bacili u dilemu.termin su mi dali 19januara,a jedni 10 januaru a treci 14januara,a sama mislim da mi nije ni jedan tacan.u martu sam imala menzes kao da ga nisam ni imala 2 dana i jako blijedo,tako isto i aprilu,a u maju nisam uopste dobila.i kad sam im to rekla jedni kazu da mi se racuna
  april a jedni kazu da mi se racuna mart i da nece da mi mjenjaju termin vec kad se porodi da je to termin.zbog svega su me bacili u sumnju.po njima mogu da predjem i termin a da ni neznam pa sam se vama obratila da vidim sta vi mislite.a nemogu da vas ne persiram sve je to navika pa se nadam da se necete ljutit.i jos jedno pitanje ja sam sa deckom spavala 9 februara 10 februara smo se razisli zbog roditelja,sa drugim sam se zarucila 26 aprila a 27 smo imali odnose.i kada pitam doktura da mi taj termin ne odgovara ni sa prvim momkom a ni sa drugim.on mi kaze da sam vjerovatno ostala sa prvim ali da sam bila pod jakim stresom i da je sperma mirovala dok se ja nisam smirila ako ista znate o tome bila bi vam jako zahvalna,jer nemogu da vjerujem da je to moguce.u martu sam imala kao menzes blijedi 17mar.u aprilu12 u maju nista.unaprjed vam hvala

 10. Mila moja, ne ljutim se što mi persiraš, ali stvarno nemaš razloga za to, pa pokušaj. 😀
  Prostom logikom… ako si 9. februara, bila sa prvim momkom… i posle toga nisi, znači da nisi ni ostala trudna sa njim, jer bi se porodila još u novembru. Zajebane su to stvari, ali prosto se usuđujem to da kažem, jer je logično, pa ma šta da kažu doktori. Što se tiče prvog momka… nije on, smem da potpišem, ako je sve ovako kako kažeš. Spermatozoidi su u telu žene živi još 72 sata, znači i da je sperma mirovala, kako kažu doktori, ti bi se do sada porodila. Ne brini u vezi toga. 🙂
  Idemo dalje… Zbog, kako kažeš stresa koji si imala, postoji mogućnost poremećene menstruacije tj. ne obilne ili obilne menstruacije, ali svakako je menstruacija. Ja ti govorim samo prostom logikom. Računa se da su plodni dani od 10. do 17. dana ciklusa. Znači od prvog dana kada si dobila izbrojiš do 10 + 7 dana i to je to. U tom periodu možeš da ostaneš trudna. Ako računamo da je tvoja poslednja menstruacija bila 12 aprila, pa na to dodamo 10 dana i + onih 7, kada je moguće da si plodna. Bilo bi ovako…12 april + 10 dana je 22 april + 7 dana je 29 april… znači trudna si ostala između 22. aprila i 29. aprila, a to se tačno slaže sa tvojim odnosom sa drugim momkom, budućim tatom. 😀 Znači od 27. aprila kada ste bili prvi put zajedno, pa do 29. aprila ako ste imali još odnosa, si i ostala trudna, jer žena je u stvari moguće da ostane trudna samo u periodu od 24 sata.
  Idemo dalje… doktori na poslednju menstruaciju dodaju 7 dana + devet meseci i tako određuju termin. Znači tvoja poslednja menstruacija je 12. april + 7 dana + 9 meseci je 19 januar… to je po njima i verovatno su u pravu. Ali sa druge strane ne spavaju oni sa nama u našim spavaćim sobama. 😀 Ivana da ti kaže, opusti se i uživaj. Divim ti se, ali iskreno. Nadam se da imaš lep život sa budućim tatom svog deteta i da nisi iz nekog inata sa njim. Ako i jesi sigurna sam da će vas vaše divno, slatko dete zbližiti još više.
  Tvoje dileme i pitanja su me baš dirnula i najradije bih te jako, jako zagrlila tako debelu i smešnu. 😀 Sve smo mi smešne i slatke kada smo trudne.
  Još nešto će Ivana da ti kaže. Sve tate imaju taj problem, nikad nisu sigurni da su baš oni tate naše dece. Šalim se, naravno. 😀 Uvek je sve moguće. Najvažnija stvar je da smo mi, žene, uvek sigurne da su to naša deca. Naša divna deca.
  Čuvaj se dobra moja, i budi sigurna da te očekuje neizmerna sreća, kada rodiš svoje dete. Ma kada da odluči da dođe na svet, znaćeš sigurno. Opusti se i znaj da tamo neko u jebenoj Srbiji misli na tebe. Grli te Ivana i šalje ti svu čaroliju sveta da ti bude lepo i dobro u životu. 😀

 11. draga ivana hvala ti na odgovoru,ja sada zivim sama tj.sa mojim roditeljima.sa drugim sam krenula ne iz inata vec da bi prvog prebolila ali sam se grdno zeznula.radujem se svojoj bebi bez obzira koje tata.prvu ljubav cu tesko da zaboravim a druga je bila sto posto pograsna i ne zelim sa njim bez obzira sto je beba njegova.poslusa cu mamin savjet bolje zivjeti sam nego sa svakim,ali necu ivana draga biti sama imacu svoju djevojcicu kojoj zelim dati ime dalila.puno puno ti hvala za sve ovo pricam ja i sa svojm mamom ali ovo joj je nepoznato.kaze mo kceri moja ja samo znam kad te zaboli ides u bolnicu u moje vrijeme nisu bili kompjuteri i sva ova saznanja.meni je 21god.puno mi znaci ovi vasi savjeti jer sva sam bila zbunjena.moja mama kaze isto da nikad nije cula za takav slucaj a jos cu ja vama javiti dali su nemoguce stvari postale moguce,jer ako se porodim ovih dana moja beba nije od drugog momka vec od prvog jer izmedju njih dvojice nije postajao niko drugi.obavjesticu vas o svemu.jer cu praviti dnk od drugog.ovdje je takav zakon da se mora znati ko je tata bebi.ovo vam pisem ali mnogo mi moji roditelji pomazu oko svega pa mi se ne cini tako crno.draga ivana hvala vam sto mislite na mene samo nemoj da vas opterecuje moja malo nezgodna situacija i vjeruj te da nisam tako losa djevojka vec mi sudbina losa,a moja mama kaze od kako zna za sebe da dobre djevojke uvjek stradaju ali ipak ima negdje u cosku i za njih sreca.ivana i ja vtebi zelim puno srece i puno vati hvala na ovoj obavjesti.

 12. Vidiš da možeš da mi ne persiraraš, bar malo u početku. 😆 Eto što ti se divim, odlučila si da rodiš svoju malu sreću, bez obzira na sve predrasude. Nisam ni pomislila da si ti loša devojka, nijednog trenutka. Divno je što imaš podršku svojih roditelja. Svakog negde čeka sreća, samo što smo mi obični ljudi i nije na nama da znamo gde i kada. Dragi Bog nas iskušava. Sigurno se nećeš pokajati zbog svoje odluke, a da si drugačije odlučila kajala bi se. Tvoja mama je u pravu, a sigurno je da ti niko bolje ne želi i ne misli od majke. Ko je tata, nije ni bitno, važno je da ste ti i tvoja Dalila dobro i da ćete dobro i biti. 😀

 13. ti si jedna divna osoba kao i moja majka,sve razumijete,kada sam bila 2 mjesega trudna toliko sam bila razocarena zbog moje odluke da se zaruci sa nekim tako nabrzinu i shvatila da sam pogrijesila,moram biti iskrena da sam htjela se ocistiti i trazila sam savjet od mame.tada mi je rekla u ovom ti nemogu dati savjet jer mozes pozaliti jednog dana zbog toga pa ces kriviti mene zbog toga.i tako da sam poslije njeni rijeci ipak ostavila.mama je vec sve kupila za bebu i jedva ceka samnom zajedno da dodje na ovaj svijet.ja cu vam se svakako javiti da vas ne ostavim u ne izvjesnosti.zelim vam puno srece

 14. Divno draga. Divnu i pametnu majku imaš i uradila si pravu stvar. Kad bude došlo vreme udaćeš se za nekog ko će da te voli i poštuje, kao i ti njega. Mlada si i život je pred tobom. Opusti se i raduj se, jer imaš tako puno razloga za sreću. 😀

 15. Draga Carolija posto si me zamolila da pogledam ove tvoje odgovore i proverim da li su u redu, ja cu reci da jesu i da si ti dobro izracunala da je 19.1.09, termin,
  samo sto bi ja dodala draga merima jos i ovo da je velika verovatnoca da se racuna zadnji menzis, 17 marta i da je onda termin 22.12.o8, po celom opisu tvojih trenutih nalaza.
  U svakom slucaju zelim ti svako dobro i da ste zive i zdrave vas dve.
  pozz
  Sarah
  (inace ja sam pedijatrijska sestra)

 16. Napomena:
  ( Imala sma slucajeva u praksi da su zene vec bile u drugom stanju i imale jos nekoliko puta menzis…)

 17. draga sarah hvala vam puno a takodje i caroliji meni dragoj sto je se zainterosovala za moj slucaj.jucer sam isla na pregled kod ljekara i on misli da cu se do 22.dec.poroditi ali me muci to sto sam sa mojom velikom ljubavi bila 10,febru.i poslije naseg razlaza tako meni teskom nisam bila do 27.aprila s drugim momkom.a carolija mi je lijepo objasnila da sperma moze mirovat 72sata,sta je se kod mene desilo izgleda da samo bog zna.ja jesam od marta imala upalu mokracnog kanala,ali je doktur tek ustanovio u junu mj.ptako dugo sam imala upalu da je se stvorila bakterija koju sam lijecila od septebra do oktobra.hvala bogu izljecila sam je,a u feb.i martu bila sam u jakom losem stanju tj.sres i sok od tog raskida tesko mi je to rijecima opisat ali citavo vrijeme sam bila tuzna i u suzama,veliki pozdrav za vas

 18. svako dobro merima, zelim samo da sve dobro prodje, a onda ces u miru moci sve da odradis i razjasnis….
  pozz

 19. veliki npozdrav i za vas

 20. Hvala Saro, a od tebe Merima očekujemo lepe vesti. Lepših vesti od toga da se rodila još jedna bebica, nema. 😀

 21. da li je porođaj jako bolan“ od čega to zavisi šta mislite o epiduralnoj anesteziji ja sam u 24 nedelji trudnoće

 22. da li se u 28.nedelji moze sa sigurnošću utvrditi pol bebe.

 23. Draga Milice… porođaj jeste bolan svakoj ženi, ali moje subjektivno mišljenje je da svako od nas ima različiti „prag bola“. Recimo da neki bol koji je nekom podnošljiv, drugoj osobi je strašno veliki.
  Moj drugi porođaj je bio sa epiduralnom anestezijom i mogu ti reći da sam zahvaljivala i Bogu i onom ko je izmislio. 😀 Blaženstvo i svakom bih preporučila. Naravno o tome ćeš se dogovoriti sa svojom doktorkom.
  U 12. nedelji počinju da se razvijaju genitalije kod bebe, tako da se ultrazvukom u 28. nedelji može odrediti pol sa sigurnošću. Sve zavisi od toga kako se beba namesti. Moja beba je sve vreme okretala guzu, tako da je doktorka tek krajem osmog meseca uspela da vidi pol. 😀 Opet sve zavisi od položaja bebe.

 24. hvala puno. ja stanujem u beogradu ali nemam adresu ovde. zbog toga niko od lekara u beogradu neće da me primi dok ne prebacim karton. to planiram uskoro pa me zanima koje porodilište preporučujete i kog lekara. i da li ću moda imati problem jer sam do sada posećivala privatne lekare. kakvi su lekari ovde

 25. veliki pozdrav za vas

 26. Kao i sve do sada što sam ovde pisala, mogu samo iz svog iskustva da govorim. Pošto sam se i ja iz Kraljeva preselila u Bg morala sam da donesem svoj karton i sa tim nisam imala nikakvih problema. I ako ne živim u opštini Savski Venac, ja sam svoj karton odnela u dom zdravlja Savski Venac i po preporuci doktorke iz Kraljeva, izabrala sam doktorku Danijelu Radovanović koja je stvarno fantastična. Pre svega je veliki stručnjak, a i vrlo je nežna, fina i dobra u svakom pogledu. Vodila mi je trudnoću i ostala je moj ginekolog i sada kada više nisam trudna. Sredom radi sa trudnicama i rado je preporučujem svima. Možeš da pozoveš dom zdravlja Savski Venac, pa tražiš ginekologiju i onda samo pitaš da li radi pre ili posle podne. Što pre promeni adresu u LK i prebaci karton, jer stvarno nema razloga da daješ pare na privatne lekare.
  Što se tiče porođaja, ja sam se porađala u Narodnom Frontu dva puta. U NF su veliki stručnjaci, što je neosporno, ali ću ti ponovo iz svog iskustva reći koga da izbegneš, a koga da potražiš. Dr. Jelena Radojević je sva fina i dobra dok ne dođe do pred porođaj. U devetom mesecu me je grubo pregledala i izazvala mi je porođaj, a kasnije sam čula za još takvih slučajeva sa njom. Svima i svakom ću reći da je bolje izbeći je.
  Doktorka koju toplo preporučujem je dr. Vesna Kršić. Predivno stvorenje i odličan stručnjak. Ona utorkom pre podne, radi u prizemlju NF, tamo gde je CTG. Kad već dobiješ uput za porođaj, onda pokušaj da se „nacrtaš“ ispred vrata CTG-a, utorkom, rano ujutru i da tražiš doktorku Kršić. Budi sigurna da se nećeš pokajati.
  Kao papagaj ponavljam, sve pričam iz svog iskustva, ako se odlučiš i za neke druge doktore, pokušaj da to bude po nečijoj preporuci. Javi se kad god hoćeš i piši šta si odlučila. Želim ti laku i lepu trudnoću, kao i porođaj, naravno. 😀

 27. mislila sam da ću imati problem jer mi nije ovde vođena trudnoća od početka. sada sam već u 24. nedelji. hvala puno. u svakom slučaju ću slediti vaš savet. pozdrav od mene i moje bebe koja se mrda baš u ovom trenutku

 28. Hvala draga Milice na divnom pozdravu. 🙂

 29. Cao carolijo,ja imam puno pitanja,po doktoru mi je termin 18 marta ali svaki put kad odem zbuni me i ja ne znam kolilo imam nedelja,prvo i je dete i jako sam u petom mesecu bila nervozna i pusila pa i sada i jako mi se slatka hrana trazi,puna sanm otoka i vode sve me boli ali se krecem i dobro osecam ali me zanima da li ta nervoza koju sam odredjeno vreme imala je na moju bebu uticala ?Strah me je da li je sve ok .bebu osecam jako mrda stalno ,jako me je trudnoca promenila postala sam emotivna dosta placljiva i nervozna,pomozi mi recima bar da se umirim jer doktor kaze ok je sve a mene je strah.

 30. Draga Anci…prvo da ti poželim srećnu Novu Godinu. Ova godina će u tvom životu ostati upamćena kao godina u kojoj si postala mama. Najdivniji osećaj na svetu. 😀

  Ako je ko bio nervozan i „lud“ u trudnoći, onda sam to sigurno ja. Vozila sam se motorom, skakala iz aviona, popila i po koju čašu piva i najveći greh koji sam napravila je da sam tokom sve tri trudnoće pušila. U trećoj trudnoći nisam ni spavala normalno, jer sam već imala malu bebu. Živela sam ludo i brzo, samo ne mirnim trudničkim životom. Tako da stvarno nemaš razloga da se brineš, kada doktor već kaže da je sa tobom i tvojom bebom sve u redu. 😀

  Strah koji imaš je sasvim prirodan. Sve trudne žene su sklone da se bedače i da imaju neke glupe i crne misli. Divljaju hormoni, pa bi se čas smejala, čas plakala. Sve je to apsolutno normalno i prirodno. Nemaš nijedan razlog za brigu. 😀

 31. Što se tiče nedelja trudnoće. Ako su ti doktori izračunali da ti je termin 18. mart, izračunala sam da je tvoja poslednja menstruacija bila 11. juna. E sad da izbrojimo nedelje do sada… Znači sada si u 30toj nedelji tj. u sedmom mesecu trudnoće. Ako se ne varam tako bi trebalo da bude, znači još 10 nedelja i gotovo. Opusti se i uživaj i pitaj sve što ti nije jasno. Srećno. 😀

 32. Kada jednom dođe trenutak, jedan budući mladi tata imaće kome da se obrati u vezi „čudnog“ ponašanja neke mlade mame, koliko vidim! 🙂

  Ali sve u svoje vreme… 🙂

 33. Naravno Gil, uvek si dobrodošao, i ti i mlada dama „čudnog“ ponašanja i izgleda. 😆

 34. da vas pozdravim i javim da sam 3 januara donjela najdivnijeg djecaka na ovaj svijet.pozdrav za caroliju i saru

 35. ČESTITAM MERIMA OD SRCA! 😀 Želim vam zdrav i srećan život. Ljubim vas i grlim. 😀 Javi se ponekad, nemoj da nas zaboraviš. 😀

 36. draga carolija necu vas zaboraviti ali znate kako je sad malo vremena ali cim uhvatim vise pisacu vam puno pozdrava od mene

 37. Razumem te Merima, sada beba oduzima sve slobodno vreme, tako i treba. 😀 Kad budes mogla ti napisi koju rec. Ljubim vas oboje, cuvajte se. 🙂

 38. cao ja sam branislava

 39. Ćao Branislava, dobrodošla. 🙂

 40. Puno pozdrava za Charoliju! Prije 2 dana sam uradila test i saznala da sam trudna. Otprilike kako sam izracunala sada sam u 5-oj nedjelji s obzirom da sam zadnju menst. imala 17.12. Planirala sam danas ici kod dr kako bi uradili uz,da li mislite da je rano? Unaprijed zahvalna…

 41. Dobrodošla draga Danny. Najlepše vesti koje stižu na ovaj blog su da je neka buduća mama trudna i sledeća je, da se porodila. Divno, radujem se sa tobom. 😀 Nije rano da posetiš doktora, da ti potvrdi trudnoću i da se posavetuješ o svemu, inače po ovim podacima, termin za porođaj ti je 24. septembar. 😀

 42. Jos ponesto bih da priupitam.:) Da li su bolovi u donjem stomaku normalni u pocetku trudnoce? Nekad izgledaju kao menstrualni a nekad su onako bas ostri…:( Puno pozdrava!

 43. I naravno hvala na dobrodoslici i korisnim savjetima!;)

 44. Danny…draga moja, sve što ti se sada dešava, gledaj kao normalno, jer jeste. 😀 Po baš takvim bolovima sam bila sigurna da je sve u redu i da beba pravi mestašce gde će da se ugnezdi. Uživaj, opusti se i idi na pregled svakako.

 45. Hvala Vam puno! Bila sam na pregledu,sve je ok. Puno pozdrava!!!

 46. Super Danny, javi se ponekad. Sada imaš vremena koliko god hoćeš. Neka te dobro čuvaju i neka te razmaze. Uživaj. 😀

 47. DRAGA ČAROLIJO IMAMO JEDAN MALI PROBLEMČIĆ. NEMAMO IME ZA BEBU. JA SAM U 30.NEDELJI I NOSIM DEVOJČICU ALI MOJ MUZ I JA NEMOZEMO DA SE DOGOVORIMO JER SE MENI NE SVIĐAJU NJEGOVI PREDLOZI I OBRNUTO. NERVIRA ME TO ŠTO SE PONAŠAMO KAO DA IMA NEZNAM KOLIKO VREMENA A IME JE ZA MENE MNOGO BITNO. IPAK ĆE GA NOSITI CEO ZIVOT. ŠTA TI MISLIŠ?

 48. NEMAMO IME ZA BEBU‚ NISMO SREDILI SOBU ZA BEBU I SVE ME TO NERVIRA TOLIKO DA ČAS PLAČEM A ČAS SE SMEJEM. TOLIKO VARIRA MOJE RASPOLOZENJE DA IMAM UTISAK DA ĆU POLUDETI. A SVI MI KAZU DA JE TO ZATO ŠTO SAM TRUDNA I DA SAM ZATO NERVOZNA. I SVAKA PRIČA SE ZAVRŠI SA ISTIM KOMENTAROM A NIKO DA MI POMOGNE.

 49. Jao Mico kako si me sada zatekla. Nisam očekivala da će mi neko ovde postaviti tako ozbiljno pitanje. Po meni je to ozbiljno isto koliko i sve drugo vezano za trudnoću i bebe. Naravno da je važno koje ćete joj ime dati i znam da to nije mali problem. Koje god ime da kažete ono se nikako ne slaže sa baš vašom bebom. Čak i kada se beba rodi, meni je bar bilo teško, da ime povežem sa detetom. Mislim da je važno da izbegnete zamku trenutno popularnih imena. Ja sam svojoj deci dala krajnje obična imena, ali sada kada ih već neko vreme nose, vidim da im baš priliče. Jovana, Jana, Marko i Ana, s tim što Jani nisam ja dala ime, jer je nisam ja rodila. Ako postoji neko ime koje ti se baš, baš mnogo sviđa, pokušaj da ga često izgovaraš i da i tebi i tvom mužu uđe u uvo. Važno je da se ime sviđa i mami i tati, ali nekako sam, kao i uvek više na strani mame, tako da ti predlažem da pokušaš da ga smuvaš nekako, da se baš to ime koje se tebi sviđa, svidi i njemu. Javi mi koje ste ime izabrali. 😀

 50. Svima je poznato da su trudnice, malo šašave po pitanju ponašanja i svega ostalog, pa zato i ne obraćaju pažnju, a trebali bi. Što se tiče sređivanja sobe, ja se nisam opterećivala, jer sam znala da kada se porodim i dođem iz porodilišta sve mora da bude tačno onako kako sam im dala uputstva da bude. Tako je i bilo, a soba je izgledala fantastično i bila je iznenađenje i za mene i za bebu. Nemoj oko toga da brineš. To što su me svi kulirali, sa izjavama „ma trudna je, pusti je“, me je jako nerviralo. Nisam znala šta ću sa sobom, naročito u trećoj trudnoći i najteže mi je pao deveti mesec. Onda sam ja lepo napravila blog i tu se praznila. Inače volim da pišem, pa sam spojila lepo i korisno. Nije teško napraviti blog, a uvek ima nekog da se javi i da te uteši, nasmeje ili podrži svojim komentarom. Pokušaj, nećeš se pokajati. Najlakše ti je na http://sr.wordpress.com/ prijaće ti sigurno.

 51. IZABRALI SMO IME. ZVAĆE SE TAMARA! SASVIM SLUČAJNO SMO DOŠLI DO TOG IMENA A ŠTO JE NAJLEPŠE TO NIJE NI MOJE NI NJEGOVO OMILJENO IME. SLUŠALA SAM MUZIKU I JEDNU PESMU U KOJOJ SE POMINJE TO IME I JEDINO JE BEBA NA TU PESMU REAGOVALA. I DALJE SE MRDA SAMO NA TU PESMU PA MI MISLIMO DA SE I NJOJ SVIĐA. POZDRAVLJAMO TE PUNO TAMARA I JA!

 52. Divno ime ste izabrali. Tako se zvala moja prva najbolja drugarica u prvom osnovne. 😀 Drago mi je da ste se složili svo troje oko imena. 😀 Puno pozdrava i poljubaca za tebe i Tamaru, a tati samo pozdrav. 😀

 53. Slučajno sam, tražeći podatke o 10-oj nedelji trudnoće, naišla na vašu interenet stranicu. Svaka pohvala! Drugačija od ostalih! 🙂
  Kao što rekoh, TEK sam u 10-oj nedelji trudnoće i kupim svaku moguću informaciju o razvoju ploda. Jeste, da mi nije prva trudnoća, ali … 🙂
  I ja se kao i Milica lomim oko izbora imena (ako bude djevojčica). Za dječaka smo se svi već dogovorili. Filip! Jeste da imamo vremena još dosta ali stalno razmišljam o tome.
  Eto toliko od mene. Samo da pozdravim sve.

 54. Molim vas da mi pomognete

 55. Jako sam mlada,.ali zelela bi da ostanem u drugom stanju-trudna vse od svega.Imam momka koji je veoma dobar prema meni.Spavamo redovno.Ovaj mesec sam trebala dobiti 12.07.2009. ,ali dobila sam 14.07.2009..Ali vec par dana osecam mucnine i nesvestice.Takodje ne mogu da spavam nocima,a nekad se desi da spavam i vise nego sto treba.Jednostavno osecam umor,iscrpljenost i nemoc. i da ne zaboravim da sam primetila da imam povisenu temperaturu. Da li je ikako moguce da sam trudna u drugom stanju iako koristimo zastitu-POMOZITE MI MOLIM VAS

 56. dali moj mejl stize il da pokusam ponovo?

 57. dobar dan carolijo!imam veliki problem i molim vas ako ste u mogucnosti da mi pomognete…poslednja menstruacija mi je bila 10.aprila,doktor mi je rekao da mi je termin porodjaja 15.januar!e sada,problem je u tome sto se moj decko i ja ne „pazimo“vec oko godinu dana,i nije bilo nista do sada a imali smo redovan odnos,nismo bili u vezi od 21 -25 aprila,bila sam 24.aprila sa bivsim deckom,nismo koristili zastitu ali smo se pazili,i to je bilo samo jednom!pomirila sam se sa svojim deckom vec 26 aprila! bas je komplikovano,jer me muci kako to bas da sam zatrudnela u aprilu kad sam bila s obojicom,a godinu dana nije bilo nista….da li mozete da mi pomognete da znam ko je otac,koji dan je bio kad sam zatrudnela,ili nesto slicno….molim vas…hvala

 58. Uh bre, Helena, baš si mi postavila nezgodno pitanje i znam da ti nije lako. Život je jedna velika zajebancija i pravi nam raznorazne zavrzlame.

  I sama znaš da je sasvim dovoljan i jedan jedini odnos da bi ostala trudna, tako da ne vredi da ni ti, ni ja, pa ni sam doktor računamo i preračunavamo bilo šta. Procentualno gledano i jedan i drugi imaju podjednake šanse, bez obzira što je sa ovim bio samo jedan odnos.

  Koliko sam upućena znam da se očinstvo može utvrditi i dok je beba još u stomaku i da postoji mogućnost da se to uradi tajno. Postoji u Beogradu laboratorija koja to radi i mislim da je najbolje da ih kontaktiraš i da iz prve ruke saznaš šta je potrebno za to, koliko košta i ostale informacije. Na ovoj adresi možeš pročitati o čemu se radi http://helixlab.rs/sr/utvrdjivanje-ocinstva , a ovde je njihova kontakt adresa http://helixlab.rs/sr/kontakt

  Kako god bilo, onako sasvim lično mogu da kažem da smo mi žene uvek u prednosti što se tih stvari tiče, uvek znamo da je beba baš naša. 😉 Ne brini i uživaj u trudnoći, pa ma kakvi rezultati da budu. Želim ti svu sreću i javi se. 🙂

 59. ja sam u 26 sedmici trudnoce. da li je moguce da svake sedmice primam e-mail u kome ce pisati kako se moja beba razvija i kakve promjene ocekuju moje tijelo u tom periodu?unaprijed zahvalna

 60. Negra potrudiću se da ti nađem link za ovo što sam ja dobijala svake nedelje, pa ću ti poslati.

 61. Draga Charolijo!

  Slucajno sam naisla na tvoj blog i veoma mi se svidja.. Mene muci jedna stvar: ja sam u 39+4 nedelji trudnoce i nesto sam citala o tome da beba pri kraju trudnoce moze ponekad da ispusti mekonijum i da to ume da bude veoma opasno..Pitam te da li znas moze li se njegovo prisustvo utvrditi ultrazvukom? Inace, u poslednja 3-4 dana beba se nesto umirila…pokreti nisu bas onako jaki, vise je meskoljenje koje mogu reci redovno osecam. Bili smo na CTG -u u Frontu gde inace zelim da se porodim ( opet ) imam sina od 14 meseci i cekamo jos jednog :-))) i rekli su da je sve ok s tim da je beba malo krupnija a i spavala je dok su radili uz :-)) pa su duze cekali zapis..Termin mi je 16.11.2009.Zelim da cujem tvoje misljanje…

  Veliki pozdrav i unapred hvala!! :-)))

 62. Juhuuuu Sanja….još malo, pa slavlje. 😀 Kao i svima ostalima kojima udelim, da tako kažem, po neki savet i tebi mogu samo reći ono što znam iz svog ličnog iskustva. 🙂 14. meseci razlike između beba, tj. mala razlika je nešto što mene lično uvek jako raduje. Razlika između moje zadnje dve bebe je 11 meseci i neki dan. Sada imaju godinu i po i dve i po i mislim da je to nešto najlepše na svetu. Videćeš i sama. 😀

  Sve ono što se trudnicama muva po glavi je za roman. 🙂 🙄 „Pa može ovo, pa može ono, a da nije ovo, a čula sam za ono…“ …Užas u mozgu, koji radi 300 na sat, sve do trenutka kad svoje malo mače ne prigrlimo na grudi i uverimo se da je sve u redu. 😀

  Po meni je najvažnije imati dobrog doktora u koga imaš poverenja i koji na pregledu rastera sve sumnje i loše misli, jednim svojim osmehom i „Sve je u redu.“ Verujem da imaš takvog doktora. 🙂 Na kraju krajeva baš to su ti i rekli. Sve je u redu i ne brini.

  To što se bebac umirio u poslednje vreme je takođe sasvim normalna pojava. Kulira, dremka i skuplja snagu. U nekim svojim „ludim“ mislima i nekom bezrazložnom strahu, zato što miruje, umela sam da pojedem kašiku meda. To ih malo razbudi i potera na ritkanje. Vole deca šećer i kad su u stomaku. 😀 😀 😀

  A da ti kažem i za taj mekonijum, bebe kake tek kada se rode do tada samo popiškuju što je sasvim prirodno i normalno. Nemoj mnogo da čačkaš po internetu i da plašiš sama sebe. Opusti se i uživaj, mada teško da možeš mnogo da odmaraš pored prvog bebca. Sećam se da sam tokom svoje treće trudnoće umela i po 10 puta noću da ustanem samo da ga pogledam u krevecu, ali to su bile odlične vežbe za porođaj. Želim ti lak i brz porođaj. Javi se kad god možeš.

  I za kraj ovo je moj stari blog, moja nova adresa je http://www.charolija.com Uvek si dobrodošla. 😀

 63. pozzzzzzzzzzzzzzzzzzdrav ogroman carolijo tebi ,i komentatorima … citam vas cjelu noc hihihii jako ste zanimljivi pogotovo TI, pa reko da se ukljucim i ja …. za sad PROBA samo a cim ugrabim vremena ukljucujem se i ja u vasu pricu da malo i ja davim hehe….. valjda uspijem sad s ovim hm… i ako nisam zakasnila ko zna od kad je ovaj post … 😀

 64. No name… Nikada nije kasno da se priključiš. 😀 Istina je da je ovo stari blog, ali nema veze. Kad budeš mogla svrati na novi http://www.charolija.com Hvala na lepim rečima.

 65. Pozdrav. U 19 nedelji sam trudnoce. Ovo mi je prva trudnoca. Jos nisam sigurna da li sam osetila pokrete svoje bebe. Ponekad osetim neko skakiljanje u stomaku, a ponekad osetim kada stavim ruku na stomak da kao da me nesto udari. Mislim da je to moja beba. Cesto osetim te pokrete na dnu stomaka pa me interesuje da li je to normalno, da me beba udara tako nisko. Pozdrav

 66. Veliki pozdrav za caroliju.Imam jedno pitanje i malo sam zabrinuta zbog toga kako ce sve proci! Inace sam usla u 40 sedmicu trudnoce i cjelu trudnocu sam dobro podnijela-extra bez mucnina,oticanja nogu i ostalog….
  U 39 sedmici mi je gin.uradila ultrazvuk i to sasvim slucajno jer kako mi kazu u 9 mjesecu nije ni potrebno da se radi ultrazvuk da je bitan pregled, i tad mi je vidjela na desnom bubregu kod bebe blago prosiren pijelon i rekla mi je da se to najcesce desava kod djecaka i uvecini slucajeva da se povuce do poroda, i da se mora pratiti da se neprosiri maximalno do 10 mm, a ukoliko se nepovuce do poroda da beba moze sklonija urinarnim infekcijama i da obicno beba ima visoku temperatura, i interesuje me dal to ima veze sto sam imala u mokraci dosta bakterija i od cega to nastaje da znam za drugu trudnocu da se neponovi.
  Zabrinuta sam zbog toga kako ce sve proci, pa te molim da mi sto pre odgovoris, dok se nisam porodila 🙂 bicu ti JAKO zahvalna!

 67. Veki mislim da se prvi pokreti bebe mogu osetiti negde oko četiri i po meseca trudnoće. Znači to te tvoje bepče pozdravilo. Kod druge i treće trudnoće se ti pokreti mogu osetiti i ranije. Sve najbolje. 😀

 68. Sofi slično kao i tebe i mene je moja doktorka isterala sa pameti u devetom mesecu trudnoće, sad se više i ne sećam, šta mi je tačno rekla u vezi bebinog bubrega. Kada sam je na sledećem pregledu pitala o čemu se radi, rekla mi je da nije ništa opasno i da prilikom porođaja to nešto kod bebe, usled pritiska se vraća u normalu. Više od toga ne znam. Nadam se da nisam zakasnila sa odgovorom. Želim ti lak porođaj. 😀

 69. Carolija hvala na brzom odgovoru, svaka cast. A da li ti se poslije poroda sve povuklo, da li je bebu pregledao pedijatar,najvise me interesuje dal se povuce do poroda to prosirenje i jel tvoja beba imala poslije nekakvih kompilkacija tipa povisene temperature ili infekcije urina?
  Hvala,valjda cu se i ja tog uskoro rijesiti. 🙂

 70. Sofi znam da puno brineš, s toga se i trudim da ti što pre odgovorim. 🙂 Moram po ko zna koji put da naglasim da sve što ovde pišem i odgovaram na razna pitanja je iz mog ličnog iskustva. Nisam medicinski radnik i o medicini pojma nemam, ali imam pojma o deci i trudnoći. Tvoja doktorka sigurno najbolje zna. 🙂

  Moju bebu je pregledao pedijatar, naravno kao i sve ostale. Nikada nije imala nikakvih problema, čak nikada nismo morali ni da idemo kod lekara, sem na redovne kontrole i vackine. Sada ima godinu i osam meseci i njen zdravstveni karton je potpuno prazan. Nadam se iz sveg srca da će i sa tvojom bebom biti tako, nema razloga da ne bude. 😀

  Doktori ponekad znaju, naročito na ultrazvuku mnogo da uplaše trudnice i samim svojim izrazom lica, a tek kad kažu nešto, 🙄 naročito ako to ne razume buduća mama. Posle tog UZ doktorka nije stigla nijedan više da mi uradi, jer sam se porodila, tako da su svi moji strahovi nestali, jer je sa bebom sve bilo OK. 😀

 71. Znam nekad ti neko drugi sa svojim iskustvom moze bolje da objasni nego doktrori.
  I ja se nadam da ce biti sve OK.
  Ja idem sutra na ultrazvuk i pregled nadam se da vise necu ici, jer za par dana mi je tremin pa ti se javim sa novim informacijama.
  pozzzzzzzzzz

 72. Važi Sofi, javi se kad budeš mogla. 😀

 73. Hejjjj Charolijo! :-))) uhhh…zalutah malo na ovom tvom divnom novom sajtu 🙂 bas je superishka.. Nego cuj… RODILI SMO SEEEE! Tacno na termin 16.11. sa neverovatnih 4 kg i sve za bukvalno 4 sata! Puce vodenjak u 4:30 nocu a moja bundevica je lezala na mojim grudima vec u 8:30! Toliko se sve brzo odvijalo da nisam znala sta me je snaslo, veruj mi!! Nas Vlada, prvi sincic, neprestano mazi svog novog batu Andriju i pravo je malo mamino cudo od deteta:-)) Tebi, draga Charolijo, mnogo hvala na divnim recima utehe i smirenja…bas si divna i hvala na recima „uvek si dobrodosla“..tako obicna recenica a tako puno znaci :-)) bicemo u kontaktu i nadam se da ces zeleti da citas ludorije o odrastanju ovo dvoje nasih klinaca..mada, sve ti je vec poznato :-)))

  Nego! neko bi rekao luda sam sto o tome sada mislim ali mi bismo i trece u neko skorije vreme samo da ja malo danem dusom..;-)) Znas li ti ili neko tajnu kako se prave devojcice? hehehehe..smesno ali opet i ozbiljno..mi bismo jednuuu..ali nesto nam ne ide..mada da se razumemo- najvaznije je da je zivo i zdravo ali, ako bi me neko pitao…i trazio odgovor da ga izvucem duboko iz pete :-))) volela bih jednog devojcurka…eto, sva sam pocrvenela od stida sto to uopste trazim ali eto..

 74. Juhuuu… Sanja! 😀 Divne vesti od tebe. Radujem se kao da te poznajem. 😀 Porodila si se tačno na termin, nije bilo ni iznenađenja, ni isčekivanja… Andrija je dobar batica, pa nije hteo da muči mamu. 😀

  To što bi ste u skorije vreme još jedno bebče i po mogućstvu curicu, za mene je najnormalina stvar na svetu. 😀 E sad… kako napraviti devojčicu. Hm… 🙄 Ne znam šta da ti kažem, ako ste momke pravili u nekoj određenoj pozi, a vi sada tu pozu promenite. Nekako mi se čini da se ženska deca prave s guza. 😀 😀 😀 Šalim se naravno.

  Želim vam puno sreće, ljubavi i zdravlja. I naravno da si uvek dobrodošla. Ljubimo vas i grlimo sve vas, svi mi. 😀

 75. Samo da ti se javim sa par rijeci.Bila sam u srijedu na ultrazvuku, sto se tice poroda bebi se izgleda jos neizlazi vani kaze gin da po njenom necu jos vjerovatno cu proci termin, radila mi je i ultrazvuk medjutim sto se tice pijelona ostalo isto nije se nista smanjilo, a nije se ni povecalo sto kaze gin da je jako bitno da se nepovecava, mada sam ja i dalje zabrinuta kako ce sve to proci po porodu dali ce se povuci ili ce ostati,nije mi bitno za mene samo da sa bebom bude sve ok.
  I dalje sam jako zabrinuta a nisam nekih informacija nasla o tome kako se u vecini slucajeva desava dal se povuce il ostane izgleda ostaje samo da cekam porod i molim se BOGU da sve prodje kako treba.

 76. Zdravo. U 20 sam nedelji trudnoce i kao sto sam ti i rekla bebicu osetim kako me skakilja podnu stomaka. Nadam se da je to normalno jer se ponekad i zabrinem i pitam zasto je neosetim na nekom drugom mjestu u stomaku. Danas sam osjetila da me nesto podnu stomaka na lijevoj strani probada, ma neznam kako da ti objasnim to nije bol nego kao da me nesto zulja ili zagrebe na tom mjestu. Pa se plasim sta je. Smeta mi i kad hodam osetim to. Pa molim te da mi kazes da li je to normalno i da li je normalno da bebu osetim samo podnu stomaka. Unapred hvala.

 77. Sofi žao mi je što si zabrinuta, ali izgleda da ti je zaista preostalo samo da čekaš. Dobro je da se pijelon nije proširio i verujem da će tako i ostati.

  Znam da se vreme pred porođaj nekako oduži i bude baš teško to čekanje. Sigurna sam da je sve u redu sa bebom, uskoro ćeš se uveriti i sama. Pokušaj da se malo opustiš i da ne razmišljaš o tome, već o svemu onom lepom što će bebče da donese sa sobom u tvoj život. Od sveg srca ti želim sve najbolje. 🙂

 78. Veki materica se širi kako bebica raste tako da ćeš vremenom osećati pritisak na pojedine organe. To je taj „bol“ ili kako već da ga nazovemo. Oko 20 nedelje bebac ima oko 200 – 250g zato se i ritkanje oseća tako, kao golicanje. Osećaš bebu po dnu stomaka, jer i jeste tu. Vremenom će ritkanje postati sve jače, pa čak i vidljivo na površini tvog stomaka. 😀

  Videćeš već kako umeju da šutnu, sa mesta da te pomeri. :mrgreen: Kada pomislim na taj osećaj, sva se raznežim. Dođe mi da rodim još jedno. 😀

  Nemaš razloga za brigu, a i kada budeš išla na kontrolu pitaj doktora sve što te zanima i zabrinjava. Neka ti uradi UZ da bi se uverila i bila bezbrižna. Puno pozdrava za vas dvoje. 😀

 79. Ćao Čarolija, recimo da sam u velikoj nedoumici oko računanja nedelja trudnoće. Naime, zbog mojih prethodnih problema sa neredovnim ciklusima doktori nemogu tačno da mi utvrde termin porodjaja. Sve se svodi na tome šta pokaže Uz. Po Uz meni je termin 02.02.2010. Zadnji put kad sam bila na Uz,a to je bilo 24.11. pokazalo je da sam u 31 nedelji trudnoće. Medjutim, kada sam bila na redovnoj kontroli kod svoje doktorice 25.12. ona mi je rekla da je sad 34 nedelje i dva dana. Ipak ja sam malo nesigurna i bojim se da je pogriješila i da je možda u pitanju 36ned. Ako možeš molim te pomozi. Staša

 80. Cao. Sretna nova godina i sve najbolje od srca ti zelim. Evo ja sam u 23 nedelji trudnoce. Posto nemama koga da pitam nego tebe, molim te da mi kazes da li si ti osecala u trudnoci neko zatezanje podnu stomaka. Poslednjih nekoliko dana osetim podnu stomaka kao neko stezanje i taj dio stomak mi je tvrd. Sve to traje par sekundi pa prestane, a javlja se nekoliko puta u danu. Ponekad pomislim da se beba okrece, jer to me ne boli samo je neprijatno, kao da beba hoce da izadje napolje. Sta bi to moglo biti. Pozdrav

 81. Samo da vam javim da sam rodila djecaka 19.12 sve je proslo ok
  Veliki pozdrav za caroliju

 82. Veki mislim da to nije ništa zbog čega bi bila zabrinuta, ali za svaki slučaj na sledećoj kontroli reci to svom doktoru. Nije loš predlog da napišeš sve što želiš da pitaš, jer kada odemo kod doktora nekako se ne setimo svega. 😉

 83. Sofi divno, baš si me obradovala. 😀 Srećna vam Nova godina, želim vam zdravlja, sreće i puno ljubavi. 😀

 84. Da li bi mi neko rekao kako se racuna termin porodjaja? Hvala unapred!

 85. Dobrodošla Ana. 🙂 Termin porođaja se računa tako što se na datum poslednje menstruacije doda sedam dana i onda 9 meseci. To je to.

 86. Kasni mi 12 dana, imam bolove u stomaku ,grudi su mi natekle al ikreno receno sve te simptome imam kad dobijem, inace uvek mi kasni po desetak dana tako da ne znam da li sam trudna. Pitam se da li boli stomak i kad je neko trudan.

 87. Gago čini mi se da u jednom periodu pomalko bolucka u početku trudnoće, kao da ćeš da dobiješ. Ako želiš da si trudna nadam se da jesi, ako želiš da nisi onda ti želim da nisi. 😉 Najbolje je da kupiš test i proveriš, malo košta, a puno vredi. Javi šta je bilo. Pozdrav. 🙂

 88. super vam je ova stranica,volela bih se i ja uclaniti ovde,neznam kako.imam dosta pitanja za vas,inace sam trudna po drugi put,ustvari sve trudnoce su mi kriticne.imala sam pre i posle rodjenja sina spontane,obe trudnoce sam odrzavala,naravno i tu koja je bila posle rodjenja sina,ali je bebi stalo srce…
  sto se tice termina jako sam zbunjena,jer se po mome trebam ranije poroditi.bojim se da ne predjem previse termin,jer sa sinom nisam ni imala trudove,jednostavno se ravnali po terminu i otisla se poroditi.porod je bio prirodan,stim da su mi dali drip,kao radi ubrzanja poroda da se ne mucim previse.neznam sada se vise bojim nego prvi put,srecom sam prva bila otvorena,i svi su bili oko mene,nas tri smo se istovremeno poradjale,ova druga se namucila,nju je samo sestra poradjala,jer je dr.mene upravo sredjivala.tokom napinjanja me hvatala nesvestica,srecom sestra mi je pomogla i gurala bebu odozgo,nisam rezana,ali sam pukla bas nezgodno,bas na ulazu guze,pa imam i sada problema sa stolicom,boli me tu gde sam sivana.posle poroda imam velikih problema sa probavom i bolovima u stomaku.imam osecaj kao da se nije sve posle poroda vratilo na svoje mesto,inace od poroda nemogu ispruziti noge,moram se zgrciti,ako to ne uradim,onda me boli jako stomak i nemogu spavati,a to sam ranije mogla,isypruziti se i spavati bilo kako.u ovoj trudnoci takoce moram obavezno biti skupljena,to mi trazi i preko dana,nadima me stomak…volela bih da mi se javite,i date koji savet,a i oko termina…pozz,sanja.pozdrav za caroliju

 89. pozz za caroliju volela bih da mi odgovorite na neka pitanja,sto se tice termina poroda,jer se moj termin ne slaze sa dr.koji je ona odredila i stosta jos me zanima,iako mi je to druga trudnoca,ako izdvojim spontane…
  sanja

 90. Draga Sanja…ovo je moj stari blog i nisam ga zatvorila samo zbog postojanja ove stranice, drago mi je da ponekad nekim svojim savetom mogu nekome pomalo i pomoći. 🙂

  Sve mi mame znamo da posle porođaja ne budemo iste, čini mi se da dosta toga zavisi i od genetike, ali i od sreće. Zavisi kako ko prođe na porođaju i kog doktora izaberemo. Nekako stalno potenciram da je dobar doktor najvažniji u vođenju jedne trudnoće, kao i u samom toku porođaja.

  Nekako kako deca rastu, naviknemo da nam ponešto fali. 🙂 Recimo posle mog drugog porođaja sam bila ubeđena da mi se sve u utrobi poremetilo i da nije na svom mestu. Da li je bilo ili nije pojma nemam, samo znam da kada sam se i treći put porodila sve se nekako vratilo na mesto. Tako da imamo malo bolje uslove, rodila bih i četvrto. 😀

  Žao mi je zbog tvojih spontanih pobačaja, ali sa druge strane kada razmisliš, užasno je reći, ali možda je to zbog nečega dobro. Bebama koje su „otišle“ nešto nije bilo dobro i eto desilo se. Užasno iskustvo, ali šta možemo protiv prirode. Ništa baš.

  Najvažnije je da imaš poverenja u svog doktora i da slušaš savete koje ti daje. Ako kaže „lezi, ne mrdaj“, a ti onda lezi i ne mrdaj. Ne znam u kom si mesecu, ali taj bol u nogama koji imaš, recimo ja imam u krstima, toliko da posle porođaja na stomaku i ne smem zaspati, jer posle ne mogu ni da ustanem. To je „cena“ koju plaćam za sve osmehe svoje dece, a oni nemaju cenu, tako da sam se jednostavno pozdravila od spavanja na stomaku. 😀

  To što imaš potrebu da budeš skupljena je verovatno zato što se širiš i što se unutrašnji organi lagano pomeraju da bi napravili bebi mesta da se razvija.

  Na ovoj temi svaki put kada nekome pišem naglasim i da nisam ni doktorka, ni stručno medicinsko lice, već samo neko ko ima nekog iskustva, pa iz tog iskustva mogu ponešto i da kažem. Sve što misliš da je neki problem, pitaj svog doktora i traži savet. Nemoj da ti bude glupo i na papir da zapišeš šta sve hoćeš da pitaš, jer obično kada odemo kod doktora pola stvari zaboravimo, pa se kasnije setimo. Ne ustručavaj se ništa da pitaš.

  Što se tiče termina, nekako i na to uvek gledam iz svog ugla. Mi najbolje znamo kada smo i šta radile 😀 Doktori pitaju kada je bila poslednja menstruacija na to dodaju 7 dana i na to još devet meseci i tako dobijaju približan termin porođaja. Ako razlika između tvog i njihovog termina nije prevelika, mislim da nemaš razloga za brigu. Bebe najbolje znaju kada će izaći. 😉

  Srećno i javi se, a ako hoćeš možeš posetiti i moj novi blog i tamo postoji ova tema …pa si naravno dobrodošla. 😀 http://www.charolija.com

 91. Predivan vodic. Jednostavan, razumljiv.

 92. Ako bebu nosim nisko , da li to znaci da mogu da se porodim prije termina ili moze daznaci da cu se brze i lakse poroditi

 93. Majo prvo izvini što ti nisam odmah odgovorila. 🙂

  Ja sam bebe nosila visoko, mislila sam da će na usta da mi izađu. 😀 Mislim da mame koje nose nisko treba više da miruju i manje da se naprežu oko svakodnevnih poslova. Ne znam u kom si mesecu, ali recimo moja sestra je nosila nisko i skoro celu trudnoću je nosila pojas za trudnice, koji joj je puno pomogao. Možda nije loše da kupiš taj pojas, prija probala sam ga i ja. U svakom slučaju se konsultuj sa doktorom. Redovne kontrole i slušaj savete doktora.

  Može se desiti da se beba podigne gore, kako trudnoća napreduje, opet kažem, ne znam u kom si mesecu. I za kraj da naglasim po ko zna koji put, ovo je samo moje laičko mišljenje. Najbolje je za sve pitati doktora.

  Kuliraj i uživaj. Pozdrav za tebe i tvoju bebicu. 🙂

 94. Draga Carolijo,
  ja sam u devetom mesecu trudnoce i termin je za 3 nedelje. Osecam stalno pokrete bebe, napetost u stomaku, veeeeeliki pritisak na besiku posebno uvece kad bih htela da spavam … Beba mnogo sutira i pritiska i imam osecaj da ce da izadje jer se taj pritisak zavrsava tako da mise omakne da pomokrim. Doktor kaze da je kriza prosla da budem zadovoljna sto sam usla u deveti mesec… A sto se tice kucnih poslova, ne mogu da prestanem da spremam, usisavam, slazem robu…
  Veliki poljubac

 95. A najteze mi pada kobstsntni pritisak na besiku i osecaj na beba gura i gura pritiskajuci tako kao da zeli da izadje. I prvo dete me pritiskalo 🙂 na slican nacin ali ovo maleno jos vise:-)
  hvala za savet o pojasu. Imam ga od lrve trudnoce. Nije mi ni trebao tada ali sam ga kupila.

 96. Ehej Maki, pa super…obavili ste posao do kraja. 😀 Mislim iznela si celu trudnoću, sada beba i treba da bude nisko. Super. Meni se u tim danima pred porođaj činilo da ću da eksplodiram i od energije i od pritiska. Pela sam se ko ludak po kući da okačim zavese, da dohvatim paučinu i svašta nešto. Nema više razloga za brigu. Ne sekiraj se, nego skupljaj snagu i uživaj što više, znaš i sama šta te čeka kada bebica dođe.

  Radujem se sa tobom, kao da te poznajem…javi se još koji put, a posle porođaja se nadam da ćeš svratiti, pa da proslavimo. Diiivno. 😀 Ništa ne brini.

 97. Hvala:-) javicu se, naravno.

 98. draga carolijo,da li postoji mogucnost trudnoce ukoliko snosaj nije bio u mene 8 dan od dana menstruacije,ciklus mi je uglavnom na 28 dana ranije je znao da bude i na 21 ali u zadnja 3,4 meseca je na 28,da li je kod zena uglavnom ovulacija na 10,14 ti dan od menstruacije

 99. ukoliko sam zadnju menstr.imala 21.3 termin za porodjaj su mi odredili 26.12 ali ja mislim da je zacece bilo oko 4 aprila da li to znaci bez obzira na gin.procenu termina da cu se poroditi mozda tek 4 januara,hvala

 100. Ćao Una…doktori obično na prvi dan poslednje menstruacije dodaju sedam dana, pa devet meseci i tako dobiju termin, tako da bi po tome oni trebali tebi da izračunaju da ti je termin 28.12. To po doktorski, a ja imam običaj da kažem da mi najbolje znamo kada smo šta radile 😀

  Recimo da su meni sa prvim detetom izračunali da će porođaj biti 15.10, a ja sam se porodila 26.10. sasvim normalno i prirodno, bez ikakvih problema i po mene i po bebu. Po meni smo bebu napravili 15.01. tako da sam ja bila u pravu. :mrgreen:

  Videćeš već i sama, kada uđeš u deveti mesec, tada su kontrole otprilike na sedam dana, pa po UZ-u i CTG-u znaju kada je vreme da zakažu porođaj ili sačekaju da beba sama krene napolje. Nemoj da se brineš, videćeš da će sve biti u redu i najverovatnije, možda baš u januaru. 😉

 101. Anna prvo izvini što ti nisam odmah odgovorila. 🙂 Ne znam da li želiš da jesi trudna ili da nisi trudna, ali po mom ličnom iskustvu sve je moguće. 🙂

  Prilikom snošaja bez zaštite (kondom, spirala, pilula…) može da dođe do začeća, a da čak i budemo kao „sigurne“ da to nije taj dan, za pravljenje dečice. U našem organizmu se odvijaju razni procesi uslovljeni čak i spoljnim uticajima, stres i slično, koji nam mogu poremetiti menstruaciju, a samim tim i ovulaciju.

  Želela trudnoću ili ne, najbolje je da kupiš test za trudnoću, u bilo kojoj apoteci, oko 300 dinara je, (nijednom me nije izneverio) i da utvrdiš jesi li ili nisi trudna. Kako god bilo, samo bez panike. Javi se sa vestima. 😀

 102. Majo nemoj da misliš da ću te zaboraviti. 😀

 103. ako se tako racuna od dana poslednje menstruacije termin,kako se racuna od zaceca,tj.koliko treba da prodje od zaceca do porodjaja 9 meseci tacno ili 10 zbunjuju me ti datumi a jako bi voljela da znam,i da li znas mozda od koje nedelje pocinje mucnina,i moze li ovulacija samo da kasni ili moze i ranije da bude,izvini za ovoliko pitanja ali sve me to sad zanima:)

 104. da i dr.mi je rekao da mi bebce ima 20 dana kad me je pregledao na ultra zvuku samo se mala tackica videla to znaci da moze brzom od zaceca da se vidi,posto sam na netu citala da tek posle 5 nedelja moze da se vidi…

 105. carolijo pisala sam ti na stari site ali vise tamo ne mogu da se ulogujem pa da ponovim pitanja,dakle zanima me da li ovulacija moze i ranije odma posle menstr.da se desi ili moze samo da kasni ali ne i da porani? u kojoj nedjelji trudnoce pocinje mucnina,i da li je moguce sa 20 dana trudnoce vidjeti zacetak preko ultra zvuka? hvala unaprijed…

 106. Una mislim da se na UZ može videti začetak vrlo rano. Odgovorila sam ti i tamo. Mislim da nema potrebe da se nešto posebno uloguješ, dovoljan je nick i mail adresa.

  Mučnina može da se javi, a i ne mora, zavisi od žene do žene. Prvi simptom kod mene je bio taj što sam išla da piškim svakih 15 minuta. 😀 Nije mi bilo muka.

  Pozdrav 🙂

 107. Una iskreno rečeno dok sam bila trudna pojma nisam imala šta to doktorka priča i kako računa. 🙄 Ja sam za samu sebe izračunala, pošto sam znala kada je došlo do začetka, na to dodala celih devet meseci i nisam nijednom promašila.

  Oni računaju od prvog dana poslednje menstruacije i ne pitaju nas ništa. 😀 To je termin kada je beba spremna da se rodi, bez obzira kada je došlo do začetka. Uglavnom kada žena uđe u deveti mesec, beba čak i tada može da se rodi bez problema i po mamu i po bebu.

  Nemoj da se brineš oko toga. Ako ti znaš da je 4. aprila došlo do začetka, onda ćeš za porođaj biti spremna još i sredinom decembra, kada već budeš deveti mesec. Sve zavisi kako bebica odluči. Zaista nema potrebe da se sekiraš. 😀

 108. Charolijo draga,
  Jos uvek sam kod kuce ali osecam neke primene. Drugacije su nego kad sam imala bolove pred prvi porodjaj. Ocekujem jace bolove ali ih jos nema. Doktor je rekao da sam jedan prst otvorena i da cekam. Mozda se vec sledeci put javim iz porodilista.
  U uzvestaju pise. ,,Glava ploda na ulazu,, to je blizu? Treba mi jos ohrabrenja 🙂
  hvala Charolijo
  poljubac

 109. Super Majo…bebica je znači spremna. 😀 Samo još malkice vas deli od onog čuvenog prvog pogleda. 😀 Divno zaista. Ovako kada mi pišeš, dođe mi da rodim još jedno. :mrgreen: Uglavnom meni su sva tri porođaja bila različita, ali bez problema. Pravi bolovi i kontrakcije će tek da dođu, znaš i sama, ali si verovatno zaboravila, prepoznaćeš ih sigurno, a tu je uvek i vodenjak, tako da promašaja nema. 😀 Skupljaj snagu, odmaraj i čekaj. Drugo ti ne preostaje.

  Meni se čini da taj deveti mesec traje tri meseca. 😀 Čekamo i čekamo, a onda kada dođe do tog trenutka prosto se iznenadimo odakle je sad to malo čudo došlo. Puno sreće i pozitivne energije ti šaljem, da sve prođe brzo i lako. Ljubim te i grlim. 😀

 110. Draga Charolijo,
  javljamo se iz porodilista. Juce se rodio predivni decko Djordje. Super smo.
  Poljubac

 111. Draga Majo, obradovala si me kao da si mi rod rođeni. 😀 Diivna i predivna vest. Dobrodošao nam mali Đorđe, ima mnogo lepo ime i mnogo dobru mamu. LJubim vas i grlim i uh…skroz si me raznežila, a i srećna sam što si se javila. 😀 Je l` da da je sve super prošlo? 😀

 112. draga charolijo,juce sam bila na ultrazvuku dr.je konstatovao da mi bebce ima 19.1mm i da sam u 8-oj nedelji,kako je to moguce kad sam pre 7 nedelja imala zadnju menstruaciju?

 113. Anja mislim se mislim i smislim. 😀 Doktor je verovatno rekao da si ušla u 8 nedelju trudnoće, oni računaju od prvog dana zadnje menstruacije. Znači tih sedam nedelja koje su prošle od prvog dana zadnje menstruacije i ušla si u osmu. Koji je datum prvog dana poslednje menstruacije?

 114. Cao svima,najpre zelim da pohvalim sajt-super ste!!! Skoro sam vas otkrila a vec sam u 18 nedelji trudnoce! Pozz za sve moje koleginice trudnice i zelim im laku trudnocu kao sto je moja hvala Bogu!!

 115. Ćao Ivana, drago mi je da ti se ovde sviđa, uvek si dobrodošla. 😀

 116. 21 mart

 117. ali zasto onda beba ima 19.1mm to je karakteristicno za 8 nedelju trudnoce kaze da po ultra zvuku beba ima 8 sedmica i 3 dana???

 118. Anja na UZ retko koji doktor može tačno da odredi veličinu i težinu bebe, često i oni pogreše, naročito na početku trudnoće. Po doktorski ako ti je prvi dan poslednje menstruacije bio 21. marta…pa sad zevam u kalendar…onda je 15. maja bilo punih osam nedelja po doktorski, a to se ne slaže sa tvojim doktorom, tj. sa njegovim merama sa UZ. Najbolje je da kada odeš na kontrolu sve pitaš i razjasniš. Sve ono što te zbunjuje pitaj i nemoj da se ustručavaš, pa ma koliko ti se učinilo da je pitanje glupo. Nijedno pitanje nije glupo.

  Verovatno će ti reći da je termin tvog porođaja 28. decembar, 2010. Kada uđeš u deveti mesec zaista je nebitno da li beba poželi da se rodi nedelju pre ili kasnije, dan tamo ili ovamo.

  Postoji i mogućnost „lažne menstruacije“, znači da si možda već bila trudna kada si zadnji put „dobila“. Drugo ne znam, ali u svakom slučaju važno je da je sve u redu sa tobom i sa bebom i da oboje lepo napredujete. Možda je beba krupna? 😀 Nemoj da se brineš u svakom slučaju to nije ništa neobično i vredno tvoje brige.

  Moje bebe su bile izrazito male, pa je doktorka brinula, a nijedan jedini razlog nije postojao za brigu. Opusti se i uživaj, razmazi se što više možeš, jer period trudnoće je ono vreme kada ti se sve prašta i sve ti se može. 😉 😉 😀

 119. pozdrav buduce slatke mamice,drago mi je da sam vas nasla….danima trazim nesto slicno,jednostavno i jasno.

 120. Draga charolio, mogla bih postavljati milion pitanja jer mi je prva trudnoća : ) ali za početak biću skromna 🙂
  Koliko sam uspela da izračunam u 6 nedelji sam trudnoće (zadnju menst.sam imala 13.04.)?! e sad pitanje je vezano za mučnine koje mi se javljaju povremeno onako na svakih recimo sat vremena, znam da je to normalno ali verujem kao i svim trudnicama nije prijatan taj deo trudnoće …. e sad da li misliš da čaj od đumbira može da pomogne ili nije baš preporučljivo koristiti bilo šta za ublažavanje tih malih mučninica?
  Veliki pozdrav i izvini na opširnom objašnjenju

 121. Draga Charolijo….
  Prochitala sam SVE postove, pitanja i odgovore tj, i mogu ti reci da si jedna divna, predivna zena, koja bi trebala primiti zasluge za sav trud, utrosheno vreme i pomoc koju si pruzila svima ovde. Kada bi bilo vishe takvih osoba, svet bi bio mnogo bolje mesto za opstanak…
  Nego…
  Imam problema sa menstruaciom… 2007me godine je iz redovne „preshla“ u neredovnu, i tako nekih godinu dana, kada mi se ponovo ustalila. Te godine(2007.), sam bila kod lekara, i na ultrazvuku mi je utvrdjeno da imam mikrocistichne jajnike, i da mi je jedan veci od drugog, na shta je dr. dodala komentar: „mozda nikad ne zatrudnish, a mozda jednog dana dobijesh blizance“ !

  e sad..
  Ponovo je pochelo pre oko pola godine da kasni, do maksimum dve nedelje. A sada mi kasni vec dosta…. Naime, imala sam menzis 13. februara, 27/28. sam imala „kritichan“ odnos sa dechkom, i trebala sam nedelju dana kasnije da dobijem, ali mi je kasnilo oko 14 dana, uradla sam test, bio je negativan, i 15. dana kashnjenja sam dobila, tj. 28. marta… i od tada, ni kapi krvi… 😦
  od kad sam trebala da dobijem, jedan period sam imala muchnine ujutru, koje bi trajale do popodneva, i nakon nekih nedelju – dve su prestale… Tada je stolica pochela da mi bude neredovna po par dana, pa onda bude ok, pa opet par dana, i tako do sad… u poslednja 4 dana do nedelju, idem na malu nuzdu vishe nego obichno, jede mi se sve i svashta, boli me stomak vec skoro 3 nedelje unazad, grudi su me bolele, pa prestale, i sad su opet pochele, natechene su… a najgore od svega je to, shto mi je stomak naduven skoro 3 nedelje… i ne znam shta se deshava… :((((
  a kod lekara ne mogu da odem, jer mi nije josh knjizica overena, pa zato trazim pomoc od tebe… Hvala u napred…. Pozdrav…!

 122. e owako da i ja kazempar rechi:) ,prvo da se zahvalim za ovakvu stranicu jer mi je stvarno jako pomogla..Prva mi je trudnoca i u 28 sam nedelji,ali me je uvek moj doktor zbunjivao kad mi rachuna nedelje ,jer se nikad ne poklapa sa mojom racunicom;)..jos jednom hvala puno ste mi pomogli..

 123. Draga
  vec nekoliko dana tvrd mi je stomak, natecene su mi grudi i povremeno mi je muka! Uraila sam test 3.juna bio mi je negativan! Dobila sam 25 maja ali to je bio pretezno braon sekret! Godinama se trudimo da postanemo roditelji! Uspelo nam je par puta ali veoma tragicno se sve zavrsilo! Molim te za misljenje ..pozz

 124. Nije me bilo neko vreme, pa da se prvo izvinim svima što nisam odgovorila odmah na vaša pitanja. Pre svega vam želim reći da sam zaista ganuta poverenjem koje imate, a ja opet naglašavam da nisam nikakav stručnjak. Srećna sam ako sam bilo kome bar na trenutak olakšala neki težak ili zbunjujući trenutak. Ovo ovde je samo jedna strana mog bloga, ali ta strana mi je donela najviše sreće, za ove dve godine koliko pišem ovaj blog. 🙂

  Odavde sam se preselila pre više od godinu dana, ali pitanja ovde i dalje pristižu i sa velim zadovoljstvom odgovaram onoliko koliko umem. Hvala vam svima. 🙂

 125. Gagice dobrodošla, drago mi je da ti se sviđa ovde kod mene i da si verovatno pronašla nešto zanimljivo. 😀

 126. Jelena nemaš mi se za šta izvinjavati, slobodno se ti raspiši, šta god da te zanima. 🙂 Nadam se da su ti mučnine sada malo manje. Inače obično mučnine prestaju krajem prvog tromesečja trudnoće, a mogu ti malo pomoći neki suvi keks, bademi, neprženi lešnici, od pića je najbolje piti vodu. Videćeš već i sama šta ti najviše odgovara. Čaj od đumbira je ok, ali samo u meri od 1 grama.

 127. Jao Moonlight postidela si me. Hvala ti puno na lepim rečima, mada ja zaista mislim da ne radim ništa posebno. Hvala ti iskreno.

  S obzirom da kasnim sa odgovorom oko 10 dana, nadam se da se situacija kod tebe popravila tj. da si već ustanovila šta se dešava. Zaista bih volela kad bih umela da ti pomognem, ali mislim da to što ti se dešava mogu da budu i znaci trudnoće. Volela bih kada bi se javila sa lepim vestima. 😀

 128. Tatjana drago mi je ako si pronađžšla neki odgovor za sebe. Uglavnom je jednostavno na poslednji dan menstruacije dodaš sedam dana i na to devet meseci i to je onda to…po doktorski. 😀

 129. Draga Svetlana, iskreno se nadam da ovog puta jesi trudna i da će se sve završiti baš onako kako priželjkujete, sa bebcom u naručju, a i ako nije tako ne mora da znači da već sledećeg meseca neće biti. 😉 Ma nikad se ne zna. Nemojte samo da gubite nadu. Puno sreće vam želim. 🙂

 130. sve to imate na http://www.Roditelj potral.com na kojoj mozete pratiti trudnocu i sve informacije iz nedjelje u nedjelju mozete primati e-mailom.
  Pozdrav

 131. Gordana hvala na informaciji. 🙂

 132. Draga čarolijo,moram malko da ti se izjadam.Naime juce mi se u 22 nedelji trudnoce pojavilo malko krvi na vešu,kao sekret bledo crvenkaste boje,prestravila sam se i odmah otišla na kontrolu kod svoje doktorke. Ni ona žena nije sigurna što se to desilo,kaže može da bude od ginodaktanol vaginaleta koje sam do tog dana koristila.Nakon pregleda ustanovila je da je beba hvala bogu dobro,da sam zatvorena,ali po tvrdom stomaku utvrdola je da imam kontrakcije i prepisala mi ginipral i verapamil.Stomak mi je i dalje tvrd pa me to izludjuje i plaši,iako ležim što više ni malko nije omekšao! Da li je iko imao nedaj bože sličnu situaciju?

 133. Pozdrav!!! Evo odlucih i ja da se pridruzim vasoj maloj druzini! 13 sam nedelja trudnoce. Znam da stomak postaje uocljiv tek kasnije , a i da zavisi od mnogo toga i da je kod svakoga razlicito. Dakle, sve ja to znam, ali pocinje da me nervira cinjenica sto ne uspevam da primetim a ma bas nista. Da napomenem da sam malo krupnija i ja sam sebi potpuno ista, a tako kaze i okolina. Kad smo kod punoce, doktorka mi je rekla da obavezno idem da mi prepisu dijetu kod nutricioniste i da to shvatim ozbiljno. Malo me je isprepadala, s obzirom da sam vise krupna i visoka,takva je moja konstitucija. Znam zene koje su dodavale i po 25 kg na svoju visinu od metar i sezdeset, pa opet nije bilo komplikacija.
  Eto, bila bih vam neizmerno zahvalna kada biste me bar malo psihicki rasteretili. Hvala!!!

 134. zdravo! kako ste? imam jedno pitanje… zadnji put,13.06. smo ja i decko spavali,i ja imam neki osecaj da sam trudna,i volela bi da cujem vase misljenje.. imam bolove u grudima,boli me stomak i idem mnogo u wc. uradila sam test i negativan je,za sada. kada mislite da bi trebalo da uradim opet test? i sta mislite Jesam ili Nisam?

 135. Milena iz mog ličnog iskustva test me nije do sada nijednom izdao. 🙂 Mada sam ih ja radila obično kada kasni menstruacija 4-5 dana, sačekaj da vidiš hoće li ti kasniti, pa pokušaj ponovo. 😉

 136. Boko ako ti je već doktorka preporučila da se obratiš nutricionisti, mislim da nije loše poslušati je. Ne mora da dođe do komplikacija, ali mislim da će tebi biti lakše. Ja sam bila mršava, pa mi je i stomak bio mali, a i bebe sitne. Ne mora ništa da znači, nemoj da brineš previše, povedi malo računa o ishrani i uživaj u trudnoći. 🙂

 137. Draga Una izvini što ti nisam ranije odgovorila, ali zaista sam bila u velikim problemima, pa nisam imala vremena da se posvetim blogu i odgovorima na pitanja. Verujem da ti se stanje do sada poboljšalo i da nije bilo nikakavih komplkacija. Javi se kad budeš mogla i izvini još jednom. 🙂

 138. hvala vam puno…ja samo jako zelim bebu

 139. Milena želim ti da ti se želja što pre ispuni, ako ne bude ovog meseca, sledećeg će sigurno, samo napred u akciju. 😉

 140. hvala vam za sve…

 141. Drage moje,sada je hvela Bogu sve u redu,u ponedeljak smo bili na ultra zvuke i sve je super,ukinut mi je i genipral JUPIIIIII!!!!!!!!!! Doktorka me je „obradovala“ da nosim decaka iako su mi u 14 nedelji na 4D-u rekli da je devojcica!!Sad sam strasno zbunjena,a doktorka je kaze sigurna da je muški!!Kome da verujem????????

 142. Milena nemoj samo da se opterecujes time,ja i suprug smo sest meseci pokusavali da dobijemo bebu i svo to vreme imala sam „simptome“ trudnoce bas takve kakve ti opisujes,ali veruj mi da je to sve psiha! Rastereti se i uzivaj u zivotu,uz to ce obavezno da stigne i bebac!!!!! Puno srece-znam kako ti je!!!!!!!!Pozz

 143. Nema na čemu Milena…samo napred. 😀

 144. Una jako mi je drago zbog tebe i bepca…super što je sada sve ok. 😀 Jednom kažu cura, drugi put dečko, treći put će sigurno biti 100% u pravu…samo kada je sve u redu, ostalo je nebitno. Puno sreće ti želim. 😀

 145. Odavno nema nikoga na stranici,hhmmmmm!!!!!! Htela sam samo da mi neko kaze nesto o kineskoj tabeli za izracunavanje pola bebe,ako je neko za nju cuo!! Da li je nekome bila tacna i da li uopste verujete u to? Hvala……pozz

 146. …zanima me do kada je dozvoljen sex u trudnoci..do kog meseca..pozzz svima

 147. …htela sam da pitam da li steti sex u trudnoci i koliko cesto moze da se upraznjava…i koje su najbolje poze za vaginalni.
  hvala svima koji odgovore

 148. ..ima li nekog na ovom forumu.. sto ga ne izbrisete ako ne sluzi vise nicemu…objavljujete li komentare ili ste svi zaspali….

 149. Drage devojke ovo nije forum, ovo je blog i ovo je samo jedna strana tog bloga. Bila sam na moru malo smo odmorili, a odmor nastavljamo i dalje, tako da se unapred izvinjavam svima što odgovori kasne.

  Na sva pitanja koja postavljate niko drugi ne odgovara sem mene, a na samom početku ovog posta, a i kroz sve komentare to možete da vidite. Odgovaram samo iz svog iskustva i drago mi je ako sam bilo kome makar malo nekim svojim savetom pomogla.

 150. Una baš ništa ne znam o kineskom izračunavanju pola bebe, a u suštini lično ne verujem da je to moguće i tačno. 😉

 151. Eleonora što se tiče seksa mislim da sve zavisi od trudnoće i same žene. Sećam se da je meni seks u devetom mesecu bio nezaboravan. 😀

 152. Klaro seks u trudnoći nije štetan, jedino ako trudnoća nije problematična. Naravno da je nešto nežniji nego obično. S obzirom da su sve moje trudnoće bile bez ikakvih problema, seks je bio izuzetno prijatan sve vreme. Na kraju kada je stomak baš onako veliki mislim da je najpogodnija poza kada žena leži na strani, a muškarac „dolazi“ s guza, 😉 😀

 153. Hano ovde samo ja mogu da zaspim i da zapostavim i blog i ovu stranu bloga, a to se neće skoro dogoditi. Ne pada mi na pamet da zatvorim blog, tako da će se „dešavanja“ nastaviti.

  Ovo nije forum. 😉

 154. zadnja menstruacija mi je bila 21 marta termin mi ja 28 decembra ili januara neznam nista se ne slaze sa ultrazvukom i zadnjom menstruacijom.neznam u kom sam mesecu trebalo bi da sam u petom,ali po ultrazvuku nisam jer sam neredovne menstruacije imala.pomozite mi recite mi u kom sam mesecu i kad mi je termin…

 155. Za sad samo da kazem Carolija odlicna,javicu se

 156. Odlicno nema sta

 157. Ljudi kako se borite sa vrucinom???!!!??? E da pitam,evo vec sam u osmom mesecu ali beba je odjednom pocela da navaljuje dole,pogotovo uvece,udara i priteze toliko da besika hoce da mi eksplodira!! Imam osecaj kao da vec hoce napolje i to me veoma plasi,a UZ mi je zakazan tek za 6 septembar! Da li je to normalno i da li da se ranije javim doktorci?? Puno vas sve ljubim i pozdravljam!!! PS. I dalje nemamo ime za bebu,šmrc!

 158. zdravo iz makdeonije sam …. sluchajno sam se nashla na forumu… pa zanimaju me neke pitajna … pre neki 2 meseci imala sam prvi odnos al nazhalost bio je nezashtichen … al nije svrshio u meni … bar tako tvrdi … to se desilo pre 32 tjedna pre nego shta dobijem menstruacijo … ddobila sam … ali krvarejne je bilo samo nekih 2 dana a onda sam imala neki kafeavi iscedak … onda sledechi mesec ponovo sam dobila normalna menstruacija … al neznam zash .. imam neki osecaj da mi stomak rasti … uradila sam test ama nisam sigurna dali sam ga dobro uradila… nemam nikakve simptome sha su uobicajne za trudnoche … ali sepak straH je u meni … bilo bi mi drago ako mi pomognete … hvala vam unapred

 159. Draga Ivona, prvo da te pozdravim, a onda da ti kažem stani, polako, bez panike. 🙂 To što on kaže da nije svršio u tebe, ne mora ništa da znači, jer uvek postoji mogućnost da ostaneš trudna, ako je odnos ne zaštićen. S obzirom da je prvi odnos u pitanju, postoji mogućnost da ti se telo malo uzmuvalo, pa da zato imaš takve simptome. Međutim da bi bila potpuno sigurna, najbolje je da posetiš ginekologa, a ako postoji neki razlog zbog kog to ne možeš, onda opet kupi test u apoteci, pažljivo pročitaj uputstvo i neće biti greške. Nemoj da paničiš, pa ma kakav da je rezultat. Javi se. Pozdrav.

 160. molim vase misljenje situacija je malo komplikovanija,imam stalnu vezu 3 god.ali naisao period kad smo bili u nekom raskoraku sex je medjutim bio redovan i snosaj u mene,problem je sto mi se 8 dana ciklusa desila avantrura bez zastite ali snosaj van rodnice,to se brzo zaboravilo bilo je samo jednom u pripitom stanju a sa momkom sam vec drugi dan nastavila,zanima me kolika je sansa da je avanturista otac bebe

 161. pisala sam vam na stari site mozete li da mi odg.hvala…

 162. Anči da sam ja lično u pitanju, ne bih imala dileme, jer poznajem dobro svoj ciklus. 8 dan od prvog dana menstruacije bi trebao da je neplodan dan i da su šanse da je avanturista otac bebe skoro nikakve.

  Možda možeš na ovom linku da proveriš i sama http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx

  Pozdrav i sve najbolje

 163. Hvala puno carolija najbolja ste .. svaka vam chast… panika me .. nechu josh da budem mama … nisam josh spremna… al taj test sam uradila kako shta pishe u pravilniku i izashao je da nisam trudna… negativan je test … al znate te tamo… malo mjesto gde se stavlja urine.. i ono drugo za rezultata… sa obzirum da sam bila mnogo uzbudzena … pre nego shta stavim urine otvorila sam te prozorcich za rezultata… pa zato neznam dali to vlija na odgovor… ali mislim da ne… ipak izgleda da je sezonsko debelenje… a ne onaj trudnichki stoma…

 164. Huh…odlično Ivona. Kada već ne želiš još da budeš mamica, sledeći put pamet u glavu. Niko te ne može zaštiti kao što možeš sama sebe. Ili sa kondomom ili nikako! Nemoj da se oslanjaš na momka, jer za svoje telo si odgovorna sama sebi. Pamet u glavu i čuvaj se. Pozdrav i poljubac 🙂

 165. hvala vam puno Carolija… od sada samo pazhlivo … i raduje me to shto i vi mislite da nemam nikakve veze sa trudnocha… ima josh vremena za beba volim vas i hvala josh jednom na pomochi poljubac ❤

 166. Ivona nema razloga da mi persiraš. Još je tebi rano za ovu temu. 😉

 167. Anna odgovorila sam ti tamo još pre nekoliko dana. To nije stari već novi blog, mada i ovde vrlo rado odgovaram. 🙂

 168. Anna evo ti i ovde ono što sam napisala tamo.

  Anči da sam ja lično u pitanju, ne bih imala dileme, jer poznajem dobro svoj ciklus. 8 dan od prvog dana menstruacije bi trebao da je neplodan dan i da su šanse da je avanturista otac bebe skoro nikakve.

  Možda možeš na ovom linku da proveriš i sama http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx

  Pozdrav i sve najbolje

 169. Cao svim u 30 sam nedelji,mogu da kazem da se vecinom dobro osjecam,mada me nekad bole kukovi,nekad me muci kiselina,a po najvise sto mi smeta je sto i dalje idem cesto da piskim,znam da je sve normalno ovo,al bi voljela i da znam dal neka od vas ima slicne simtome.Inace mali moj bebac je nekad toliko aktivan,kao da ima loptu pa sutira u stomaku :).Carolijo najbolja si!!!

 170. Sanja kada ti posle UZ doktorka kaže da je sve ok, onda je sve ok 😀 i svi simptomi koji se pojavljuju su normalni. Kod neke mame bude ovo, kod druge ono, ali na kraju rezultat bude isti. Divna mala bebica, koja nam donese svu sreću sveta i uzme 6 i po miliona živaca. Bez brige, igraj fudbal sa bebcom i uživajte. 😀

 171. Ok.hvala puno,javljam se opet.Igramo fudbal uveliko 🙂 pozzzzzz

 172. cao,sada mi je 31+1 nedelja trudnoce, materica mi je veoma nisko sto je dovelo do okretanje bebe u 20 nedelji,beba vec duze vreme prednjaci glavicom,tj.na samom je izlazu kazu doktori, a jos uvek mi je materica zatvorena. Da li moze doci do prevremenog porodjaja,jer sada su mi rekli da je mirovanje jedini spas,a od lekova (partusistena i verapamila) nema pomoci,pa sam prestala da ih koristim uz doktorovu saglasnost. Kontrakcije su nepodnosljive.

 173. Draga Lano ništa drugo ne umem da ti predložim, nego da slušaš uputstva svog doktora. Moja drugarica je imala sličan takav problem i bukvalno se nije mrdala iz kreveta i uspela je da održi trudnoću do kraja. 🙂 Išla je samo do kupatila i to polako i bez nekih naglih pokreta. Vrlo ozbiljno je shvatila situaciju tako da su joj i vodu i hranu i sve što poželi donosili u krevet.

  Opremi se knjigama, časopisima, laptopom, zavali se u krevet, zakeraj i odmaraj. 🙂 Nadam se da ima ko da ti pomogne. Nemoj da se sekiraš, jer to ti nikako ne može pomoći. Opusti se i lezi i sve će biti u redu. 🙂

 174. slucajno sam naletela na blog i svidja mise.ja sam u 14 nedelji trudnoce i milion stvari mi se vrzmaju po glavi.veeeeeliki pozdrav

 175. Hvala Ivana…ako si raspoložena za čitanje, mnogo više ima na mom novom blogu http://www.charolija.com , a ovaj je ostao ovde isključivo zbog strane „Nedelje trudnoće“. Dobrodošla. 🙂

  Šta ti se sve vrzma po glavi, mogu samo da zamislim, ali ne brini, samo pozitivne misli i opušteno. 🙂

 176. Opet ja uvjek ima nekih pitanja,pa kako kazu iskusniji su za savjet 🙂 htjela bih da znam dal je opasno kad me nekad zigucne po dnu stomaka,al to se desava kad hocu da izadjem u vc.tj.kad imam veliku n….i posle nje me nekad zigne i osjetim neki pritisak,a inace pijem ginipral od 19 nedelje trudnoce.PUsa

 177. Sanja koliko se sećam imala sam i ja takva žiganja, neki bolić, 🙂 ali mislim da to nije ništa opasno. Po mom mišljenju taj pritisak je normalan, jer se beba sada fino smestila u stomaku, napravila sebi mesta koliko joj treba, pa kada su creva puna onda bebac ima malo manje mesta, pa je pritisak normalan, a samim tim i žiganje. 🙂

 178. cao opet ja po ko zna koji put pitanja,odgovori,zasto,kako itd 🙂 Juce sam dobila rezultate nalaza i gvozdje i hemoglobin su niski pa mi je doktorka dala da pijem Heferol tablet,al ukljucila sam i cveklu,dzigaricu…moram da i koprivu pijem…doktorka je rekla prije poroda trebala bi da ovo popravim,al sam cula da se desavo kod trudnica manjak gvozdja…Mislim da nema razloga za paniku,a ti moja draga Carolijo sta mi savjetujes?I naravno ostale trudnice koje imaju isti problem?A da zaboravila sam i da pomenem da sam do juce pila Centravit prenatal,al da je doktorka rekla da to prestanme da pijem.Pozzz

 179. Uh,danas sam bila na U.Z.i ovako glavica nisko da pijem na 4 sata ginipral,PL gr III stepen e to me uplasilo,kaze i da izguram bar ovaj mjesec tj.do pocetka decembra,ostalo sve ok.kaze bebiica se super razvija.Dal se neko susreto sa ovim?A da pitala me jel pusim,ne pusim,pusila sam do dana kad sam saznala da sam trudna od tada bez iole muke sam ih bacila.Bas sam se prepala…

 180. Draga Sanja žao mi je što nisam neka doktorka, pa da umem da ti dam neki konkretan savet, ali nažalost nisam. Sećam se da je meni u trudnoći gvožđe bilo neverovatno dobro, a jedino sam pila one vitamine Prenatal cele trudnoće i ogromne količine borovnice. Borovnicu sam obožavala i ako ovako „netrudnoj“ 🙂 mi ne pada na pamet.

  Naravno da nema razloga za paniku, naročito ako ti to i doktorka kaže. Ovo „PL gr III stepen“, znači da ti je posteljica zrela, što je uobičajeno kod trudnica pušača, zato te je i pitala, mada se dešava i nepušačima. Ja sam sve tri trudnoće nažalost pušila i nisam se opterećivala zrelošću posteljice. Nisam pojma imala, a ponekad je bolje i ne znati baš sve te detalje, jer budemo opuštenije, a sa svim tim nalazima i čitanjem po netu se samo više zaplašimo, a većinu toga često i ne razumemo, pa se tripujemo ko najveće lujke. 🙄

  S obzirom da si koliko mi se čini već na početku 32 nedelje, mogu samo da ti kažem da miruješ i odmaraš. Najvažnije od svega je da se bebica super razvija i napreduje. 🙂 Slušaj doktorku i opušteno uživaj, naravno da će biti sve u redu. Pozdrav i poljubac 🙂

 181. E bas ti hvala.Pusa

 182. Cao Carolijo!
  Imam jedno pitanje za tebe, ja sam u 28. nedjelji trudnoce, doktorica mi je na posljednjem pregledu rekla da je beba karlicno okrenuta. Zanima me da li postoji mogucnost da se okrene do termina tj. do kraja januara?
  Hvala ti puno

 183. Gordana mislim da nema sumnje da bebac ima sasvim dovoljno vremena da se namesti kako treba i da se okrene. To je tek sedmi mesec trudnoće, tako da će još i da raste i da se vrti. To je doktorka rekla verovatno kao konstataciju, kakav je trenutno položaj bebe. Nemoj da brineš. 🙂

 184. Draga Carolijo,

  meni ovo racunanje nikako nije jasno. 🙂 Po „tvojoj tabeli“ ja sam usla u 4. mesec (termin mi je 10. maj 2011, p.m 3.8.2010.) Kako neke zene znaju i nedelju i dan, a ja jedva i mesec da ukapiram? :))) Kad god me pitaju ja odgovaram u nedeljama…. :)))

 185. Draga Natašenka, e baš iz tog razloga sam i postavila ovu stranu. Ni meni baš ništa nije bilo jasno. 🙄 Ovo nije moja tabela, nego njihova, ko da oni bolje znaju šta smo mi i kada radile. 😆

  Po ovim tvojim podacima ti si u 14 nedelji trudnoće, odnosno po „naški“, puna tri meseca i 2 nedelje u četvrtom mesecu, a to se slaže i sa njihovim, to jest sa ovim ovde.

  Kada uđemo u deveti mesec, oni računaju da smo već spremne za porođaj, što u stvari i jesmo, pa zato i jeste ovako računanje kako jeste.

  E, pa kada te pitaju u kom si mesecu ti reci, „ušla sam u četvrti, tj. tri meseca i cele dve nedelje“, pa neka se misle. 😀

 186. sa deckom sam vec 9 meseci, od pocetka septembra nismo koristili zastitu i nismo pazili. Posle toga sam dobila 25.09 opet nismo koristili zastitu i pazili , a bila sam sa bivsim deckom 17.10 na jedno vece.. kako da znam ko je otac? radila sam ultrazvuk 02.11 i tada sam bila u 5-6 nedelji trudnoce ali to se racuna od zadnje menstruacije to me zbunjuje :(.. pomozite mi 😦

 187. Prvo da ti kažem da nikako nisi ludača, već divna buduća mama. 🙂 Pazi ovako…razmišljam, računam i mislim da sa ovim sa kojim si spavala 17.10. nikako nisi mogla da ostaneš trudna. Ne smem da se zakunem, sve zavisi kakav menstrualni ciklus imaš, da li je menstruacija bila redovna i bez nekih problema. Plodni dani su ti bili između 5. i 11. oktobra, ako je na 28 dana, a ako je na 30 onda od 7. do 13. oktobra, tako da 17. oktobar ispada iz kombinacije. 🙂

 188. Nadam se da cu biti divna mama mom bebcetu :)… menstruacija mi je redovna, na 28 dana :)..
  Hvala puno, sad mi je lakse 🙂

 189. Radujem se sa tobom. Opušteno samo. 😀

 190. Zanima me dali se preko ultrazvuka moze utvrditi trudnoca bez obzira sto sam tel u drugoj nedelji trudnice?

 191. procitala sam sve vase savete i mogu vam reci da ste super.mozete mi reci kada cu se tacno poroditi,zadnja menstr bili mi je 1 aprila 2010 inace imam je redovnu.a doktor mi je rekao da ce biti 6 januara?unapred zahvalna pozz

 192. Ćao Slađo, mislim da se jako male trudnoće retko mogu utvrditi UZ. Nemoj da me držiš za reč, to je samo moje mišljenje. Po meni je najsigurniji način za početak, test koji može da se kupi u svakoj apoteci i naravno vađenjem krvi u Domu zdravlja ili u nekoj privatnoj labaratoriji, radi utvrđivanja trudnoće.

  Test me nije nijednom izverio i radila sam ga kada mi kasni i samo 5 dana, pouzdan se pokazao u mom slučaju. 🙂

 193. Sany drago mi je da ti se dopada ova strana. 🙂

  Doktori ovako računaju, na prvi dan poslednje menstruacije dodaju 7 dana i onda na taj datum dodaju još 9 meseci, bar su tako meni računali. Tako dobiju datum termina porođaja.

  U tvom slučaju bi bilo ovako: kada na 1. april, dodamo 7 dana, dobijemo 8. april, kada na to dodamo 9 meseci, po ovome bi termin bio 8. januar.

  Svejedno, beba će tačno znati kada je vreme, a znaćeš i ti 100% 😆

 194. cao! Hvala vam 🙂 inace nosim musko dete rekli mi u 29 nedelji trudnoce,sada sam u 35 nedelji i imamo jos malo,mnogo sam nervozna i napeta,plasim se porodjaja.inace mi je prva trudnoca.Koliko je to tacno da sa muskom decom moze se poroditi trudnica pre termina?i kako mogu da znam tacan dan kad ulazim u 9tom mesecu? Imam utisak da me beba umara i iscrpljuje ne da mi ni da spavam nocu,sutira me 😀 mozda zbog svega toga imam utisak da cu se poroditi ranije…ili zbog straha 😮 pozz svim trudnicama a vama mnogo hvala jer mi vasi saveti mnogo pomogli stim da nemam iskustva :love:

 195. Sany nemoj da mi persiraš, 🙂 kada uđeš u 37. nedelju od tada se računa da si ušla u deveti mesec. To da sa muškom decom postoji mogućnost da se ranije porodiš nema nikakve veze. Da ti kažem da ne brineš i da se ne plašiš ne vredi mnogo, ali zaista nemaš razloga da se brineš ni zbog čega. 😉

  Da boli boli, ali da je izdržljivo jeste, a u trenutku kada se porodiš i bebicu ti stave na grudi, istog momenta se svi ti bolovi zaborave. Veruj mi. Da nije tako, sigurno ne bih troje rodila. 😆

  Nemaš razloga da se plašiš prevremenog porođaja, odmaraj, šetaj, uživaj, opusti se i videćeš da će sve biti dobro. To što noću ne možeš da se namestiš, da spavaš, da imaš neke glupe misli, sve je normalno, ali pokušaj da misliš samo o lepim stvarima koje te čekaju. Sve ti ovo pišem sa osmehom na licu i pravo da ti kažem dođe mi još jedno da rodim. :love: Sva sam se raznežila.

  Noću kada legneš i smiriš se bebac najviše šutira. Namešta se i on. 😀

 196. Da li je moguce da i pored redovnih ciklusa moze da se zatrudni 18. dana ciklusa. Do sada su mi to bili neplodni dani.
  Da li moze biti u pitanju hormoni i stres za kasnjenje mensisa? Nikad mi nije kasnio mens a vec 7 dana kasni…

 197. Majo da se ne bi brinula i čekala i razmišljala kupi test i proveri. Znaš i sama da je sve moguće i da se sa tim našim hormonima nikad ne zna, tako da možda može i to da bude razlog, ali da ne tupila mozak, test je najbrže rešenje tvojih nedoumica. Pozdrav i poljubac za Đorđa i tebe. 🙂

 198. Draga moja,
  Test pokazuje trudnocu! Ne mogu da vjerujem jer proslog meseca smo ssmonjedan jedini dan imali odnose i to 18.dana ciklusa. To mi je uvijek bilo provereno. Sacekacu jos malo pa cu kod ginekologa. Radujem se ali zaista nismo jos 3. bebu planirali. Ipak bi bila mala razlika u uzrastu iznedju Djordja i nove bebe….
  Cekam tvoj odgovor.
  Hvala

 199. Kuma me strasno pogodila rekavsi da moje brojanje plodnih i neplod. Dana nije nikakva kontracepcija. Tablete ne zelim da pijem niti stavljam spiralu. Kaze trebala si prezervativ. Jesam li ja stvarno neznalica. To brojanje neplodn. Dana minje uvek bilonsigurno a sada eto nije. Ali, to je volja Bozija ako zaisya budem trudna
  Citala sam disya knjiga i odlucila da brojanje plod. I neplod. Dsna meni najvise odgivara…
  Bas sam neraspolozena

 200. Svako ima svoje misljenje o kintracepciji a ona me iskritikova da ja pojma nemam o tome. Ja sam zaista procitala u knjugama o plodnim i neplodnim danima.
  Resika sam da ni sa kim
  Ne pricam o svojim licnim
  Stvarima sto se drugarica tice. Nikada nsam osim evo sada sa kumom jer sam bila malo sokirana da sam trudna , makar test pokazuje.
  Ko jos danas koristi prezervativ u braku 🙂

 201. Mila moja Majo. 🙂 Razlika između mojeg drugog i trećeg deteta je 11 meseci i 11 dana. 😀 Znači mnogo manja razlika između dve trudnoće, nego kod tebe. Kao ni ti ne želim da pijem tablete, spiralu bih možda i stavila da imam vremena 🙄 , tako da ti mogu reći da smo suprug i ja ti koji koriste prezervativ u braku, ne uvek, ali uglavnom da. 😆 Imala sam običaj da kažem da se nas dvoje samo pogledamo i napravimo bebu. 😀

  U trenutku kada nam je test pokazao da je pozitivan i da je to to, tražila sam samo 15 minuta da budem sama i da se malo saberem. Bila sam u šoku kao i ti, jer meni organizam nije stigao ni da se vrati na staro, a ja već opet bila trudna, s tim što smo vodili ljubav možda dva, tri puta od samog porođaja. Bila sam i ljuta i neraspoložena i totalno van koloseka, ali ubrzo sam shvatila da je baš sve tako trebalo da bude i da sam neizmerno srećna. 🙂

  I ako ti sada izgleda zaista šokantno i neverovatno i ako i kod vas abortus ispada iz svake kombinacije kao što je bio slučaj sa nama, onda mislim da ćeš ubrzo i ti početi da se raduješ, jer to i jeste za radovanje. Ne vredi ni da se čudiš, ni da se bedačiš. Sedi lepo u sobu sama jedno pola sata, rasčisti to u svojoj glavi i izađi iz sobe spremna da se raduješ novom životu. 😀

  Ni ja nisam ni sa kim ništa pričala i nikome ništa nisam objašnjavala, jer nisam htela da mi bilo ko šta pametuje. Niko nije ni znao dok stomače nije počelo da raste, negde u trećem mesecu, a onda smo otišli u prodavnicu i kupili Marku portiklu sa velikim natpisom, „ŽELIM SEKU!“ i okačili mu je oko vrata. Na taj način smo saopštili svima da sam trudna. 😀

 202. Draga moja,
  Bas sam lupila za prezervativ, ha ha ali nam ga je bilo dosta za 10 god zabsvljanja. Iskljucili smo ga jer ja sam ubedjena uvek da kada nesto nezelim da mi se desi, onda nece tako je bilo i za trudnocu. Ali, kako postojinuzuzetak iz svakog pravila, moguca je i trudnoca na moj nacin- u sred neplodnog dana 🙂
  Mogko se desiti i mozda sa prezervativom ali ako jesam trudna onda upravo to je ttebalo da se desi. Uz tvije reci, sada mi se ta ideja i svidja.
  Sano me iznervirao kumin nastup, kao da ce

  onda da nosi moju bebu pa mi picela pametovati
  o prezervativima.Zbog toga sam i napisala
  recenicu kajvu sam napisala da niko u braku ne
  kupije prezerv:-)
  Tek sam pocela da skidam kg i imam jos 10 kg suvisnih. Sad me brine to jer imam mnogo u startu a znam da sam skolna gojenju. Sa Aleksandrom sam dobila 30 a Djolom 20. Posle Aleksandre sam skinula svih 30 i onda zatrydnila
  sa Dj.
  Kako si uspela sa 3? Hocu iskreno? Ja nekada sizim i jos uvek sizim sa dvoje jer kao luda hocu sve da postignem. Zbog toga me brine sve sto dalje sledi kad dodje i 3.
  Hvala, od srca.
  Javljam rezultate 🙂

  Da , ja tek pocela da skidam kilograme i trebalo jr jos 10 da skinem

 203. Najveca mi je frka kad su bolesni. Cerka nikada nuhe bila bolesna kao manja a sada ima skoro 3. god. Djole stalno prehladjuje i svako malo idemo kid doktora. Ja sam potpuno izbezumljena i nervozna i ujedam jad su bolesni. I trenurno su bolesni i prima cerka injekcije a sin je prethodna 2 meseca primio 14 injekcija. Uz sve to test pokazuje da sam trudna. Kako da se sa svom izborim kada naudju nove prehlade. Luda sam, znam, djeca mira da i bydu bolesna ali ja ne umwm da se nosim sa problemima. Kako odmicu dani i nema mensisa, ja se pitam opet Kako je moguce da sam trudna. Znam, rekla si, ne vredi da bedacim. Ne mogu nista menjati a abortus nikako ne zelim. Samo se pitam kako cu, kako ds se smirim i budem pribrana, nezna mama, strpljiva … Vidim sebe kao neko cudoviste. Muz je presrecan i uvek he zelio 3 . Dete a ja sam bila protiv. Sada , kad mene vidi izgubljenu, ne zna kako da reaguje zbog mene pa je potpuno zbunjen a bas bi se rafovao samo kad bih ja vise prihvatila da je sve ovo istina. U trenucima kada bi mi dan bio uspesan i deca bila divra , onda bih on3. Razmisljala. Ali, cim baidje neki priblem, ja sizim i kazem ssmo bi mi trebalo jos jedno …
  Bas mi se menja raspolizenje tokom dana…

 204. Maki to što ti se stalno menja raspoloženje je zato što si trudna. 😛 😀 Neverovatno nešto što se meni desilo je, da što više dece imam, to imam i više živaca i opuštenija sam. Mi u stvari imamo četvoro dece, od kojih sam ja rodila troje. Po jednu devojčicu smo imali pre nego da se venčamo i onda smo za dve godine dobili dečaka i još jednu devojčicu.

  S obzirom da nemamo materijalnih uslova za još dece, odlučili smo da stavimo tačku na trudnovanje, rađanje i porađanje, 😀 pa smo ove godine našu porodicu proširili sa još jednim papagajem, sad imamo dva i sa jednim prelepim labradorom Edijem. Možeš onda da zamisliš koliko nam je svakodnevno veselo. 😆

  Naravno da se mame najviše sekiraju kada su deca bolesna. Kada se razboli jedno, onda kao u obdaništu se razbole i svi drugi, ali na to gledam kao na sasvim prirodan proces odrastanja. Hvala Bogu zdravstveni kartoni su im prazni, a i to je zato što ih ne vodimo kod lekara za svako curenje nosića, temperaturicu ili kašljucanje. Za zapušen nos fiziološki rastvor ili Marisol, za temperaturu masaža sirće, ulje, projno brašno u čarape i ponekad Eferalgan, a za kašalj luk i šećer. Tako smo se izborili sa svim mogućim virusima i gripovima, što naš doktor čak i podržava, jer deca razvijaju imunitet na sve i svašta, pa su im samim tim i kartoni prazni, idemo samo na redovne kontrole. 😀

  Što se tiče okoline, bliskih ljudi, svako od njih ume da pametuje naročito kada saznaju da je još jedna beba na putu. Jedva shvate da to nije njihova stvar, pa hoće da savetuju „to ja pričam za vaše dobro“…bla, bla, bla… Kada još naleti neko, ko nema ništa protiv abortusa… e takve sam oterala od sebe, ali bukvalno. Reći ženi koja je trudna i želi da rodi bebicu, da taj život u njoj u stvari nije život je van svake pameti, jednu rođaku sam htela da bijem i oterala je u pizdu materinu. Ta mi više u kuću nije ušla, a i neće. Grrr…

  Razmišljanje o tome, „kako ću, šta ću, da li ću moći, pa kako je moguće…?“…zaista nemaju smisla, samo sebe mučiš bespotrebno. Naravno da naiđu i teški dani, ali dok ne dođu treba uživati u onom što je sada i ovde i što je lepo da lepše ne može biti. 😀

 205. Još nešto…ni našim muškarcima nije lako, istina je da nisu oni trudni i da većina obaveza oko dece padne na nas, oni ostaju zauvek veliki dečaci i ponekad mi se učini da je on još jedno moje dete, 😀 😀 😀 zato lepo prihvati činjenicu da jesi trudna i onda se zajedno radujte, nemoj da ga mučiš, jer kada tebe vidi neraspoloženu verujem da mu bude teško koliko i tebi. Sve možeš da promeniš u jednoj sekundi, prihvati činjenicu da ćeš biti mama još jednoj predivnoj bebi. 😀 A još jedna dobra stvar u vezi toga je, da sada više ne moraš da brojiš plodne i neplodne dane već da opušteno uživaš u seksu, sad više ne možeš da ostaneš trudna, to ste obavili. 😆

  Kilaža…vraćanje linije i ostale zajebancije su stvari koje vremenom dođu na svoje i to je potpuno nevažno. Naravno da treba da paziš zbog svog zdravlja, ali ako zdravlje nije ugroženo onda problema nema. Imala sam sreću da sam se u trudnoćama gojila samo po 8-9 kila, tako da sam iz porodilišta izlazila kao da se nisam upravo porodla, a i ti ćeš da jurcaš za decom i o čas posla ima da budeš ona stara Maja. 😉

  Iskreno da ti kažem, radujem se što si trudna kao da te poznajem. 😀 Samo opušteno i veselo napred, sigurna sam da ćeš i sama videti da imaš i živaca i volje i želje i snage da potpuno uživaš u svom životu sa svojom dečicom i mužem. 😀

 206. Vise je dosta sa mojim bedacenjem kako cu i sta cu 🙂
  Kad dodje vreme objavicu radosnu vest kao da smo bas nanerno planirali bebu da im unapred zapusim usta jer bi mi pametovale raznorazne besposlene tetice, itd. Kad bih objssnjavala kako mi nikako nismo plabirali vise dece, onda bih sw didatno nervirala i dala povoda da me ubede da sam nepromislhena, neosgovorna, itd. Dala bih pivoda dami pametuju bas kao i u tvojim primerima Sada cu da se opametim i cutacu dok ne disjw vreme da se sazna. Sta ima kome da objasnjavam biko sta. Osecam da si ti jaka zens i pravicna. A ja ipak, kad me neko uvredi ja cutim, nw umem da odreaguhem pa se kasnije tek jedem. Zato cu sad, posto obicno trudnicama saspu u lice mnogo toga( to mi se desavalo oba puta) , unapred da pripremimnstrategiju i da aprecim sve gluposti koje nw zelim da cujem. Hocu da se RADUJEM Ne zelim ds raxmisljam o glupostima i da mi nebitni ljudi oduzimaju energiju. To
  Me unobe trudnoce pratillo.

  Hvala, hvala, hvala na svemu.

 207. Nemaš pojma kako si me obradovala ovim svojim komentarom i stavom. 😀 Tako treba, to je pravi duh. 😉

  Kada budeš imala vremena pogledaj ove postove na mom blogu da nas bolje upoznaš. Deca su naše najveće blago. 😀

  http://www.charolija.com/svasta-nesto/pogledaj-u-nebo/ 2008.
  http://www.charolija.com/svasta-nesto/kada-ana-smeje-se/ 2010.

 208. Deca su ti andjeli. A ti, izgledas , FENOMENALNO!
  Dok sam gledala vase filmove, samonje bio osmeh na licu i misao, pa i ja cu ovako da budem srecna!
  Bravo.mnogo vas pozdravljamo

 209. zdravo,u 39 nedelji sam,ali je beba i dalje okrenuta karlicno.hoce li me poroditi carskim rezom?inace je bih to volela jer imam veliki strah od prirodnog porodjaja,a pogotovo sada kada znam da se beba jos nije okrenula.inace super je sve ovde..veeliki pozdrav od mene! :kiss:

 210. Zdravo,

  Da li si mozda upucena koliko je normalno da se dobija na tezini tokom trudnoce.

  Ja sam 173, a kada sam ostala trudna imala sam 53kg. Trenutno sam u 17 nedelji trudnoce i dobila sam 5kg, da li je to normalno? Iskreno tih 5kg je otislo u tibu, grudi, malo u guzu….mnogi mi kazu da sam se puno ugojila, pa me zanima kakvo je tvoje misljenje. Od hrane jedem sve i jedem kada sam gladna. Cudno mi je jer sam uvek jela dosta, a nisam imala problem sa kilazom. Ne brinem se ja za posle, znam da cu se brzo vratiti na staro, nego mi neki kazu da ne valja sto se sada toliko gojim zbog bebe.

  Pozdrav

 211. Nemaš razloga da se plašiš porođaja, zove se „prirodan“, jer je priroda sve izregulisala umesto nas, 🙂 s obzirom da je ostalo još nedelju dana do porođaja sigurna sam da možeš oko svega da razgovaraš sa svojim ginekologom, pa pitaj za carski rez. Nikada se ne zna, možda se bebac okrene kako treba. 🙂

  Iako se plašiš porođaja, mogu ti reći da je oporavak posle prirodnog porođaja mnogo brži i lakši. U svakom slučaju želim ti puno sreće i lak porođaj. :kiss: :love: Javi se sa novostima. 😉

 212. Ciao Carolio,bas ti pristaje taj nik. pre 2,5g sam imala operaciju tumora materice, bio je 10x8cm na zadnjem zidu,tako da su mi odstranili i deo materice. na stomaku imam rez oko 15 cm uz stidnu kost. tumor je na svu srecu bio dobrocudan. danas sam u 20oj nedelji trudnoce,nosim 2 devojcice teske po 370gr i jako simetricne. bila sam nedelju dana u bolnici zbog pritiska 130 sa 50,i otkucaja oko 100.primetila sam da kad legnem na ledja srce mi kuca ubrzano. nije mi jasno zbog cega. uglavnom spavam na stranu al se brzo ukocim. na ledja ne smem ni da pomislim tako da vrlo malo spavam. inace su i one same po sebi nemirne. u pocetku sam ih osecala kao hobotnicu u stomaku,a sad vec se dogovore i objave rat protiv mame tj mene. dvojajcane su,da ne zaboravim da kazem. mólila bih te da mi kazes sve o blizanackoj trudnoci,i da li ce mi carski raditi na istom rezu. prva mi je trudnoca,i bas sam tutuban. reci mi i gde mogu naci sve o trudnoci takue vrste. puno pozdrava.

 213. Imala sam u petak zadnju kotrolu kod ginekologa i rekao mio je da je beba okrenuta i spremna,oko prvog bi trebala da se porodim,dobicu najlepsi poklon za novu godinu 😀 Brine me to sto imam bolove u stomaku,ledjima,kukovima i medju nogama..ponekad nocu kada idem u wc imam utisak da mi puko vodenjak koliko dugo mokrim.. Jer je to normalno za 37 nedelju trudnoce?unapred zahvalna i veliki pozdrav buducim mamama i tebi charolija :kiss: :kiss:

 214. Sany svi ti bolovi koje imaš su …da ih nazovemo pripremni. 😀 Lagano se širiš i telo pravi prostor i mesto da bebac prođe. Svakako ćeš osetiti kada ti vodenjak pukne i kada porođaj krene, a često i dugo mokriš zato što beba pritiska bešiku i sve je to prirodno i normalno.

  Niko se nije porodio bez bolova i svakako ćeš ih prepoznati. Želim ti puuno sreće i videćeš da nemaš razloga za brigu. 😀

 215. Moja beba od jutros je mirna,ne sutira cak ni kada mazim stomak..da li je to normalno ili nesto nije u redu??pocela sam da brinem…nikad nije bio tako miran.. 😦

 216. Sany znam za taj grozan osećaj, dešavalo se i meni pred kraj trudnoće. Možda spava. 🙂 Rekli su mi da u tim situacijama pojedem nešto slatko i posle toga bebac se prošutira i umiri svoju mamicu. 😀

 217. Hvala 🙂 bas sam se bila uplasila..pozdrav

 218. Objavljujemo sada zvanicno vest o trudnoci:-)
  Doktor potvrdio 🙂
  Lepi pozdravi

 219. Čestitamo Maki…ljubimo vas i radujemo se sa vama. Srećno bilo. 😀

 220. Pričalice da ti se prvo izvinim što ti nisam odmah odgovorila. 🙂 Što se tiče blizanačkih trudnoća nisam uopšte upućena, ali mislim da na ovom sajtu http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=276 možeš dosta toga da pročitaš i pitaš sve što te zanima. 🙂

 221. Pozdrav za sve devojke… 8.12. sam saznala rko kucnog testa sa sam trudna sto je potvrdila i bhcg ali mi je doktor rekao da mi je materica razna i da sumnja na vanmatericnu.Sva izbezumljena sam otisla kod rivatnog dr. i on je utvrdio urednu trudnocu 4,4 mesal 5,8mm posle tri dana sam oet bila kod njega i mesak je bio 8,5 mm jel to ok? Rekao mi je da se uzdrzim od odnosa dao folnu kiselinu i da se javim 30.12. Ako je sve u redu kako kaze ne znam zasto ne smem da imam odnose,nije mi bas do toga ali brinem da nesto nije u redu… Inace sam jos uvek od nekim strahom,nikako da se opustim.. Hvala vam unapred 🙄

 222. Dobrodošla Jokice i čestitam od srca. :happy: Prvi doktor koji je imao sumnju na vanmateričnu trudnoću, verovatno na UZ nije dobro mogao da proceni gde se mešak nalazi, pa je stoga izrazio svoju sumnju. Super je što ti je drugi doktor potvrdio trudnoću i sada ti preostaje da se opustiš i uživaš. 😉 😀

  Da bilo šta nije u redu, doktor to ne bi krio od tebe. Znači sve je u redu. Važno je da mešak raste, što ti je potvrdio sa tim UZ u razmaku od tri dana, :happy: , a i samim tim što ti je dao da piješ folnu kiselinu koja se pije na početku trudnoće, znači da je sve u redu. :happy:

  Mešak ti je, prostim jezikom rečeno, kao neka vrećica u čijoj se unutrašnjosti lagano razvija plod. Znači to što je porastao je super. Nemoj da se brineš. :happy:

  Uzdržavanje od seksa na samom početku trudnoće nije ništa neobično. Ni to nije razlog za sekiraciju. Već na sledećem pregledu, kada plod malo poraste i ojača verujem da neće biti nikakvih prepreka za ljubavne igrarije. 😉

  To što si uplašena i ne možeš da se opustiš je sasvim normalno, jer te prvi doktor dobro uplašio. Nisam doktor, ali eto dajem sebi za pravo da ti kažem da je sada tvoj zadatak da se opustiš i uživaš u svojoj trudnoći. :kiss:

  I za kraj…nemaš razloga da mi persiraš, opušteno samo. 😉

 223. Draga Carolijo,
  Sinoc sam prvi put pronasla ovaj sajt i odusevljena sam kako je zamisljen i koliko zanimljivih tema ima.
  Ova me zasad ipak najvise interesuje jer sam pre 10tak dana saznala da sam trudna preko kucnog testa. U cetvrtak mi je to potvrdio i ginekolog.
  Posto sam u februaru ove godine imala spontani u 5.nedelji, u toku ski vikenda, plasim se da mozda i ovog puta stvari ne krenu kako ne treba… Trudim se da budem pozitivna i da se ne zamaram i zasad osim par braon flekica poneki dan nema znakova krvarenja. Inace doktor mi je rekao da je to normalno… Pokusavam da sto vise saznam preko raznih sajtova o ranoj trudnoci i naisla sam na razna tumacenja nedelja trudnoce.
  Npr. zbunilo me kad mi je ginekolog rekao da sam tek u 3/4. nedelji u cetvrtak, a ja sam poslednji ciklus imala 16.11. Prema sajtu roditeljportal i kada izracunam da je danas 42.dan trebalo bi da sam vec 6.nedelja, zar ne? Ja jedva cekam da odmakne jos koja nedelja ne bi li dostigla tu ‘famoznu’ 12.nedelju posle koje bi trebalo da se stabilizuje trudnoca i da bude sigurnija, jel tako? Kako su tvoja odn. vasa iskustva (ostalih devojaka)? jel drugacije kad se udje 3/4.mesec?
  Mene je pre par godina naplasio neki kiroprakticar da imam cervikalni sindrom i da sam sklona pobacaju, a da to samo on moze da mi resi tako sto cu redovno dolaziti kod njega i placati mu ogroman novac za svaku seansu. Naravno da nisam vise isla kod njega, sto zbog tog njegovog stava, sto zbog finansija… ali uvek ti ostane crv sumnje da mozda stvarno nesto nije u redu.
  hvala unapred na komentarima!

 224. Dobrodošla Anočka. :happy: Hvala na lepim komentarima u vezi bloga.

  16.11. + 7 dana = 23.11. + 9 meseci = 23 avgust, 2011. …to bi bio termin porođaja.

  Što se tiče ovog 3/4 mesec trudnoće što je doktor rekao, mislim da je to zato što oni prvi mesec računaju od prve nedelje do 5 punih nedelja. Pošto računaju da je prvi dan trudnoće 23.11, u četvrtak kada si išla na kontrolu bilo je pune 4 nedelje i 2 dana.

  Po svemu ovome juče 28. 12. si zaokružila svoj prvi mesec trudnoće tj. to je punih 5 nedelja. :happy:

  Nadam se da sam uspela da ti malo razjasnim situaciju.

  Tog „stručnjaka“ kiripraktičara bih najradije izudarala, jer nema pojma koliko takvim svojim izjavama i željom da zaradi što više, uplaši ljude. Da bi se smirila najbolje je da o tome porazgovaraš sa svojim ginekologom, da bi ti otklonio sumnje i strah.

  Izbegavaj sve teže poslove, ma izbegavaj sve poslove, ako nekako možeš. 😀 Odmaraj, ne umaraj se, opusti se, jer briga ti ne može doneti ništa dobro. Pozitivinim stavom i optimizmom ćeš sebi najviše pomoći, što se tiče psihičkog, a i fizičkog zdravlja i tako će ti o čas posla proći 12 nedelja. 😀

  Sve najbolje ti želim. :happy:

 225. Draga Carolijice, hvala ti na podrsci i savetima, :kiss: definitivno cu porazgovarati o tome sa svojim ginekologom sledece nedelje na kontroli. Pa ako sve bude ok, onda biram i ginekologa u nekom domu zdravlja koji ce me voditi kroz celu trudnocu.
  Sto se tice tvog pojasnjenja nedelja mislim da mi je sad jasno, mada mi nije bas logicno. Ja sam bila sasvim drugacije racunala te nedelje…
  Puno puno pozdrava, javljacu se redovno sa vestima. :happy:

 226. Pozdrav svim trudnicama i tebi Carolijo!
  U 21 nedelji sam, saznala sam da cekam decaka 🙂 presrecna sam!
  Srecna svima Nova Godina!

 227. Draga Ivana…radujem se sa tobom. Želim ti svu sreću, sledeća godina će u svakom slučaju za tebe i ostale buduće mamice da bude najsrećnija i nezaboravna. 🙂

 228. Cao draga samo da javim da se rodio Mihailo 21.12.sve je proslo kako treba i uz Boziju pomoc.Pozzzzz

 229. Divno Sanja 😀 Jako si me obradovala i hvala ti što si se javila. Drago mi je da je sve prošlo kako treba. Želim vam svu sreću ovoga sveta. Ljubim te, a ti ljubi Mihaila u moje ime. 😀

 230. Draga Carolijo,

  meni ovo racunanje nikako nije jasno.
  zadnja menstruacija 16.7.2010 po meni bi bilo april ,a po mom ginekologu 22 maj.pomagaj hvala unapred

 231. Jovana po svoj prilici tvoj doktor se malo zabrojao, dešava se. 🙂

  Evo ovako ćemo, na 16.07. dodamo 7 dana dobijemo 23.07. na to dodajemo 9 meseci i dobijamo 23. april, 2011. godine kao termin porođaja. Kada budeš išla na kontrolu reci mu da je pogrešio, jer si u pravu.

 232. Draga Carolijo,
  hvala ti na brzom odgovoru srce si, videcu sa njim,mada me svi ubedjuju da nisam mogla da zatrudnim u julu nego tek u avgustu za ta 5 plodna dana,…..i da se od avgusta racuna zacece…….neznam ni ja vise 🙂
  uostalom javicu vam pozdrav

 233. Zdravo Carolijo…Zanima me u kojoj sam nedelji trudnoce, nikako sama da izracunam..Zadnja menstruacija mi je bila 17.11.2010. a 16.12.`10. sam bila kod ginekologa i rekao mi je da nisam trudna i da cu dobiti menstruaciju kao i obicno…Mens.nisam dobila ceo decembar tako da sam uradila test koji je pokazao da sam trudna…Mislim da mi je to bio najsrecniji dan u zivotu…Jos nisam bila kod ginekologa..Sve pohvale za blog i tebe naravno….

 234. Draga Majo drago mi je da je doktor pogrešio i da si trudna, a sad ćemo čas i da izračunamo koliko. 😉 😀

  Doktori to ovako računaju: na prvi dan zadnje menstruacije dodaju 7 dana i to računaju kao datum začetka bebca.

  Znači 17. 11. + 7 dana = 24. 11. 2010. si po doktorskom računanju ostala trudna, kada na to dodamo 9 meseci dobijemo 24.08.2011. kao termin porođaja. 😀

  E sada ćemo da brojimo nedelje od tada.
  1. decembar, puna jedna nedelja,
  8.12. druga,
  15. 12. treća,
  22.12. četvrta,
  29. 12. peta,
  05.01. šesta,
  12.01. sedma,
  19.01. osma,
  26. 01. deveta,
  02.02. deseta i započela si jedanaestu nedelju.

  Svaka čast za tebe i bepca…samo napred i uživaj u trudnoći. 😀

 235. Hvala ti draga, bas si mi pomogla…Bunilo me to sto mi je doktor rekao da nisam trudna a onda ako se racuna od zadnje mens.ispada da racunam ceo mesec koji nisam bila trudna….Sad je ok…Sve najlepse… 😀 😀

 236. Majo drago mi je ako sam pomogla. Inače će ti doktor sve to objasniti kad odeš na kontrolu. Pitaj ga sve što te zanima, a nije sramota ni na papirić da napišeš sve što hoćeš da pitaš, jer obično se tamo u ordinaciji sve zaboravi. 😉

 237. Pitala bih nesto ako iko na ovom svetu ume to da protumaci 😦
  Poslednja menstruacija mi je bila 6.avgusta 2010. i po njoj sada sam u 27.nedelji trudnoće.Dosadašnje kontrole su se manje više slagale sa tim terminom porođaja (13 maj), ali je poslednji ultrazvučni pregled pokazao da sa. 28+5 nedelja već trudna. Ništa mi više nije jasno,da li je moguće da je beba napredna pa su me tako „unapredili“ u 29 nedelju, ili o čemu se radi??Hvala unapred!!!

 238. Da li je moguće da „lažna menstruacija“ traje 3-4 dana, pritom da je krvarenje prvog dana zaista obilno, i kako uopšte izgleda ta lažna menstruacija? Ja vas udavi skroz :/
  Hvala puno!!!

 239. Jovana nema na čemu da se zahvaljuješ, ali kako god mi računale i ako mi same najbolje znamo šta smo kada radile 😉 doktori računaju tako kako računaju. 🙂

 240. Bebice tvoja bebica se sama „unapredila“. 😀 Dobro napreduje, pa je samim tim dovoljno porasla da je svojim rastom „zrela“ kao da je 28+5 dana „stara“. 😀

  Recimo moje bebe su sve bile sitniši, pa recimo ja u 29 nedelji trudnoće, a UZ pokazuje da je bebica mala kao da je 27 nedelja u pitanju i onda oni to napišu na tom UZ rezultatu. To nema nikakve veze sa normalnim tokom trudnoće i terminom porođaja. Ja i dalje budem u 29 nedelji i porodim se kada i treba.

  Nemaš nijedan jedini razlog za brigu. Samo tako nastavite. 😉

 241. Hvala ti, srce si!!! :-* Prva mi je trudnoca, pa mi nista nije jasno.Po njihovom proracunu ispasce da sam ostala trudna pre poslednje menstruacije a to mi bas i nije logicno. Razumes li ista od onih njihovih oznaka (BPD; Vp; Va; Fl; AC; HC) Imam tu neke parametre ispisane u izveštaju, ali ne znam šta te oznake znače, a moj ginekolog i nije bio previše zainteresovan da mi objasni!!!!

 242. Ne znam za te oznake, ali mogu da pogledam po netu. Nemaš razloga da se opterećuješ, jer doktor je uvek u obavezi da ti kaže ako nešto ne daj Bože nije u redu, pa s obzirom da je sve OK, verovatno smatra da nema razloga ništa posebno da ti objašnjava. 🙂

 243. Draga charolijo imam jedno pitanje jako sam zbunjena i pomalo uplasena.Ako mi trudnoca nije vidljiva na ultrazvuchnom pregledu,vec samo pomocu vaginalne sonde i izvestaj ginekologa glasi da je vidljiva promena velichine8 mm ali bez jos vidljivog embriona da li je moguce prema tome odrediti vreme zaceca, koliko dana (nedelja) pre toga sam mogla ostati u drugom stanju? To mi je bitno jako da izracunam jer nemam stalnog partnera :(((( a zheljela bi zadrzhati bebu. Hvala unapred!!!

 244. Zbunjena…vreme začeća se računa tako što se na prvi dan poslednje menstruacije doda 7 dana, bez obzira da li je trudnoća vidljiva na UZ ili ne. To što se embrion još uvek ne vidi, nemoj da te plaši, jer je trudnoća još uvek „mala“.

  U početku to bude oplođena jajna ćelija, koja poraste u mešak, a mešak ti je, prostim jezikom rečeno, kao neka vrećica u čijoj se unutrašnjosti lagano razvija plod i tih 8 mm je verovatno veličina meška. Nemaš razloga da brineš zbog toga.

  Da se vratim na računanje začeća. Mislim da treba da uzmeš papir i olovku, pa napiši datume kada si imala odnose, a onda na ovom linku pogledaj kalendar ovulacije, http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx , nadam se da će ti pomoći.

  Javi se ako bude nekih nejasnoća, želim ti puno sreće. 🙂

 245. Srce si?Ali me zbunjuju malo i te lazne mece,sto vise trazim na netu, to vise nadjem stvari koje me plase 😦 Znas li mozda posle koliko vremena se formira embrion ?

 246. Draga moja zelim da ti se zahvalim na savetima!Inace porodila sam se 7 januara i rodila prelepog decaka Stefana!Zelim da kazem ostalim trudnicama da nije nista strasno:)) pozz veliki za sve buduce mame a za vas draga moja veliki poljubac 😛 😛

 247. Diiivno Sany. Lepših vesti odavno nije bilo. 😀 Drago mi je da imaš pozitivno iskustvo sa porođaja. U trenutku kada ti bepca stave na grudi, sve se odmah zaboravi. 😀

  Ljubim i ja tebe, a Stefana malkice izgnjavi u moje ime. 😉

 248. Zdrawo , ja jako zelim bebu , jako jako jako …..
  Obozavam decu ….Ali ne zelim da znam pol , dok se ne porodim …….
  Mislila sam ako bude devojcica da se zove Petra ili Kristina …
  Ako bude decak onda Mladen , Aleksandar ….
  Sta vi misliteee …?

 249. Draga Sanja ni ja nisam htela da znam pol svoje dece, za prvo sam oduvek znala i osećala da će biti devojčica i da će se zvati Jovana, međutim za drugo dete me doktorka zeznula, pa mi je u devetom mesecu na poslednjem UZ rekla, „da nosite dečaka to znate“, došlo mi bilo da je šinem. 😀

  Sva imena koja si izabrala su mnogo lepa i mislim da ćeš pravu odluku doneti u trenutku kada se bebica rodi i kada ti je spuste na grudi. Pogledaš je, uhvati se svojom ručicom za tvoj prst, a ti nasmejana i uplakana od sreće, jednostavno ćeš znati, koje je to pravo ime za to malo, najlepše, najdraže biće na svetu.

  Ako bih morala da biram i kada bih se opet porađala, devojčici bih dala ime Petra, a dečaku Mladen, a ti ćeš sigurno znati koje je pravo ime. 😀

 250. Zdravo! Evo i mene da nesto pitam:ni meni nije jasno ovo racunanje jer mi kazu da mi je termin 05.05.2011,pa mi skoro kazu ma budi ti spremna u Aprilu i sad mi vjerujte nije nista jasno a trenutno sam kao u 30 nedelji.Zadnju menstruaciju sam imala 01.08.2010.Molim vas da mi objasnite i koji je ovo mjesec?Hvala!

 251. Ćao Čarolija:-) Svaki dan sam na netu, i stalno tražim nešto novo, a od svega me je već strah, Ovo je prvi put da sam na blogu i da čatam na ovakav način. Ali uvijek treba probati nešto novo. Potaknulo me je to što si sve tako lijepo objasnila i prenijela svoje iskustvo. Meni je danas punih 17 nedjelja, ovo mi je prva trudnoća i jako sam sretna:-) ali i zabrinuta:-(( U tromjesječju sam čuvala trudnoću i morala mirovati, polako i hrabro sve sam izdržala. Prestale su mučnine, počela sam sam se kretati i kuhati, ali juče sam iznenada opet cijeli dan povraćala. Danas je već bolje, mislim da mi kiselina stvara problem. Ali ono što me najviše brine jeste bolovi i malom stomaku, budim se cijelu noć. Nekad su nepodnošljivi. Danas sam zakazal termin kod svog doktora 5 dana ranije jer želim da se rasteretim brige zašto me tako boli, nadam se i vjerujem da je sve u redu. Ali naišla sam na tvoju stranicu i odlušila sam se družiti ai naravno tražiti savjete. Znači po tvom objašnjenju ja ulazim u 5 mjesec trudnoće pa uskoro bi trebala saznati šta nosim:-))) Hvala što si tu i nadam se da ćemo biti u kontaktu:-))) Pozdrav veliki

 252. Draga carolijo, ako se datum zaceca racuna tako sto se 7 dana doda od pocetka menstruacije mora li to da znaci da sam bas tada ostala trudna? Moja je poslednja menstruacija bila 10. a ja odnose imala i 17. i 24. nakon toga sa tim sto je momak 24. ispustio semenu tecnost a 17 tvrdi da nije, pa te pitam posto si strucnija od mene ako ikako mozes da mi kazes svoje misljenje. Ja sam vec u poodmakloj trudnoci i skoro cu na porodjaj ali mi je jako bitno da rascistim oko tih datuma jer sada nema povratka i jako sam uplasena. Na ultrazvucnom pregledu kada mi je trudnoca konstatovana velicina je bila 8 +2 nedelje, ako je za racunati po tome onda je datum zaceca tacno na prvi dan menstuacije. Znam da ginekolozi uvek dodaju dve nedelje u njihovom racunanju ali ultra zvuk pokazuje ono sto izmeri bez obzira na datum menstruacije. Sada mi tek nista nije jasno.Ja sam dete zelela i pravila sa jednim momkom a ispasce na kraju da sam zakacila bezveze obesicu se svega mi. Pomagaj ako ikako mozes ne znam vise ni koga sta da pitam.

 253. Zbunjena s obzirom da sam tek ustala iz kreveta, samo da ti se javim, a kad otvorim oči…računaćemo. Kakvo crno bešenje. Samo malo i tu sam. 🙂

 254. Evo me Zbunjena dođoh malo sebi, pa da vidimo šta se tu radi. Prvo…ne znači da si baš tog dana ostala trudna, mislim na to doktorsko kada dodaju sedam dana. Ipak mi najbolje znamo šta smo kada radile 🙂 , ali doktori tako računaju termin porođaja. Po meni sedam dana od prvog dana menstruacije je neplodan dan, ja sam sva tri puta ostajala trudna 11. dana od prvog dana menstruacije. Mislim da nemaš razloga za brigu, ako sam dobro razumela ti bi htela da si ostala trudna 24. a to ti je bio najplodniji dan. 🙂

  I slušaj ovamo, mila. Nemoj da ti padaju glupe i cne misli na pamet. Otac detatu može da bude svako na ovom svetu, ali majka je samo jedna. Uživaj ti u svojoj trudnoći i raduj se. Važno je da ti želiš to dete.

  Evo ti ovaj link sa kalendarom, pa sama ukucaj datum i videćeš sve što te zanima. http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx i javi mi se molim te. 🙂 Pozdrav i poljubac

 255. Hvala carolijo, ti me uvek nekako utesis. Sve mi se zbutalo u glavi. treba da se udam za coveka sa kim sam zelela i pravila dete a ispasce da sam zatrudnela sa nekim levim,nemas pojma kako se bedno osecam, evo vec sedam meseci ima kako razmisljam i bijem glavu sta i kako…pa ne bio mi niko u kozi, dal je moguce biti toliki maler. :((( niti kome mogu da se poverim niti pozalim,kako mi se porodjaj blizi sve me veca panika hvata, zamisli da ides na porodjaj a da ne znas sta ces roditi a kuci te muz ceka.Nisam ni htela da razmisljam o abortusu zato sto sam bila ubedjena da je to to i zelela sam to dete,sada mi dođe da se pokajem sto nisam otisla….cini mi se da pocinjem da ludim, ne znam mogu li izdrzati do kraja. Od kad mi je konstatovao trudnocu nekako mi je dve nedelje veca nego sto bi trebala da bude od dana kada sam ja racunala zacece.Npr. kada je po mom proracunu trebalo da bude 6.nedelja UZ je pokazivao da je 8. Ja znam da ginekolozi dodaju po dve nedelje,ali koliko znam UZ ne pa me to zbunjuje,kazu da su u ranoj trudnoci ta merila jako precizna. Ne znam u sta vise da verujem. :(((

 256. Zbunjena nisam u tvojoj koži, ali te svakako razumem i podržavam, mada znam da to može da ti bude mala uteha. Ne znaš u šta da veruješ, veruj u sebe. Ne znaš šta ćeš da rodiš, rodićeš divnu prelepu bebicu, svoje dete, neće biti crnac. 😀 U trudnoći svaka žena ima neke glupave misli, pa makar to bilo da li će joj dete biti klempavo, a o ovome što tebe muči da i ne govorimo. Ako te toliko muči savest nemoj se udavati pre porođaja, jer će ti biti samo teže, a tako sebi možeš napraviti samo veće probleme, jer ćeš u tom slučaju čitav život da se jedeš i misliš da li si pogrešnom tati rodila dete. Nemoj da se uvlačiš u tako nešto, jer život se nastavlja i posle udaje i posle rođenja bebe.

  Beba je tu, povratka više nema, zato treba da gledaš u sutra. Videćeš i sama kada milo, maleno biće priviješ uz sebe biće ti svejedno čije će prezime sutra da nosi. Na kraju krajeva, sebi si najvažnija, a samim tim i svom detetu. Beba će verovatno da ima i neki karakterističan znak svog oca, a na kraju krajeva uvek možeš da uradiš i DNK analizu, bez da iko to zna, a onda kada se uveriš da je željeni tata, pravi tata da se udaš čista srca i nastaviš život, čiste savesti.

 257. CAO CAROLIJO.OVO MI JE DRUGA TRUDNOCA.NISKO SAM NOSILA PRVI PUTA,IMALA SAM PLACENTU PREVIA I KRVARILA SAM PRVA 4 MJESECA I PILA DABROSTON.PORODILA SAM SE SA PUNIH 38 SEDMICA PRIRODNIM PUTEM BEZ IKAKVIH BOLOVA I TESKOCA I RODILA DJECAKA TESKOG 3800 I DUGOG 53CM.SAD SAM U 29.SEDMICI,tj. ZADNJI MENZES MI JE BIO 9.9.2010. PONOVO NISKO NOSIM,KRVARILA SAM,PILA DABROSTON,PRIMALA INJEKCIJE PROGESTERONA,KORISTILA UTROGESTAN.I SVE JE BILO OK DOK NISAM OTISLA NA REDOVNU KONTROLU 8.3.2011, U 26. SEDMICI TRUDNOCE.REKLI SU MI DA SAM OTVORENA 3 cm,GRLIC SKRACEN OKO 35%, I IMAM GLJIVICE.ZA SERKLAZ SAM ZAKASNILA,ZA POROD JE PRERANO……… SMJESTILI SU ME NA KLINIKU I DAVALI GYNIPRAL,APAURIN DA SE UTERUS SMIRI ALI JA I NISAM IMALA BOLOVE.GLJIVICE,tj. UPALU SU MI CISTILI JODOM,POVIDONOM SVE TO DA BI POKUSALI SERKLAZ MADA SE TO NAVODNO RADI MAXIM. DO 20. SEDMICE. URADILI SU SERKLAZ,DOBRO JE ISPALO,SAD KUCI SADJETETOM OD 4 GODINE. INTERESUJE ME KAKO CE SVI TI SILNI LIJEKOVI DJELOVATI NA BEBU,STA AKO SE PORODIM U 29. ILI 30. SEDMICI, I JE LI BOLJE SAD NEGO KADA UDJEM U 8. MJESEC,JER NAVODNO BOLJE JE RODITI SEDMANCE NEGO OSMANCE…. HVALA UNAPRIJED.

 258. Draga Senka žao mi je što si se toliko namučila, ali sigurno će sve to biti u redu na kraju, ne smeju doktori da daju lekove koji škode bebi. Potrudi se da što više odmaraš i ležiš, što znam da je jako teško sa detetom od 4 godine, ali šta ćeš kad moraš. Nemoj da se opterećuješ sa crnim mislima, porodićeš se bre tačno na vreme i biće sve u redu, kad ti kažem. Samo hrabro. 🙂

 259. Draga Charolijo…slucajno sam pronasla ovaj forum. Procitala sam sve od pocetka do kraja….odusevljena sam, sve pohvale tebi!!!!!! Ja sam trudna 13 nedelja, prosle nedelje sam bila na uz i videla bebu….prelepo sam se osecala!!! Termin mi je 3. oktobar. DEcko i ja nismo planirali sada bebu, i ne znamo kada smo je zaceli…u pocetku smo se milion puta preispitivali kada kada smo pazili…ali kako je vreme odmicalo zaista nam to vise nije bilo bitno sem da smo jako srecni zbog prinove!!!! I mene jako muce sad ove nedelje…pa koji sam mesec… ali uhodacu se :))
  Veliki pozdrav tebi i svim buducim mamama i zelim im svu srecu i za vreme trudnoce samo pozitivne misli!!!!!!!!

 260. Moje Postovanje svim damama i mamama!
  Imam jedno pitanje…
  poslednjih par dana imam vrtoglavice,bolove u ledjima,pospana sam i mokrim vrlo cesto…
  pa….dali mislite da sam trudna?
  unapred hvala….

 261. Milena to mogu da budu simptomi trudnoće, ali i ne mora da znači. Sutra pravac apoteka, kupiš test i proveriš o čas posla. Vrlo je pouzdan, do sada me nije izneverio, a radila sam ga posle 3-4 dana od dana kada treba da dobijem, a kasni. Pozdrav. 🙂

 262. Hvala na odgovoru i utjesnim rijecima. Bila sam na kontroli 01.04. i rekli su mi da je sve u granicama normale,beba ja porasla,plodne vode ima dovoljno i sa postrljicom je sve OK. Sad mi je cudno kako znaju bez vaginalnog pregleda da li serklaz jos uvijek drzi sve na mjestu ili je ne daj BOZE POCEO POPUSTATI…..JER SAD IMAM UJUTRO BOLOVE SLICNE MENSTRUALNIM A TO NISAM IMALA RANIJE.jos uvijek sam na apaurinu i gynipralu….OD DANAS ME POCELA BOLITI I STIDNA (pubicna) KOST. STA BI TO MOGLO DA ZNACI????

 263. Senka verovatno po položaju bebe znaju da li je serklaž ok…a to što te sve život boli, mislim da se lagano širiš, a to širenje boli…kosti se lagano pomeraju.

 264. Alergicna sam na neke slatkise…i pre neki dan sam pojela neke cokoladice i izasla mi je alergija po telu tj ledjima i nozi, da li moze to da steti bebi nesto???

 265. pozdrav svima…..imam malo,smesno,ali lako pitanje..trebal a sam da dobijem 11 februara i nisma dobila. Uradila sam test rapid i pokazala mi je pozitivno..:)otisla sam kod privatnog ginegologa na ultra zvuk i konstatovao mi je trudnocu.Rekao je da sam sedma nedelja,da je beba 1mm duga,da je trudnoca u materici….rekao mi je da dodjem za 5 nedelja tj u 12 nedelji da uradim neki test…ali pre toga mi je rekao da uradim neke silne analize (briseve ,krvnu grupu,urin,krvnu sliku,fe u serumu…..) e sad posto se ja selim za mesec dana god muza,a to je 200 km od mog mesta, pitam gde bi ja to trebala sve da uradim,ovde gde zivim u domu zdravlja ili tamo kod njega i u mestu gde cu se poroditi?…stvarno ne znam jer mi je ovo prva trudnoca,a jos nikom nismo rekli jer cekam da prodje treci mesec (radi uroka) 🙂 😀

 266. Bebo čestitam. 😀 Što se tiče toga gde da odradiš te analize uopšte nije naročito bitno. Možda ti je lakše da uradiš tu kod sebe u gradu, jer verovatno tu već imaš karton, a i što se tiče zdravstvenog kartona iz doma zdravlja i onog sa ginekologije, raspitaj se kako se sada ti kartoni prebacuju iz jednog u drugi dom zdravlja, (grad). Sećam se da sam imala neki problem kada sam se već preselila, pa se ti raspitaj na vreme. 🙂

 267. Ivana Zarić

  Imam jedno pitanje!U drugom stanju sam,osmi mesec,6-og juna mi je termin.Ugojila sam se 12 kg i jedna babica mi je rekla da je to puno.Sta Vi mislite? Da li treba da povedem racuna?

 268. Draga Carolijo,
  Prvo da kazem da sam odusevljena sa ovim sajtom! Poslednju menst sam imala19.10.2010. doktor mi je rekao da je termin 27.07.2011 pa me je par puta zbunio sa racunanjem nedelja. Po nekom pravilu bi trebalo da sam u 26 nedelji trudnoce i za 103 dana cu moci da grlim moju malu Nataliju,kada sam bila na kontroli,doktor mi je rekao da sam u 27 nedelji trudnoce i da nosim jednu jako veliku i zdravu devojcicu. Pa me je malo zbunilo njegovo racunanje nedelja.Ko je sad upravu? Pomalo sam zubunjena ali sam jako srecna zbog priblizavanja dana porodjaja. Unapred hvala i pozdrav svim trudnicama i majkama sa ovog sajta. Ljubim vas sve…

 269. Goga & Moca …mislim da ne treba ništa od toga da te brine. Možda si tada ušla u 27 nedelju, pa doktor to odmah računa, a možda je mislio i da uzrast bebe odgovara uzrastu 27 nedelje, što opet nije nikakav razlog za brigu, već za radovanje, jer je bebi super, pa zato dobro i napreduje. 🙂 Što se tiče termina porođaja, nemoj da se opterećuješ, dan dva gore dole, beba neće ostati unutra ni sat više nego što misli da treba. 😉

 270. pocetnica :)

  zdravo charolija 🙂 Hmm, kako da pocnem? 🙂 od pocetka 🙂 pa ovako… Ja sam mlada, i udata, i ne znam jesam li trudna 🙂 Imala sam spontani pobacaj, prije mjesec dana, tacnije 4-tog febr. Znaci, bila sam trudna 6 nedjelja, a nisam znala, i imala sam menst. Sve je bilo ok. U febr.sam ocekivala menzis, ali se pojavilo nesto braonkasto, uradila sam test i pokazao mi je pozitivno. Plodni dani su mi, po mojoj logici, nekoliko dana prije menzisa. Ali, ovog mjeseca, bas tih dana, nisam imala odnos,, bas do plodnih dana. Menstruaciju sam ocekivala 18-tog, ali je jos nema. Juce sam radila test, pokazao mi je negativno, tako da ne znam sta je sad u pitanju, verovatno sam pozurila sa testom. Sve u svemu, mene zanima, da li bi odnosi u prvim mjesecima trudnoce, (zapravo, prva 3 mjeseca) bili losi za plod, da li bi doslo do pobacaja? Moj ginekolog mi je rekao da se odnosi ne smiju imati. Ali ja vjerujem da odnosi mogu a i ne moraju da uticu na plod djeteta. Ah da ne zaboravim, imam bakterije, masu bakterije eserihija koli. Sta bi mi vi, kao iskusna zena, rekli? 🙂

 271. Charolija veliki pozdrav za tebe:-)i za sve one predivne zene koje su mame, i one koje ce to tek postati 😀 eh ovako. Imam 20 godina,i udata sam vec 4 mjeseca, a sa svojim suprugom sam u vezi vec godinu dana.Prije mozda mjesec ili mjesec ipo, pocela sam dobivati mucnine, vrtoglvice,nagon za povracanje, umor,grudi me bole i osjetljive su,bas sve one osnovne simptome trudnoce, i sada primjetim mi je stomak malo veci, nego inace, a zadnja 2 mjeseca sam redovno imala mjesecnicu. Iz dana u dan imam sve te simptome. da li je moguce da sam trudna iako mi je ciklus redovan. Svom suprugu sam rekla za ovo, on bi bio presretan kada bih ja bila u drugom stanju, a naravno i ja,. Ali on mi kaze da sacekamo jos malo pa da onda uradimo test,ali ja bih voljela znati jesam li u drugom stanju ili ne, jer ne bih htjela da se ista lose desi ni bebi ni meni. Vjeruj mi da sam prestala pusiti iako nisam 100% sigurna da li sam u drugom stanju! zadnju mjesecnicu sam imala 7.04.2011. i trajala je krace nego inace. sta da radim?? da cekam do slijedece mjesecniceili da odma odletim do apoteke po test. 🙂 Unaprijed ti se zahvaljujem!!! Hvala sto si tu da nam svima pomognes:-)

 272. Anny draga, trči odmah u apoteku. 😀 Nemaš razloga da čekaš. Testovi nisu skupi, a pouzdani su. Rešiće ti sve dileme. Moguće je da si trudna, a da imaš te tzv. lažne menstruacije. Držim ti palčeve. Javi rezultat. Srećno. 😀

 273. Početnice izvini što ovoliko kasnim sa odgovorom, verujem da si do sada već bila kod doktora i da je sve ok. Baš su te zbunili ti testovi. Moj predlog je da se prvo rešiš tih bakterija. Što se tiče seksa u prva 3 meseca trudnoće, mislim da to zavisi od žene do žene. Pozdrav. 😀

 274. Maki i tebi puno kasnim sa odgovorom. Izvini. MIslim da ako ne uzimaš neke lekove koji se ne preporučuju u trudnoći, onda bebi tvoja alergija ne može da škodi.

 275. Ivana što se tiče kilaže tu baš pojma nemam šta bih ti rekla, jer sam u sve tri trudnoće od kilaže dobijala samo onoliko koliko je išlo na bebu. 😀 Znam da mi je u devetom mesecu bilo najteže, jer tada beba još dosta poraste, pa je babica verovatno mislila da bi ti bilo lakše da si se malo manje ugojila, ali svakako bilo kakva vrsta dijeta ili trpljenja ne dolazi u obzir. Pokušaj što zdravije da se hraniš.

 276. zdravo djevojke,zene..ovako 🙂 trudna sam vec 19 sedmica..zanima me da li su ospice prelazne na trudnice,iako sam ih vec bolovala i ako jesu,koji su rizici?Sestrina mala ih boluje,a i ja i seka smo trudne,pa nas zanima..usput,zanimaju me bolovi na porodu?carski sam htjela,ali doktori ne daju..pa sam se razocarala i jos vise uplasila poroda nego inace..citam za ove epiduralne,ali kod nas tog nema,znam da ima nesto sto ubrzaje bolove ili sta vec,ne razumijem se u to najbolje..strah me rezanja,ne bolova..bolove mogu da podnesem i to najteze..i kad je najbolje otici u bolnicu,cim pukne vodenjak ili? hvala vam i pozdrav 🙂

 277. Carolijo,
  imam jednu strasnu dilemu slicnu onima o kojime su neke devojke vec pisale. Naime, spavala sam sa deckom 09. aprila, i desilo se da je poceo ejakulaciju u meni, pa je malo semene tecnosti ostalo u vagini. Poslednja menstruacija mi je bila pocela 25. marta. Potom sam otpocela vezu sa drugim muskarcem i imala odnos s njim sa kondomom (nije pukao) 11. aprila, potom 13. aprila- s kondomom i potom bez, ali je ispustio semenu tecnost van vagine. Nakon nekoliko dana smo opet imali odnos ali uz kondom. Verujem da je do zaceca doslo 09. aprila, to mi je jedino logicno, a opet … Resila sam da zadrzim bebu i rekla sam decku da sam trudna, on je odusevljen, ali mene ce sumnja ubiti, ne znam sta da radim… Da li je moguce da je drugi muskarac otac? Sta vi mislite? Znam da je ovo pismoi grozno ali tako se desilo, mislila sam da ostavim decka i budem s tim drugim, ali onda je dosla trudnoca…

 278. Charolija vas blog je odlican ! Mene zanima da li je moguce da doktori ne vide pol bebe, ja sam u 27 nedjelji trudnoce i jedan dokor kaze da je curica a drugi da je djecak, kad se moze sa sigurnoscu vidjeti pol bebe ???
  Pozdrav

 279. cao ja sam milica u 18 nedelji sam..ponekad mi se jave bolovi u stomaku pomalo se bojim da nije nesto ozbiljno..

 280. Draga Čarolija,ja sam Zlata i imam par pitanja za tebe….

 281. poz ….svima ja imam problema za trudnocum jasm 7 nedel trudna dete ne razvija u stomaku prvi pregled kod lekar reko da je malo a drugi pregled reko jos manji je a sad mora das cistim na zalost 😥 a nism imala dugo decu strasno mije zao a vama zelim sve najjjjjjjj lepse u zivotu i sve najjjjjjjjj bolu u trudnocu 🙂

 282. Žao mi je Viki. 😦 Reči utehe ne postoje, ali opet sa druge strane ne smeš da postustaneš i padneš u depresiju. Grlim te jako i imaš svu moju podršku da izdržiš sve to što te je snašlo.

 283. hvala puno charolja stacu moora da se pomir za sudbinom ima jos gore puno pozzzzz od men,

 284. U 27. nedelji sam trudnoce,sve je u redu,sem sto sam malo anemicna pa pijem gvozdje,i jos nesto sto me od pocetka muci a to je sekret imam ga non stop i stavljala sam par puta po preporuci lekara vaginalete ali sam odlucila da od sada to pustim tako jer mnogi kazu da je normalno a meni nista ne pomaze.za pol nisam pitala jer ne zelim da znam do porodjaja znam da je dete i da je moje i najlepse sigurno,mislim da je lepsi osecaj saznati na porodjaju pol……POZDRAV VEEEELIKI I SAJT VAM JE ODLICAN NEMAM RECI

 285. Ejjj Viki nemoj da budes tuzna,znam da nepostoje reci utehe jer sam i ja isto to prezivela pre tri godine. Posle toga sam se bila uplasila da necu moci vise da ostanem trudna. Dosta dugo mi je trebalo da izadjem iz depresije. Zaposlila sam se i bila sam jako zatvorena za sve. Najvaznije od svega je da imas podrsku od najdraze osobe i od najmilih osoba da te svi podrzavaju i da su uz tebe. Samo cu da ti kazem da se podignes i da gledas u buducnost tamo te sigurno ceka lep period. Ne znam koliko ces uspeti da me poslusas ali to su moje zelje. Zelim ti brz oporavak i da nam se vrati sa lepim vestima. Ljubim te puno…

 286. Carolijo…cao zelela sam da te zamolim da mi odgovoris na pitanje…..sada sam trenutno u 26nedelji trudnoce to jest danas zavrsavam 25 nedelju i ulazim u 26…koji sam mesec onda jer me sve to mlao zbunjuje i do kad sam punih 7 meseci?Unapred hvala….

 287. Ćao Anđela, to „doktorsko“ računanje sve zbunjuje. 😀 Ovako po njihovom: 6 mesec: od 22 do 26 nedelje, a u 7 mesec ulaziš u 27 nedelji do 31 nedelje. Znači kada uđeš u 27 nedelju počinje sedmi mesec trudnoće. Pozdrav nadam se da sam pomogla. 😀

 288. pozdrav od Makedonija

 289. hvala puno ljepi recima jasm sad dobro ocistila sve je proslo ok bila 2 nedelje kuci sad radim i nadamse dacu se opet ostati trudna 🙄 a moram dase borim ne vredi das sikiram 😥 a vam svim zelim sve najjj bole u zivoto i tebe ljubim goga

 290. Viki drago mi je da je sve prošlo u najboljem redu. Želim ti puno sreće i nadam se da ćeš se javiti sa lepim vestima. 🙂

 291. Sakam da ve prasham, vo vrska so tocnosta na nedelite vo mojata bremenost. Doktorot mi vodi bremenost spored koja jas sum dve nedeli poveke bremena, a spored moite presmetki jas sum dve ostanala bremena dve nedeli posle poslednata menstruacija? Spored doktorot sum bremena 14 nedeli, a spored moite presmetki 12 nedeli. Dali e pravilno moeto smetanje ili smetanjeto na doktorot? Spored goleminata na plodot se javuva razlika od edna nedela vo bremenosta i ne znam sto da mislam. Ve molam dokolku ste vo moznost odgovorete mi. Odnapred Vi Blagodaram

 292. bok, možete li mi odgovoriti dali je težina bebe 1585 g mala za 32 tjedan trudnoće i koliko se još može udebljati do 40.tjedna? unaprijed hvala

 293. 38 nedelja sam trudnoce, pre tri dana sam bila kod doktora i on mi je uzeo briseve i pregledao me je, posle toga mi se pojavio braon sekret.Zanima me koliko je to opasno i sta moze da se dogodi?

 294. drage,
  imam jedno pitanje. trenutno sam izmedju 22 i 23 nedelje trudnoce, svi nalazi su u redu ali od juce osecam bol i peckanje u predelu desne bradavice. da li je to uobicajeno i da li neko zna sta to moze da bude!?
  HVALA unapre!

 295. Draga Čarolijo

  stvarno si čarolija, sve pohvale. Da ne dužim, očaj me naterao da pišem nekome jer mi dosta pretrage sajtova o trudnoći i simptomima trudnoće. A nemam šta drugo da radim od silnog umora ili malaksalosti,šta god da je..uglavnom, osećam se baš slabo pa samo pavam ili visim na netu. E to bi bio i prvi simptom trudnoće..umor, dalje, blage jutarnje mučnine..Da napomenem da sam pre 4-5 dana pala u nesvest potom i povraćala. Imam temperaturu 37, to je..rekla bi, normalno u trudnoci. Menstruaciju sam imala 2. jula, trajala je 5 dana..a odnose sa dragim imam od 9-og pa na dalje. Želimo bebu više od svega..ovo je prvi mesec da smo se baš bacili na posao, pa se pitam dal’ smo tolike sreće ako se ispostavi da je beba u pitanju..vec prvog meseca. Da nema ovih simptoma ne bi lupala glavu toliko..ali jednostavno me tera da lupam, a ako ništa ne bude..smejaću se sebi i iskulirati sledećeg meseca, definitivno. A da, stomak mi naduven..i kao da ispod pupka imam neku lopticu kad pritisnem malo. Inace imam neredovne menstruacije, i ne znam kada test da uradim..a muči me pomisao na to da mogu i da dobijem iako sam trudna, jer sam čitala da je to moguće. Ne znam više..bilo bi mi lakše da nemam simptome. Nadam se da te nisam zbunila previše. Unapred hvala na odgovoru
  Pozdrav

 296. cao, 38 nedelja sam trudnoce, pre tri dana sam bila kod doktora i on me je pregledao posle toga mi se pojavio braonkast sekret, pa me zanima da li je to opasno i sta da radim? unapred hvala! pozz

 297. draga Charolija 🙂
  poslednju menst. sam imala 14.06.2011 🙂 i samo mi se jednom do sada desilo da mi preskoci mens. da ne dobijem 🙂 inace sam mlada imam tek 21 god. i imam dugu vezu 🙂 idem na fax… jutros sam uradila test ali nisam dobro uradila 😦 treba da kupim novi, pa me zanima samo da li je povecano mokrenje i bolovi u stomaku normalni? poz

 298. Super korisna i draga Charolijo 🙂
  Ja sam poslednju menst.imala 11.06. tako da bi sad trebalo da sam usla u 7 nedelju,ako sam uspela da se snadjem sa racunanjem.. 🙂 Ovo mi je prva trudnoca,bila sam na pregledu i doktorka mi je rekla da imam razmeksan grlic i dala mi da pijem progesteron,ali sam cula da on moze dosta da oteza porodjaj,pa me intereuje da li je to tacno.A na osnovu briseva koje mi je radila utvrdjena mi je kandida,koja me posebno plasi,pocela sam sa adekvatnom ishranom tj bez trunke secera i hleba,jer to navodno pomaze u suzbijanju,htela sam da pocnem i sa cajevima za koje sam nasla da pomazu,ali se plasim da li i oni smeju sobzirom da sam tek na pocetku trudnoce.Pa me intereuje da li ste imali slucajno iskustvo sa ovim jer bi mi ovako zbunjenoj pomoc vise nego dobro dosla..:)..Veliko pozz… 🙂

 299. Twity često trčkanje do wc-a može da bude jedan od prvih znakova trudnoće, mada ne mora ništa da znači. Kupi novi test, pouzdani su.

 300. Maki nemam nikakvog iskustva sa progesteronom, kao ni sa kandidom tako da ti i ne mogu biti od neke naročite pomoći. Mogu samo da te posavetujem da ne piješ ni čajeve, ni bilo kakvu terapiju bez kolsutacije sa doktorom. Biće sve to u redu, samo bez panike. 🙂

 301. Hvala puno u svakom slucaju,nadam se da ce sve biti u redu…Pozz.. 🙂

 302. TRENUTNO SAM KOD DECKA, KADAD ODJEM KUCI KUPUJEM TEST PA TI JAVLJAM 😀 al hvala ti u svakom slucaju! krenule su i jutarnje mucnine 😀 pozzz :mrgreen: 🙂 😀

 303. cao svima imam jedno pitanje ako mi mozete pomoci.Majka sam 18 mesecne devojcice i sada sam na nasu srecu opet trudna,u 7.sam nedelji trudnoce ali imam jake jake bolove u donjem delu stomaka.Nisu grcevi vec konstantni jaki bol uz to se sve ja se osecam odlicno osim malo mucnine(ne povracanja,vec onako muka stalno),nemoci i naravno ujutru nesvestice.Dali trebam da se zabrinem zbog bola(posto ga u prvoj trudnoci nisam imala)ili je to nesto normalno?

 304. Cao,opet ja,
  treba mi pomoc oko racunanja.Poslednju menstruaciju sam imala 11.06.2011.na ultrazvuku koji je radjen 28.06. je doktorka po nekom njenom kalendaru rekla kako sam trudna 6,5 nedelaj,a doktor kad je zavrsio ultrazvuk je rekao da je bebiron 11mm veliki i da sam trudna 7 nedeja i 2dana.tako da ja sad nista ne razumem,termin mi je 19.03.2012.,Jel moze molim te da mi pomognes,interesuje me kad ulazim u koji mesec i koliko sam vec trudna?Hvala unapred.. 🙂

 305. Ćao svima 🙂
  Ja sam 32. nedelja trudnoće i prije 4 dana mi se pojavio smeđi iscjedak,pa sam otišla kod doktora i rekao mi je da mi se malo odvojila posteljica,ali da je sve uredu sa bebicom.Dao mi je da pijem lijekove „Isoptin“,“Gynipral“ i „Apaurin“ za smirivanje kontrakcija,i uz to sve mirovanje 2-3 sedmice!Pridržavam se svega preporučenog,naravno,ali me je i dalje strah.Da li može da se desi nešto djetetu ili može samo doći do prijevremenog porođaja (što opet ne bih voljela,ali šta Bog dadne…)?Ako se zbog ovoga i porodim u osmom mjesecu,ne daj Bože,neće bebici ništa biti?Inače sam paničarka,ali vas molim da mi date iskrene odgovore ako znate na ova moja pitanja!Hvala unaprijed!Pusa za sve buduće mame,mame i bebe 🙂

 306. Zdravo, ja sam u 33-oj nedjelji trudnoce, polako se blizi i taj dan kada ce bebica doci na svijet! Prosli mjesec tj. u 29-oj nedelji kada sam bila na kontroli doktorica mi je rekla da je beba teska 1 700gr, da li je krupna za taj period?! 😉

 307. pozdrav tebi Charolija, i svim sadasnjim i buducim mamama. Ja sam sada u 19-oj nedjelji trudnoce,to znaci da sam usla u peti mjesec… Po mom racunjanu termin za porod mi je oko 9.02.2012.. Prvi dan zadnje mjesecnice mi je bio 06.05.2011…ali ako sam sada usla u peti mjesec onda ispadne da trebam roditi u januaru, pa te molim da mi kazes koji je pravi termin za moj porod. Sto se mene tice ja se fenomenalno osjecam, vec osjetim bebino mrdanje, i stvarno je neopisiv osjecaj. periodi mucnine, povracanja su iza mene tako da mi sad preostaje samo uzivati sa svojim bebacem,i iscekivati dan kada ce moj bebac doci na ovaj svijet… 😀 🙂

 308. pozdrav tebi Charolija, i svim sadasnjim i buducim mamama. Ja sam sada u 19-oj nedjelji trudnoce,to znaci da sam usla u peti mjesec… Po mom racunjanu termin za porod mi je oko 9.02.2012.. Prvi dan zadnje mjesecnice mi je bio 06.05.2011…ali ako sam sada usla u peti mjesec onda ispadne da trebam roditi u januaru, pa te molim da mi kazes koji je pravi termin za moj porod. Sto se mene tice ja se fenomenalno osjecam, periodi mucnine povracanja su iza mene, i sada mi preostaje samo da uzivam u ovom predivnom daru,i da sa nestrpljenjem cekam dan kada ce moja bebica doci na ovaj svijet. Vec sada mogu osjetiti bebino mrdanje i stvarno je neopisivo. Taj osjecaj se ne moze opisati rijecima. Jos uvijek ne znam je li djecak ili djevojcica jer na proslom pregledu beba nije dala da vidimo sta je, ali se nadam da cemo uspjeti saznati slijedeci put… Unaprijed se zahvaljujem 🙂

 309. trnutno sam u trideset i prvoj sedmici trudnoce i doktor mi je rekao da nosim djecaka koji tezi dva i po kilograma a ja sam se udebljala 18 kg zanima me samo da li treba da se zabrinemmm..???? hvala unaprijed

 310. Ja mislim da nema potrebe da se brines, jer svaka beba se drugacije razvija kao i svaka trudnica, neke dobiju i do 20 kg a neke se malo udebljaju, sve zavisi od tijela do tijela. Znam djevojku koja se udebljala 18 kg, a rodila je curicu od 1kg i 900 g, beba se rodila zdrava prava. Nemoj se brinuti, bar ja mislim da nemas potrebe,bar ja tako mislim..:-)

 311. Pozdrav za sve , uzivam citajuci vase komentare, zaista puno pomazu , AIDA I moj zadnji ciklus je bio 06.05.2011 tako da smo nekako na istom.
  ljubim vas sve! :kiss:

 312. ups nije AIDA nego ANIDA…SORYY

 313. hvala Anida utjesila si me koliko je moguce utjesiti trudnice u zadnjim sedmicama trudnoce… 🙂 sve do sada trudnoca mi je bila super tek sada mi se javljaju neke manje komplikacije kao sto su bakterije kojih cu se rijesiti ja se nadam jako brzooo ali me strah dali to moze utjecati na bebu i sta ako ne uspijem ih se rijesiti prije poroda…???nadam se da ne postavljam jako smijesna i cudna pitanja ali imam 21godinu a nemam bas s kim o ovome razgovarati zato mi je drago sto postoji ova stranica …??? :kiss:

 314. Cao Daco, puno pozdrava za tebe, i ne znas koliko mi je drago sto smo tu negdje sa trudnocom, bas je lijepo znati da ce nam se bebe pa mozda i na isti dan roditi, ostaje nam da sacekam jos i da vidimo… Puno pozzzdrava za tebe i za sve mame, i njihove slatke bebice..:-) :-*

 315. Mlada mama, prvo veliki pozdrav za tebe, i ja sam takodje mlada 🙂 imam tek 20 godina i trudna sam vec 20 nedjelja 🙂 tako da se ne brines i slobodno sve sto te zanima pitaj jer tu smo svi da pomognemo i olaksamo jedni drugima, Ja sam zavrsila Medicinsku skolu tako da znam dosta o ovim stvarima, pa sto budem znala to cu i pomoci. Zelim te pitati koje bakterije imas??? Jer kad sam bila u 12-oj nedjelji trudnoce imala sam bakterije u urinu tj. urinarnu infekciju, iskreno veliki broj bakterija sam imala, i stvarno sam se prepala, ali uz antibiotike tacnije Amoxibos i caj od brusnice rijesila sam se bakterija i sad je sve u redu. Bakterije i ta urinarna infekcija ako je i kod tebe je jako cesta kod trudnica jer su trudnice kao i sto sama znas jako osjetljive, ali sve se to moze izlijeciti. Vjeruj mi mene su toliko isprepadali, rekavsi da mogu te bakterije naskoditi bebi, da mi mogu bubrezi otici, mislim sto je nepotrebno jer postoji lijek i nije tako strasno.. Eto nadam se da sam ti koliko toliko pomogla… I evo jos jedna informacija za tebe i sve ostale mame ako ne znate, u trudnoci kad je u pitanju bilo koja upala sve se lijeci antibioticima na bazi pencilina, bez da imaju ikakav los uticaj na trudnicu ili bebu… 🙂 Pozzz veliki :kiss:

 316. pozdrav za sve slatke preslatke trudnice, za tebe charolija a posebno za ,,koleginicu,,ANIDU… cekala sam da se javis redovno pratim nova dogadjanja ovde jer sam puno korisnih stvari procitala , malo se smirila i sad je sve ok, cekamo da jos vise narastemo da budemo vejike i da uskoro drzimo nase bebece u rukama…sve vas ljubim .. :kiss:

 317. cao Daco veliki pozdrav tebi,svim sadasnjim i buducim mamama.. 🙂 vjeruj da ja jedva cekam drzati bebicu u rukama, ja idem na kontrolu sad u srijedu pa da i saznam je li moj andjeo djecak ili djevojcica, iskreno meni je svejedno neka bude sta bude, zelim da znam da mogu poceti tu preslatku malu odjecu kupovati… Kod mene je bebac pravi vragolan, non-stop se gica i ima stvarno jake udarce 🙂 i presretna sam zbog toga.. mislim da znas o cemu pricam jer taj osjecaj zivota u sebi ne mogu ti opisati rijecima… Kako tvoja bebica??? Stvarno presretna sam jer imam kolegicu … Cuvaj mi se dobroo,, javi kad saznas sta je 🙂 pusaaa velika za tebe i sve ostale trudnice… :-*

 318. Pozdrav svima, evo i ja imam jedno pitanje, mozda je malo glupo ali treba mi da znam… Smiju li trudnice putovati avionom?? Ja sam usla u 21-u nedjelju trudnoce. Mom muzu je uskoro rodjendan a on je trenutno u Njemackoj, pa tako da sam planirala posjetit ga i iznenaditi za rodjendan, a stvarno mi se ne vozi autobusom i do 18 sati, a avionom bih stigla za 1-2 sata… Pa eto bilo bi super da neko zna odgovor na moje pitanje… Pusaa velikaaa… :-*

 319. Veliki pozdrav svima… Danas sam bila na kontroli i saznala sam da nosim curicu 😀 Presretna sam, i zelim vam reci da se zove Hannah 🙂 Ovo ime sam oduvijek htjela dati svom andjelu… 🙂 :love: :kiss:

 320. superrr Anida bas mi je dragoo, nemas pojma koliko, mi cemo imati malog decka!i naravno presretni smo!! :love: :kiss: :kiss:

 321. 😀 Super drago mi je zbog tebe, neka su nam zivi i zdravi, pa mozda se njih dvoje nekad i upoznaju, 😀 ,, veliki pozzz tebi :-*

 322. Kao prvo da pohvalim charoliju i da kazhem da mi se mnogo svidja to shto se u svakom komentaru oseca ljubav i briga kao da se sve mi nekako medjusobno vec znamo.sve pohvale za to..Caos svim buducim mamama….. Meni je takodje termin pochetkom januara…tachnije 10 januara..i strashno Sam nestrpljiva… Bebu svakog Dana sve vishe osecam… Rodicu dechaka… E sad imam problem oko imena…sva su mi imena lepa Ali bash nikako da se odluchim jer chini mi se ni jedno ime nije dovoljno lepo bash za mog dechaka… Valjda nisam jedina kojoj se to desava:)hehe.. Imam josh vremena a uzhivam par predloga mozhda mi i pomognete da se odluchim… Svidja mi se i shto nemate nikakvih presrasuda… Ja imam 19 godina…bicu jako mlada mama …medjutim bicu samohrana mama… Udala Sam se ovoga leta kako mi to volimo da verujemo za svog princa… Pre toga zhiveli smo polako godine zajedno i poznavali se pet godina pre toga,,izlazili 2.godine…ali posle potpisivanja posle venchanja on je postao druga osoba… Sada Sam kod svojih:) svi znaju shta Sam radila ovog leta pa me malo i stid Ali s nestrpljenjem chekam svog dechaka i vec ga volim vishe nego sebe i on celi moja svet…kada stavim ruku malo na stomak pa se tako zadrzhim…on odma lupka da mi se javi…evo upravo se pomera a meni se osmeh ne skida sa Lica kada god ga osetim… Zhelim svima laku trudnocu kao meni shto je… Zaista nemam nikakvih tegoba…nisam se ni ugojila sem 5 kg do sada pa se pitam je li to normalno?:)puno ljubim sve vas mame i vashu dechicu…nashe andjele…

 323. Da li stizhu moje poruke :)prvi put pishem ….nisam sigurna da je poruka uspeshno ostavljena..

 324. Marija dobrodošla na moj blog. Odavno nisam odgovarala ovde, jer se uglavnom nađe neka mamica koja da podršku i pravi odgovor, pa nema šta da se mešam i jako se radujem zbog toga, jer zbog svega onoga što je ispisano na ovoj stani i među ovim komentarima, ceo moj blog ima nezamislivu vrednost. 🙂 Hvala vam svima.

  Par tvojih reči su me „ubole“…. „…pa me malo i stid… „, nemoj slučajno da te je i malo stid. Treba da digneš nos do neba i da budeš ponosna na sebe i svog budućeg dečaka. Na svoje roditelje koji su prihvatili situaciju takvu kakva jeste. Njega treba da bude sramota i njemu treba da bude glupo, tebi NE, ni danas, ni za 15 godina, a ni za 115 godina.

  Jedina osoba koja u celoj priči treba da se kaje, a i kajaće se je on. Što se njega tiče nemoj da budeš na kraj srca, ali nemoj ni da popuštaš. Ne znam o čemu se radi, ali sam svakako na tvojoj strani.

  Biti samohrana majka je super fora. 8) Pazi šta ti kažem. Znam iz iskustva. 😉

  Samo napred i nadam se da ćeš mi se javiti kad rodiš mališana i naravno ako ti bilo šta treba, javi se rado ću ti pomoći koliko god umem i mogu. 🙂

 325. Stižu tvoje poruke Marija, samo sam prvu trebala da odobrim. Sve je ok. 🙂

 326. Ok…. Hvala ti na podrshci… Ako budem imala pitanja nekih javicu se …a i kada svog dechaka donesem na svet rado cu ti javiti i to podeliti s tobom:* zhelim ti sve najbolje…. Do sledeceg chujanja…

 327. evo i ja da vam se javim,ja i moj mali djecak smo stigli do 36 tjedna ali jos uvijek nismo izljecili bakterije malo me brine to jer kazu ako se beba rodi dok mama ima bakteriju prenosi se odma i na nju a kod djecaka se to teze ljeci 😦 pa neznam vise cime da se ljecim sve sam pokusavala…nema sta nisam pila … 😦 ….a Marija nema veze sto si mllada mama vazno je da imaas roditelje koji su tu uz tebe i vazno je da tvoja beba ima tebe kao mamu vjeruj mi….ja licno sam imala srece da sam dobrog covjeka izabrala s kojim cu stvoriti svoju malu obitelj jer ja sam se citav zivot borila sama nisam imala roditelje niti bilo koga drugog ko bi bio tu za mene…a inace meni je termin sada 21.11. i jedva cekam je malo me je strah ali vazno je samo da moj mali princ bude ziv i zdrav jer on i muz su mi sve na svijetu… :love: i ako moze par prijedloga za ime jer jos nista nismo odlucili….pozzdrav do sledeceg puta…. :kiss: 😉

 328. Hehe….drago mi je zbog tebe da si pronashla dobrog choveka:):)(ja uvek kucnem u drvo),hvala Bogu da je tako…kada vec celog zhivot nisi imala podrshku bilo je vishe i vreme i radujem se zbog tebe…sve tako dodje na svoje jednog Dana… Ja se nadam da ce i meni se okrenuti sreca mada mlada Sam ko zna shta me cheka a kud cu veci srecu od toga shto cu postati mama…… Joj oko imena i ja trazhim savet… Daj pomozite mi i svi po neshto predlozhite:)hehe…. Npr. Meni se svidjaju imena balsa,uros,stefan,dimitrije,viktor,andrej,aleksa,petar,ognjen,…nznm lepo mi je i damjan…..:)bash nznm.. Svidja mi se i todor-dar Bozhji..lepo je znachenje..

 329. i ja sam neizmjerno zahvalna sto sam nasla nekog ko ce tu non-stop biti za mene i naravno usput sto cu dobiti jos jednog muskarca koji ce mi biti sve na ovom svijetu :love: a nisam ni ja puno starija od tebe imam 21 godinu a neka nai ces i ti nekga dovoljno dobrog za sebe i svog malog muskarca koji ce ubrzo pokucati na vrata samo neka oni nama budu zivi i zdravi a za ostalo je lakoo…:) 😉

 330. Drage moje,
  Bila sam danas na pregledu i potpuno sam zbunjena (gle cuda!). Naime, u 28 nedelji sam (27 nedelja i 5 dana), ali mere moje bebe se bas ne uklapaju u tu nedelju. BPD je 81, HC 276, AC 246, FL 48, a beba (decak) je teska 1500 grama! Tacno je da smo i muz i ja „malo krupniji“, ali … Pri tom, AFI je 12. Ima li neko neku rec utehe, jer poslednjih 6 sata preturam po internetu trazeci referentne vrednosti? Bez velikog uspeha, kao sto vidite. 😦 Hvala.

 331. Pozdrav svim trudnicama i mamama 😀
  Prvo da se obratim Mariji. Ne treba te nicega biti stid, treba da budes ponosna na sebe, 19 ti je godina a postat ces mama, uskoro ces drzati to malo slatko bice u svom narucju,i biti ponosna na njega kao i on na svoju mamu. A osobu za koju si bila udata,treba da bude stid i sramota, ali ti ne brini. Za pocetak imas svoje roditelje koji ce ti pomoci u svemu, a budi sigurna da ce doci u tvoj zivot muskarac koji ce znati voljeti tebe i tvog sincica onako kako vi to i zasluzujete 🙂 Ne brini, samo polahko neka sve ide svojim tkom. A za godne tvoje,ma pusti to,vidi ti imas 19 ja imam 20 a nasa mlada mama ima 21,sto ti govori da nas ima puno mladih mama i da godine nisu bitne,bitna je volja,zelja,ljubav za to malo stvorenje. Meni je termin 9.02.2012. 🙂 a kod mene je curica i vec ima ime.. Hannah ❤ Sto se tice imena za tvog bebaca od tih imena sto si napisala meni su nekako najljepsa Aleksa i Damjan 🙂 ali ako se ne odlucis do rodjenja za ime,mislim da cim ti sincica stave u narucje da ces kad ga vidis znati pravo ime za njega… A ako se vec odlucis za ime javni nam :kiss:

  Sad da napisem i nesto za mladu mamu 🙂
  Sto se tice bakterija, i meni su se ponovo u urinu pojavile ;-( ali rekli su mi samo da pijem 1L caja od brusnice na dan, i sad su mi dali da pijem Uroloski caj, da bude jos gore, poceo mi se sekret pojavljivati, tacnije imam dosta sekreta. bila sam na kontroli prije dva dana i doktorica mi je prepisala Canesten vaginalete,jer kaze da ne smijem sekret imati zbog poroda,nije dobro za bebu,tako da sam se ja malkice prepala,ali nadam se da ce biti sve u redu i kod tebe i kod mene 🙂 Slijedece sedmice trebam raditi urino kulturu,i trebam provjeriti razinu secera u krvi jer su mi noge i ruke strasno pocele oticati,ali rekli su mi da se ne moram brinuti,moja mala princeza je super jako je napredna beba,pravi je gladez jer ja non-stop jedem 🙂 za mjesec dana udebljala sam se 8kg,a od pocetka trudnoce 13kg, sad imam 63kg,ali sreca na meni se ne primjeti osim sto se stomacic vidi i sto sam dobila obrascice,ostalo je otislo tamo gdje treba 😆 Svaki dan svog andjelcica osjecam sve vise i vise,a njeni pokreti mi toliko gode,i uvijek stave osmijeh na lice,i ja jedva cekam svaki slijedeci udarac jer tako znam da joj je fino unutra 🙂

  Rasprica se ja pravoo,ali sta cu 🙂 Zelim s vama da podjelim sve sto imam,i nadam se da vam nece biti mrsko ovo citati… ljubim vas sve i cuvajte se i cuvajte svoje bebice :love: :kiss: 🙂

 332. pozdrav i tebi 😀 Vjeruj da ni meni ta mjerenja nisu jasna ali bas nikako. sad sa zadnjeg pregleda BPD je 69 Femur 50 ja sam u 26-oj nedjelji trudnoce tacnije 26 nedjelja i 1 dan. a ti podaci su sve sto od bebinih mjerenja imam,i sad mi bas nista nije jasno…. Bilo bi super ako ima neko ko zna ovo da nam pomogne i kaze.. 🙂 Veliki pozz za tebe :kiss:

 333. pozdrav svima…:) trenutno sam u 38.tjednu trudnoce i jucer sam isla na pregled i doktor mi je rekao da moj djecak tezi 3.700 :love: i da navratim u ponedeljak u bolnicu posto sam po njegovom misljenju kandidat za carski rez pa ako tako i utvrde ostaviti ce me u bolnici 😮 …a Anida ni meni ta mjerenja nisu jasna meni doktor opet kaze da je glavica moje bebe prevazisla termin a isto tako i trup bebe i mene to jako brine i ne uisudjujem se ni pitati jeli to uopste normalno 😦 a da ne zaboravim rijesila sam se bakterija iako su svi bili skepticni sto se tice tog 🙂 …u mom gradu ima apoteka Matija i tu sam kupila ljekovito vino koje se zove matijino vino za bakterije i caj za dodatak koji se pije umjesto vode zajedno sa vinom i pomoglo mi je tako da se nadam da sve buduce mame koje imaju problema sa bakterijama da ce im ova informacija pomoci kao sto je meni i mnogim drugim trudnicama…:D…:*pozz za sve…

 334. Meni je doktor na jednom pregledu rekao da sam po glavici bebe u 21-oj nedjelji a po nogicama u 20-oj i jos par dana. :straight: i na kraju kaze ma u redu je to, a ja se bas isprepadam, mada najbitnije mi je kad odem na pregled da mi samo kazu da je sve u redu, da je beba u redu da se fino razvija. Nadam se da ce sve do kraja bitii u redu,i da ce sve biti onako kako treba. Jaa sam sad u 27-oj nedjelji trudnoce 🙂 i dobro nas dvije napredujemo. a javi nam obavezno kako je sve proslo kod tebe, bit ce to sve u redu. Zelim ti punoo punoo srece, i da sto prije dodjes kuci sa svojim djecakom :love: cuvaj se i javi nam se :kiss:

 335. eh evo da vam se javim :D…ja sam sa svojim djecakom dosla kuci :love: i sutra nam je tacno sedam dana kako smo skupa on je se rodio sa cak 4.500 kg 😀 tako da mi mallo fali stomak 😦
  u prosli ponedeljak sam otisla u bolnicu da vide ocu li na carski ili na prirodan porodjaj zadrzali su me posto mi je bio blizu termin 21.11. tacnije ali moj malisa nije vise htjeo cekati pa je 17.11.krenuo napolje i dosao do pola i nije htjeo dalje sam pa su me radili na carski …hvala bogu sve super proslo i nadaam se da ce i ostalim trudnicama sve super prociii i samo jos da kazem da su stariji u pravu kada kazu veceg bola brzeg zaborava nema…:)pozzz drage moje…:*

 336. Divna vest Mlada mamice, 😀 Želim vam svu sreću i dobro zdravlje. Ljubimo vas i grlimo. 😀

 337. E ja sam slucajno zalutala na sajt i bas sam se odusevila posebno ovom temom, a vidim da je aktuelno vec 3 godine 😉 . Ja inace cekam trecu bebu imam cerku 4 i sina 3 god, nego sam se bas nesto istripovala, cetvrti sam mesec a evo vec sam treci put bolesna pa mi malo frka inace i godine ….33 imam…dajte me utesite :wink:. Dabl test je dobar cekam jos expertski ultrazvuk u 20. nedelji pa cu videti da li je sve ok….Pozdrav svima!!!

 338. htela sam da pitam od koje nedelje pocinje da se mrda beba u stomaku ili oseca neke pokrete? hvala u napred

 339. Bebo moji su počeli da se ritkaju tačno na polovini trudnoće, znači četiri i po meseca, e sad nemam pojma koja je to nedelja. 🙂

 340. Mlada mama CESTITAM TI 😀 zelim ti svu srecu ovoga svijeta sa tvojim sincicem, ❤ Punooo punoooo srece i zdravlja, i da sve bude kako treba 🙂 Ja sam sa svojom princezicom dolsa do 30-e nedjelje,i sve je super 😀 A moja curica se pocela mrdati vec u 3-em mjesecu ali bilo bas ono malo,a mislim da sve to zavisi od bebice do bebice… Pozzz svim nasim mamama i bebicama 😀

 341. Cao svima, i jako mi se svidja ovo sto ima ovako neko koga mozemo da pitamo ovako za nekog smesna pitanja:-). Ja nikako ne mogu da izracunam u kojoj sam nedelji trudnoce, poslednji put sam imala 27.oktobra, pa me zanima koja sam sada nedelja, iako planiram uskoro da odem kod lekara. Hvala unapred. Pozz

 342. hvala vam svima na cestitkama :* ❤
  a Jelena ako je zadnja menstruacija bila 27.10.2011.onda si trudna tacno 6 tjedana termin poroda ti je 02.08.2012.sto znaci da ti je ostalo jos nekih 238 dana neka ti je sretno draga moja…:D…:** :love:

 343. Hvala draga puno. I tebi sve najbolje sa bebicom. Zanima me sta mislite da li dve cigarete koliko ja ispusim na dan, stete bebi, lekar mi je rekao da to nije nista, ali ja se opet plasim?

 344. nemoj da se brines draga Jelena ja sam u trudnoci pusila kutiju dnevnoo… ali sve je ok sa bebom hvala boguu …a da hvala na cestitkama..:D :love:

 345. E, super. Hvala ti puno na pomoci:-)!

 346. ma nista draga slobodno pitaj tu smo da pomognemo jedna drugoj…;)
  🙂

 347. cao svima ima jedan problem i zeljela bih ga podjeliti sa vama i ako mozete da mi pomognete…trudna sam i vec sam u 9 mjesecu danas sam isla na kontrolu i doktor mi je rekao da je moja beba manja nego sto bi trebala biti pa sam se ja jako uplasila i strah me,da li mi neko moze objasniti sta to znaci inace zadnja menstruacija mi je bila 16 marta a doktor racuna da mi je termin 21.12. pomozite mi molim vas ocajna sam citavo vrijeme placem i ne znam sta cu od sebe

 348. Mala mamice… ti doktori nisu normalni svega mi. Svaka čast na stručnosti, ali što znaju da lupe i isteraju mame iz pameti, to nije normalno. Isto su i meni rekli za sve tri bebe koje sam rodila, ali se nisam uzbuđivala uopšte. Važno je da je beba dobro razvijena, da hvala Bogu ima sve što treba i da je u stomačiću provela punih 9 meseci. Prva bebu koju sam rodila je imala 2550g, druga 2750, treća 2900g i sve su na rođenju ocenjene desetkom. 😀 U trećoj trudnoći me je doktorka čak pitala: „A što ti rađaš male bebe?“ 😀 Jok džina ću da rodim. Nemoj da se sekiraš, čak će ti i porođaj biti lakši. Nisu me sekli, sve je bilo brzo i lako. Videćeš i sama. Koliko si se dobila na kilaži? Nemoj molim te da brineš, sve će biti dobro i bolje nego što očekuješ. :kiss:

 349. Jelena nije dobro da pušimo u trudnoći, ali kad je tako šta ćeš. Ja sam pušila u sve tri trudnoće, pojela me savest, ali jebi ga baš. U prvoj trudnoći je bilo bombardovanje i čak mi je doktor rekao da pošto sam strastveni pušač bebi više može da škodi moje nerviranje, sekiracija, stres zbog bombardovanja i ako bih na to dodala nervozu zbog prestanka pušenja bilo bi loše. Tako da sam pušila. Nije dobro, znamo svi to, ali eto… :angel: Dve, tri, pet cigareta, ne može da škodi.

 350. Anida koliko se sećam u trećem mesecu se osećaju kao neki balončići, je l’ da? :love:

 351. Charolija,veliki pozdrav tebi.. A da u trecem mjesecu se osjecaju kao baloncici 🙂 i kao da nesto skroz malo zagrebe iznutra bas kao mali grc :love: mada pokreti koje sad osjetim u 6 mjesecu su fantasticni ;D i uvijek me nasmiju,i ne skidam ruku sa stomaka, cak se vidi nogica ili rukica kad udari,oslika se na stomaku, stvarno najljepsi osjecaj na svijetu. 😀 A sto se cigareta tice, prije trudnoce sam pusila 2,5 godine,a kad sam saznala da sam trudna jednostavno sam ostavila cigarete,rekla sam sama sebi necu vise, bilo je tesko ispocetka ali sad se osjcam kao da nikad nisam ni jednu zapalila niti me vise vuce zelja da zapalim 🙂 zato ako mozes pestati bar dok bebica ne dodje na svijet prestani, ako ne onda samo umjereno nemoj petjerivati i mislim da nebi trebalo biti problema 🙂 punoooo poljubaca svim mamama :kiss: :love: :kiss:

 352. Mala mama… veliki pozdrav 😀 Mislim da nema potrebe da se brines svasta doktori lupe,isprepadaju nas a sve to bez razloga.5.12. sam bila na pregledu i evo sta mi je napisano. mjerena je glvica bebe i pise BPD 8,23 cm GA 33w 1d…. FL 5,83cm GA 30w 3d… sto meni uopste nista nije jasno,jer ja sam zadnju mjesecnicu imala 6.05.2011. sad sam u 31-oj nedjelji trudnoce po kalendaru trudnoce,termin za porod mi je 9.02.2012. I bas kako koji pregled dolazi mene sve vise zbuni,i voljela bih ako neko zna ova mjerenja da mi samo malkice objasni,jer ih stvarno ne kontam… unaprijed hvala :kiss: :kiss:

 353. Hvala puno, ja nisam strastveni pusac, ali na dan mi dodje 2-3 puta da zapalim, i zapalim i to je to. Jel normalno da me po malo boli stomak ali to su jako mali bolovi i brzo prodju, cini mi se da sam to imala u prvoj trudnoci, ali sam zaboravila:-)
  Doktor mi je rekao, da se to materica razvija. Pozdrav i hvala puno na savetima!

 354. Draga Jelena,i ja sam na pocetku trudnoce imala te male bolove u donjem dijelu stomaka,ponekad su bili isti kao kad trebam dobiti,i to je zato jer se maternica razvija,vremenom ce to sve prestati.. Sve je to nomalno,ne brini se 😀 punooo pozdrava :kiss:

 355. Dobro vece, neznam odakle da pocenem…… Supruga mi je imala dva spontana pobačaja, jedan u 5 mesecu trudnoce a drugi u 6 meecu trudnoce. U obe trudnoce je sve bilo normalno tj. svi testovi i rezultati su bili dobri i na kraju se desilo lose. U obe trudnoce su vrsene obdukcije i sa bebama je bilo se OK i oba puta su uoceni infrakti posteljice. Supruga mi je opet trudna i sad se nalazi po lekarskoj konstataciji u 25 nedelji trudnoce ili u 6 mesecu. Pre tri dana joj je lokalni ginekolog kostatovao uvecanu lakunu na posteljici i odmah sutradan je smestena na GAK u N. Sadu na posmatranje. Moje pitanje glasi, posto posle tri dana nisam uspeo nista da nadjem na netu ( nasao sam definiciju i od cega nastaju ): Dali je moguce izneti celu trudnocu sa lakunom-ma na posteljici, u kojoj nedelji bi bilo najidelanije za bebu da se supruga porodi i da li je moguce da su iz one dve prethodne trudnoce iz tih lakuna nastali infrakti posteljice. Hvala unapred i molim vas ako bi mogli sto pre da mi odgovorite, posto svi doktori govore da nije nista strasno.

 356. Željko na moju veliku žalost ne mogu ti pomoći čak ni savetom. Jedino što mogu je da googlam kao i ti, jer baš ništa ne znam o problemu koji imate. Čim nešto pronađem, javiću ti. Želim vam puno sreće.

 357. Znam, ja vec tri dana listam stranice i nista nemogu da pronadjem u vezi mog pitanja, hvala

 358. Pozdrav svima. Moja sestra ovih dana treba da udje u 6. mesec trudnoce, ima 35 godina i do sada su svi rezultati bili dobri, i trudnocu je odlicno podnosila, pa nije ni prekidala radne obaveze. Medjutim, juce se dugo i burno svadjala sa ujakom, a danas joj je doktor rekao da je stomak poceo da se spusta i da mora da miruje (sto je s obzirom na posao kojim se bavi gotovo nemoguce). To bi joj bilo prvo dete i ja sam se sada bas uplasio da ne dodje do pobacaja. Moje pitanje je da li ta svadja ima veze sa supstanjem i koliko je supustanje stomaka opasno pred ulazak u 6 mesec, i sta zapravo to znaci? Ono sto sam na googlu nasao odnosi se na supstanje pred porodjaj i nema reci sta znaci kada do toga dodje u trudnoci. Iskren da budem sve ovo je unelo veliki nemir u mene da ne dodje do gubitka deteta. Unapred vam zahvaljujem na odgovoru.

 359. Ovo su vredni komentari, a nije ni čudo posle ovako kvalitetnog članka.
  Usput, bebice na fotki su pravi medenjaci!

 360. ja sam 35 nedelja jesam li usla vec u 9 mesec ili???to me malo zbunjuje neznam kad trebam na ctg hehehhe…

 361. 37 mi je godina,imala sam abortus sa nepunih 20godina.primila rogam injekciju jer sam 0- krvna grupa,od tada nisam pokusavala zatrudneti,imala sam dosta i previse stresova i trauma u zivotu,imam ih i dalje.sa deckom pokusavam imati dete pokusavali smo nekih nepunih mesec dana i nije nam uspelo.mozda ja ne mogu imati decu ne znam.imamo inace ucestale svadje i probleme nevezano za zajednicku zelju za detetom.on je bivsi narkoman,ne drogira se godinama,ali uzima neke tablete za depresiju,smirenje itd.navodno je prestao da ih koristi.povremeno i pije alkohol i to neumereno.da li znate koje preglede mogu uraditi da bih znala mogu li ostati trudna?imam nenormalnu zelju i psihicki sam opterecena majcinstvom.hvala unapred.

 362. poslednju menstruaciju sam imala 18 jula 2011.trajala je oko 3 dana.prvog septembra mi je utvrdjena trudnoca starosti 6 nedelja i tri dana.odnos sam imala dan pre menstruacije i mozda sedam dana nakon menstruacije.interesuje me dal je moguce da sam ostala trudna pre poslednje menstruacije.i da napomenem da su mi poslednje tri menstruacije bile tacno na 28 dan ciklusa?malo me sve zbunjuje hvala unapred 😀

 363. Pozdrav svim mama!Draga moja eto mene opet!Imam veliki problem Pomozi mi 😦 Ovako zadnja mi bila 15 decembra i jos nisam dobila,napravila sam 20 janura test ono negativan tog jutra poceo i stomak na levoj strani da me boli imam osecaj ko da me neko bode.otisla ja tog dana ginekologu on kaze na ultrazvuku da imam vodenu cistu na levom jajniku ali da nisam trudna.Nista izdrzala bol do nedelje i u nedelju oko 21h otisla u hitnu,ginekologinica mi je isto rekla da imam cistu ali da nisam trudna ali ne mora da znaci da nisam…ostavila me u neizvesnosti a test im je pokazao negativan!A ja ni danas nisam dobila,idem cesto u vece,jer postoji mogucnost da budem trudna??Sa prvim detetom mi otkrili nakon 5 dana kasnjenja ali ovo??Ja i muz smo se cuvali ali mozda se desilo…nisam koristila nista od kotracepcija!Sta ti mislis draga moja???Jer ima sanse da budem mama po drugi put?Cekam tvoj savet!!!Pozdrav i unapred zahvalna

 364. Pozdrav svima !!!
  Imam jedno pitanje ,jako sam zabrinuta …
  Prosle nedelje je utvrdjeno da sam u 5 nedelji ,isao je braonkasti iscedak,ali samo na papiru kada se obrisem(izvinjavam se na detaljnosti ) sve je prestalo,u ponedeljak doktor kaze da se po njemu plod nije razvio onako kako bi ON hteo za tu 6 nedelju ne chuju se otkucaji srca jos uvek(sto kaze mozda jos nije strashno ) i kao malo je posteljica talasasta ,nije skroz ravna..Dato mi je da uradim BHCG u utorak i sutra da vidimo da li se povecava tj da li se jos uvek plod razvija.. Uzasno sam zabrinuta sto se tiche posteljice,ne znam da li treba toliko to da me brine,jer sam dosta toga chitala da moze da se desi da se srce chuje tek u 8 nedelji,pa me to nekako ne opterecuje toliko (jer inache imam ne redovne menstruacije ,pa mozda ima i to uticaja na razvoj,jer doktori rachunaju trudnocu 2 nedelje nakon poslednje menstruacije,sto znachi dam ja mozda tek jos kasnije oplodjena) Mozete li mi nesto reci ,da li moze biti toliko strashno sto je posteljica ovog oblika???inache zivim u Parizu,gde ne daju nikakve vrste lekova i vec sam prosle godine imala spontani i jako sam sada opet zabrinuta , a oni na to gledaju bas hladno i uobichajno !!
  veliki pozdrav nadam se da cu dobiti uskoro odgovor i hvala unapred

 365. Draga Carolijo! Ja sam u 20.nedelji trudnoce i osecam male kontrakcije.S obzirom da su mi nalazi u redu i ultrazvuk.Mozete li mi reci koji je razlog dobijanja kontrakcija u 20.nedelji?

 366. Pozdrav svim mamama ;D Moja princezica i ja smo evo usle u 39-u nedjelju 😀 Dosad je sve super bilo i nadam se da ce biti i do kraja… Termin za porod mi je 9,02. i jako sam nestrpljiva i uzbudjena… Odavno sam spremila sve za moju princezicu samo jos ona fali… 😀 pa se ja javim opet kad sve zavrsi, i kad budem kuci sa svojom bebicom.

  A Belma ja sam tokom cijele trudnoc povremeno imala kao blage grceve u donjem dijelu stomaka, nesto slicno kao pred mjesecnicu i ako ti je tako nema razloga za brigu jer se tada maternica rasteze i zbog toga se osjete grcevi i blagi bolovi.. I ja sam to osjecala i imala pa mislim da ne treba da brines 🙂 Samo hrabro naprijed,ako su nalazi ii ultrazvuk u redu nemoj se nista plasiti ni brinuti… velikiii pozdrav tebi 😉

 367. Imam jedno pitanje..:) Nije oko ovoga ali mi treba strucna pomoc …Trebala sam da dobijem 28. ali dobila sam tek 8. i jutros mi je onako puno curilo i kasnije tokom dana nije ..Jel to znaci da sam trudna il sta ?

 368. 5.02.2012. u 20:57 dosla je moja princezica na ovaj svijet 😀 duga je 51 cm a teska 3kg i 300g 🙂 ja jos uvijek ne mogu da vjerujem da je to maleno slatko cudo bilo moj saputnik kroz proteklih 9 mjeseci. Bebica slusa pravo i jako je mirna 😀 Ne smijem se pozaliti.. Malkice mi nedostaje moj veliki stomak 😀 Punooo pozdrava svim mamama i njihovim bebicama 🙂

 369. pa da vam se i ja pridruzim 🙂 proteklih meseci sam krisom citala komentare a sad sam i ja ponosna trudnica 😀 … tek smo potvrdili trudnocu a mene zanima a kad ce taj porodjaj…cisto da znam,malo pomoci oko termina,znam da sam 13 februara ostala trudna 🙂 pozdrav za sveeee :***

 370. cao Taso… Sve najljepse od srca…. Pocni uzivati sa svojim malim saputnikom u sretnim danima koji te cekaju 😀 reeci mi kad ti je bio prvi dan zadnje mjesecnice pa cu ti reci tacan termin tvog poroda..:-D punooo pozdrava ❤

 371. 30-og januara,inace ciklus je redovan svakih 28 dana:) hvalaaaa…puno pozdrava od mene i ove tackice ❤

 372. Veliki pozdrav za tebe i tvoju malu tackicu 🙂 eh ovako… tvoj termin za porod je 5.11.2012 do ocekivanog poroda ostalo je jos 238, a trenutno si u 6-oj nedjelji trudnoce puno srece i sve najbolje od srca ❤ 😀 sta god da te zanima slobodno pitaj 😀

 373. jaoooo hvala puno Anida :* ,danas sam bila kod doktorke tako mi je i rekla,6 nedelja :))) od silnog uzbudjenja ne stigoh da cestitam na princezi,nadam se da uzivate…puno poljubaca od nas i hvala jos jednom 🙂

 374. Zdravo,
  htela bih vas pitati….. od perioda poslednje menstuacije do sad, imala sam odnose sa suprugom oko 10-15 puta i svaki put je svrsio u mene, zelimo dete…….. sad mi kasni 5 dana. .. nemam specificne simptome trunoce, osim sto mi kasni… ono sto me brine je sto osetim bolove u predelu jajnika i lumbalnom delu ledja, zateze me stomak i imam osecaj kao da ce da mi krene, stalno sam “mokra“ a sekreta nema.
  test sam planirala da uradim za 2 dana, da bude 7 dana kako mi kasni.

  pa me zanima sta vi kazete na sve ovo.

 375. Veliki pozdrav svim buducim mamama i onima koje su to vec postale 🙂 Moja beba i ja smo trenutno u 37-oj sedmici trudnoce. Povremeno osjecam tzv.pripremne kontrakcije, dr.kaze da to tako obicno i bude dok ne dodju one prave, pa svaki dan smo u iscekivanju 🙂 Samo da izdrzimo jos ovo malo do kraja.
  Uzivajte u trudnoci jer prebrzo prodje. Sretno svima!

 376. Taso hvala punoo 😀 moja princeza i ja se super slazemo, svaki dan je sve ljepsi i zanimljiviji, i jos ne mogu da vjerujem da je to malo stvorenje bilo u mom stomaku 😀 Malkice mi jos nedostaju njeni udarci, nedostaje mi moj stomak i taj osjecaj zivota koji nosis u sebi, ali sretna sam ma presretna jer je sad mogu drzati u svom narucju igrati se s njom maziti je,ljubiti:-D polahko se moja princeza pocinje da smjeska kad joj pricam,ma stvarno neopisivo…:-D Zelim ti sve najbolje i sta god ti zatreba slobodno pitaj 😀

  pozdrav i tebi mozda trudna 😀 Drzim ti fige da budes trudna a ti si duzna da nam javis rezultate testa kad uradis:-D Na pocetku svoje trudnoce ja sam osjecala bolove u donjem dijelu stomaka bas kao da trebam dobiti 😀 I kad sam uradila test bio je pozitivan 😀 zato se nadam iskreno da ce i tebe pozitivno iznenaditi pa nam javi 😉 SRETNO ❤

  Zdravo Ajla…. Slazem se s tobom da trudnoca tj. tih 9 mjeseci stvarno brzo prodju.. Samo sto se okrenes svoju bebicu vec drzis u rukama 😀 I tebi drzim fige da polahko izguras to malo jos sto ti je ostalo,i da imas lagan i fin porod… Pa kada dodje taj sretan dan kad nadjes malo vremena javi nam 🙂 Sve najboljee od srca ti zelim

  Pozdrav svima 🙂

 377. Hvala ti puno Anida. A mogu misliti tog osjecaja kada se tvoja bebica rodi! I ja jedva cekam taj trenutak da je ugledam ako Bog da. A hocu, javit cu ja kada dodje taj sretan trenutak 🙂 Cuvajte nam figee 🙂 Veliki pozz i poljubac za tvoju princezicu 🙂 Usput, kako se zove mala srecica ?:)

 378. Ajla vjeruj mi osjecaj je neopisiv,kad se moja curica rodila i plakala sam i smijala se u istom trenutku,imala sam tezak i bolan porod trajao je 12 sati 😦 ali izdrzala sam 😀 a cim se moja cura rodila sva bol je u trenu nestala 🙂 a moja mala srecica se zove Hannah 🙂 5-og aprila su joj dva mjeseca i vjeruj mi da ponekad jos uvijek ne mogu da vjerujem da je ona bila u mom stomaku, a sad je gledam mazim igram se s njom svaki dan, sad je pocela da se smjeska kad joj pricam i sjetim se kako sam prije stalno zamisljala kako izgleda a sad kad je vidim bas tad shvatim kako je sve brzo proslo…. Je li kod tebe djecak ili djevojcica i jesi li skontala ime za svoju bebicu:)?….Puno pozdrava ❤

 379. pozdrav svi mama!Eto mene,imam veliki problem 😦 pre dva meseca sumljala sam da sam trudna jer mio je kasnila 10tak dana i nista!Al sad mi je kasnila 1 dan ja uradila test i ono pozitivan!odmah sam zakazala kod dr,al imam strah sta ako je test pogresio?jer meni je zadnja bila 24 februara a ja sam test uradila 26 marta.sutra imam kotrolu kod ginekologa i bas me strah da ne dozivim ono od pre dva meseca,inace imam siptome ko u prvoj trudnoci,bolove u donjem delu stomaka,idem jako cesto u wc,imam jak miris i odlican apetit.Sta vi mislite?koliko posto je moguce da sam trudna?jos uvek nisam dobila 😦

 380. Joj mogu misliti sto si se napatila na porodu..ja ovako ponekad kada razmisljam malo me strah uhvati, ali najvise zbog onoga samo da sve na kraju bude uredu, da se moja beba rodi ziva i zdrava i da se ja uz nju brzo oporavim. A i kod mene je curica 🙂 Tako bar kazu 🙂 A ime jos ne znam..:( Muz i ja ne mozemo nikako da se dogovorimo, i onda on kad na kraju kaze da ce eto taj izbor meni prepustiti, meni ni to ne odgovara 😀 Meni je termin 11.04.ali sve mislim da cu ranije, jer kao sto sam i rekla imam te kontrakcije i beba se vec spustila, ceka:)) Pusa za tvoju Hannah :* ❤

  A Sany, koliko sam ja upoznata testovi su 99 % pouzdani tako da ti cuvamo fige 😉 Ako vec imas te simptome, onda misli samo pozitivno, i javi kad sutra dr.potvrdi 😉 Sretno!

 381. Drage moje trudna sam!!! Mada je plod jos mali pa se nije video 😦 Presrecna sam!Ko zna da racuna nedelje i termin??Zadnja mens mi je bila 24 februara!Hvala u napred i zelim svima puno srece i mnogo dece ljubim vas

 382. Sany cestitam!!! Bas mi je drago,vjeruj jer znam kako se osjecas!! :)) Po mom nekom racunanju tvoj termin poroda bi trebao biti 30.11.2012. a trenutno si 5 sedmica trudna.. Ako ne grijesim..Mada ce ti to tvoj dr.potvrditi 🙂 Zelim ti zdravu trudnocu kao sto sam i ja imala i da uzivas u najljepsim mjesecima! Sretno :* :*

 383. Zdravo ja sam trenutno 14 nedelja i 7 dana jel mozete da mi kazete koji sam ja mesec sada ijer mi ovo racunica nikako nije jasna po nedeljama sam usla u cetvrti a ovako sam valjda 3.5 nista mi nije jasno

 384. Vo 17 nedela mi go odredija polot na 4d eho i so prvoto dete i so vtoroto ne utnaa.

 385. Ajla hvala ti puno!rekao mi je da zakazem posle 11 aprila da mi naprave termin.presrecna sam,imacu jos jedno malo nestasno bebce!Jos jednom Hvala i nadam se da cemo se lepo druziti!Pozdrav

 386. Ajla znam da te je malo strah ali kad pocne brzo ce zavrsiti,a kad ti bebica bude u narucju na sve ces brzo zaboraviti…. 🙂 meni je termin bio 9.02.2012. a svoju curicu sam rodila 5.02.2012. poranila moja Hannah 🙂 sve u svemu sve ce biti u redu nemoj se plasiti niti panicariti, samo disi duboko slusaj babice i radi sve kako ti kazu i bit ce sve u redu 😀 drzim ti fige 🙂

  Sany sve najljepse cestitke od ❤ ti zelim i da trudnoca prodje u najboljem redu, sa srecom 😀

 387. Ja sam u 35-ta nedelja i htela bih da pitam kada se poradja sa zenskim detetom?Posto sam cula da ranije zenska deca izlaze 😀 Inace beba mi se okrenula na dole….pozzz

 388. Bila sam na UZ pre dva dana. Trudna sam 7 nedelja i 5 dana. Beba nam je duga 12,6mm. Doktor kaze da je u redu, ali meni izgleda kao da je mala bebica. Mozes li mi ti reci je li mala za ovu nedelju trudnoce? Hvala puno.

 389. Zdravo Carolijo,ovo bi io prvi put da se pridruzujem nekom postu 😳 .Pratim ih vec veoma dugo(treca trudnoca),ali sam ovde jedino nasla osobu koja bi mogla konkretno odgovoriti na moje pitanje.I ja sama kao i ti imam jako mnogo iskustva,sto kroz trudnoca i decu,ali me muci jedna stvar.Nemam koga u blizini pitati,a ti iz licnog iskustva i drugih primera sigurno mozes razresiti moje nedoumice.Kao sto vec rekoh,treca trudnoca,tako se blizi i treci porodjaj,koji mi sad ne da mira.Iako sam prosla kroz dva,moram priznati i nisu bila strasna,sad se opet ispocetka plasim i ovog treceg.Uglavnom kazu da je i svaki sledeci laksi,ali mi treba misljenje nekoga ko je prosao kroz to.Da li imas neki savet koji bi smirio moje strahove?Ili recimo,sta kazu tvoja iskustva?Hvala unapred,i ako ima jos neko da doda nesto vezano za treci porodjaj i iskustva sa trecim detetom,izvolite me ohrabriti malo!Jos jednom hvala,i puno pozdrava!!!!

 390. MA5 dobrodošla. 🙂 U zadnje vreme zaista nemam vremena da odgovaram na komentare, pa ne retko ovde žene odgovaraju jedne drugima, što me zaista raduje. Možda ti se javi još neka trudnica ili majka sa iskustvom. 🙂

  Baš juče smo proslavili peti rođendan našem srednjem detetu, pa sam razmišljala o svojim porođajima. Znaš i sama da je svaka trudnoća različita kao i svaka mama uostalom. Moja treća trudnoća je protekla u najboljem redu kao i prve dve, jedva da se i sećam dana trudnovanja. :mrgreen:

  Sa trećim detetom sam se bukvalno porodila za 5 minuta, ali ne zato što sam se pre toga porađala, pa je kao nešto lakše, već sam iskusno čekala jutro da bih otišla u porodilište, a ne da me tamo mrcvare po onom stolu satima, kako imaju običaj. 😀

  U mom slučaju jedino što se razlikovalo od predhodne dve trudnoće je da sam na početku trudnoće obavila osnovne preglede i onda u devetom otišla po uput. Nisam htela da visim po ordinacijama, a odlično sam se osećala, pa nisam ni imala potrebe da idem kod lekara, što svakako ne preporučujem drugima. Nije baš pametno. 🙂

  Sigurna sam da nemaš razloga za brigu. Opusti se i uživaj sa svojom decom i bepčetom u stomaku. Verujem da te čuvaju i paze. 🙂

  Nemam konkretan savet sem da što više odmaraš, jer i sama znaš kad dođe bebica sve obaveze se dupliraju, u našim slučajevima tripliraju. :mrgreen:

  I da… ne znam koliko godina imaju tvoja deca, ali je svakako potrebno pripremiti decu za dolazak novog člana. Moj Marko je imao svega 11 meseci kada se Ana rodila, ali i ako je bio tako mali sve sam mu objasnila i odlično je prihvatio njen dolazak.

  Kad pišem o svemu ovome dođe mi da rodim još jedno dete. Raznežim se načisto. 😀

 391. Hvala na brzom odgovoru,i ja delim isto misljenje sto se tice odlaska u bolnicu,sa drugom cerkicom sam otisla oko 3h ujutru,a ona dosla na svet u 3:40h!I nije bilo strasno,ali eto,ne mozemo protiv sebe.Inace imam dve cerkice,starija je 3godine,srednja 13meseci i bebce kog zeljno iscekujemo ce biti najmladja sestra.Starija je vec odavno pripremljena za dolazak male sestrice,nisam bas sigurna koliko je mladja shvatila,ali trudimo se kroz pripreme i slika da joj docaramo sta to znaci.Iskreno se nadam da ce sve proci u najboljem redu,mada vec sad osecam lazne kontrakcije,sto je verovatno prouzrokovalo mnostvo obaveza,ali se trudim da se ne brinem,jer boze moj,trece je pa vec znam kako to ide,i ne panicim jurcajuci odmah kod lekara.U svakom slucaju mi znaci tvoje iskustvo,a volela bih da se idruge mame koje ga takodje imaju,jave.Kako izboriti se sa troje male dece,koje su ukras naseg sveta,i dobar razlog naseg postojanja!Mame,koje imaju iskustva sa troje dece,pisite…!!!! 😀

 392. Savrseni savjeti za sve nedoumice buducih mama 🙂 HVALA STO POSTOJITE :* I ja sam trudnica,u 23 -oj sam nedelji,i za sad je sve ok :)…pozzzzz za sve

 393. I jos da kazem,nosim malu devojcicu,koju ja i suprug zelimo nazvati Bjanka 🙂

 394. Pozdrav svima 🙂 ! Ja sutra “ulazim“ u 40.sedmicu, moram reci da sam cijelu trudnocu uzivala citajuci charolijine nedjelje trudnoce..mislim da sam o svakoj sedmici naucila sve na pamet jer sam ih procitala bezbroj puta..Sada citam vase komentare pa odlucih da i ja podijelim sa vama poneki svoj problemcic i strah od predstojeceg porodjaja..Ne bih se toliko bojala da moja beba vec u 35 sedmici nije imala skoro 3 kg,tacnije 2.900.znaci krupna bebica (znam da svaka beba mora izaci iz stomaka kako god ali sigurno je mnogo lakse da ima bas tu tezinu koju je carolija opisala).Ma samo da sve prodje dobro.Ipak mi veliku snagu daju ovi silni bolovi u ledjima i nogama,ne prospavane noci i nagle promjene raspolozenja pa pozelim da porod sto prije dodje i da konacno svog malog bucka drzim u narucju. Dajte malo rijeci utjehe za ovu preplasenu prvorotkinju 😳 ..Sretno svima.. :*

 395. Veliki pozdrav AdyNL 😀 Nemoj da se plasis, vidjet ces kad pocne jednom ne moze se zaustaviti i brzo sve prodje. dok trepnes ocima tvoja bebica je vec na tvom stomaku i mozes da je vidis kako izgleda. Ne mogu ti reci da ne boli, Boli ali nije bol koja konstantno traje vec te drzi jedno 10-15 sekundi pa popusti bar je meni tako 🙂 Bol je poput menstruacijske boli. samo sto ispocetka na svakih 15-20 minuta imas onaj jedan jaki bol ( kontrakciju) koja te boli 10-15 sekundi i prodje. Onda ta jaka kontrakcija dolazi sve cesce i cesce. Ja sam prvorotka, i moji bolovi su poceli ujutro u 9 sati,vec sam bila u bolnici i otisla sam na redovan pregled ujutro, doktorica me pregledala i rekla da sam dovoljno otvorena i samo cekamo bolove. I od tad me je pocelo boljeti ali nista strasno, tek u 6 sati navece sam se spremala za salu da se porodim,jer mi je tad ta jaka kontrakcija bila svake 4 minute. Eh taj trenutak kad znas da ides u salu roditi svoju bebicu je neopisiv, ja sam se cijelim putem do sale drzala za stomak,jer nisam mogla da vjerujem da cu napokon vidjeti nakon 9 mjeseci svog malog saputnika. Porodila sam se u 20:57 😀 i rodila preslatku curicu duga 51 cm, a teska 3kg300g:-) Znam da ne postoje rijeci koje bi te utjesile da se ti ne plasis,ali bar zelim da ti malo olaksam 🙂 Cim bebac izadje napolje sva bol koju si osjecala automatski prestaje,i onda pocinjes da uzivas u novom zivotu i svojoj bebici. Nemoj se plasiti i opterecavati samo ce ti biti teze. Opusti se, i trudi se da trenutak kada ce tvoja bebica biti u tvom narucju doci sto brze 😀 Sretno, zelim ti od sveg ❤ sve najljepse i najbolje, i da imas fin porod i sve protekne onako kako treba. Sretno 🙂

 396. Ahh Anida <3.. Hvala puno na komentaru. I ja zelim puno srece u zivotu tebi i tvojoj maloj curici. Ja sam pogresno napisala da sam 40 sedmica a zapravo tek cu biti 3.maja ,tada mi je i izracunati termin porodjaja. Nadam se da ce da bude sve tako kao sto si napisala,lijepo je cuti da nekome porod nije preveliki bauk. A jos se vise nadam da beba nece pozeljeti da duze ostane u stomaku jer ja sam sve teze pokretljiva.Sa broja 37 moje noge su dosle do 39 napuhale se kao kiflice a o ledjima da ne govorim joj joj :D, Cmokic :*

 397. Sve ce to biti super i u redu. Zacas ces se ti vratiti u svoju normalu. Ja sam prije trudnoce imala 50 kg, prije poroda sam imala 70 kg, znaci 20 kg sam se udebljala 🙂 Spalo mi je 10 kg a 10 mi ostalo, sad imam 60 kg i prezadovoljna sam, vjeruj da kad setam s bebarom niko ne moze da vjeruje da je moja i da sam se ja porodila 😀 Tako da ne brini… Zelim ti sve naj naj bolje i kad budes imala vremena javi kako je sve proslo. Drzim ti fige, i zelim tebi brz oporavak, i da uzivas u svakom novom danu sa svojom bebicom. Punoooo pozdrava od mene… ❤ ❤ ❤ 🙂

 398. A da ti ne pricam o mojim bolovima u ledjima i nogama, kad bude bebica tu na sve ces zasboraviti i sve ce brzo proci 😀

 399. Ako spadne 10 kg Anida ja cu biti presretna a ostalih 15 :$ cu nadam se nekada ubrzo:)..ja sam jos uvijek trudna presla sam termin 4 dana..Da stvar bude gora “napao me gadan osip i svrab“ po stomaku i rukama,nemam pojma sta je to ali svrbi uzasno,gosp.dr. kaze da ce prestati odmah nakon poroda.Ovdje u Holandiji kada prekoracis termin mozes se odluciti na “strippen“ to je masaza donjeg dijela zida i vrata maternice kruznim pokretima cime se oslobadja hormon prostaglandin zaduzan za sazrijevanje vrata maternice sto moze potaknuti porodjaj,odnosno trudove.Ne uspijeva u svim slucajevima ali vrijedi pokusati.Tako da sutra idem kod babice da to obavimo i vidimo da li ce u narednih 24-48h poceti nesto da se desava ili cu zguliti kozu od ceskanja :D.Evo upravo jednom rukom tipkam a drugom se ceskam :D.Puno pozdravcica i od mene za tebe Anida i sve ostale buduce mame i one koje su to vec postale :* ❤ <3.
  P.S. Naravno da cu da javim kada sve prodje ;), Pusa

 400. Ja mislim da svrab i osip mogu biti od rastezanja koze… A neke zene rode prije neke posle termina sve je to normalno zato ne treba da brines:-) tvojoj bebici je lijepo u tvom stomaku pa joj se ni ne izlazi 🙂 ali morat ce 😀 Sretno… Sve nejljepse ❤ ❤

 401. CAO CHAROLIJO,PISEM TI PRVI PUT PA ME ZANIMA DAL KOJIM SLUCAJEM ZNAS POSLE KOG VREMENSKOG PERIODA BEBA MOZE DA PUTUJE AVIONOM?ZNACI OD PORODJAJA DO PRVOG AVIONSKOG LETA KOJI VREMENSKI PERIOD TRENA DA PRODJE.DISTANCA NIJE VELIKA 2 -3 SATA.HVALA UNAPRED

 402. Pa vjerujem da je osip i svrab na stomaku od rastezanja koze jer sam dobila i uzasne strije po cijelom stomaku,sada se osip prosirio i na noge za samo jedan dan..Radila sam jucer tu masazu i bilo je tako bolno da me i to dodatno dotuklo,jos evo bez uspjeha a 24 h su prosla.Trebam jos jednom ponoviti sutra ako ne uspije u petak kod ginekologa pa da vidimo sta dalje.Kazu beba 4kg, jos ako zakasni koji dan i nakupi koji dodatni gram uuuhhce,kako ce to da izadje jos ne mogu da zamislim u glavi (i tako me svi zafrkavaju zbog toga kao da se jedina na svijetu trebam poroditi ali meni je stvarno dosta i koliko god se trudim da ne budem ja sam ipak prestrasena 😳 ).Tako mi i babice kazu,da mu je lijepo u stomaku pa mu se ne izlazi :D.Hvala Anida,Nadam se da cu se slijedeci put javiti da donesem lijepu vijest o bebici.I tebi sve naj naj naj ❤

 403. mene zanima,posle koliko vremena posle porodjaja beba moze da putuje avionom na put od 3 sata???jel mi neko moze pomoci

 404. Pozdrav Madjarice… koliko sam uspela po netu da vidim, ne postoji neka određena prepreka da i jako male bebe putuju avionom. Ima i beba koje su sa 6 nedelja putovale avionom na duži put. Evo ti i ovaj link gde možeš pročitati na šta bi sve trebalo da se misli prilikom putovanja sa bebom. http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=349 Nadam se da sam bar malo pomogla. 🙂

 405. Bit ce to sve u redu 😀 Znam da ne postoji ni jednaa rijec utjehe, koja bi ti malo olaksala i ohrabrila te. A znam djevojka koja je lezala u sobi samnom u bolnici mi je rekla da je njena prva curica rodjena sa 4kg i 300 g, porodila se prirodnim putem i nije bilo nikakvih koomplikacija ni problema, a i ona je prenijela nesto malo vise od 7 dana nisam sad tacno sigurna koliko. I ja se iskreno nadam da ces nas obradovati slijedeci put kad se javis 😀 Puno srece drzim ti fige da sto prije drzis svoju bebicu u narucju, i da je sto prije nosis kuci 🙂 ❤ ❤

 406. Evo nas Anida kuci..Bebica mi se rodila u utorak u 23 i 30, tezak 4600 kg,rodio se prirodnim putem :)..Bilo je malih komplikacija nakon porodjaja,,zavrsila sam u operacionoj sali,nakon toga toga na intenzivnoj e onda sam se oporavljala sa mojim malenim..Jucer smo izasli iz bolnice..meni ce trebati malo vremena da se oporavim jer su me malo isjeckali :),a s obzirom da sam imala inducirani porodjaj kontrakcije su bile preceste a sporo sam se otvarala tako da sam sa 4 cm otvora uzela epiduralnu pa se i od nje osjecam nekako cudno ali proci ce..sve u svemu u pola 7 ujutro su mi ukljucili infuziju u pola 12 navecer bebsi se rodio..kada gledam ovo malo blago sve bi opet isto prosla..Imam jos jedno pitanje u vezi dojenja,uzasno me bole bradavice i cak krvare,mazem se nekim kremama ali nista ne pomaze,postoji li neko cudo da ublazi ovu bol???Puno pozdrava i poljubaca od mene i moje bebice male ❤

 407. Veliki pozdrav jos jednom svima! Da se i ja javim sa najljepsom vijesti a to je da sam 14.04. u 21:35 donijela na svijet najljepsu curicu 🙂
  AdyNL i ja sam imala isti problem, pravu sam muku mucila i uzasne bolove trpila zbog bradavica. Uzela sam kremu AVENT i mazala bih svako malo, a i ne treba se ni sapirati prije dojenja.Meni je pomogla.
  Eto da i ja podijelim svoja iskustva 🙂 Puno pozdrava

 408. AdyNL sve najljepse od sveg srca tebi i tvojoj bebari, sve naj naj bolje u buducnosti.. Ono najbitnije je zavrsilo i sve to ce proci i bolovi, i taj cudni osjecaj. Najbitnije je da si ti dobro i da je bebica dobro i zdravo 🙂 Pravo si me obradovala 😀 Vjeruj da sam zaplakala kao da se 100 godina znamo 😀 A sto se dojenja i braavicatice i meni su na pocetku krvarile i stvarale se ranice na njima, meni je doktoric rekla da nakon dojenja istisnem malo mlijeka i namazem po bradavicama i pustim da se na vazduhu samo osusi, ja sam tako radila i pomoglo je i proslo je nakon toga nisam vise imala problema,pa mozes pokusati 🙂 Jos jednom sve najbolje i sad uzivaj sa svojom bebicom. ❤ ❤ Punooo poljubaca i pozdrava 😀

  Ajla i tebi sve najljepse i najbolje sa tvojom curicom… Puno pozdrava tebi i tvojoj bebari i svim mamama i njihovim bebama ❤

 409. AdyNL ne pita ja tebe je li slatka bebara djecak ili djevojcica 😀 jesi li skontala ime?? 😀 Sad tek mozes da vidis kako je 9 mjeseci trudnoce jako jako brzo proslo, tako i dani s bebarom ko ludi ide. Zato uzivaj u svakom momentu i svakom trenutku, jer dok se okrenes bebara je vec pocela da se smije,guguce. Mojoj curici su sad 3,5 mjeeseca a kao da se juce rodila i drzala je u narucju po prvi put. 🙂 I puno mi nedostaje njeno lupkanje iznutra i moj stomak velikii 😀 Nakon 3,5 mjeseca jos mi je cudno i jos se nekako nisam navikla, i jos se ono zapitam pa zar je moguce da je ovo malo slatko stvorenje bilo u mom stomaku 😀 Uzivaj i budi sretna i ti i tvoja cijela porodica, jer to maleno stvvorenje ce vam toliko uljepsati zivote i svaki dan ce vam biti bolji i zanimljiviji… ❤

 410. ❤ ❤ ❤ Anida vjeruj da mi je tvoj prvi komentar kada sam se javila na ''charoliju'' pao na pamet na dan dok sam cekala porodjaj u bolnici :).. A bebica je deckic..I ja se vec sada pitam kako je to stvorenje malo bilo u stomaku..Tako je sladak,nevin,prelijep i moj..Ma sta da pricam kao sto si i rekla osjecaj je neopisiv..Uzivaj i ti sa svojom malenom i ljubi nam je od mene i jednog slatkog decka :*.. cmooook

 411. Ajla bas sam tu kremu i uzela.. nadam se da ce i meni pomoci..hvala..:)

 412. ❤ Veliki poljubac od mene i moje curice za tvog decka, zelimo mu dobrodoslicu na ovaj svijet, i da gaa sreca i radost kroz cijeli zivot prate ❤

 413. cao Charolija,
  kao prvo ovaj site je odlican, zaista …:-) Mene zanima da li je moguce da zena bude trudna 4 meseca a da pri tom dobija 3 meseca redovno i nema puno simptoma koje trudnice inace imaju? Veliki pozdrav za vas….

 414. Drage moje, s obzirom da je ovaj blog preseljen još pre tri godine, vrlo retko svratim da odgovorim na vaša pitanja, a na novom blogu ima više i pitanja i odgovora, pa nije loše da pogledate i tamo. http://www.charolija.com/nedelje-trudnoce/

 415. Draga Boskice sve je moguće. 🙂 Živeli testovi za trudnoću. Pravac apoteka, kupiš jedan i očas posla rešiš nedoumicu. 🙂 U stvari… ovde nije pitanje da li trudnoća postoji, nego da li već traje 4 meseca. Mislim da bi to moglo da se utvrdi ultrazvukom.

 416. Charolija veliki pozdrav tebi… Evo i ja imam jedno pitanje. Moja curica 5.06. puni 4 mjeseca znam da joj mogu poceti uvoditi sokice i slatku hapicu. Mozes li mi reci sta od slane hrane smijem poceti pomalo davati i na koji nacin da pripremam??? Veliki pozdrav tebi i svim dragim mamama 😀

 417. Pozdrav svim mamama i puno poljubaca novim bebicama. 🙂 Već neko vreme nisam odgovarala na komentare i pitanja, bila sam u nekoj velikoj jurnjavi, ali vidim da ste se vi ovde lepo snašle i pomagale jedna drugoj svojim odgovorima, što je sjajno i jako mi je drago zbog toga. 🙂

 418. Draga Anida, davno beše kada su moja deca bila tako mala, pa me pamćenje nešto i ne služi baš najbolje, ali sam dobro zapamtila da se bebcima prvo u ishranu uvodi povrće, pa onda voće, jer ako prvo probaju slatko postavlja se pitanje da li će kasnije hteti da jedu slano. 🙂 Mislim da je sa 4 meseca još uvek rano uvoditi tzv. čvrstu hranu, ali o tome je možda najbolje da se raspitaš kod vašeg pedijatra.

  Mi smo krenuli sa šargarepicom, a kasnije smo počeli da uvodimo krompir, grašak, brokoli i tako redom, dok nismo došli do tikve u kojoj su se moja deca bukvalno davila koliko su je voleli. 😀 Za početak šargarepa. Očistiš je, dopro opereš, vrlo malkice posoliš, onako na vrh noža i dobro ispasiraš. Ako nemaš blender, nema veze, jer se šargarepa vrlo lako ispasira viljuškom u tanjiru. Onako da nema krupnijih komada, da bude skroz kašasto. Kasnije sa krompirom isto tako, pa ćeš vremenom i sama videti šta i kako devojka najviše voli da jede.

  Možda je najbolje da proguglaš po netu ima dobrih bebi kuvara i saveta. Pozdrav i sve najbolje. 🙂

 419. Hvala puno draga Charolija 😀 Pomogla si mi jer nisam znala da se prvo treba uvesti slana pa slatka hrana, dobroo je da sad znam 😀 Mi cemo na vakcinu za 5 dana pa cemo porazgovarati i sa pedijatrom, ali ja uvijek volim cuti vise savjeta i znati vise, pogledat cu i te bebi kuhare pa cemo se snaci 😀 Veliki pozdrav tebi i svim mamama i njihovim bebicama i djeci 🙂

 420. Zdravo draga Charolija. 😀 Prvi put sam ovde. Ja sam inače mama jedne slatke trogodišnje devojčice, a sada očekujemo još jednu bebicu. Ušla sam u deveti mesec, tačnije 36 nedelja. Bebu nosim jako nisko, tako da zadnja dva meseca moram da održavam trudnoću. Do pre dve nedelje pila sam gynipral i verapamil, iako mi je lekar rekao da moram piti do porođaja sama sam prekinula, jer se osećam dobro a i iskreno svašta sam pročitala za ovaj lek pa se bojim da porođaj ne bude težak. Zanima me ako sam se sa prvim detetom porodila u 40 nedelji, odnosno dva dana pre termina, da li je moguće da sensa drugim detetom porodim ranije? Veliki pozdrav! 🙂 ❓

 421. Evo mene opet,naravno sa novim pitanjem i problemom..Ja vise od bola stvarno ne mogu da dojim uzasno je uzasno toliko da bi se jos jednom porodila samo da ne trpim ovaj bol,dvije sedmice dojim i jucer sam stala..izdajam mlijeko i dajem bebi na flasicu..i rane su se smanjile,nema vise krvi kao da sve to prolazi,ali ja sada stvarno imam nekakav cudan strah od dojenja…postala sam nervozna od svih ovih bolova,kreme ne pomazu,pravilno postavljanje bebe na dojku ne pomaze,specijalista za dojenje mi nije pomogao i ja vise ne znam sta da radim..uzasno je..od kako sam se porodila dvije sedmice svaki dan placem,nikako da konacno pocnem uzivati u svojoj bebici..ima li neko neki savjet..bilo sta??bar recite koliko ovo stanje moze da traje dok samo ne prodje??trpim nadljudskom snagom zbog svog djeteta ali bojim se da vise ne mogu..ionako nemam snage poslije teskog porodjaja i jos ovo..tako zelim da ga dojim i da to bude jedan lijep ,najljepsi osjecaj a kod mene je sve samo to ne…tako mi ga je zao ,cini mi se da osjeca i on moj bol dok doji..sta da radim??sta moze jos da pomogne?koliko jos????????zna li iko?

 422. adyNL ako te ko razume razumem te ja. Čini mi se da i danas mogu da se setim tog bola. Ne sa jednim, nego sa svo troje svoje dece. Koliko sam se namučila, prosto ne mogu da verujem da postoji bezbolno dojenje i čini mi se da i danas mogu da se setim tog bola.

  Nisam se nijednom zaplakala od bola, na porođaju ili kasnije, ali kad beba povuče mleko iz dojke meni su suze same išle na oči. Htela sam da umrem i ništa baš nije pomagalo, a sve sam probala i kreme i kremice i izmuzivanje i svakava čuda, ali nije vredelo. Čini mi se da u takvom majčinom bolu, beba ne može da jede na miru i bude srećna. Na kraju mi je i mleko stalo.

  Jednostavno sam zaključila da neke grudi nisu sposobne za dojenje, jer sam apsolutno sve dala od sebe da uspe, ali na moju veliku žalost nije. Prvo dete sam dojila oko mesec i po dana, drugo dete oko tri nedelje uz dohranu i treće tako otprilike.

  Najgori osećaj na svetu mi je bio kada su moje bebe prestale da doje. Kao da mi ih je neko otcepio od mene, jer tek posle porođaja sam uz najveću moguću sreću shvatila čemu grudi uopšte služe. Da nahrane naše voljene bebe. Ali nije nikako išlo, tako da su moje bebe odrasle na adaptiranom mleku.

  Nemam nijedan savet koji ti verovatno već nisi probala. Mogu ti samo reći da i ako su odrasli na adaptiranom mleku moja deca ne znaju šta je doktor, jer kod doktora smo išli samo na redovne kontrole.

  Sve ovo što govorim naravno da ne znači da sam protiv dojenja, ali svakako znači da ako drugi način ne postoji nemam ništa protiv da majka prestane da doji i da krene da hrani svoje dete na drugi način.

  Pozdrav i sve najbolje vam želim. 🙂

 423. Sunce iz mog iskustva svaka trudnoća, svaki porođaj, kao i beba su drugačiji, tako da je sve moguće, što ne znači da je to nešto loše. Ne mora da znači da zato što nosiš nisko, da ćeš se ranije poroditi. Uživaj i odmaraj, sve će svakako biti u redu. 🙂

 424. Hvala Charolija,nekada i rijeci utjehe mogu dosta da pomognu kada sve ostale nade i metode padnu u vodu..potrudit cu se jos koliko mogu pa vidjet cemo sta ce da se desi..nadam se nekom cudu da ce da bude lakse..Pozdrav veliki i za tebe i sve najljepse od srca tebi i tvojoj djecici 🙂

 425. Hvala draga Ady, iskreno se nadam da ćete istrajati i uspeti. 🙂

 426. Puno pozdrava za sve! Charolija,divan blog,svaka cast 🙂 Ja sam trenutno u 9-oj nedelji trudnoce,i ovo mi je treca trudnoca.Imam 2 sina,od 5,5 i 3,5 god. Sada bih htjela da se porodim uz epiduralnu anesteziju,ali mi se cini da je to kod nas jos uvijek nakakav bauk.Koga god pitam svi se nesto mrste i odgovaraju me od toga ali ne poznajem nikoga ko je stvarno prosao kroz sve to pa da mi malo pojasni. Zamolila bih sve mame koje imaju iskustva sa tim da mi malo opisu sve to,da li treba cekati da bolovi pocnu,kakav je osjecaj,i da li su imale kakve posledice nakon epiduralne? Hvala puno,i jos jednom puno pozdrava za sve mame i mamice 😀

 427. Pozdrav Dally. Hvala na lepim rečima. 🙂 Sa drugim detetom sam se porađala uz epiduralnu anesteziju i preporučujem je vrlo rado. S obzirom da znaš kako je to porađati se, sigurno ćeš biti oduševljena.

  Ti koji te odgovaraju od toga verovatno nemaju iskustva, jer sam sigurna da svaka žena koja se porađala sa epiduralom ima pozitivno iskustvo. Ja sam na samom porođaju tražila epidural, u sred velikih bolova zato što me je doktorka nešto zeznula, nebitno je to za ovu priču.

  Mislim da treba unapred da se kaže doktoru i zakaže. Došao je anesteziolog, sela sam na onaj krevet, otkriju ti leđa, kažu da ne mrdaš, onda osetiš blagi ubod iglom, nije me bolelo, a nakon toga blaženstvo. Svi bolovi prestaju kao da ih nikada nije ni bilo. Sprovedu neku cevčicu od leđa i onda kada dejstvo malo oslabi i osetiš bol oni dodaju još malko te čarobne tečnosti. Raj. :mrgreen: Kontrakcije prate preko CTG-a i onda kada dođe vreme na osnovu toga ti kažu kada treba da se napneš. Prilikom samog izlaženja bebe, ne osećaš bolove već samo slušaš šta ti pričaju i o čas posla eto bebca u maminom naručju.

  Od posledica sam imala samo hladnoću 🙂 nakon porođaja, ali su me fino ušuškali i pokrili, pa sam se brzo i ugrejala. Nakon svega ti na mesto na leđima gde je bio ubod stave parče gaze i zalepe i to je to. Da… nakon prestanka anestezije su me svrbele noge. 😀

  Kada ti pametuju da epiduralna nije OK, pitaj ih samo da li vade zub sa ili bez anestezije. Kada već postoji treba i da se iskoristi. 😉 Javi šta si odlučila. Pozdrav i puno sreće ti želim. 😀

 428. Hvala ti puno na odgovoru,draga moja,obavezno se javljam i ubuduce. I bas si me ohrabrila 😆 ..Inace redovno citam sve forume i blogove,ali ovo je prvi put i da napisem nesto,posto mi se jaaako svidjeo tvoj blog i naravno to, sto se potrudis da nam odgovoris,i to ne samo kratko i jasno ,nego i sa puno razumjevanja i lijepih rijeci..Puno pozdrava i cujemo se ponovo 😀

 429. Dally zadovoljstvo je moje. 🙂 Slobodno se raspiši. 😉

 430. Pozdrav svima, prvenstveno tebi Charolija. Javljamo se sa jednim problemcicem, meni doduse ogromnim problemom. Naime, sve je inace ok, ali imamo malo poteskoca sa zatvorom. Grcici su iza nas, ali sada je doslo nesto novo. Bebu inace dojim, i redovno je kakila, ali u protekla 4 dana nije nikako. Znam da je normalno da dojencad nemaju stolicu i do 7-10 dana ali moju je curu to pravo mucilo. Bila je nervozna, plakala je stalno, napinjala se,prducka ali nista..Na kraju nije htjela ni da doji (valjda joj je smetalo sto ne moze da kaki pa nije htjela da vuce)te sam ja bila primorana da joj napravim aptamil kako ne bih ostala gladna.. iako ja imam mlijeka.. Probala sam sa cajem,kamilicom ali nista..Na kraju sam joj stavila pola cepica nakon cega se ona olaksala, do vrata, ali bukvalno 🙂 Kasnije je sva sretna zaspala,a ja jos sretnija. Ali danas opet isto..
  Ne znam stvarno sta da radim? Da joj nije aptamil zasmetao? Ne mogu nekako da se sjetim, ali mozda od dana prije ili od tog dana kada je popila nije imala stolicu. Ali svega 2x sam joj napravila, ostalo ja izmuzem i na flasicu, jer ona nije htjela da doji.Pomisljala sam na to da je vodim pedijatru, ali hocu prvo ja sve da pokusam,prije nego odemo,pa ima li nesto sto nisam probala? Ako ti mozes da nam pomognes, bila bi ti stvarno zahvalna do neba! Inace, ona za 9 dana puni 3 mjeseca.. Sada doji,ali kad je naljuti stomacic, onda nece..
  Jao sto se ja raspisa, nadam se da ne smaram 🙂 Saljem ti puno pozdrava,kao i svim mamama. I unaprijed hvala!

 431. Caoo swim buducim mamama i weliki pozdraw Charoliji na koju sam saswim slucajno naisla i odusewljena sam…ima toliko poucnix stwari i dosta pitanja koje sam xtela da postawim a procitala odgowore koji su brzi a pre swega tacni…Ja sam nowa owde i imam nekoliko pitanjca..:)))…88 sam god.i trudna sam 24 nedelje…u pocetku mi je bilo strasno…mucnine swakog dana,powracanje 5x dnewno,malaksalost…jednom recju uzas…xwala bogu pa je to iza mene…kad je to proslo dobila sam bolowe na dnu stomaka a kasnije i do skoro su trajalli samo sa desne strane..pila sam utigestan koji mi je prepisao moj doktor koji je inace super..jako sam zadowoljna njime..sada je i to proslo ne boli me wise nista..kako kad, kad se malo umorim…sutra imam kontrolu i xocu da swog doktora pitam da li bix smela na more…pre dwe kontrole mi je rekao da mi je grlic materice skracen i ja nisam nista pricala sa njim o tome..sta je to..? Da li je opasno…? on mi nije tad prepoucio truskanje kolima ali sam ja imala smrtni slucaj i putowala do Nowog Sada..put je prosaoo super..putowala sam nekix 5 sati…zanima me wase misljenje..i jos jedno pitanje,nadam se da nisam prewise dosadna…sesti sam mesec a stomacic mi je mali…ja sam wisoka i mrsawa i pre trudnoce sam takwa bila a nisam se ni ugojila puno,samo sam powratila ono sto sam izgubila na pocetku..znam da je indiwidualno ali ipak malo panicim..ispisala sam istoriju..cekam was odgowor a i jawicu wam sta mi je doktor rekao…xwala unapred…:D

 432. Marina veliki pozdrav i tebi od mame (ne buduce 😀 vec sadasnje)! Mislim da 5 sati voznje nije strasno. Ja sam u 22 sedmici trudnoce putovala 24h,s tim sto sam nakon 12 sati putovanja prespavala noc i ujutro nastavila drugih 12 sati.Sto se tice odlaska na more ako je trudnoca uredu nema problema( sigurno ce plivanje da ti koristi :)..Ja sada (ponovo) imam pitanje (PROBLEM). Prosla su 2,5 mj,od mog porodaja i prije neki dan kosa je pocela strasno da mi opada.Dlake se nalaze po cijelom stanu.Je li to ima neke veze sa dojenjem?Ima li neko slicno iskustvo (ako ste ocelavile molim vas da mi ne kazete :(…)?Pozdrav svima!
  😳

 433. Pozz adyNL, isti nam je problem 🙂 I meni kosa strasno opada! I cula sam da vecina dojilja imaju s tim problema. Tako da bi to trebalo biti normalno 🙂 U trudnoci mi je kosa ojacala a sada opada. Mozda da pokusamo sa nekim vitaminima, da ne bi ocelavile 😛
  Eto, nadam se da sam te bar malo „utjesila“ 🙂 Pozz

 434. Pozz i tebi Ajla :)..Ma nadam se ako i tebi ovako opada kao i meni da stvarno necemo biti celave 😯 .Pogledat cu na netu kakvi vitamini imaju za kosu.I meni je u trudnoci kosa bile super,mogu sa sigurnoscu reci da mi ni dlaka nije opala…ali zato sada sve se nadoknadilo..Prosto me strah da se pocesljam kad znam sta cu da vidim a od dlaka po kuci ne moze da se zivi,po krevetu,po podu,kupatilu ma svuda(jos one crne duge maaaaaah grozno 😛 )..I nekako mi se uvijek bebi nadju u rukama a ponekad i u ustima iako stvarno pazim da do toga ne dodje ali nemoguce je sprijeciti.Javi ako nadjes neko dobro rijesenje 😕 (ili da vec kupimo po jednu periku 🙄 )..Pozz 😉

 435. Hahahhaha… joj dobra si!:D J
  os kada beba ojaca pa pocne da cupa 🙂 Moja bebica lagano se blizi tome 🙂

  A mozda B kompleks? Ne znam..sada ponajmanje imam vremena da mislim o kosi, ali trebala bi dok ne bude kasno:S Iskreno se nadam da nece! Koja prva nesto sazna, neka javi. Saljemo punoo pozdrava xxx

 436. Ah Ajla i ja imam vaznijih stvari od kose (kao npr.kako da podnesem drugu vakcinaju kad se jos ni od prve nisam oporavila,teze je bilo meni nego bebi-odoh ja od teme 😳 ) ali necu da budem celka :D.. Evo pronasla sam neki recept iz alternativne medicine pa ko zna
  Med i cimet
  Napravite smjesu od meda, toplog maslinovog ulja i 1 žličice cimeta. Nanesite na kosu i ostavite 15 minuta, nakon čega operite kosu. Ovo je efikasan domaći recept protiv ispadanja kose.

  Sok crvenog luka
  U dvostrukoj slijepoj studiji grupa, koja je koristila sok crvenog luka, imala je čak 87% izlječenja od ispadanja kose.
  Na med i cimet ne bi bilo lose mirisati ali bas na luk 🙄
  Puno pozdrava i za tebe :* :* :*
  P.S Ako budem nesto koristila sto pomogne obavezno javljam ❗

 437. Joooj hej mrzim vakcineee! Za to se obavezno psihicki moram dobro pripremiti. Ne trebam ti govoriti koji je to plac i to citav dan!!:/ I onda kad se ponadas da je iduca tek sa 6 mj.kazu ti danemaju jednu vakcinu pa da dodjemo opet sa 4 mj.. Naprosto nevjerovatmo!
  Tako da te i tu razumijem. Eto u mnogo cemu se izgleda razumijemo 🙂
  Sretno sa kosom:D Mozda i ja probam od ovoga nesto, pa cemo vidjeti..

  Poljubac bebici .++++

 438. Ma to je grozno! Kako zaboga nemaju vakcinu?I tako pomjerarju kalendar vakcinacije,bas nevjerovatno.Ovdje je nesto malo drugacije nego kod nas,po rodjenju ne prima vakcinu vec sa 2 mj.dvije prima u obje butine,pa sa tri isto tako dvije i sa 4 ili 5 mj.nisam sigurna..A znam za taj cjelodnevni plac.Prosto se bojim utorka.A one sestrice me cudno gledaju jer ja placem vise od bebe,znam da je to sve normalno ali zao mi ga je tako..Joj Ajla nama bi trebao chat da se lijepo “izmahalamo“..Ljubimo i mi tvoju bebanu..cmoooook

 439. Mislima smo uz vas u utorak! Cuvamo fige!!! Jer i samoj mi je tako, kada dodje taj dan D vakcine nisam svoja, ujedam! 🙂
  Nego, msn ili facebook? :))) Bar da se jadamo jedna drugoj! 🙂
  xxxx

 440. Ajla hvalaaaa :**.. add me na ovu adresu; faca_83@hotmail.com ,msn,pa cu ja tebe dodati poslije na moju pravu jer ovo nije (da ne idem ovako bas javno :mrgreen: ) :D..xxx

 441. Drage mame, evo da vam ispricam jos jednu pricu 🙂 Naime, rijec je o dudi. Moja kcerka ne moze da zaspi bez nje, s tim da joj ja moram cuvati. Do sada sam sve mislila da je ona jos uvijek mala, ne moze da je drzi sama, ali evo sve kad bolje razmislim ona za par dana puni 4mj. pa trebala bi do sada da moze? Onako zgrabi ona nju ali kada ja ne bi cuvala izbaci ona nju napolje odmah. Ali da nemamo dude ne bi nikada zaspala:) Ili je ona ustvari toliki lopov da nece sama da je drzi.
  Eto ako je neka pametna da mi kaze, jer ja def.vise nisam 😀 😀
  Pozdrav svima!

 442. Ajla pisala sam ti na mail(i za tu dudu varalicu) .. 😀

 443. Pozdrav svima,posebno Ady.Ja sam usla sada u 25 nedelju.Od nedavno zivim u NL.Bili smo na ultrazvuku za 20 nedelju i sad nista do 35.Ok,idemo redovno u verloskundige,ali ja se nekad pitam kako da znam da je sve ok.Ovde je sve drugacije.Je li mozes da mi kazes da li si ti isla samo na te redovne ultrazvuk preglede ili si isla na jos neki?I kakva su ti jos iskustva sa tim pregledima?I jos nesto:kako si ucila jezik sama ili u nekoj skoli?Ja sam puna pitanja,a ti ako si raspolozena odgovori bar na neko.. 😀

 444. Draga Charolija i drage moje sadasnje i buduce mame 🙂 Evo i ja vam se javljamm sa jednim malim problemcicem, ali mene jako jako brine 😦 Moja curica je 05.08. napunila 6 mjeseci 🙂 13.07. je dobila prvi zubic a 29.07. je izbio i nas drugi zubic 🙂 Zbog cega sam ja naravno jako sretna 🙂 ali problem je u tome sto je pocela odbijati mlijeko otkako su joj poceli zubici, ja svoju curicu nazalost ne dojim, dojila sam je mjesec ipo i onda mi je stalo mlijeko jer mi se desilo nesto ruzno i lose pa mi je zbog stresa i sikiracije nazalost mlijeko stalo 🙂 Ja joj dajem Hipp Combiotic 1, a od 6-og mjeseca smo presli na Hipp Combiotic 2, ali ona jednostavno nece ili popije skroz malu kolicinu mlijeka, a hranu na kasikicu pojede za sekundu, jede i slanu i slatku hranu i pije sokice, cajeve,vodu samo me zbog mlijeka malo zeza 😦 Uvela sam joj jedan slani jedan slatki obrok dnevno prije spavanja dobije mlijeko i nadomirim joj sa Hippovom hapicom za laku noc koje su super 🙂 Nastojim joj 3-4 puta dnevno dati mlijeko pa ako popije malo ja joj onda nadomirim necim. Ne zelim da prestane piti mlijeko, i bit cu jako uporna. Zanima me ako nastavi odbijati ovo mlijeko da li da promjenim mlijeko, ili od kada mogu poceti davati mlijeko u tetrapaku ali sa manje masnoce, strah me da ne navikne na kasiku pa odbije mlijeko skroz 😦 Sto ne zelim nikako…….
  Ako ko ima neki savjeti neka mi kaze i pomogne jer stvarno ne znam sta dalje..
  Nisam rekla moja curica fino napreduje duga je 65 cm i ima 8 kila 🙂
  Pozdrav svima 😀 😀 ❤ ❤

 445. Draga Anida.. Ja jos uvijek nemam iskustva sa tim, to mene sve ceka 🙂 Ali ovako laicki mozda je zasiti hrana koju joj dajes, i koja joj se vise svidja pa ona manje hoce mlijeko. Ja bih recimo davala keks i mlijeko ujutru i navecer po flasicu. Buduci da tvoja beba vec ima 6 mj.ja licno smatram da su keks i mlijeko puno bolji.
  Ne znam, mozda grijesim, ne moras me poslusati ali ja ti samo govorim kako bi ja 🙂

  Puno pozdrava i poljubaca za tvoju sada vec veliku bebu 🙂 :*

 446. Hvala ti mila moja jako dobar savjet 🙂 naravno da cu te poslusati i pokusati , moram naci neki nacin samo da pije mlijeko 😀 javit cu ti kako je reagovala na mlijeko i keks 🙂 jos jednom hvala i puno puno poljubaca i pozdrava za tebe i tvoju bebicu 😀 <3<3 🙂

 447. A gde je moj komentar?

 448. Zasto je samo mene bolila Epiduralna.Imala sam osjecaj da su mi probusili rupicu na ledjima i da mi otkidaju i vade kost kroztu rupicu 😕

 449. Anida,evo da i ja podijelim svoje iskustvo sa tobom..Ja vec imam dva sina,i imala sam slican problem sa starijim. Slicno nam se desavalo,kada je imao nepunih 7 mjeseci,s tim da je moj sin slabo jeo i drugu hranu pa sam bas bila zbrinuta…MI smo koristili Aptamil,pa sam pokusavala sa drugim adaptiranim mlijekom,isto nije islo. Pedijatar mi je rekao da je normalno da se ponekad djeca zasite mlijeka,ili neke druge hrane i da to jednostavno ne treba forsirati,nego pokusati to nadoknaditi sa necim drugim.
  I ja sam se brinula isto kao i ti 😦 ali sam mu nakon nekog vremena jednostavno nasula u flasicu obicno mlijeko iz tetrapaka i popio je 😀 ..Od tada sam mu davala cisto,obicno mlijeko i dogurali smo do 1,5 l za 24 sata.. :mrgreen: Sa keksom nije htjeo ni da okusi.Oko godinu dana sam pocela da dodajem kakao Nesquik i tako sam nastavila..
  Danas ima 5 god, i da ne ureknem,rijetko smo kod doktora 😆
  Tako da se ne brines,i ako ne prihvati mlijeko,ona dobro rucka ostalo..Sve ce biti ok!

 450. zdravo charolijo.
  gledajuci po netu o trudnoci, naisla sam i na tebe i prijatno se iznenadila.
  za pocetak bih htela da ti postavim dva pitanja koja me muce.
  prvo je sledece, zadnju menstruaciju sam imala 08.04.2012.godine. po jednom misljenju doktora, termin ocekivanog porodjaja je 25.12.2012., po drugom 03.01.2012., a cak po trecem 13.01.2012.
  drugo pitanje je vezano za problem opstipacije, kako je prevazici, bez nekih sirupa i tome slicno jer ne bih htela da pijem nesto od lekova, pokusala bih putam nekih cajeva ili kako vec.
  hvala ti unapred. 😀

 451. Drage moje mame hvala vam na savjetima 🙂
  Skontala sam u cemu je bio problem pa moja curica nije htjela da pije mlijeko. Do 6 mjeseci davala sam joj Hipp Combiotic 1 od 6-og presli smo na Hipp Combiotic 2, na flasici joj je bila cucka sa M velicinom rupice koja je i predvidjena za mlijeko. Medjutim Hipp 2 je gusca nego Hipp 1, tako da je ona vukla vukla mlijeko ali ono je slabo izlazilo, i sigurno ju je to nerviralo i onda nije htjela. Onda mi je palo na pamet da joj stavim cucku sa L velicinom rupice koja je za gustu hranu, i tako kad sam joj promjenila cucku spucala je 150 ml mlijeka u tren oka 🙂 Bas me je to obradovalo, i vratilo osmijeh na lice i evo nekoliko dana fino pije mlijeko i vec se vidi u obrascicima da ponovo fino napreduje 😀
  Neka je jos na adaptiranom mlijeku pa cemo i mi preci na tetrapak samo da ona jos malo jakne 🙂
  Eto mame moje da znate da se i ovo moze desiti 🙂 Veeeeeliki pozdrav i veliikiii poljubac za sve vas od nas dvije 🙂 ❤

 452. Caoo swima..ponowo ja….imam jedno pitanjce…ja sam sad 7 mesec a stomak mi je mali..nisam se ni ugojila puno..mozda 5,6 kg..samo sam powratila izgubljenu tezinu sto sam na pocetku izgubila…xwata me panika zbog welicine stomaka..sta wi mislite..inace sam wisoka i oduwek bila mrsawija…xwalaaa wam….

 453. Marina nema potrebe da se brines, ja sam u tku trudnoce dobila 20kg. Prije trudnoce sam imala 50 dan pred porod kad su me vagali 70, a stomak mi je bio mali da kad sam dosla u bolnicu pred porod, trudnice koje su bile tu su me pitale kakve imam probleme pa sam dosla lezati, nisu mogle vjerovati da sam u 9-om mjesecu i da sam se dosla poroditi 🙂 Sve one su tu bile vec podosta dana a ja sam dossla i odma sutredan rodila preslatku curicu koja je imala 3.300 a bila j duga 51cm 🙂 Zato mislim da nema potrebe da se brins… Nisu sve zeneu toku trudnoce iste.. Neke se udebljaju vise neke manje, neka je beba laksa neka teza 😀 ne brini, nego uzivaj u trudnoci 😀

 454. Cao svima.htela sam da vas pitam dali je to strasno kada u zrudnoci ispeces stomak.ja sam przila nesto i preko majice me ulje ispeklo.sada .izgledba da cu da dobijem plikove.hvala u napred

 455. Maki to što si se izgorela po stomaku nije opasno za bebu, ali tebi svakako nije prijatno, sigurno jako boli. Maži nekom kremom protiv opekotina i čuvaj se. 🙂

 456. Jelena izvini,tek sam vidjela da si “meni “ pisala :D..
  Kao prvo zelim da ti ostatak trudnoce bude ugodan. Ja sam cetiri mjeseca trudnoce vodila u BiH..a u NL,je bas tako kao i kod tebe,sa 20 sedmica UZ,pa sa 35 ponovo da se vidi je li beba okrenuta kako treba biti i to je to..Ja sam imala dva UZ vise jer je beba bila velika pa su pratili rast i zbog toga sto sam presla termin 2 sedmice.. Jeste sve je drugacije nego kod nas..Cijelu trudnocu ti vode babice..Meni je to na pocetku bilo tako cudno ali na samom porodjaju stvarno su se i babice i doktori pokazali kao veliki profesionalci.Ako se poradjas u bolnici (ne kuci)onda znaj da ce da ti bude kao u hotelu sa 5 zvjezdica 😀 😀 :D..
  Sto se tice jezika,ja sam 2010|2011 isla u skolu ali nesto kratko..kasnije nisam ,zbog trudnoce pa onda zbog bebe ali od sutra krecem ponovo..beba vec ima 3,5 mjeseca..idem u vecernju skolu ,dva dana sedmicno..s tim sto sam ja vec dutch razumijem ali ja bas nisam nesto opustena u pricanju..
  Eto ako te jos nesto zanima ,slobodno pitaj.. 🙂
  Puno pozdrava i tebi!!!!

 457. Gabrijela
  Drage mamice drago mi je da postoji ovakav sajt! I ja sam ponosna mama tri preslatke devojcice,a uskoro uz Boziju pomoc porodica ce nam se prosiriti za jos jednog muskog clana! Termin nam je za 4nedelje

 458. Cestitam ti od ❤ i na djevojcicama i na djecaku koji ce uskoro uci u vase zivote 🙂 Meni je san cetvero djece, pa se nadam da cu nekad to i ostvariti… 🙂 Sve naj naj naj bolje ❤

 459. Anida hvala puno na lepim zeljama…:* i ja tebi zelim da ti se ostvari san ,mozda je nekada tesko ali nema nista lepse od dece!!!

 460. Cao Adi!Hvala na lepim zeljama.Za sada je sve oka.Nadam se da ce tako da ostane do kraja.I ja razumem dosta,ali komunikacija mi je losa.Ja cu sledece godine u skolu.Mi smo se prijavili u kram zorg hotel,koji je u okviru bolnice.Bicemo tamo sedam dana.I moj muz ce biti svo vreme tamo.I meni je bilo cudno to sto babice vode trudnocu,ali su ok skroz.Kako si izabrala da se porodis?Prirodno,epidural…?Jel imaju ovde i skole za trudnice il ne?
  Puno pozdrava tebi i tvojoj bebi.

 461. Ma dutch je malo tezak ali savladat’ ce se to uspijesno :)). Naravno ,ni ja nisam htjela da idem trudna u skolu (mislim to bi u mom slucaju bilo fizicki nemoguce). U kojem si gradu?? Koja si sedmica sada,kako napreduje zwangerschap? Imas skolu za trudnice to ti je gratis(bar kod mene),placeno od verzekering,tu moze i tvoj muz da prisustvuje to je priprema za porod,sta poduzeti kada krenu trudovi,sta moze olaksati bol,kako da muz pomogne i onda naravno pricaju o samom porodjaj. I imas zwangerschapsyoga to ti je super (ja nisam) to ti je nekih (nisam sigurna) 140 eura 50 placas ti ostalo verzekering. Ma babice su super.. A ja sam naravno izabrala bolnicu ODMAH,mislim da se sve manje kuci poradjaju ;D..I dobro sam izabrala.. Eh ja kazem porodila sam se PRIRODNO uz EPIDURALNU 😀 hehehe.. I kada bi se opet poradjala sigruno bi uzela epiduralnu anesteziju..imas jos neku anesteziju nju ubrizgavas sama sebi “po potrebi“ ali ona moze tek nakon 7 cm otvora.. Ali ja ti iskreno preporucujem epidural.
  Puno pozdrava i tebi od mene i moje bebe..I toj bebici u stomaku zelimo da lijepo napreduje i da nam fino dodje na ovaj svijet!!

 462. Ja sam isla ranije par meseci u skolu,kada mi je trebalo za ispit u ambasadi.Sada ucim ponesto sama i sa tv.Al,dobro-imam jos tri godine da polozim ovaj ispit ovde.Mi smo u Tilburgu.A vi?Sada sam na pocetku 32 nedelje.Za sada je sve ok. Za tu skolu za trudnice cu proveriti.Da ti pravo kazem ja se bojim pomalo porodjaja.Ranije sam bila sigurna da zelim epidural,sad vise ne znam.Citala sam i prednosti i mane epidurala i sad jednostavno ne znam.Jos moram da razmislim o tome.Ja nisam nijednog momenta razmisljala da porodjaj bude kuci.Ovaj kramzorg hotel,u okviru bolnice,poceo je da radi ove godine u julu.Bili smo da vidimo i super je.Soba ima krevet i krevetac i jos jedan krevet za muza,kupatilo,sto,stolice,mikrotalasna,frizeder…ma sve kao u pravom hotelu.I jos moze da se bira boja sobe.Ta zena koja radi tamo dolazi za dve nedelje u kucnu posetu,da razgovara i da se upoznamo.Ona ce biti tamo svih sedam dana dostupna za sve sto treba,da pokaze u vezi bebe,da da savete..Jos jedino treba da razmislim o porodjaju.
  Puno pozdrava!

 463. Ja sam isto isla u skolu kada sam polagala ispit u ambasadi,sada idem u vecernju 2 dana sedmicno.U bolnici ti je isto tako,imas svoju sobu,krevetic za bebu,krevet za muza,plahte,kupatilo,wc ,frizider,sudoper,banjicu za bebe stolic za presvlacenje sa stvarcicama za bebu,sestrice se brinu za bebu i za tebe 24h..dobijas razne savjete od pedijatra laktologa ginekologa i ostalih dok si tu,samo pritisnes alram kada beba place ili ti nesto trebas i tu su za sec..a sto se tice boje sobe vjeruj mi da u tim trenutcima taman da je sva isarana duginim bojama neces znati koje su:D..ja sam bila u bolnici par dana zbog teskog porodjaja a kasnije sam imala kramzorg kuci.pored njih svaki dan ce da ti dolaze babice da provjeravaju kako si ti i beba nekoliko dana.Pa nemate vi jos puno..sada ce vam novi echo sa 35 sedmica i to bi trebalo biti to..a to ce da proleti.Ja sam isto bila puna predrasuda za epiduralnu jer kod nas je ta anestezija na losem glasu..tako da sam ja prije porodjaja odlucila def.NE za epiduralnu,medjutim kada su bolovi poceli a ja se otvarala presporo nisam dva puta razmislila vec sam sama trazila..pitam ih za posljedice a oni se cude kakve posljedice..moguce je samo da mama i beba u naredna 24 sata dobiju temp.i moraju taj dan bez obzira na lagan porod ili ne ostati na posmatranju u bolnici..ja pitam onako ne informisana,laik pravi da li ima neka nezeljena dejstva na kicmeni stup ili nesto tako 😀 a oni me gledaju kao ODAKLE NAM OVA DODJE,i kazu da se ni jedan slucaj nije desio da epiduralna donese blo kakve posljedice osim temperature (koju srecom nismo dobili),tako da se ni meni sigurno nece nista desiti..i ja fino uzmem epid.i “uzivam“ :D.Mislim daleko je to bilo od uzivanja ali kada pomislim kako je bilo BEZ onda jeste.Mi smo u Deventeru.Napisah ja roman Jelena :))..Kako god da odlucis ja ti zelim srecu,ja sam bila sretna sa epiduralnom a na tebi je naravno da razmislis jos..Pozdravi i tebi!!

 464. Ma nije meni bitna boja soba,samo da sve bude ok.To sam navela samo kao primer,koliko je sve drugacije nego u nasim bolnicama dole.Hvala ti sto si podelila svoje iskustvo sa mnom.Ja bih mozda najvise volela da to pocne prirodno,da vidim kako ide,pa ako onda treba mozda epidural.Ne znam ni sama.Jos jednom hvala na lepim zeljama,pa se cujemo.
  Sve najbolje!

 465. Nema na cemu Jelena!
  Ma naravno da ce da bude sve ok,u dobrim si rukama sigurno.A drugacije je sve nego kod nas stvarno..Ja sam isto krenula prirodno pa sam sa jedno 4-5 cm otvora primila epiduralnu..Uzivaj u ostatku trudnoce,pripremi se na besane noci ispunjene sa mnogo ljubav i obavezno javi kako je sve proslo.
  P.S. Nemoj da se bojis porodjaja,znas da ako bude boljelo puno uvijek mozes uzeti anesteziju 😉
  Sretnoooo!!!!!!

 466. Hvala ti puuuunoooo na podrsci!Ja tek treba da prodjem ono sto ti vec jesi,al dobro.Proci ce i to,al sreca posle toga je verovatno nemerljiva sa tim sto mora malo da boli.Javicu ti svakako.Uzivaj i puno pozdrava od nas!

 467. Drage zene, samo da ja dodam na ove vase komentare nesto 🙂 Kod nas imas predradjaonu gdje se deres, niko te ni ne gleda, onda ides u radjaonu gdje ti je Bog samo na pomoci a onda u sobu gdje nas je 6 lezalo i imas 1 wc i poderane spavacice na sebi 🙂 To je odjel za porodilje koji je dobar, a o trudnickom odjelu koji ima samo 1 wc a soba je oko 10tak po 5-6 kreveta i o bajama i zoharima sto hodaju da ne pricam 😀 😀 Eto da znate kako je kod nas lijepo 😀 Ah da, i babice su ovdje divne, samo se izivljavaju na tebi 😀 😀
  Ah pa sam evo i ja ziva i zdrava hvala Bogu 🙂
  Svim trudnicama zelim puno srece 🙂

 468. da li se stomak pojavljuje u prvom mjesecu trudnoce?

 469. AdyNL i Jelena NL ..pomalo vam zavidim.. 😉 Ajla,hahahaha..ovaj tvoj komentar sam mogla copy-paste..identicno kao i kod mene

 470. 🙂 Ajla i dally strasno je da se tako posupa prema zenama koje se poradjaju ..a sto se tice sobe sve je to lijepo,prelijepo ali na kraju kada porod pocne mislim da se sve svede na isto..postojis u tim trenutcima samo ti,misli koje su usmjerene na bebu koja dolazi na svijet i tih par ljudi koji ti pomazu,sve ostalo nije u tim trenutcima bitno (kao sto znate :D)..
  Na kraju bitno je da smo svi zivi ,zdravi i da imamo najljepse bebe na svijetu.
  Ja isto zelim Jeleni i svim drugim buducim mamam ugodnu trudnocu i lijep porodjaj .
  Pozdravcici :)))

 471. Ines, kod mene se vidio u petom mjesecu 🙂 🙂

 472. ja sam bila juce kod ginekologa,i kaze mi da sam trudna 22 nedelje,i da je to 4 mesec,mene to malo zbunjuje.pomoziteee

 473. Sandra,mozda se i on malo zbunio..koliko ja znam od 22 do 26 nedelje se racuna da si 6 mjesec., tj 5 punih,ulazis u 6ti..Tako je bar meni rekao moj doktor. Ja sam u 23 nedelji.. 🙂

 474. Draga carolija,
  ja sam trenutno u 15 nedelji, za dva dana sam u 16 nedelji…
  Moje pitanje je da li je to cetvrti mjesec, odnosno cetiri i pol, ili tri i pol?
  Hvala, Lijep pozdrav..

 475. Draga Neco po ovoj „doktorskoj“ tabeli, 16 nedelja je trudnoća od 4 i po meseca. Pogledaj sama, nadam se da sam pomogla. 🙂
  1 mesec: 1-5 nedelja
  2 mesec: 6-9 nedelja
  3 mesec: 10-13 nedelja
  4 mesec: 14-17 nedelja
  5 mesec: 18-21 nedelja
  6 mesec: 22-26 nedelja
  7 mesec: 27-31 nedelja
  8 mesec: 32-36 nedelja
  9 mesec: 37-40 nedelja

 476. Drage moje sajt je zaista odličan i drago mi je što sam ga pronašla 🙂 zahvaljujući vama sam i shvatila da sam ušla u 7.mjesec trudnoće 🙂

  imam dosta rizičnu trudnoću jer mi je pri prvom pregledu u materici pored bebe pronađen i MIOM.
  U 10.nedelji trudnoće je iznosio 12 cm, zatim u 18 nedelji 17 cm i sada u 27 nedelji je izmjeren 12 cm.
  Moja srećica se za sada normalno razvija – bar tako kaže čika doktor 🙂

  Drage moje zanima me da li ste imale ili poznajete nekoga ko je imao miom u trudnoći, kako je prošla trudnoća, šta mogu da očekujem?

  Meni je 27 godina i ovo mi je prva trudnoća, sve mi je nepoznato i sve me plaši…

 477. Vec duze vrijeme hocu da se zahvalim „Charoliji“ jer zahvaljujuci ovom blogu upoznala sam jednu divnu osobu, jednu mamu preslatkog djecaka! Da, kazem upoznala jer se nase tipkanje tri mjeseca, nasa iskustva i savjeti sveli na to da iako kilometrima udaljene ( Holandija-BiH ) uspjele smo smisliti nacin da se vidimo, da se upoznamo i da se nase bebe druze 🙂 i sigurna sam da ce nase druzenje trajati jos jako dugo!
  Eto drage mame da podijelim ovu neobicnu pricu sa vama i da vidite da je stvarno svasta moguce i da pisete svoja iskustva, svoje odgovore jer nikada ne znate ko vas moze cuti.

  Ja cu jos jednom da se zahvalim autoru ovog bloga i sigurna sam da ce joj biti jako drago kada ovo procita!
  Puno poljubaca ti saljemo moja beba i ja! :* :*

 478. Divno Ajla, ljubim i ja vas mame i bebice i da se družite još mnogo, mnogo godina. 🙂 Stvarno je svašta moguće i ništa nije slučajno. 🙂 :*:*

 479. A moja Ajla ❤ ❤ ❤ ljubim te najvise na svijetu..I ja se zahvaljujem caroliji na svakom postu,savjetu odgovoru,nas vodic kroz trudnocu i ove prve baby mjesece a najvise od svega sretna sam sto sam upoznala Ajlu.Kao sto ''charolija'' kaze ''nista nije slucajno'',stvarno nije.Nadam se da ce ''odavde'' da se rodi jos prijateljstava kao kod mene i Ajle..Sve vas puno pozdravljam i ljubim :*

 480. Draga carolijo…prvi put se javljam…Imam jedno pitanje,pa mi treba mala pomoc. 😉 Zadnju menst. sam imala 25 Marta i trajala je 6 dana… zatim sam imala odnose 20 Aprila,i trebala sam da dobijem nakon 5 dana ali nisam,Trudna sam i zanima me kada mi je termin?… Hvala unapred..

 481. AnaJovanka sad ćemo da izračunamo. 🙂 Na datum od poslednje menstruacije dodamo 7 dana, dođemo do 1. aprila, na to sada dodamo 9 meseci, dođemo do 1. januara 2013. godine. To je po doktorski, a u suštini ti najbolje znaš. 😀

 482. Hvala najlepse… 🙂

 483. Svaka pohvala za Vas sajt i nesebicnu pomoc i optimisticnu podrsku koju dajete nama,“uplasenim“ trudnicama!

 484. Pozdrav draga Nikita . Drago mi je da ti se dopada i da mogu bar malo da pomognem u vezi raznih nedoumica koje trudnice imaju. S obzirom da je ovaj blog još odavno preseljen na sopstveni domen, možeš i tamo da pogledaš. http://www.charolija.com

 485. Hvala ti draga Carolijo na brzom odgovoru.Necu ti persirati,jer,dok sam citala sva pitanja i odgovore,imala sam utisak da si neko koga odavno poznajem i sa kim delim svoje probleme.Pa da pocnem i ja… 🙂 Trenutno sam u 15+4 nedelja trudnoc.Imam povremena ziganja „dole“nekad levo nekad desno.Veliki sam panicar i previse osluskujem svoje telo,pa i najmanji simptom me zabrine.Pre dve godine sam imala spontani i dozivela veliku i tesku traumu koju jos uvek nisam ostavila iza sebe.“Zahvaljujuci“ doktorici koja je bila dezurna „te mracne noci“,svaki odlazak kod ginekologa za mene predstavlja novi stres.Uskoro idem na kontrolu i uzimanje briseva,pa i od toga imam strah.Kad se u trudnoci radi 1.gin.pregled i kako izgleda,da li je bolan,da li je beba “ bezbedna“?Jos bezbroj pitanja… :),ali za sad je dovoljno.Jos ako sam na pravom mestu…:-D

 486. Pozdrav Nikita i dobrodošla. 🙂 Ne postoji baš nijedan razlog da mi persiraš i drago mi je da ti je prijatno ovde kod mene na blogu. 😉 Što se tiče tih povremenih žiganja, bolić kao pred menstruaciju, meni su to objasnili da se plod namešta i gnezdi i da to izaziva ta povremena žiganja. Nije ništa opasno, mada nije prijatno, jer svaka buduća mama je nekako prirodno zabrinuta skoro tokom cele trudnoće, a verujem da je tebe još više strah zbog ranijeg negativnog iskustva.

  Što se tiče uzimanja briseva to nije ništa strašno, a pregleda se i ne sećam, znači sigurno nije bilo bolno i negativno iskustvo inače bih sigurno zapamtila. 😀 Sigurno će ti uraditi ultrazvuk, što svakako ne boli i divno je iskustvo, jer tada prvi put imaš priliku da vidiš svoje bepče na ekranu, a možda dobiješ i neku fotku. 🙂

  Po meni najvažnije što se doktora tiče, tokom trudnoće, je da imaš poverenja u svog doktora i da bude dobar i nežan. Verovatno već i sama znaš kakav je ko od ginekologa u tvom domu zdravlja, raspitaj se i idi samo kod „proverenih“.

  Uživaj u svojoj trudnoći i javi se ponekad da nas obavestiš kako napredujete. 🙂

 487. Postovana, vec sam u poodmakloj trudnoci, ali i dalje nisam sigurna koja sam nedelja trudnoce. Menstruacije su mi inace neredovne, tako da sam imala 13.9.2012, 26.9.2012. i 8.10.2012. Kada sam otisla kod ginekologa koji mi vodi trudnocu, sve sam mu ovo rekla, i on je uzeo zadnji datum, 8.10.2012. kao zadnju menstruaciju. Onda sam posle novogodisnjih praznika radila dabl test i kada sam otisla na kontrolu ginekolog mi je rekao da test nije uradjen, jer su oni u laboratoriji ustanovili da nije 14. vec 15. nedelja trudnoce. Zatim me uputio kod privatnog dr. da uradim tripl test, i na pregledu kod tog drugog ginekologa, receno mi je da zadnja menstruacija nije 8.10. vec 26.9. Kada sam otisla kod svog dr saopstaila sam mu sta mi je rekao taj drugi dr, i kad smo bili na ultrazvuku samo mi je rekao, to je tu negde :P. Prosle srede sam bila na kontroli, beba ima 540 g. 🙂 Sta vi mislite, koja sam nedelja trudnoce?
  Hvala!

 488. Cao,nisam imala odnose pet godina, jer nisam imala partnera, sada sam imala odnos u najplodnijem danu ali bez snosaja partnera, pa cu biti kao siparica i pitati da li je moguce da sam trudna?

 489. molim vase misljenje situacija je malo komplikovanija,imam vezu 1 god.ali naisao period kad smo bili u nekom raskoraku jer smo se vidjali samo vikendom, sex je takodje bio samo vikendom i snosaj u mene,problem je sto mi se 10 dana ciklusa desila avantrura bez zastite ali snosaj je bio vani, bilo je samo jednom u pripitom stanju a sa momkom sam se videla posle 2 dan i bili smo 5 dana nerazdvojni i radili smo na tome da ostanem trudna,zanima me kolika je sansa da je avanturista otac bebe??

 490. Pozdrav Mala Princezo. 🙂 Ne znam, ali ako bi te možda nekako utešilo, mogle bi da odredimo kada su ti bili plodni dani, pa da se preračunaš sama sa sobom, kada je bio taj odnos sa Avanturistom. 🙂 Najvažnije od svega je da si ti dobro i zdravo, pa samim ti i tvoja beba. Kada ti je bila poslednja menstruacija? :*

 491. 15.04. A ciklus mi je svakog meseca istog datum, eventualno dan ranije ili kasnije, a to se desilo 25.04. po mom racunanju plodni dani su bili od 26.04., ali se bas plasim, jer planiram i svadbu pa ne bih volela da se desi ono najgore, a ne bih volela da abortiram:-( Mnogo ti hvala:-*

 492. Zdravo,

  mene sve ovo racunanje doktora zbunjuje, pa me interesuje koliko sam ja zaista trudna i kada sam ostala trudna i kako tacno da znam kada mi je termun za porodjaj. Samo znam da sam u 20-toj nedelji trudnoce, a imala sam zadnji ciklus (1.2.2015), a termin mi je dr. odredila 13.11.2015 (ali mi nije jasno kako je dosla do ovog datuma).

 493. Draga Jeco ni meni nikad nije bilo jasno 🙂 , ali znam da na prvi dan poslednje menstruacije doktori dodaju 11 dana i onda dodaju još 9 meseci i tako dobiju termin.

 494. Izvini što ti nisam odmah odgovorila i nadam se da ćeš dobiti moj mejl.

 495. Pa meni nije racunala +11 nego +12 dana, a Dr. sto mi je radila Double test je napisala drugi termin (8.11.)… Koji sad termin je tacan?

 496. možda je računala + 12 dana zbog februara

 497. Bila sam kod ginekologa,i izracunao mi je 29+3 e sad me to zbunjuje..inace prva mi je trudnoca..

 498. Koliko su ultrazvuci precizni (tacni) kod racunanja sedmica trrudnoce?

 499. I imam jos jedno pitanja,po doktoru mi je termin 13 novembar ali svaki put kad odem zbuni me i ja ne znam kolilo imam nedelja,prvo mi je dete i jako me je trudnoca promenila postala sam emotivna dosta placljiva i nervozna…

 500. I da po mojoj dr. sto mi vodi trudnocu sada sam u 33+3 nedelji trudnoce…I ona se dalje drzi da mi je termin 13 novembra….

 501. I da li imas iskustva sa implementacijskim krvarenjem tj. da li je moguce da se ono poklopilo pa sam od njega mislila da je menzis stigao, a ustvari se beba usadila u sluznicu materice…

 502. Koliko nedelja je potrebno da plod udje u matericu? Ja sam u 3 nedelji trudnoce i doktori sumnjaju da je wanmatericna trudnoca posto plod jos nije usao u matericu.

 503. Hvala draga Charolijo, mislim da ne možeš ni da zamisliš koliko sve ovo ovde znači meni, a sigurna sam i mnogim drugim devojkama i ženama. . 🙂 Istina je da ima i na drugim sajtovima i blogovima, ali ovde se nekako oseća duša, a meni ovako daleko u Londonu mnogo znači sve što ovde mogu da pročitam. Sajt ti je najbolji od svih ikada. 😀

 1. Повратни пинг: Mali savet - Aptamil « Charolija

 2. Повратни пинг: Charolija » Blog Archive » Mali savet - Aptamil

 3. Повратни пинг: Svrha mog bloga | Charolija

 4. Повратни пинг: "Sve su to samo trenuci koji se pretvore u život" - Charolija | Džepna Venera blog

 5. Повратни пинг: Svrha mog bloga | Charolija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: