Nedelje trudnoće

bebe

Prvo da kažem. Nisam ponovo trudna, ali želim ovo da objavim iz razloga što na moj blog s vremena na vreme, ko zna kojim putevima zalutaju i trudne, buduće mame koje zanimaju nedelje trudnoće. Ovo je izveštaj koji sam dobijala tokom svojih trudnoća iz nedelje u nedelju, pa možda nije loše da ga objavim u celini. Na žalost nemam prvih 12 nedelja, ali možda sve ovo nekom bude korisno.

Prvo da kažem da nije ništa čudno, da se trudna žena nađe zbunjena zbog tog „doktorskog“ računanja trudničkih nedelja, ali to po njima ide ovako, pa se vi drage moje nađite. Troje sam ih rodila, pa tako vam mogu iz prve ruke reći sve što vas zanima, slobodno pitajte, spremna sam da vam pomognem koliko umem i mogu. Možete pitati apsolutno sve što se tiče trudnoće, malih bebica, dojenja, dohrane, dečice i padobranstva. Odgovoriću vam iz svog iskusta, a nije malo.

1 mesec: 1-5 nedelja
2 mesec: 6-9 nedelja
3 mesec: 10-13 nedelja
4 mesec: 14-17 nedelja
5 mesec: 18-21 nedelja
6 mesec: 22-26 nedelja
7 mesec: 27-31 nedelja
8 mesec: 32-36 nedelja
9 mesec: 37-40 nedelja

Trenutno ste u 13. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 195 dana.
Uspesno ste savladali 30% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 6,5 – 7,8 cm, a teska 15 – 30 g.

Koliki ste Vi?
Moguce je da ste dobili koji kilogram do sada, osim ako imate jutarnje mucnine pa ne jedete mnogo.

Rast i razvoj Vase bebe
Bebin rast i razvoj ce posebno biti upadljiv od ove nedelje pa do 24 nedelje. Beba je vec udvostrucila svoju velicinu od 7 nedelje. Nastavlja se oblikovanje lica, posebno nosa i obraza, a ocni kapci se spajaju i beba sve vise poprima ljudski oblik
________________________________________

Trenutno ste u 14. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 188 dana.
Uspesno ste savladali 32% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 8,0 – 9,3 cm, a teska oko 25g.

Koliki ste Vi?
U ovom periodu trudnoce verovatno cete razmisljati o odeci za trudnice. Uzivacete u trudnoci vise ako nosite odecu koja je udobna i koja vam odgovara umesto da pokusavate da dugme ili zip drzite zakopcano. Svaka trudnoca je drugacija, ne samo medu zenama vec i u odnosu na vasu prethodnu trudnocu. Vase telo raste drugacijim tempom sada nego u prethodnoj trudnoci i razlicito od drugih zena i mozda ce stomak kasnije ili ranije da se primeti. Sve je individualno.

Rast i razvoj Vase bebe
Lice vase bebe je sve razvijenije. Prepoznaju se koren nosa, formirani su obrazi, usi su sa strana na vratu prema glavi, a oci su sve blize jedno drugome. Kod muskih fetusa razvija se prostata, a kod zenskih fetusa se jajnici spustaju iz stomaka u malu karlicu.

Kako se ponasati?
Prekomerna tezina na pocetku vase trudnoce moze da pretstavlja problem u toku trudnoce. Morate uzimati hranu sa manje kalorija u toku trudnoce.
________________________________________

Trenutno ste u 15. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 181 dana.
Uspesno ste savladali 35% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 10 – 12 cm, a teska 50 – 100 g.

Koliki ste Vi?
Vasa trudnoca se vec vidi, ako ne u obicnoj odeci onda sigurno u kupacem kostimu.

Rast i razvoj Vase bebe
U ovom periodu, koza vase bebe je veoma tanka. Telo bebe je prekrivenolanugo glacicama koje rastu gotovo po celom telu fetusa. Veruje se da lanugo dlacice imaju zastitnu ulogu, pre svega pridrzavajuci vernix na povrsini koze. Vernix je masni, vostani i sirastog izgleda sloj koze koji beba sama izlucuje i stvara. Lanugo dlacice otpadaju, a vernix vecim delom iscezava pre nego sto se beba rodi. Razvijaju se kosti, kao i kostana mozdina. Zglobovi bebe su sve pokretljiviji, a beba je time i sve savitljivija. Sada vasa beba moze svoje prstice stisnuti u saku.

Kako se ponasati?
Tokom prvog tromesecja trudnoce dobitak na telesnoj tezini je neznatan, a potom ravnomerno raste otprilike u ritmu 400 – 500 g /nedeljno tokom drugog i treceg tromesecja, tako da je ukupni dobitak na kraju trudnoce nekih 10 – 12 kg. Suvise mali unos kalorija moze dovesti do deficita hranljivih supstanci u majcinom organizmu sto za posledicu ima zaostatak ili prestanak rasta deteta, premala porodajna tezina i cak prevremeni porodaj. Izmedu 15. i 18. nedelje radi se triple test .
________________________________________

Trenutno ste u 16. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 174 dana.
Uspesno ste savladali 37% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 12cm, a teska oko 80g.

Koliki ste Vi?
Tokom 16. nedelje nastavlja se dalji rast materice, koja se sada uzdize nekih 2 poprecna prsta iznad stidne kosti. Osim bebe u ovo vreme materica sadrzi vec i 250 ml plodove vode.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice prekrivaju gotovo celu povrsinu koze bebe, a jasnije se isticu dlacice na obrvama. Pocinje rasti kosa na glavi. Noge bebe su sada duze od ruku. Prsti na rukama su vec sasvim formirani. Ako vam ovo nije prva trudnoca, vec mozete da osetite pokrete bebinih ruku i nogu. Mnoge zene opisuju prve pokrete bebe kao treperenje ili kao mehurice. Vi vec mozete da pocnete da osecate pokrete bebinih ruku i nogu, pogotovo ako vam ovo nije prva trudnoca.

Kako se ponasati?
Jedna od lepih stvari u trudnoci je to da ce vecina doktora reci da treba da imate vise uzina izmedu obroka, cak i 3-4 uzine dnevno. Dijagnosticka amniocenteza se najcesce izvodi izmedu 16. i 18. nedelje trudnoce.

Trenutno ste u 17. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 167 dana.
Uspesno ste savladali 40% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Beba je dugacka izmedu 11 i 12 cm i teska oko 125 g.

Koliki ste Vi?
Nastavlja se rast materice cije se dno (fundus) sada nalazi negde oko sredine izmedu stidne kosti i pupka. Ovo je vreme da izaberete grudnjak po meri i pocnete koristiti neku od krema protiv strija.

Rast i razvoj Vase bebe
Doslo je do potpunog razvitka placente (posteljice). Koza bebe je jos uvek tanka i nema vidljivog potkoznog masnog tkiva. U ovoj nedelji pocinje stvaranje i odlaganje smedeg masnog tkiva. To je posebna vrsta masnog tkiva veoma vazni u proizvodnji topline. Sada bi trebali da osetite pokrete bebe, ako ne ove nedelje onda sigurno sledece.

Kako se ponasati?
Kegelove vezbe su jednostavna tehnika za jacanje misica u predelu vagine. Pripremaju ih za porodaj i pomazu oporavku posle porodaja. Ove vezbe, u bilo koje vreme i bilo gde, moze da radi svaka trudnica, i da ima koristi od njih. Pogledajte i clanak vegeterijanstvo u trudnoci.

Trenutno ste u 18. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 160 dana.
Uspesno ste savladali 42% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 14 cm i teska oko 150 grama.

Koliki ste Vi?
Vi ste se verovatno vec ugojile oko 4 kg, ali povecanje tezine se razlikuje od trudnoce do trudnoce. Moguce je da vam se jevi: osecaj napetosti i tezine u nogama; grcevi u listovima, kao i osecaj trnjenja u nogama; oticanje stopala i skupljanje tecnosti oko skocnih zglobova i na potkolenicama; pojava prosirenih vena na nogama.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba nastavlja da raste i da se razvija, mada sada malo sporije. U ovo vreme zavrsava se okostavanje sitnih koscica unutrasnjeg uha, kao i razvoj onog dela mozga koji prima i preraduje zvucne signale, tako da od ovog vremena vasa beba moze cuti i zvukove koji dolaze izvana.

Kako se ponasati?
Gvozde igra najvazniju ulogu u trudnoci i treba da unosite oko 30 mg da bi ste zadivoljile dnevne potrebe. Mnogi vitaminski dodaci za trudnice sadrze dovoljno gvozda i ako koristite ove pilule, popite ih sa casom soka od pomorandze ili grejfruta da bi ste povecali apsorbciju gvozda.

Trenutno ste u 19. nedelji trudnoće.
Do srećnog događaja još 152 dana.
Uspešno ste savladali 46% trudnoće.

Koliki ste Vi?
Vaša težina raste iz nedelje u nedelju. Evo koliko teži vač stomak u ovom trenutku:
– dete: oko 200 g
– placenta: 170g
– plodova voda: 320 g
– materica (pre trudnoće teži svega 50 g): 320g
– dojke: 180 g
– dodatna količina krvi i zadržana tečnost

Rast i razvoj Vaše bebe
Nervne ćelije kao i nervi (njihovi produžeci) koji povezuju mišiće i mozak zauzeli su svoja mesta, pa beba sada svesno upravlja svojim pokretima. Počinje da se formira masno tkivo. Javljaju se pupoljci za trajne zube, iza onih za mlečne. Ekstremiteti dostižu odgovarajuće proprocije.

Kako se ponašati?
Vaš doktor će vam sigurno skrenuti pažnju da ne uzimate biljne preparate i lekovita sredstva bez konsultacije sa doktorom, jer u toku trudnoće takva sredstva mogu da budu veoma opasna i za vas i za vašu bebu.

Trenutno ste u 20. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 146 dana.
Uspesno ste savladali 47% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka 16 cm a teska oko 260 g.

Koliki ste Vi?
Vasa materica ce se sada nedeljno uvecavati za jedan centimetar. S porastom materice mogu se poceti javljati tegobe usled kompresije okolnih organa: pritiska na zeludac, bubrege i pluca. Posledice ovog pritiska mogu biti losija probava, cesto mokrenje, odnosno nedostatak vazduha prilikom napora. Obzirom na znatnije istezanje koze, cesca je pojava strija. Iako vi samo povremeno osecate bebine pokrete, ona se stalno krece, ali vi niste u mogucnosti da je uvek osetite. Njene pokrete osecate samo onda kada ona rukama ili nogama udari o zid materice.

Rast i razvoj Vase bebe
Razvoj, zadebljanje i diferencijacija slojeva koze. Posebne masne zlezde stvaraju vostanu (sirastu) supstancu koja se naziva vernix caseosa, i koja se odrzava na kozi zahvaljujuci prisustvu lanugo dlacica. Vernix je izuzetno bitan u zastiti koze vase bebe od delovanja plodove vode. Pocinju znatnije rasti kosa, kao i nokti na nogama.

Kako se ponasati?
Normalno je sto vi i vas partner ocekujete buduce roditeljstvo sa pomesanim osecanjima. Sto se termin porodaja priblizava tako rastu i strahovi; mozda se pitate da li ste dovoljno zreli za roditeljstvo i kako ce se to odraziti na vas odnos prema partneru. Najbolje je iskreno razgovarati o tim strahovima.

Trenutno ste u 21. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 139 dana.
Uspesno ste savladali 50% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Fetus je, od temena do zadnjice, dugacak oko 18 cm, a tezak oko 300 gr.

Koliki ste Vi?
Ove nedelje ce vas struk nestati i svi ce znati da ste vi trudni. U ovom drugom tromesecju se najvise dobija na tezini i rastu potrebe za kalorijama. Treba da povedete racuna ne samo koliko vec i sto jedete: izbegavajte nezdravu i masnu hranu, kao i hranu za grickanje s malo korisnih sastojaka.

Rast i razvoj Vase bebe
Napreduje razvoj digestivnog trakta i on vec funkcionise na naki nacin. Vasa beba vec guta tecnosti. Veruje se cak da gutanje amnionske tecnosti moze da pomogne za rast i razvoj digestivnog sistema i dobro funkcionisanje posle rodenja.

Kako se ponasati?
Mnoge zene osete neverovatnu zudnju za odredenom hranom, a neke nemaju nikakvu posebnu zudnju.

Trenutno ste u 22. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 132 dana.
Uspesno ste savladali 52% trudnoce.

Kolika je Vaša beba?
Vaša beba je dugačka oko 19 cm (merena od temena do zadnjice), a teška blizu 350 gr.

Koliki ste Vi?
Vaša materica je sada oko 2 cm iznad pupka. Vi se verovatno osećate dobro i udobno u svojoj trudnoći. Većina trudnica uživa u drugom tromesečju jer su nestali simptomi trudnoće, gađenje i povraćanja, a telo se naviklo na povećanu težinu.

Rast i razvoj Vaše bebe
Nastavlja se razvoj mozga, kao i razvoj čula dodira i svesnost vaše bebe.

Kako se ponašati?
Veoma je važno da unosite dovoljno tečnosti u toku trudnoće. Tečnost će pomoći vašem telu u procesu prerade hranjivih sastojaka iz hrane, razvoju novih ćelija, održati dobar krvni pritisak i pomoći kod regulacije telesne temperature. Sada Vam je sigurno teško da se namestite za spavanje. Pročitajte više o spavanju u trudnoći.

Trenutno ste u 23. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 125 dana.
Uspesno ste savladali 55% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je dugacka oko 20 cm, a teska skoro 450 gr.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dodali 5 do 7 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Pokreti bebe mogu biti veoma zivi, u obliku ritanja i udaranja, ali i veoma nezni. Lunago dlacice pokrivaju celo telo. Bebina koza vise nije prozirna vec usled stvaranja pigmenta pocinje biti crvenkasta.

Kako se ponasati?
Neki prijatelji ili poznanici ce vam reci da ste veliki kao da nosite blizance dok ce drugi reci da ste mali i da sigurno niste u petom mesecu trudnoce. Nemojte da se brinete i razmisljate o tome sta kazu, setite se samo da je svaka trudnoca drugacija i da bebe rastu razlicitim tempom. Vas doktor ce da kontrolise vase mere i tezinu prilikom svakog odlaska na konrtolu i on ce biti prvi koji ce da uoci neke probleme. Odrzavajte vasu tezinu stabilno i sve ce biti u redu.

Trenutno ste u 24. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 118 dana.
Uspesno ste savladali 57% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 530 gr, a dugacka oko 21 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Materica je oko 5 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba poprima sve vise izgled na koji smo navikli: oci su se priblizile na udaljenost koja je normalna i jos uvek su zatvorene, a usi su zavrsile svoj put i upravo su tamo gde i trebaju biti. Na ocnim kapcima se razvijaju trepavice, a na glavi jos snaznije raste kosa. Beba izgleda gotovo podjednako kao sto ce izgledati kada se rodi.

Kako se ponasati?
Neke trudnice pate od zapusenog nosa pa cak i krvarenja. Veruje se da hormonske promene u vasem telu prouzrokuju vecu prokrvljenost i vecu osetljivost nosnih kanala. Porazgovarajte sa vasim doktorom sta da koristite da bi ste smanjili simptome.

Trenutno ste u 25. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 111 dana.
Uspesno ste savladali 60% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 700gr, a dugacka oko 22 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je velika kao fudbalska lopta i dolazi do veceg pritiska na zeludac sto daje osecaj tezine u stomaku.

Rast i razvoj Vase bebe
Vaca beba svakog dana ima sve vece sanse da prezivi ako dode do prevremenog porodaja. Masa se povecava i sazreva nervni sistem. Polni organi su sasvim razvijeni i lako se moze utvrditi pol ultrazvucnim pregledom, osim ako polozaj bebe to nedozvoljava.

Kako se ponasati?
U toku trudnoce moguce je da cete osetiti svrab na kozi stomaka. Nije u pitanju osip, vec vas stomak raste i vasa koza se takode rasteze i to zatezanje koze uzrokuje svrab. To je normalno i prirodno i mozete smanjiti svrab mazanjem neke hidrantne kreme po stomaku.

Trenutno ste u 26. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 104 dana.
Uspesno ste savladali 62% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 850 grama, a dugacka oko 23 cm (od temena do zadnjice).

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 6 cm iznad pupka. U drugoj polovini trudnoce, vas stomak ce da raste oko 1 cm svake nedelje, i ako ste pratili savete o zdravoj i ujednacenoj ishrani u toku trudnoce moguce je da ste dobili izmedu 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba vec ima neki svoj ritam spavanja. Verovatno ste primetili da je u neko doba dana aktivnija nego inace tokom dana. Bebino peto culo je razvijeno.

Kako se ponasati?
Kako raste Vasa materica, posteljica i beba, tako rastete i Vi. Bolovi u ledima, glavobolja, natecene noge i pritisak na karlicu postaju sve cesci i cesci. Polako se priblizava kraj drugog tromesecja, 2/3 trudnoce je vec iza Vas i nece proci jos mnogo vremena i Vasa beba ce se roditi!

Dobro je da jedete ribu u toku trudnoce. Dokazano je da su zene koje su jele razne vrste ribe u toku trudnoce nosile duze i donele na svet bebe sa zdravijom porodajnom tezinom. Takode, postoje studije koje pokazuju da konzumiranje ribe smanjuje rizik od prevramenog porodaja i da su omega-3 masne kiseline uzrok hormonske reakcije koja Vas stiti od prevremenog porodaja. Omega-3 masne kiseline, takode, pomazu kod hipertenzije i preeklampsije. Iako riba sadrzi mnogo vitamina B, gvozda, cinka, selena, trebalo bi da izbegavate zivu ribu, koja moze da sadrzi bakterije, parazite, viruse i otrove. Sirova riba ili ljuskari, ako su zarazeni, mogu da prouzrokuju razne bolesti, tako da je bolje da ih izbegavate tokom trudnoce.

Trenutno ste u 27. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 97 dana.
Uspesno ste savladali 65% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ova nedelja je pocetak treceg i poslednjeg tromesecja. Vasa beba je sada teska oko 1 kg, a dugacka oko 24 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 7 cm iznad pupka.

Rast i razvoj Vase bebe
Oci vase bebe su razvijene i pocinju se otvarati, i razvija se culo vida. Takode i cuje bolje i verovatno ce odmah po rodenju prepoznati Vas glas ili muziku koju je slusala dok je bila u Vasem stomaku.

Kako se ponasati?
Jedna od neverovatnih i neprocenjivih osecaja u toku trudnoce je osecaj pomeranja Vase bebe. Ovo je period kada vecina zena pocinje da se vezuje za bebu i da se neprekidno pita da li je sve u redu.

Trenutno ste u 28. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 90 dana.
Uspesno ste savladali 67% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je tecka oko 1 kg i dugacka oko 25 cm od temena do zadnjice, a oko 35 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec dosta iznad pupka. Kod nekih trudnica rast stomaka moze da bude usporen dok kod drugih raste preko noci! Verovatno ste dobili oko 7-10 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Kosa postaje duza. Nastavlja se odlaganje masnog tkiva ispod koze. Mozak je dovoljno razvijen da moze da kontrolice telesnu te,peraturu i disanje.

Kako se ponasati?
Jedite sto vise zelenog i zutog voca, povrca bogatog vitaminom C kao sto je paradaiz i hleb i zitarice od celog zrna.

Trenutno ste u 29. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 83 dana.
Uspesno ste savladali 70% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vaca beba je teska oko 1100 g, a dugacka oko 26 cm od temena do zadnjice.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je sada vec 7-10 cm iznad pupka i verovatno ste pridodali oko 8-12 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba otvara i zatvara oci, kada su joj oci otvorene pomice ih uokolo kao da nesto gleda. Verovatno ste primetili da iz nedelje u nedelju Vasa beba raste sve brze i postaje sve veca. Bebina tezina se brzo povecava i bebe koje se samo koju nedelju ranije rode mogu da budu mnogo manje nego one koje se rode u terminu. Ovo je period kada beba dobija na tezini. – tezina decaka je veca od tezine devojcica – tezina na rodenju se povecava sa porastom broja trudnoca koje ste imale

Kako se ponasati?
Ako se probudite u sred noci zbog bolnog grca u nogama, znajte da je to pojava koja prati vecinu trudnica. Nosite obucu sa ravnim donom i smanjite unos soli. To bi moglo da pomogne.

Trenutno ste u 30. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 76 dana.
Uspesno ste savladali 72% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je sada teska oko 1.35 kg i dugacka oko 27 cm

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 10 cm iznad pupka. U ovom periodu trudnoce mozete se osecati veoma tromo i kao da cete eksplodirati svakog casa. Vasa meterica, posteljica i beba ce postati jos vece, ali ne brinite, ostalo je samo jos 10 nedelja.

Rast i razvoj Vase bebe
Nastavlja sazrevanje pluca. Ponekada, ukoliko prilikom gutanja plodova voda umesto u zeludac ude na pogresno mesto, beba, a i vi mozete osetiti njeno stucanje. Ves u ovo vreme beba ima svoje faze: fazu aktivnosti, kao i fazu mirovanja.

Kako se ponasati?
Ako ste zaposleni, pocinjete da razmisljate o porodiljskom odsustvu, iako vecina zena nastavlja da radi jos nekoliko nedelja. Sada ce Vam, verovatno trebati odeca za trudnice, i savetujemo Vam da je pozajmite, ako mozete. Mnoge trudnice se pitaju da li je bezbedno piti biljne cajeve tokom trudnoce. Neki cajevi su bezbedni ali neki nisu.

Trenutno ste u 31. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 69 dana.
Uspesno ste savladali 75% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba tezi oko 1.6 kg a dugacka je oko 28 cm od temena do zadnjice ili oko 40 cm od temena do stopala.

Koliki ste Vi?
Vi ste dobili izmedu 9.5-12 kg. Materica vam je oko 11 cm iznad pupka i trenutno zauzima veci deo Vaseg stomaka i Vi mozete osecati pritisak ispod rebara.

Rast i razvoj Vase bebe
Rast Vase bebe ce se usporiti malo ali rast i razvoj unutrasnjih organa ce se nastaviti.

Kako se ponasati?
Kod vecine trudnica u ovom periodu se pojavljuje smeda linija na sredini stomaka. To se desava zbog razdvajanja stomacnih misica i nestace nekoliko nedelja nakon porodaja.
________________________________________

Trenutno ste u 32. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 62 dana.
Uspesno ste savladali 77% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 1.8 kg, a duga oko 29 cm.

Koliki ste Vi?
Materica je oko 12 cm iznad pupka. Moguce je da su vam ruke i noge nateceni. Ako Vam je natecen gornji deo tela, lice, obratite se doktoru. Moguce je da osetite bolove u ledima koji je verovatno prouzrokovan slabim stomacnim misicima koji treba da Vas teraju da ispravite ramena i da podrzite rastucu matericu. Moguce je da osetite lazne kontrakcije. One mogu da se pojave nekoliko puta u toku dana i obicno traju oko 30 sekundi. Iskoristite njihovu pojavu za vezbu disanja i relaksacije koje cete primeniti u toku porodaja.

Rast i razvoj Vase bebe
Pluca Vase bebe su zrela i sposobna za samostalno disanje. Posteljica moze da primi i preradi oko pola litre krvi iz vaseg krvotoka svakog minuta i da snadbeva bebin organizam kiseonikom i hranjivim materijama. U ovo vreme beba cuje i Vas glas koji je jaci od buke spoljasnje okoline. Fine lunago dlacice otpadaju, mada ce se neke zadrzati do porodaja.

Kako se ponasati?
Ako ocekujete blizance, Vasa ishrana je posebno vazna. Hrana je uvek najbolji izvor svih hranjivih sastojaka.
________________________________________

Trenutno ste u 33. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 55 dana.
Uspesno ste savladali 80% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2 kg a duzina oko 30 cm.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 13 cm iznad pupka. Dobili ste oko 10-12.5 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba stavlja svoje prstice u usta
– nastavlja se talozenje masnog tkiva debljanje
– kao rezultat masnog tkiva, koza Vase bebe menja boju iz crvene u roze

Kako se ponasati?
Nastavite sa uzimanjem prave hrane kako bi ste obezbedili dovoljne kolicine hranjivih sastojaka i kako bi kontrolisali dobijanje na tezini. Moguce je da imate gorusicu mnogo cesce. Jedite manje obroke ali cesce, to moze da pomogne kog gorusice.

Trenutno ste u 34. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 48 dana.
Uspesno ste savladali 82% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.2 kg a dugacka oko 32 cm od temena do zadnjice i oko 44 cm mereno od dlave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 14 cm iznad pupka. Ne treba da zaboravite da su ove mere orijentacione i da su drugacije u svakoj trudnoci. Nemojte da se zabrinete ako je Vas stomak manji ili veci od drugih trudnica, Vas doktor prati velicinu i rast prilikom svake posete. Jos vaznija je stopa rasta Vase materice, koja daje signale da je rast i razvoj Vase bebe normalan.
Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba vec sada pocinje da razvija svoj imuni sistem koji ce joj pomoci da se izbori sa infekcijama. Noktici na prsticima rasti i moguce je da ce trebati da se skrate odmah po rosenju. Boja ociju bebe je plava bez obzira sto mozda nece biti plava kasnije.
Kako se ponasati?
Kada ce beba krenuti napolje?
Par nedelja pre porodaja moguce je da cete primetiti promene na Vasem stomaku, sto je znak da se beba okrenula nanize glavom prema porodajnom kanalu i da se sprema za izlazak. Ne treba da budete zabrinuti kada se to dogodi, jer se nekom dogodi par nedelja pre porodaja, a nekom bas pred porodaj.

Trenutno ste u 35. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 41 dana.
Uspesno ste savladali 85% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.5 kg a dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice ili oko 45 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vasa materica je oko 15 cm iznad pupka. Vasa tezina se povecala za oko 10-13 kg.

Rast i razvoj Vase bebe
– beba se i danje deblja i sada pocinje da dobija salo izmedu ruku i nogu
– ako nosite decaka njegovi testisi se spustaju na svoje mesto, u mosnice
– ako bi se Vasa beba rodila ove nedelje ona bi imala oko 2.5 kg i bila bi potpuno zrela za zivot izvan materice
Iako Vas doktor moze da izracuna tezinu bebe on ne moze da Vam kaze kada ce beba krenuti da izlazi.

Kako se ponasati?
Ako Vam se desi da pustite nekoliko kapi mokrace, nemojte da se uzrujavate i da Vam je neprijatno. To je pojava koja zadesi 98% trudnica zbog pritiska bebine glavice na mokracnu besiku.

Trenutno ste u 36. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 34 dana.
Uspesno ste savladali 87% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 2.7 kg i dugacka oko 33 cm od temena do zadnjice, a oko 46 cm od glave do pete.

Koliki ste Vi?
Vi ste verovatno dobili oko 11-13 kg. U ovoj nedelji Vasa materica dostize najvisu tacku i sigurno osecate da pritiska sve Vase organe, pre svega na rebra, pluca i zeludac.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba i dalje nastavlja da se popunjava i ona je sada vec debeljuskasta i ima popunjene obraze. Ako se beba nije spustila u porodajni kanal, verovatno ce uciniti to uskoro. Onda cete moci lakse da disete i osecacete olaksanje.

Kako se ponasati?
U ovom trenutku Vas doktor je u mogucnosti da Vam kaze kako je Vasa beba okrenuta, da li prednjaci glava ili zadnjica. Obicno je krajem 36. nedelje beba smestena u porodajni polozaj, mada je moguce da se ponovo okrene.

Trenutno ste u 37. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 27 dana.
Uspesno ste savladali 90% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Tezina Vase bebe je oko 2.9 kg, a duzina oko 35 cm.

Koliki ste Vi?
Verovatno ste dobili izmedu 11-15 kg, ne bi trebalo da ste dobili vise.

Rast i razvoj Vase bebe
Vasa beba skuplja snagu svakim danom sve vise i vise. U ovom periodi nisu sve kosti bebe okostale, sto pretstavlja prednost, jer ce tokom porodaja biti fleksibilne. Beba se okrece prema svetlu. Krajem ove nedelje rast bebe se polako usporava.

Kako se ponasati?
Vecina trudnica u ovom periodu pocinje da se ponasa kao da ce im vreme pobeci, pa se trude da zavrse sa svim pripremama za povratak iz porodilista. Bilo bi pametno da zamolite nekoga (majku, svekrvu, prijateljicu) da se pobrinu oko spremanja stana. Vase je da odmarate! Odlazak u bolnicu se priblizava, a Vi pogledate sta vam je sve potrebno da ponesete u porodiliste.

Trenutno ste u 38. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 20 dana.
Uspesno ste savladali 92% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Vasa beba je teska oko 3.1 kg i dugacka oko 35 cm od temena do zadnjice, a oko 47 cm od glave do pete. Verovatno ste primetili da su mere slicne kao i prosle nedelje, jer se rast usporio.

Koliki ste Vi?
Vi se vec nalazite u terminu za porodaj, koji se racuna +2 nedelje, -2 nedelje. Moguce je da cete dobijati 500 g nedeljno i uglavnom se dobijanjese odnosi na povecano zadrzavanje tecnosti. Iz istog razloga nije retka pojava otoka. Druga bitna pojava u ovo vreme je pojava jos jedne vrste trudova. Nakon trudova spustanja javljaju se predtrudovi i lazni trudovi. Od pravih trudova se razlikuju svojim ritmom i intenzitetom – predtrudovi i lazni trudovi obicno su slabijeg intenziteta i nakon nekog vremena ukoliko mirjete, sasvim nestaju.

Rast i razvoj Vase bebe
Lanugo dlacice su nestale, a jos samo na pregibima se zadrzavaju naslage belkastog vernixa. Kosa prekriva glavu, trepavice i obrve su sasvim razvijene. U ovom periodu beba skuplja dosta mekonijuma u svoja creva. Mekonium se sastoji od celija koze i lanugo dlacica koje su otpale u plodovu vodu, a beba ih je progutala, od celija crevnog epitela, raspadnutih krvnih celija i drugih supstanci. Nakon porodaja mekonium ce biti prva stolica Vase bebe.

Kako se ponasati?
Sada se verovatno osecate umorno i naduveno. Veoma je vazno da unosite hranjive sastojke i predlazemo Vam par «pametnih uzina»:
– banane, voce bogato gvozdem, kalijumom i magnezijumom
– parce sira za kalcijum i proteine
– krekeri za vlakna
– vocni shaike sa mlekom ili jogurtom za kalcijum, vitamine i minerale

Trenutno ste u 39. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 13 dana.
Uspesno ste savladali 95% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Sada je Vase beba tecka oko 3.2 kg i dugacka oko 36 cm.

Koliki ste Vi?
Vi ste vec poprilicno veliki i teski, ali jos samo malo!
Procitajte vise o porodaju kako biste bili spremni.

Rast i razvoj Vase bebe
Beba nastavlja sa rastom unutar materice mada je rast sada mali. Svi bebini organi su na svom mestu i sposobni su za samostalno funkcionisanje.

Kako se ponasati?
Kako posle porodaja dolazi period dojenja, znajte da morate nastaviti sa ishranom punom hranjivih sastojaka. Moracete da izbegavate hranu koja uzrokuje gasove, kao sto su brokoli, kupus, karfiol i zacinjena hrana.
Dolazak bebe se ocekuje uskoro. Pogledajte sta Vam je potrebno za prve dane od opreme za bebu.

Trenutno ste u 40. nedelji trudnoce.
Do srecnog dogadaja jos 6 dana.
Uspesno ste savladali 97% trudnoce.

Kolika je Vasa beba?
Cestitamo! Ako se jos uvek niste porodili, onda ste uspesno nosili Vasu bebu do kreja termina. Vasa beba ce teziti oko 3.4 kg i bice dugacka oko 37-38 cm od temena do zadnjice i oko 48 cm od temena glave do pete.

Vasa porodica je porasla za jednog, dva, a mozda i tri clana! Rodenjem deteta zivot se menja na bolje iako nocima necete spavati jos neko vreme. Ali neprospavanih noci ce biti sve manje i manje, a ljubav prema Vasem detetu ce rasti i prerasti sve granice, i niko, ali bas niko, nece moci da vam to oduzme.

 1. Reći ću i ovde u komentarima. Sve što vas zbunjuje, što ne znate kako da rešite ili eto jednostavno hoćete da pitate bilo šta, pitajte. Rado ću vam uz osmeh odgovoriti. Nisam doktor, ali iskustvo ponekad mnogo više znači od doktorske diplome. 😀

 2. …a ja cu da ti pripomognem koliko mogu, kao pedijatrijska sestra…sa ne malim iskustvom….. 😉
  odlicno si ovo napravila, jer ta lekarska racunanja nedelja su skoro za sve trudnice zbunjujuca…
  Pozz
  😀

 3. Hvala Saro, pomoć je uvek dobrodošla i sa stručne strane. 😀

 4. Cao Charolijo,kako te nisam pronasla u proteklih 7 meseci.
  Meni je prvo,u 7 sam mesecu.Posto sam imala jedan spontani pobacaj, ovo je bilo prilicno stresnih 7 meseci za mene.
  Pitanje: Da li vec sad treba da pratim bebine pokrete, koliko treba da ih bude?

 5. Dobrodošla Bebac… u proteklih 7 meseci nije bilo ovo postavljeno, pa me zato i nisi mogla pronaći. Drago mi je da sada jesi. 😀

  Bebe su savršene same po sebi i svaka beba je drugačija. Tako da što se tiče bebećih pokreta, sve zavisi od bebe do bebe. Meni se dešavalo da budu mirni tokom celog dana, kada sam ja aktivna, ali zato uveče kada legnem i smirim se, počne prava žurka u stomaku.

  Trudnice imaju običaj da paniče i da bedače sebe crnim i glupim mislima, ali kada trudnoća teče normalno svojim tokom, nema razloga za paniku.

  Želim ti da uživaš do kraja svoje trudnoće i javi se kada god poželiš. 😀

 6. mene zbunjuju te sedmice,ako racunam 9 mjeseci onda to dodje 36sedmica i 5 dana,ja sam 36sedmica i 5dana,bolime dole vec 10 dana,najvise navece,pomalo krvarim vec 5dana ono koja kap.ako mozete malo da mi objasnite sta je to.unaprijed vam hvala

 7. zaboravila sam da kazem da vec 4sedmice beba je se okrenila za porod,prva mi je trudnoca

 8. Draga moja Merima, za početak ti mogu reći…nemoj molim te da mi persiraš i dobrodošla. 😀 Nisam doktorka, tako da takve savete ne umem da dajem, ali ti mogu reći iz svog iskustva, da se beba verovatno spušta u porođajni kanal i namešta se. 36 nedelja i 5 dana, to znači da si ušla u deveti mesec i da se beba kompletno formirala. Znači porođaj je jako blizu. 😀
  Kako se vrat maternice širi i skraćuje (otvara) i time priprema za porođaj, to može dovesti do tih bolova koje imaš uveče. Sluzavi čep koji se nalazi na vratu maternice i koji je do tada štitio plod od bakterija i infekcija, odvaja se i trudnica primjećuje sluzavi iscedak ružičaste boje ili prošaran krvnim žilicama. Sve su to znaci da se porođaj bliži, da se tvoje telo postepeno priprema. 😀 … ali verovatno nećeš da se porodiš još bar nedelju, dve.
  Najbolji savet koji umem da ti dam je da se obratiš svojoj doktorki i da se sa njom posavetuješ oko svega. Samo polako i bez panike. Volela bih da se opet javiš. 😀

 9. charolija bas vam hvala na odgovoru,ja inace zivim u danskoj i isla sam ljekaru i on mi je tako rekao,ali se malo bojim sto se tice ovih ljekara sve im je normalno i sta god da ih pitam sve je normalno,od pocetka trudnoce imala sam upalu mokracnog mjehura ali su to tek vidjeli kad sam bila u 4mjesecu trudnoce iako sam se zalila i prije ali su mi govorili da je to normalno pa su me zavukli do 4mjeseca.ove bolove imam vec 10 dana,beba je se prije 4 sedmice smjestila gdje treba,i jucer mi doktur kaze da se beba smjesti prije na 2 sedmice i tako da su me bacili u dilemu.termin su mi dali 19januara,a jedni 10 januaru a treci 14januara,a sama mislim da mi nije ni jedan tacan.u martu sam imala menzes kao da ga nisam ni imala 2 dana i jako blijedo,tako isto i aprilu,a u maju nisam uopste dobila.i kad sam im to rekla jedni kazu da mi se racuna
  april a jedni kazu da mi se racuna mart i da nece da mi mjenjaju termin vec kad se porodi da je to termin.zbog svega su me bacili u sumnju.po njima mogu da predjem i termin a da ni neznam pa sam se vama obratila da vidim sta vi mislite.a nemogu da vas ne persiram sve je to navika pa se nadam da se necete ljutit.i jos jedno pitanje ja sam sa deckom spavala 9 februara 10 februara smo se razisli zbog roditelja,sa drugim sam se zarucila 26 aprila a 27 smo imali odnose.i kada pitam doktura da mi taj termin ne odgovara ni sa prvim momkom a ni sa drugim.on mi kaze da sam vjerovatno ostala sa prvim ali da sam bila pod jakim stresom i da je sperma mirovala dok se ja nisam smirila ako ista znate o tome bila bi vam jako zahvalna,jer nemogu da vjerujem da je to moguce.u martu sam imala kao menzes blijedi 17mar.u aprilu12 u maju nista.unaprjed vam hvala

 10. Mila moja, ne ljutim se što mi persiraš, ali stvarno nemaš razloga za to, pa pokušaj. 😀
  Prostom logikom… ako si 9. februara, bila sa prvim momkom… i posle toga nisi, znači da nisi ni ostala trudna sa njim, jer bi se porodila još u novembru. Zajebane su to stvari, ali prosto se usuđujem to da kažem, jer je logično, pa ma šta da kažu doktori. Što se tiče prvog momka… nije on, smem da potpišem, ako je sve ovako kako kažeš. Spermatozoidi su u telu žene živi još 72 sata, znači i da je sperma mirovala, kako kažu doktori, ti bi se do sada porodila. Ne brini u vezi toga. 🙂
  Idemo dalje… Zbog, kako kažeš stresa koji si imala, postoji mogućnost poremećene menstruacije tj. ne obilne ili obilne menstruacije, ali svakako je menstruacija. Ja ti govorim samo prostom logikom. Računa se da su plodni dani od 10. do 17. dana ciklusa. Znači od prvog dana kada si dobila izbrojiš do 10 + 7 dana i to je to. U tom periodu možeš da ostaneš trudna. Ako računamo da je tvoja poslednja menstruacija bila 12 aprila, pa na to dodamo 10 dana i + onih 7, kada je moguće da si plodna. Bilo bi ovako…12 april + 10 dana je 22 april + 7 dana je 29 april… znači trudna si ostala između 22. aprila i 29. aprila, a to se tačno slaže sa tvojim odnosom sa drugim momkom, budućim tatom. 😀 Znači od 27. aprila kada ste bili prvi put zajedno, pa do 29. aprila ako ste imali još odnosa, si i ostala trudna, jer žena je u stvari moguće da ostane trudna samo u periodu od 24 sata.
  Idemo dalje… doktori na poslednju menstruaciju dodaju 7 dana + devet meseci i tako određuju termin. Znači tvoja poslednja menstruacija je 12. april + 7 dana + 9 meseci je 19 januar… to je po njima i verovatno su u pravu. Ali sa druge strane ne spavaju oni sa nama u našim spavaćim sobama. 😀 Ivana da ti kaže, opusti se i uživaj. Divim ti se, ali iskreno. Nadam se da imaš lep život sa budućim tatom svog deteta i da nisi iz nekog inata sa njim. Ako i jesi sigurna sam da će vas vaše divno, slatko dete zbližiti još više.
  Tvoje dileme i pitanja su me baš dirnula i najradije bih te jako, jako zagrlila tako debelu i smešnu. 😀 Sve smo mi smešne i slatke kada smo trudne.
  Još nešto će Ivana da ti kaže. Sve tate imaju taj problem, nikad nisu sigurni da su baš oni tate naše dece. Šalim se, naravno. 😀 Uvek je sve moguće. Najvažnija stvar je da smo mi, žene, uvek sigurne da su to naša deca. Naša divna deca.
  Čuvaj se dobra moja, i budi sigurna da te očekuje neizmerna sreća, kada rodiš svoje dete. Ma kada da odluči da dođe na svet, znaćeš sigurno. Opusti se i znaj da tamo neko u jebenoj Srbiji misli na tebe. Grli te Ivana i šalje ti svu čaroliju sveta da ti bude lepo i dobro u životu. 😀

 11. draga ivana hvala ti na odgovoru,ja sada zivim sama tj.sa mojim roditeljima.sa drugim sam krenula ne iz inata vec da bi prvog prebolila ali sam se grdno zeznula.radujem se svojoj bebi bez obzira koje tata.prvu ljubav cu tesko da zaboravim a druga je bila sto posto pograsna i ne zelim sa njim bez obzira sto je beba njegova.poslusa cu mamin savjet bolje zivjeti sam nego sa svakim,ali necu ivana draga biti sama imacu svoju djevojcicu kojoj zelim dati ime dalila.puno puno ti hvala za sve ovo pricam ja i sa svojm mamom ali ovo joj je nepoznato.kaze mo kceri moja ja samo znam kad te zaboli ides u bolnicu u moje vrijeme nisu bili kompjuteri i sva ova saznanja.meni je 21god.puno mi znaci ovi vasi savjeti jer sva sam bila zbunjena.moja mama kaze isto da nikad nije cula za takav slucaj a jos cu ja vama javiti dali su nemoguce stvari postale moguce,jer ako se porodim ovih dana moja beba nije od drugog momka vec od prvog jer izmedju njih dvojice nije postajao niko drugi.obavjesticu vas o svemu.jer cu praviti dnk od drugog.ovdje je takav zakon da se mora znati ko je tata bebi.ovo vam pisem ali mnogo mi moji roditelji pomazu oko svega pa mi se ne cini tako crno.draga ivana hvala vam sto mislite na mene samo nemoj da vas opterecuje moja malo nezgodna situacija i vjeruj te da nisam tako losa djevojka vec mi sudbina losa,a moja mama kaze od kako zna za sebe da dobre djevojke uvjek stradaju ali ipak ima negdje u cosku i za njih sreca.ivana i ja vtebi zelim puno srece i puno vati hvala na ovoj obavjesti.

 12. Vidiš da možeš da mi ne persiraraš, bar malo u početku. 😆 Eto što ti se divim, odlučila si da rodiš svoju malu sreću, bez obzira na sve predrasude. Nisam ni pomislila da si ti loša devojka, nijednog trenutka. Divno je što imaš podršku svojih roditelja. Svakog negde čeka sreća, samo što smo mi obični ljudi i nije na nama da znamo gde i kada. Dragi Bog nas iskušava. Sigurno se nećeš pokajati zbog svoje odluke, a da si drugačije odlučila kajala bi se. Tvoja mama je u pravu, a sigurno je da ti niko bolje ne želi i ne misli od majke. Ko je tata, nije ni bitno, važno je da ste ti i tvoja Dalila dobro i da ćete dobro i biti. 😀

 13. ti si jedna divna osoba kao i moja majka,sve razumijete,kada sam bila 2 mjesega trudna toliko sam bila razocarena zbog moje odluke da se zaruci sa nekim tako nabrzinu i shvatila da sam pogrijesila,moram biti iskrena da sam htjela se ocistiti i trazila sam savjet od mame.tada mi je rekla u ovom ti nemogu dati savjet jer mozes pozaliti jednog dana zbog toga pa ces kriviti mene zbog toga.i tako da sam poslije njeni rijeci ipak ostavila.mama je vec sve kupila za bebu i jedva ceka samnom zajedno da dodje na ovaj svijet.ja cu vam se svakako javiti da vas ne ostavim u ne izvjesnosti.zelim vam puno srece

 14. Divno draga. Divnu i pametnu majku imaš i uradila si pravu stvar. Kad bude došlo vreme udaćeš se za nekog ko će da te voli i poštuje, kao i ti njega. Mlada si i život je pred tobom. Opusti se i raduj se, jer imaš tako puno razloga za sreću. 😀

 15. Draga Carolija posto si me zamolila da pogledam ove tvoje odgovore i proverim da li su u redu, ja cu reci da jesu i da si ti dobro izracunala da je 19.1.09, termin,
  samo sto bi ja dodala draga merima jos i ovo da je velika verovatnoca da se racuna zadnji menzis, 17 marta i da je onda termin 22.12.o8, po celom opisu tvojih trenutih nalaza.
  U svakom slucaju zelim ti svako dobro i da ste zive i zdrave vas dve.
  pozz
  Sarah
  (inace ja sam pedijatrijska sestra)

 16. Napomena:
  ( Imala sma slucajeva u praksi da su zene vec bile u drugom stanju i imale jos nekoliko puta menzis…)

 17. draga sarah hvala vam puno a takodje i caroliji meni dragoj sto je se zainterosovala za moj slucaj.jucer sam isla na pregled kod ljekara i on misli da cu se do 22.dec.poroditi ali me muci to sto sam sa mojom velikom ljubavi bila 10,febru.i poslije naseg razlaza tako meni teskom nisam bila do 27.aprila s drugim momkom.a carolija mi je lijepo objasnila da sperma moze mirovat 72sata,sta je se kod mene desilo izgleda da samo bog zna.ja jesam od marta imala upalu mokracnog kanala,ali je doktur tek ustanovio u junu mj.ptako dugo sam imala upalu da je se stvorila bakterija koju sam lijecila od septebra do oktobra.hvala bogu izljecila sam je,a u feb.i martu bila sam u jakom losem stanju tj.sres i sok od tog raskida tesko mi je to rijecima opisat ali citavo vrijeme sam bila tuzna i u suzama,veliki pozdrav za vas

 18. svako dobro merima, zelim samo da sve dobro prodje, a onda ces u miru moci sve da odradis i razjasnis….
  pozz

 19. veliki npozdrav i za vas

 20. Hvala Saro, a od tebe Merima očekujemo lepe vesti. Lepših vesti od toga da se rodila još jedna bebica, nema. 😀

 21. da li je porođaj jako bolan“ od čega to zavisi šta mislite o epiduralnoj anesteziji ja sam u 24 nedelji trudnoće

 22. da li se u 28.nedelji moze sa sigurnošću utvrditi pol bebe.

 23. Draga Milice… porođaj jeste bolan svakoj ženi, ali moje subjektivno mišljenje je da svako od nas ima različiti „prag bola“. Recimo da neki bol koji je nekom podnošljiv, drugoj osobi je strašno veliki.
  Moj drugi porođaj je bio sa epiduralnom anestezijom i mogu ti reći da sam zahvaljivala i Bogu i onom ko je izmislio. 😀 Blaženstvo i svakom bih preporučila. Naravno o tome ćeš se dogovoriti sa svojom doktorkom.
  U 12. nedelji počinju da se razvijaju genitalije kod bebe, tako da se ultrazvukom u 28. nedelji može odrediti pol sa sigurnošću. Sve zavisi od toga kako se beba namesti. Moja beba je sve vreme okretala guzu, tako da je doktorka tek krajem osmog meseca uspela da vidi pol. 😀 Opet sve zavisi od položaja bebe.

 24. hvala puno. ja stanujem u beogradu ali nemam adresu ovde. zbog toga niko od lekara u beogradu neće da me primi dok ne prebacim karton. to planiram uskoro pa me zanima koje porodilište preporučujete i kog lekara. i da li ću moda imati problem jer sam do sada posećivala privatne lekare. kakvi su lekari ovde

 25. veliki pozdrav za vas

 26. Kao i sve do sada što sam ovde pisala, mogu samo iz svog iskustva da govorim. Pošto sam se i ja iz Kraljeva preselila u Bg morala sam da donesem svoj karton i sa tim nisam imala nikakvih problema. I ako ne živim u opštini Savski Venac, ja sam svoj karton odnela u dom zdravlja Savski Venac i po preporuci doktorke iz Kraljeva, izabrala sam doktorku Danijelu Radovanović koja je stvarno fantastična. Pre svega je veliki stručnjak, a i vrlo je nežna, fina i dobra u svakom pogledu. Vodila mi je trudnoću i ostala je moj ginekolog i sada kada više nisam trudna. Sredom radi sa trudnicama i rado je preporučujem svima. Možeš da pozoveš dom zdravlja Savski Venac, pa tražiš ginekologiju i onda samo pitaš da li radi pre ili posle podne. Što pre promeni adresu u LK i prebaci karton, jer stvarno nema razloga da daješ pare na privatne lekare.
  Što se tiče porođaja, ja sam se porađala u Narodnom Frontu dva puta. U NF su veliki stručnjaci, što je neosporno, ali ću ti ponovo iz svog iskustva reći koga da izbegneš, a koga da potražiš. Dr. Jelena Radojević je sva fina i dobra dok ne dođe do pred porođaj. U devetom mesecu me je grubo pregledala i izazvala mi je porođaj, a kasnije sam čula za još takvih slučajeva sa njom. Svima i svakom ću reći da je bolje izbeći je.
  Doktorka koju toplo preporučujem je dr. Vesna Kršić. Predivno stvorenje i odličan stručnjak. Ona utorkom pre podne, radi u prizemlju NF, tamo gde je CTG. Kad već dobiješ uput za porođaj, onda pokušaj da se „nacrtaš“ ispred vrata CTG-a, utorkom, rano ujutru i da tražiš doktorku Kršić. Budi sigurna da se nećeš pokajati.
  Kao papagaj ponavljam, sve pričam iz svog iskustva, ako se odlučiš i za neke druge doktore, pokušaj da to bude po nečijoj preporuci. Javi se kad god hoćeš i piši šta si odlučila. Želim ti laku i lepu trudnoću, kao i porođaj, naravno. 😀

 27. mislila sam da ću imati problem jer mi nije ovde vođena trudnoća od početka. sada sam već u 24. nedelji. hvala puno. u svakom slučaju ću slediti vaš savet. pozdrav od mene i moje bebe koja se mrda baš u ovom trenutku

 28. Hvala draga Milice na divnom pozdravu. 🙂

 29. Cao carolijo,ja imam puno pitanja,po doktoru mi je termin 18 marta ali svaki put kad odem zbuni me i ja ne znam kolilo imam nedelja,prvo i je dete i jako sam u petom mesecu bila nervozna i pusila pa i sada i jako mi se slatka hrana trazi,puna sanm otoka i vode sve me boli ali se krecem i dobro osecam ali me zanima da li ta nervoza koju sam odredjeno vreme imala je na moju bebu uticala ?Strah me je da li je sve ok .bebu osecam jako mrda stalno ,jako me je trudnoca promenila postala sam emotivna dosta placljiva i nervozna,pomozi mi recima bar da se umirim jer doktor kaze ok je sve a mene je strah.

 30. Draga Anci…prvo da ti poželim srećnu Novu Godinu. Ova godina će u tvom životu ostati upamćena kao godina u kojoj si postala mama. Najdivniji osećaj na svetu. 😀

  Ako je ko bio nervozan i „lud“ u trudnoći, onda sam to sigurno ja. Vozila sam se motorom, skakala iz aviona, popila i po koju čašu piva i najveći greh koji sam napravila je da sam tokom sve tri trudnoće pušila. U trećoj trudnoći nisam ni spavala normalno, jer sam već imala malu bebu. Živela sam ludo i brzo, samo ne mirnim trudničkim životom. Tako da stvarno nemaš razloga da se brineš, kada doktor već kaže da je sa tobom i tvojom bebom sve u redu. 😀

  Strah koji imaš je sasvim prirodan. Sve trudne žene su sklone da se bedače i da imaju neke glupe i crne misli. Divljaju hormoni, pa bi se čas smejala, čas plakala. Sve je to apsolutno normalno i prirodno. Nemaš nijedan razlog za brigu. 😀

 31. Što se tiče nedelja trudnoće. Ako su ti doktori izračunali da ti je termin 18. mart, izračunala sam da je tvoja poslednja menstruacija bila 11. juna. E sad da izbrojimo nedelje do sada… Znači sada si u 30toj nedelji tj. u sedmom mesecu trudnoće. Ako se ne varam tako bi trebalo da bude, znači još 10 nedelja i gotovo. Opusti se i uživaj i pitaj sve što ti nije jasno. Srećno. 😀

 32. Kada jednom dođe trenutak, jedan budući mladi tata imaće kome da se obrati u vezi „čudnog“ ponašanja neke mlade mame, koliko vidim! 🙂

  Ali sve u svoje vreme… 🙂

 33. Naravno Gil, uvek si dobrodošao, i ti i mlada dama „čudnog“ ponašanja i izgleda. 😆

 34. da vas pozdravim i javim da sam 3 januara donjela najdivnijeg djecaka na ovaj svijet.pozdrav za caroliju i saru

 35. ČESTITAM MERIMA OD SRCA! 😀 Želim vam zdrav i srećan život. Ljubim vas i grlim. 😀 Javi se ponekad, nemoj da nas zaboraviš. 😀

 36. draga carolija necu vas zaboraviti ali znate kako je sad malo vremena ali cim uhvatim vise pisacu vam puno pozdrava od mene

 37. Razumem te Merima, sada beba oduzima sve slobodno vreme, tako i treba. 😀 Kad budes mogla ti napisi koju rec. Ljubim vas oboje, cuvajte se. 🙂

 38. cao ja sam branislava

 39. Ćao Branislava, dobrodošla. 🙂

 40. Puno pozdrava za Charoliju! Prije 2 dana sam uradila test i saznala da sam trudna. Otprilike kako sam izracunala sada sam u 5-oj nedjelji s obzirom da sam zadnju menst. imala 17.12. Planirala sam danas ici kod dr kako bi uradili uz,da li mislite da je rano? Unaprijed zahvalna…

 41. Dobrodošla draga Danny. Najlepše vesti koje stižu na ovaj blog su da je neka buduća mama trudna i sledeća je, da se porodila. Divno, radujem se sa tobom. 😀 Nije rano da posetiš doktora, da ti potvrdi trudnoću i da se posavetuješ o svemu, inače po ovim podacima, termin za porođaj ti je 24. septembar. 😀

 42. Jos ponesto bih da priupitam.:) Da li su bolovi u donjem stomaku normalni u pocetku trudnoce? Nekad izgledaju kao menstrualni a nekad su onako bas ostri…:( Puno pozdrava!

 43. I naravno hvala na dobrodoslici i korisnim savjetima!;)

 44. Danny…draga moja, sve što ti se sada dešava, gledaj kao normalno, jer jeste. 😀 Po baš takvim bolovima sam bila sigurna da je sve u redu i da beba pravi mestašce gde će da se ugnezdi. Uživaj, opusti se i idi na pregled svakako.

 45. Hvala Vam puno! Bila sam na pregledu,sve je ok. Puno pozdrava!!!

 46. Super Danny, javi se ponekad. Sada imaš vremena koliko god hoćeš. Neka te dobro čuvaju i neka te razmaze. Uživaj. 😀

 47. DRAGA ČAROLIJO IMAMO JEDAN MALI PROBLEMČIĆ. NEMAMO IME ZA BEBU. JA SAM U 30.NEDELJI I NOSIM DEVOJČICU ALI MOJ MUZ I JA NEMOZEMO DA SE DOGOVORIMO JER SE MENI NE SVIĐAJU NJEGOVI PREDLOZI I OBRNUTO. NERVIRA ME TO ŠTO SE PONAŠAMO KAO DA IMA NEZNAM KOLIKO VREMENA A IME JE ZA MENE MNOGO BITNO. IPAK ĆE GA NOSITI CEO ZIVOT. ŠTA TI MISLIŠ?

 48. NEMAMO IME ZA BEBU‚ NISMO SREDILI SOBU ZA BEBU I SVE ME TO NERVIRA TOLIKO DA ČAS PLAČEM A ČAS SE SMEJEM. TOLIKO VARIRA MOJE RASPOLOZENJE DA IMAM UTISAK DA ĆU POLUDETI. A SVI MI KAZU DA JE TO ZATO ŠTO SAM TRUDNA I DA SAM ZATO NERVOZNA. I SVAKA PRIČA SE ZAVRŠI SA ISTIM KOMENTAROM A NIKO DA MI POMOGNE.

 49. Jao Mico kako si me sada zatekla. Nisam očekivala da će mi neko ovde postaviti tako ozbiljno pitanje. Po meni je to ozbiljno isto koliko i sve drugo vezano za trudnoću i bebe. Naravno da je važno koje ćete joj ime dati i znam da to nije mali problem. Koje god ime da kažete ono se nikako ne slaže sa baš vašom bebom. Čak i kada se beba rodi, meni je bar bilo teško, da ime povežem sa detetom. Mislim da je važno da izbegnete zamku trenutno popularnih imena. Ja sam svojoj deci dala krajnje obična imena, ali sada kada ih već neko vreme nose, vidim da im baš priliče. Jovana, Jana, Marko i Ana, s tim što Jani nisam ja dala ime, jer je nisam ja rodila. Ako postoji neko ime koje ti se baš, baš mnogo sviđa, pokušaj da ga često izgovaraš i da i tebi i tvom mužu uđe u uvo. Važno je da se ime sviđa i mami i tati, ali nekako sam, kao i uvek više na strani mame, tako da ti predlažem da pokušaš da ga smuvaš nekako, da se baš to ime koje se tebi sviđa, svidi i njemu. Javi mi koje ste ime izabrali. 😀

 50. Svima je poznato da su trudnice, malo šašave po pitanju ponašanja i svega ostalog, pa zato i ne obraćaju pažnju, a trebali bi. Što se tiče sređivanja sobe, ja se nisam opterećivala, jer sam znala da kada se porodim i dođem iz porodilišta sve mora da bude tačno onako kako sam im dala uputstva da bude. Tako je i bilo, a soba je izgledala fantastično i bila je iznenađenje i za mene i za bebu. Nemoj oko toga da brineš. To što su me svi kulirali, sa izjavama „ma trudna je, pusti je“, me je jako nerviralo. Nisam znala šta ću sa sobom, naročito u trećoj trudnoći i najteže mi je pao deveti mesec. Onda sam ja lepo napravila blog i tu se praznila. Inače volim da pišem, pa sam spojila lepo i korisno. Nije teško napraviti blog, a uvek ima nekog da se javi i da te uteši, nasmeje ili podrži svojim komentarom. Pokušaj, nećeš se pokajati. Najlakše ti je na http://sr.wordpress.com/ prijaće ti sigurno.

 51. IZABRALI SMO IME. ZVAĆE SE TAMARA! SASVIM SLUČAJNO SMO DOŠLI DO TOG IMENA A ŠTO JE NAJLEPŠE TO NIJE NI MOJE NI NJEGOVO OMILJENO IME. SLUŠALA SAM MUZIKU I JEDNU PESMU U KOJOJ SE POMINJE TO IME I JEDINO JE BEBA NA TU PESMU REAGOVALA. I DALJE SE MRDA SAMO NA TU PESMU PA MI MISLIMO DA SE I NJOJ SVIĐA. POZDRAVLJAMO TE PUNO TAMARA I JA!

 52. Divno ime ste izabrali. Tako se zvala moja prva najbolja drugarica u prvom osnovne. 😀 Drago mi je da ste se složili svo troje oko imena. 😀 Puno pozdrava i poljubaca za tebe i Tamaru, a tati samo pozdrav. 😀

 53. Slučajno sam, tražeći podatke o 10-oj nedelji trudnoće, naišla na vašu interenet stranicu. Svaka pohvala! Drugačija od ostalih! 🙂
  Kao što rekoh, TEK sam u 10-oj nedelji trudnoće i kupim svaku moguću informaciju o razvoju ploda. Jeste, da mi nije prva trudnoća, ali … 🙂
  I ja se kao i Milica lomim oko izbora imena (ako bude djevojčica). Za dječaka smo se svi već dogovorili. Filip! Jeste da imamo vremena još dosta ali stalno razmišljam o tome.
  Eto toliko od mene. Samo da pozdravim sve.

 54. Molim vas da mi pomognete

 55. Jako sam mlada,.ali zelela bi da ostanem u drugom stanju-trudna vse od svega.Imam momka koji je veoma dobar prema meni.Spavamo redovno.Ovaj mesec sam trebala dobiti 12.07.2009. ,ali dobila sam 14.07.2009..Ali vec par dana osecam mucnine i nesvestice.Takodje ne mogu da spavam nocima,a nekad se desi da spavam i vise nego sto treba.Jednostavno osecam umor,iscrpljenost i nemoc. i da ne zaboravim da sam primetila da imam povisenu temperaturu. Da li je ikako moguce da sam trudna u drugom stanju iako koristimo zastitu-POMOZITE MI MOLIM VAS

 56. dobar dan carolijo!imam veliki problem i molim vas ako ste u mogucnosti da mi pomognete…poslednja menstruacija mi je bila 10.aprila,doktor mi je rekao da mi je termin porodjaja 15.januar!e sada,problem je u tome sto se moj decko i ja ne „pazimo“vec oko godinu dana,i nije bilo nista do sada a imali smo redovan odnos,nismo bili u vezi od 21 -25 aprila,bila sam 24.aprila sa bivsim deckom,nismo koristili zastitu ali smo se pazili,i to je bilo samo jednom!pomirila sam se sa svojim deckom vec 26 aprila! bas je komplikovano,jer me muci kako to bas da sam zatrudnela u aprilu kad sam bila s obojicom,a godinu dana nije bilo nista….da li mozete da mi pomognete da znam ko je otac,koji dan je bio kad sam zatrudnela,ili nesto slicno….molim vas…hvala

 57. Uh bre, Helena, baš si mi postavila nezgodno pitanje i znam da ti nije lako. Život je jedna velika zajebancija i pravi nam raznorazne zavrzlame.

  I sama znaš da je sasvim dovoljan i jedan jedini odnos da bi ostala trudna, tako da ne vredi da ni ti, ni ja, pa ni sam doktor računamo i preračunavamo bilo šta. Procentualno gledano i jedan i drugi imaju podjednake šanse, bez obzira što je sa ovim bio samo jedan odnos.

  Koliko sam upućena znam da se očinstvo može utvrditi i dok je beba još u stomaku i da postoji mogućnost da se to uradi tajno. Postoji u Beogradu laboratorija koja to radi i mislim da je najbolje da ih kontaktiraš i da iz prve ruke saznaš šta je potrebno za to, koliko košta i ostale informacije. Na ovoj adresi možeš pročitati o čemu se radi http://helixlab.rs/sr/utvrdjivanje-ocinstva , a ovde je njihova kontakt adresa http://helixlab.rs/sr/kontakt

  Kako god bilo, onako sasvim lično mogu da kažem da smo mi žene uvek u prednosti što se tih stvari tiče, uvek znamo da je beba baš naša. 😉 Ne brini i uživaj u trudnoći, pa ma kakvi rezultati da budu. Želim ti svu sreću i javi se. 🙂

 58. ja sam u 26 sedmici trudnoce. da li je moguce da svake sedmice primam e-mail u kome ce pisati kako se moja beba razvija i kakve promjene ocekuju moje tijelo u tom periodu?unaprijed zahvalna

 59. Negra potrudiću se da ti nađem link za ovo što sam ja dobijala svake nedelje, pa ću ti poslati.

 60. Draga Charolijo!

  Slucajno sam naisla na tvoj blog i veoma mi se svidja.. Mene muci jedna stvar: ja sam u 39+4 nedelji trudnoce i nesto sam citala o tome da beba pri kraju trudnoce moze ponekad da ispusti mekonijum i da to ume da bude veoma opasno..Pitam te da li znas moze li se njegovo prisustvo utvrditi ultrazvukom? Inace, u poslednja 3-4 dana beba se nesto umirila…pokreti nisu bas onako jaki, vise je meskoljenje koje mogu reci redovno osecam. Bili smo na CTG -u u Frontu gde inace zelim da se porodim ( opet ) imam sina od 14 meseci i cekamo jos jednog :-))) i rekli su da je sve ok s tim da je beba malo krupnija a i spavala je dok su radili uz :-)) pa su duze cekali zapis..Termin mi je 16.11.2009.Zelim da cujem tvoje misljanje…

  Veliki pozdrav i unapred hvala!! :-)))

 61. Juhuuuu Sanja….još malo, pa slavlje. 😀 Kao i svima ostalima kojima udelim, da tako kažem, po neki savet i tebi mogu samo reći ono što znam iz svog ličnog iskustva. 🙂 14. meseci razlike između beba, tj. mala razlika je nešto što mene lično uvek jako raduje. Razlika između moje zadnje dve bebe je 11 meseci i neki dan. Sada imaju godinu i po i dve i po i mislim da je to nešto najlepše na svetu. Videćeš i sama. 😀

  Sve ono što se trudnicama muva po glavi je za roman. 🙂 🙄 „Pa može ovo, pa može ono, a da nije ovo, a čula sam za ono…“ …Užas u mozgu, koji radi 300 na sat, sve do trenutka kad svoje malo mače ne prigrlimo na grudi i uverimo se da je sve u redu. 😀

  Po meni je najvažnije imati dobrog doktora u koga imaš poverenja i koji na pregledu rastera sve sumnje i loše misli, jednim svojim osmehom i „Sve je u redu.“ Verujem da imaš takvog doktora. 🙂 Na kraju krajeva baš to su ti i rekli. Sve je u redu i ne brini.

  To što se bebac umirio u poslednje vreme je takođe sasvim normalna pojava. Kulira, dremka i skuplja snagu. U nekim svojim „ludim“ mislima i nekom bezrazložnom strahu, zato što miruje, umela sam da pojedem kašiku meda. To ih malo razbudi i potera na ritkanje. Vole deca šećer i kad su u stomaku. 😀 😀 😀

  A da ti kažem i za taj mekonijum, bebe kake tek kada se rode do tada samo popiškuju što je sasvim prirodno i normalno. Nemoj mnogo da čačkaš po internetu i da plašiš sama sebe. Opusti se i uživaj, mada teško da možeš mnogo da odmaraš pored prvog bebca. Sećam se da sam tokom svoje treće trudnoće umela i po 10 puta noću da ustanem samo da ga pogledam u krevecu, ali to su bile odlične vežbe za porođaj. Želim ti lak i brz porođaj. Javi se kad god možeš.

  I za kraj ovo je moj stari blog, moja nova adresa je http://www.charolija.com Uvek si dobrodošla. 😀

 62. pozzzzzzzzzzzzzzzzzzdrav ogroman carolijo tebi ,i komentatorima … citam vas cjelu noc hihihii jako ste zanimljivi pogotovo TI, pa reko da se ukljucim i ja …. za sad PROBA samo a cim ugrabim vremena ukljucujem se i ja u vasu pricu da malo i ja davim hehe….. valjda uspijem sad s ovim hm… i ako nisam zakasnila ko zna od kad je ovaj post … 😀

 63. No name… Nikada nije kasno da se priključiš. 😀 Istina je da je ovo stari blog, ali nema veze. Kad budeš mogla svrati na novi http://www.charolija.com Hvala na lepim rečima.

 64. Pozdrav. U 19 nedelji sam trudnoce. Ovo mi je prva trudnoca. Jos nisam sigurna da li sam osetila pokrete svoje bebe. Ponekad osetim neko skakiljanje u stomaku, a ponekad osetim kada stavim ruku na stomak da kao da me nesto udari. Mislim da je to moja beba. Cesto osetim te pokrete na dnu stomaka pa me interesuje da li je to normalno, da me beba udara tako nisko. Pozdrav

 65. Veliki pozdrav za caroliju.Imam jedno pitanje i malo sam zabrinuta zbog toga kako ce sve proci! Inace sam usla u 40 sedmicu trudnoce i cjelu trudnocu sam dobro podnijela-extra bez mucnina,oticanja nogu i ostalog….
  U 39 sedmici mi je gin.uradila ultrazvuk i to sasvim slucajno jer kako mi kazu u 9 mjesecu nije ni potrebno da se radi ultrazvuk da je bitan pregled, i tad mi je vidjela na desnom bubregu kod bebe blago prosiren pijelon i rekla mi je da se to najcesce desava kod djecaka i uvecini slucajeva da se povuce do poroda, i da se mora pratiti da se neprosiri maximalno do 10 mm, a ukoliko se nepovuce do poroda da beba moze sklonija urinarnim infekcijama i da obicno beba ima visoku temperatura, i interesuje me dal to ima veze sto sam imala u mokraci dosta bakterija i od cega to nastaje da znam za drugu trudnocu da se neponovi.
  Zabrinuta sam zbog toga kako ce sve proci, pa te molim da mi sto pre odgovoris, dok se nisam porodila 🙂 bicu ti JAKO zahvalna!

 66. Veki mislim da se prvi pokreti bebe mogu osetiti negde oko četiri i po meseca trudnoće. Znači to te tvoje bepče pozdravilo. Kod druge i treće trudnoće se ti pokreti mogu osetiti i ranije. Sve najbolje. 😀

 67. Sofi slično kao i tebe i mene je moja doktorka isterala sa pameti u devetom mesecu trudnoće, sad se više i ne sećam, šta mi je tačno rekla u vezi bebinog bubrega. Kada sam je na sledećem pregledu pitala o čemu se radi, rekla mi je da nije ništa opasno i da prilikom porođaja to nešto kod bebe, usled pritiska se vraća u normalu. Više od toga ne znam. Nadam se da nisam zakasnila sa odgovorom. Želim ti lak porođaj. 😀

 68. Carolija hvala na brzom odgovoru, svaka cast. A da li ti se poslije poroda sve povuklo, da li je bebu pregledao pedijatar,najvise me interesuje dal se povuce do poroda to prosirenje i jel tvoja beba imala poslije nekakvih kompilkacija tipa povisene temperature ili infekcije urina?
  Hvala,valjda cu se i ja tog uskoro rijesiti. 🙂

 69. Sofi znam da puno brineš, s toga se i trudim da ti što pre odgovorim. 🙂 Moram po ko zna koji put da naglasim da sve što ovde pišem i odgovaram na razna pitanja je iz mog ličnog iskustva. Nisam medicinski radnik i o medicini pojma nemam, ali imam pojma o deci i trudnoći. Tvoja doktorka sigurno najbolje zna. 🙂

  Moju bebu je pregledao pedijatar, naravno kao i sve ostale. Nikada nije imala nikakvih problema, čak nikada nismo morali ni da idemo kod lekara, sem na redovne kontrole i vackine. Sada ima godinu i osam meseci i njen zdravstveni karton je potpuno prazan. Nadam se iz sveg srca da će i sa tvojom bebom biti tako, nema razloga da ne bude. 😀

  Doktori ponekad znaju, naročito na ultrazvuku mnogo da uplaše trudnice i samim svojim izrazom lica, a tek kad kažu nešto, 🙄 naročito ako to ne razume buduća mama. Posle tog UZ doktorka nije stigla nijedan više da mi uradi, jer sam se porodila, tako da su svi moji strahovi nestali, jer je sa bebom sve bilo OK. 😀

 70. Znam nekad ti neko drugi sa svojim iskustvom moze bolje da objasni nego doktrori.
  I ja se nadam da ce biti sve OK.
  Ja idem sutra na ultrazvuk i pregled nadam se da vise necu ici, jer za par dana mi je tremin pa ti se javim sa novim informacijama.
  pozzzzzzzzzz

 71. Važi Sofi, javi se kad budeš mogla. 😀

 72. Samo da ti se javim sa par rijeci.Bila sam u srijedu na ultrazvuku, sto se tice poroda bebi se izgleda jos neizlazi vani kaze gin da po njenom necu jos vjerovatno cu proci termin, radila mi je i ultrazvuk medjutim sto se tice pijelona ostalo isto nije se nista smanjilo, a nije se ni povecalo sto kaze gin da je jako bitno da se nepovecava, mada sam ja i dalje zabrinuta kako ce sve to proci po porodu dali ce se povuci ili ce ostati,nije mi bitno za mene samo da sa bebom bude sve ok.
  I dalje sam jako zabrinuta a nisam nekih informacija nasla o tome kako se u vecini slucajeva desava dal se povuce il ostane izgleda ostaje samo da cekam porod i molim se BOGU da sve prodje kako treba.

 73. Zdravo. U 20 sam nedelji trudnoce i kao sto sam ti i rekla bebicu osetim kako me skakilja podnu stomaka. Nadam se da je to normalno jer se ponekad i zabrinem i pitam zasto je neosetim na nekom drugom mjestu u stomaku. Danas sam osjetila da me nesto podnu stomaka na lijevoj strani probada, ma neznam kako da ti objasnim to nije bol nego kao da me nesto zulja ili zagrebe na tom mjestu. Pa se plasim sta je. Smeta mi i kad hodam osetim to. Pa molim te da mi kazes da li je to normalno i da li je normalno da bebu osetim samo podnu stomaka. Unapred hvala.

 74. Sofi žao mi je što si zabrinuta, ali izgleda da ti je zaista preostalo samo da čekaš. Dobro je da se pijelon nije proširio i verujem da će tako i ostati.

  Znam da se vreme pred porođaj nekako oduži i bude baš teško to čekanje. Sigurna sam da je sve u redu sa bebom, uskoro ćeš se uveriti i sama. Pokušaj da se malo opustiš i da ne razmišljaš o tome, već o svemu onom lepom što će bebče da donese sa sobom u tvoj život. Od sveg srca ti želim sve najbolje. 🙂

 75. Veki materica se širi kako bebica raste tako da ćeš vremenom osećati pritisak na pojedine organe. To je taj „bol“ ili kako već da ga nazovemo. Oko 20 nedelje bebac ima oko 200 – 250g zato se i ritkanje oseća tako, kao golicanje. Osećaš bebu po dnu stomaka, jer i jeste tu. Vremenom će ritkanje postati sve jače, pa čak i vidljivo na površini tvog stomaka. 😀

  Videćeš već kako umeju da šutnu, sa mesta da te pomeri. :mrgreen: Kada pomislim na taj osećaj, sva se raznežim. Dođe mi da rodim još jedno. 😀

  Nemaš razloga za brigu, a i kada budeš išla na kontrolu pitaj doktora sve što te zanima i zabrinjava. Neka ti uradi UZ da bi se uverila i bila bezbrižna. Puno pozdrava za vas dvoje. 😀

 76. Ćao Čarolija, recimo da sam u velikoj nedoumici oko računanja nedelja trudnoće. Naime, zbog mojih prethodnih problema sa neredovnim ciklusima doktori nemogu tačno da mi utvrde termin porodjaja. Sve se svodi na tome šta pokaže Uz. Po Uz meni je termin 02.02.2010. Zadnji put kad sam bila na Uz,a to je bilo 24.11. pokazalo je da sam u 31 nedelji trudnoće. Medjutim, kada sam bila na redovnoj kontroli kod svoje doktorice 25.12. ona mi je rekla da je sad 34 nedelje i dva dana. Ipak ja sam malo nesigurna i bojim se da je pogriješila i da je možda u pitanju 36ned. Ako možeš molim te pomozi. Staša

 77. Cao. Sretna nova godina i sve najbolje od srca ti zelim. Evo ja sam u 23 nedelji trudnoce. Posto nemama koga da pitam nego tebe, molim te da mi kazes da li si ti osecala u trudnoci neko zatezanje podnu stomaka. Poslednjih nekoliko dana osetim podnu stomaka kao neko stezanje i taj dio stomak mi je tvrd. Sve to traje par sekundi pa prestane, a javlja se nekoliko puta u danu. Ponekad pomislim da se beba okrece, jer to me ne boli samo je neprijatno, kao da beba hoce da izadje napolje. Sta bi to moglo biti. Pozdrav

 78. Samo da vam javim da sam rodila djecaka 19.12 sve je proslo ok
  Veliki pozdrav za caroliju

 79. Veki mislim da to nije ništa zbog čega bi bila zabrinuta, ali za svaki slučaj na sledećoj kontroli reci to svom doktoru. Nije loš predlog da napišeš sve što želiš da pitaš, jer kada odemo kod doktora nekako se ne setimo svega. 😉

 80. Sofi divno, baš si me obradovala. 😀 Srećna vam Nova godina, želim vam zdravlja, sreće i puno ljubavi. 😀

 81. Da li bi mi neko rekao kako se racuna termin porodjaja? Hvala unapred!

 82. Dobrodošla Ana. 🙂 Termin porođaja se računa tako što se na datum poslednje menstruacije doda sedam dana i onda 9 meseci. To je to.

 83. Kasni mi 12 dana, imam bolove u stomaku ,grudi su mi natekle al ikreno receno sve te simptome imam kad dobijem, inace uvek mi kasni po desetak dana tako da ne znam da li sam trudna. Pitam se da li boli stomak i kad je neko trudan.

 84. Gago čini mi se da u jednom periodu pomalko bolucka u početku trudnoće, kao da ćeš da dobiješ. Ako želiš da si trudna nadam se da jesi, ako želiš da nisi onda ti želim da nisi. 😉 Najbolje je da kupiš test i proveriš, malo košta, a puno vredi. Javi šta je bilo. Pozdrav. 🙂

 85. super vam je ova stranica,volela bih se i ja uclaniti ovde,neznam kako.imam dosta pitanja za vas,inace sam trudna po drugi put,ustvari sve trudnoce su mi kriticne.imala sam pre i posle rodjenja sina spontane,obe trudnoce sam odrzavala,naravno i tu koja je bila posle rodjenja sina,ali je bebi stalo srce…
  sto se tice termina jako sam zbunjena,jer se po mome trebam ranije poroditi.bojim se da ne predjem previse termin,jer sa sinom nisam ni imala trudove,jednostavno se ravnali po terminu i otisla se poroditi.porod je bio prirodan,stim da su mi dali drip,kao radi ubrzanja poroda da se ne mucim previse.neznam sada se vise bojim nego prvi put,srecom sam prva bila otvorena,i svi su bili oko mene,nas tri smo se istovremeno poradjale,ova druga se namucila,nju je samo sestra poradjala,jer je dr.mene upravo sredjivala.tokom napinjanja me hvatala nesvestica,srecom sestra mi je pomogla i gurala bebu odozgo,nisam rezana,ali sam pukla bas nezgodno,bas na ulazu guze,pa imam i sada problema sa stolicom,boli me tu gde sam sivana.posle poroda imam velikih problema sa probavom i bolovima u stomaku.imam osecaj kao da se nije sve posle poroda vratilo na svoje mesto,inace od poroda nemogu ispruziti noge,moram se zgrciti,ako to ne uradim,onda me boli jako stomak i nemogu spavati,a to sam ranije mogla,isypruziti se i spavati bilo kako.u ovoj trudnoci takoce moram obavezno biti skupljena,to mi trazi i preko dana,nadima me stomak…volela bih da mi se javite,i date koji savet,a i oko termina…pozz,sanja.pozdrav za caroliju

 86. pozz za caroliju volela bih da mi odgovorite na neka pitanja,sto se tice termina poroda,jer se moj termin ne slaze sa dr.koji je ona odredila i stosta jos me zanima,iako mi je to druga trudnoca,ako izdvojim spontane…
  sanja

 87. Draga Sanja…ovo je moj stari blog i nisam ga zatvorila samo zbog postojanja ove stranice, drago mi je da ponekad nekim svojim savetom mogu nekome pomalo i pomoći. 🙂

  Sve mi mame znamo da posle porođaja ne budemo iste, čini mi se da dosta toga zavisi i od genetike, ali i od sreće. Zavisi kako ko prođe na porođaju i kog doktora izaberemo. Nekako stalno potenciram da je dobar doktor najvažniji u vođenju jedne trudnoće, kao i u samom toku porođaja.

  Nekako kako deca rastu, naviknemo da nam ponešto fali. 🙂 Recimo posle mog drugog porođaja sam bila ubeđena da mi se sve u utrobi poremetilo i da nije na svom mestu. Da li je bilo ili nije pojma nemam, samo znam da kada sam se i treći put porodila sve se nekako vratilo na mesto. Tako da imamo malo bolje uslove, rodila bih i četvrto. 😀

  Žao mi je zbog tvojih spontanih pobačaja, ali sa druge strane kada razmisliš, užasno je reći, ali možda je to zbog nečega dobro. Bebama koje su „otišle“ nešto nije bilo dobro i eto desilo se. Užasno iskustvo, ali šta možemo protiv prirode. Ništa baš.

  Najvažnije je da imaš poverenja u svog doktora i da slušaš savete koje ti daje. Ako kaže „lezi, ne mrdaj“, a ti onda lezi i ne mrdaj. Ne znam u kom si mesecu, ali taj bol u nogama koji imaš, recimo ja imam u krstima, toliko da posle porođaja na stomaku i ne smem zaspati, jer posle ne mogu ni da ustanem. To je „cena“ koju plaćam za sve osmehe svoje dece, a oni nemaju cenu, tako da sam se jednostavno pozdravila od spavanja na stomaku. 😀

  To što imaš potrebu da budeš skupljena je verovatno zato što se širiš i što se unutrašnji organi lagano pomeraju da bi napravili bebi mesta da se razvija.

  Na ovoj temi svaki put kada nekome pišem naglasim i da nisam ni doktorka, ni stručno medicinsko lice, već samo neko ko ima nekog iskustva, pa iz tog iskustva mogu ponešto i da kažem. Sve što misliš da je neki problem, pitaj svog doktora i traži savet. Nemoj da ti bude glupo i na papir da zapišeš šta sve hoćeš da pitaš, jer obično kada odemo kod doktora pola stvari zaboravimo, pa se kasnije setimo. Ne ustručavaj se ništa da pitaš.

  Što se tiče termina, nekako i na to uvek gledam iz svog ugla. Mi najbolje znamo kada smo i šta radile 😀 Doktori pitaju kada je bila poslednja menstruacija na to dodaju 7 dana i na to još devet meseci i tako dobijaju približan termin porođaja. Ako razlika između tvog i njihovog termina nije prevelika, mislim da nemaš razloga za brigu. Bebe najbolje znaju kada će izaći. 😉

  Srećno i javi se, a ako hoćeš možeš posetiti i moj novi blog i tamo postoji ova tema …pa si naravno dobrodošla. 😀 http://www.charolija.com

 88. Predivan vodic. Jednostavan, razumljiv.

 89. Ako bebu nosim nisko , da li to znaci da mogu da se porodim prije termina ili moze daznaci da cu se brze i lakse poroditi

 90. Majo prvo izvini što ti nisam odmah odgovorila. 🙂

  Ja sam bebe nosila visoko, mislila sam da će na usta da mi izađu. 😀 Mislim da mame koje nose nisko treba više da miruju i manje da se naprežu oko svakodnevnih poslova. Ne znam u kom si mesecu, ali recimo moja sestra je nosila nisko i skoro celu trudnoću je nosila pojas za trudnice, koji joj je puno pomogao. Možda nije loše da kupiš taj pojas, prija probala sam ga i ja. U svakom slučaju se konsultuj sa doktorom. Redovne kontrole i slušaj savete doktora.

  Može se desiti da se beba podigne gore, kako trudnoća napreduje, opet kažem, ne znam u kom si mesecu. I za kraj da naglasim po ko zna koji put, ovo je samo moje laičko mišljenje. Najbolje je za sve pitati doktora.

  Kuliraj i uživaj. Pozdrav za tebe i tvoju bebicu. 🙂

 91. Draga Carolijo,
  ja sam u devetom mesecu trudnoce i termin je za 3 nedelje. Osecam stalno pokrete bebe, napetost u stomaku, veeeeeliki pritisak na besiku posebno uvece kad bih htela da spavam … Beba mnogo sutira i pritiska i imam osecaj da ce da izadje jer se taj pritisak zavrsava tako da mise omakne da pomokrim. Doktor kaze da je kriza prosla da budem zadovoljna sto sam usla u deveti mesec… A sto se tice kucnih poslova, ne mogu da prestanem da spremam, usisavam, slazem robu…
  Veliki poljubac

 92. A najteze mi pada kobstsntni pritisak na besiku i osecaj na beba gura i gura pritiskajuci tako kao da zeli da izadje. I prvo dete me pritiskalo 🙂 na slican nacin ali ovo maleno jos vise:-)
  hvala za savet o pojasu. Imam ga od lrve trudnoce. Nije mi ni trebao tada ali sam ga kupila.

 93. Ehej Maki, pa super…obavili ste posao do kraja. 😀 Mislim iznela si celu trudnoću, sada beba i treba da bude nisko. Super. Meni se u tim danima pred porođaj činilo da ću da eksplodiram i od energije i od pritiska. Pela sam se ko ludak po kući da okačim zavese, da dohvatim paučinu i svašta nešto. Nema više razloga za brigu. Ne sekiraj se, nego skupljaj snagu i uživaj što više, znaš i sama šta te čeka kada bebica dođe.

  Radujem se sa tobom, kao da te poznajem…javi se još koji put, a posle porođaja se nadam da ćeš svratiti, pa da proslavimo. Diiivno. 😀 Ništa ne brini.

 94. Hvala:-) javicu se, naravno.

 95. draga carolijo,da li postoji mogucnost trudnoce ukoliko snosaj nije bio u mene 8 dan od dana menstruacije,ciklus mi je uglavnom na 28 dana ranije je znao da bude i na 21 ali u zadnja 3,4 meseca je na 28,da li je kod zena uglavnom ovulacija na 10,14 ti dan od menstruacije

 96. ukoliko sam zadnju menstr.imala 21.3 termin za porodjaj su mi odredili 26.12 ali ja mislim da je zacece bilo oko 4 aprila da li to znaci bez obzira na gin.procenu termina da cu se poroditi mozda tek 4 januara,hvala

 97. Ćao Una…doktori obično na prvi dan poslednje menstruacije dodaju sedam dana, pa devet meseci i tako dobiju termin, tako da bi po tome oni trebali tebi da izračunaju da ti je termin 28.12. To po doktorski, a ja imam običaj da kažem da mi najbolje znamo kada smo šta radile 😀

  Recimo da su meni sa prvim detetom izračunali da će porođaj biti 15.10, a ja sam se porodila 26.10. sasvim normalno i prirodno, bez ikakvih problema i po mene i po bebu. Po meni smo bebu napravili 15.01. tako da sam ja bila u pravu. :mrgreen:

  Videćeš već i sama, kada uđeš u deveti mesec, tada su kontrole otprilike na sedam dana, pa po UZ-u i CTG-u znaju kada je vreme da zakažu porođaj ili sačekaju da beba sama krene napolje. Nemoj da se brineš, videćeš da će sve biti u redu i najverovatnije, možda baš u januaru. 😉

 98. Anna prvo izvini što ti nisam odmah odgovorila. 🙂 Ne znam da li želiš da jesi trudna ili da nisi trudna, ali po mom ličnom iskustvu sve je moguće. 🙂

  Prilikom snošaja bez zaštite (kondom, spirala, pilula…) može da dođe do začeća, a da čak i budemo kao „sigurne“ da to nije taj dan, za pravljenje dečice. U našem organizmu se odvijaju razni procesi uslovljeni čak i spoljnim uticajima, stres i slično, koji nam mogu poremetiti menstruaciju, a samim tim i ovulaciju.

  Želela trudnoću ili ne, najbolje je da kupiš test za trudnoću, u bilo kojoj apoteci, oko 300 dinara je, (nijednom me nije izneverio) i da utvrdiš jesi li ili nisi trudna. Kako god bilo, samo bez panike. Javi se sa vestima. 😀

 99. Majo nemoj da misliš da ću te zaboraviti. 😀

 100. ako se tako racuna od dana poslednje menstruacije termin,kako se racuna od zaceca,tj.koliko treba da prodje od zaceca do porodjaja 9 meseci tacno ili 10 zbunjuju me ti datumi a jako bi voljela da znam,i da li znas mozda od koje nedelje pocinje mucnina,i moze li ovulacija samo da kasni ili moze i ranije da bude,izvini za ovoliko pitanja ali sve me to sad zanima:)

 101. da i dr.mi je rekao da mi bebce ima 20 dana kad me je pregledao na ultra zvuku samo se mala tackica videla to znaci da moze brzom od zaceca da se vidi,posto sam na netu citala da tek posle 5 nedelja moze da se vidi…

 102. Una iskreno rečeno dok sam bila trudna pojma nisam imala šta to doktorka priča i kako računa. 🙄 Ja sam za samu sebe izračunala, pošto sam znala kada je došlo do začetka, na to dodala celih devet meseci i nisam nijednom promašila.

  Oni računaju od prvog dana poslednje menstruacije i ne pitaju nas ništa. 😀 To je termin kada je beba spremna da se rodi, bez obzira kada je došlo do začetka. Uglavnom kada žena uđe u deveti mesec, beba čak i tada može da se rodi bez problema i po mamu i po bebu.

  Nemoj da se brineš oko toga. Ako ti znaš da je 4. aprila došlo do začetka, onda ćeš za porođaj biti spremna još i sredinom decembra, kada već budeš deveti mesec. Sve zavisi kako bebica odluči. Zaista nema potrebe da se sekiraš. 😀

 103. Charolijo draga,
  Jos uvek sam kod kuce ali osecam neke primene. Drugacije su nego kad sam imala bolove pred prvi porodjaj. Ocekujem jace bolove ali ih jos nema. Doktor je rekao da sam jedan prst otvorena i da cekam. Mozda se vec sledeci put javim iz porodilista.
  U uzvestaju pise. ,,Glava ploda na ulazu,, to je blizu? Treba mi jos ohrabrenja 🙂
  hvala Charolijo
  poljubac

 104. Super Majo…bebica je znači spremna. 😀 Samo još malkice vas deli od onog čuvenog prvog pogleda. 😀 Divno zaista. Ovako kada mi pišeš, dođe mi da rodim još jedno. :mrgreen: Uglavnom meni su sva tri porođaja bila različita, ali bez problema. Pravi bolovi i kontrakcije će tek da dođu, znaš i sama, ali si verovatno zaboravila, prepoznaćeš ih sigurno, a tu je uvek i vodenjak, tako da promašaja nema. 😀 Skupljaj snagu, odmaraj i čekaj. Drugo ti ne preostaje.

  Meni se čini da taj deveti mesec traje tri meseca. 😀 Čekamo i čekamo, a onda kada dođe do tog trenutka prosto se iznenadimo odakle je sad to malo čudo došlo. Puno sreće i pozitivne energije ti šaljem, da sve prođe brzo i lako. Ljubim te i grlim. 😀

 105. Draga Charolijo,
  javljamo se iz porodilista. Juce se rodio predivni decko Djordje. Super smo.
  Poljubac

 106. Draga Majo, obradovala si me kao da si mi rod rođeni. 😀 Diivna i predivna vest. Dobrodošao nam mali Đorđe, ima mnogo lepo ime i mnogo dobru mamu. LJubim vas i grlim i uh…skroz si me raznežila, a i srećna sam što si se javila. 😀 Je l` da da je sve super prošlo? 😀

 107. draga charolijo,juce sam bila na ultrazvuku dr.je konstatovao da mi bebce ima 19.1mm i da sam u 8-oj nedelji,kako je to moguce kad sam pre 7 nedelja imala zadnju menstruaciju?

 108. Anja mislim se mislim i smislim. 😀 Doktor je verovatno rekao da si ušla u 8 nedelju trudnoće, oni računaju od prvog dana zadnje menstruacije. Znači tih sedam nedelja koje su prošle od prvog dana zadnje menstruacije i ušla si u osmu. Koji je datum prvog dana poslednje menstruacije?

 109. 21 mart

 110. ali zasto onda beba ima 19.1mm to je karakteristicno za 8 nedelju trudnoce kaze da po ultra zvuku beba ima 8 sedmica i 3 dana???

 111. Anja na UZ retko koji doktor može tačno da odredi veličinu i težinu bebe, često i oni pogreše, naročito na početku trudnoće. Po doktorski ako ti je prvi dan poslednje menstruacije bio 21. marta…pa sad zevam u kalendar…onda je 15. maja bilo punih osam nedelja po doktorski, a to se ne slaže sa tvojim doktorom, tj. sa njegovim merama sa UZ. Najbolje je da kada odeš na kontrolu sve pitaš i razjasniš. Sve ono što te zbunjuje pitaj i nemoj da se ustručavaš, pa ma koliko ti se učinilo da je pitanje glupo. Nijedno pitanje nije glupo.

  Verovatno će ti reći da je termin tvog porođaja 28. decembar, 2010. Kada uđeš u deveti mesec zaista je nebitno da li beba poželi da se rodi nedelju pre ili kasnije, dan tamo ili ovamo.

  Postoji i mogućnost „lažne menstruacije“, znači da si možda već bila trudna kada si zadnji put „dobila“. Drugo ne znam, ali u svakom slučaju važno je da je sve u redu sa tobom i sa bebom i da oboje lepo napredujete. Možda je beba krupna? 😀 Nemoj da se brineš u svakom slučaju to nije ništa neobično i vredno tvoje brige.

  Moje bebe su bile izrazito male, pa je doktorka brinula, a nijedan jedini razlog nije postojao za brigu. Opusti se i uživaj, razmazi se što više možeš, jer period trudnoće je ono vreme kada ti se sve prašta i sve ti se može. 😉 😉 😀

 112. pozdrav buduce slatke mamice,drago mi je da sam vas nasla….danima trazim nesto slicno,jednostavno i jasno.

 113. Draga charolio, mogla bih postavljati milion pitanja jer mi je prva trudnoća : ) ali za početak biću skromna 🙂
  Koliko sam uspela da izračunam u 6 nedelji sam trudnoće (zadnju menst.sam imala 13.04.)?! e sad pitanje je vezano za mučnine koje mi se javljaju povremeno onako na svakih recimo sat vremena, znam da je to normalno ali verujem kao i svim trudnicama nije prijatan taj deo trudnoće …. e sad da li misliš da čaj od đumbira može da pomogne ili nije baš preporučljivo koristiti bilo šta za ublažavanje tih malih mučninica?
  Veliki pozdrav i izvini na opširnom objašnjenju

 114. Draga Charolijo….
  Prochitala sam SVE postove, pitanja i odgovore tj, i mogu ti reci da si jedna divna, predivna zena, koja bi trebala primiti zasluge za sav trud, utrosheno vreme i pomoc koju si pruzila svima ovde. Kada bi bilo vishe takvih osoba, svet bi bio mnogo bolje mesto za opstanak…
  Nego…
  Imam problema sa menstruaciom… 2007me godine je iz redovne „preshla“ u neredovnu, i tako nekih godinu dana, kada mi se ponovo ustalila. Te godine(2007.), sam bila kod lekara, i na ultrazvuku mi je utvrdjeno da imam mikrocistichne jajnike, i da mi je jedan veci od drugog, na shta je dr. dodala komentar: „mozda nikad ne zatrudnish, a mozda jednog dana dobijesh blizance“ !

  e sad..
  Ponovo je pochelo pre oko pola godine da kasni, do maksimum dve nedelje. A sada mi kasni vec dosta…. Naime, imala sam menzis 13. februara, 27/28. sam imala „kritichan“ odnos sa dechkom, i trebala sam nedelju dana kasnije da dobijem, ali mi je kasnilo oko 14 dana, uradla sam test, bio je negativan, i 15. dana kashnjenja sam dobila, tj. 28. marta… i od tada, ni kapi krvi… 😦
  od kad sam trebala da dobijem, jedan period sam imala muchnine ujutru, koje bi trajale do popodneva, i nakon nekih nedelju – dve su prestale… Tada je stolica pochela da mi bude neredovna po par dana, pa onda bude ok, pa opet par dana, i tako do sad… u poslednja 4 dana do nedelju, idem na malu nuzdu vishe nego obichno, jede mi se sve i svashta, boli me stomak vec skoro 3 nedelje unazad, grudi su me bolele, pa prestale, i sad su opet pochele, natechene su… a najgore od svega je to, shto mi je stomak naduven skoro 3 nedelje… i ne znam shta se deshava… :((((
  a kod lekara ne mogu da odem, jer mi nije josh knjizica overena, pa zato trazim pomoc od tebe… Hvala u napred…. Pozdrav…!

 115. e owako da i ja kazempar rechi:) ,prvo da se zahvalim za ovakvu stranicu jer mi je stvarno jako pomogla..Prva mi je trudnoca i u 28 sam nedelji,ali me je uvek moj doktor zbunjivao kad mi rachuna nedelje ,jer se nikad ne poklapa sa mojom racunicom;)..jos jednom hvala puno ste mi pomogli..

 116. Draga
  vec nekoliko dana tvrd mi je stomak, natecene su mi grudi i povremeno mi je muka! Uraila sam test 3.juna bio mi je negativan! Dobila sam 25 maja ali to je bio pretezno braon sekret! Godinama se trudimo da postanemo roditelji! Uspelo nam je par puta ali veoma tragicno se sve zavrsilo! Molim te za misljenje ..pozz

 117. Nije me bilo neko vreme, pa da se prvo izvinim svima što nisam odgovorila odmah na vaša pitanja. Pre svega vam želim reći da sam zaista ganuta poverenjem koje imate, a ja opet naglašavam da nisam nikakav stručnjak. Srećna sam ako sam bilo kome bar na trenutak olakšala neki težak ili zbunjujući trenutak. Ovo ovde je samo jedna strana mog bloga, ali ta strana mi je donela najviše sreće, za ove dve godine koliko pišem ovaj blog. 🙂

  Odavde sam se preselila pre više od godinu dana, ali pitanja ovde i dalje pristižu i sa velim zadovoljstvom odgovaram onoliko koliko umem. Hvala vam svima. 🙂

 118. Gagice dobrodošla, drago mi je da ti se sviđa ovde kod mene i da si verovatno pronašla nešto zanimljivo. 😀

 119. Jelena nemaš mi se za šta izvinjavati, slobodno se ti raspiši, šta god da te zanima. 🙂 Nadam se da su ti mučnine sada malo manje. Inače obično mučnine prestaju krajem prvog tromesečja trudnoće, a mogu ti malo pomoći neki suvi keks, bademi, neprženi lešnici, od pića je najbolje piti vodu. Videćeš već i sama šta ti najviše odgovara. Čaj od đumbira je ok, ali samo u meri od 1 grama.

 120. Jao Moonlight postidela si me. Hvala ti puno na lepim rečima, mada ja zaista mislim da ne radim ništa posebno. Hvala ti iskreno.

  S obzirom da kasnim sa odgovorom oko 10 dana, nadam se da se situacija kod tebe popravila tj. da si već ustanovila šta se dešava. Zaista bih volela kad bih umela da ti pomognem, ali mislim da to što ti se dešava mogu da budu i znaci trudnoće. Volela bih kada bi se javila sa lepim vestima. 😀

 121. Tatjana drago mi je ako si pronađžšla neki odgovor za sebe. Uglavnom je jednostavno na poslednji dan menstruacije dodaš sedam dana i na to devet meseci i to je onda to…po doktorski. 😀

 122. Draga Svetlana, iskreno se nadam da ovog puta jesi trudna i da će se sve završiti baš onako kako priželjkujete, sa bebcom u naručju, a i ako nije tako ne mora da znači da već sledećeg meseca neće biti. 😉 Ma nikad se ne zna. Nemojte samo da gubite nadu. Puno sreće vam želim. 🙂

 123. sve to imate na http://www.Roditelj potral.com na kojoj mozete pratiti trudnocu i sve informacije iz nedjelje u nedjelju mozete primati e-mailom.
  Pozdrav

 124. Gordana hvala na informaciji. 🙂

 125. Draga čarolijo,moram malko da ti se izjadam.Naime juce mi se u 22 nedelji trudnoce pojavilo malko krvi na vešu,kao sekret bledo crvenkaste boje,prestravila sam se i odmah otišla na kontrolu kod svoje doktorke. Ni ona žena nije sigurna što se to desilo,kaže može da bude od ginodaktanol vaginaleta koje sam do tog dana koristila.Nakon pregleda ustanovila je da je beba hvala bogu dobro,da sam zatvorena,ali po tvrdom stomaku utvrdola je da imam kontrakcije i prepisala mi ginipral i verapamil.Stomak mi je i dalje tvrd pa me to izludjuje i plaši,iako ležim što više ni malko nije omekšao! Da li je iko imao nedaj bože sličnu situaciju?

 126. Pozdrav!!! Evo odlucih i ja da se pridruzim vasoj maloj druzini! 13 sam nedelja trudnoce. Znam da stomak postaje uocljiv tek kasnije , a i da zavisi od mnogo toga i da je kod svakoga razlicito. Dakle, sve ja to znam, ali pocinje da me nervira cinjenica sto ne uspevam da primetim a ma bas nista. Da napomenem da sam malo krupnija i ja sam sebi potpuno ista, a tako kaze i okolina. Kad smo kod punoce, doktorka mi je rekla da obavezno idem da mi prepisu dijetu kod nutricioniste i da to shvatim ozbiljno. Malo me je isprepadala, s obzirom da sam vise krupna i visoka,takva je moja konstitucija. Znam zene koje su dodavale i po 25 kg na svoju visinu od metar i sezdeset, pa opet nije bilo komplikacija.
  Eto, bila bih vam neizmerno zahvalna kada biste me bar malo psihicki rasteretili. Hvala!!!

 127. zdravo! kako ste? imam jedno pitanje… zadnji put,13.06. smo ja i decko spavali,i ja imam neki osecaj da sam trudna,i volela bi da cujem vase misljenje.. imam bolove u grudima,boli me stomak i idem mnogo u wc. uradila sam test i negativan je,za sada. kada mislite da bi trebalo da uradim opet test? i sta mislite Jesam ili Nisam?

 128. Milena iz mog ličnog iskustva test me nije do sada nijednom izdao. 🙂 Mada sam ih ja radila obično kada kasni menstruacija 4-5 dana, sačekaj da vidiš hoće li ti kasniti, pa pokušaj ponovo. 😉

 129. Boko ako ti je već doktorka preporučila da se obratiš nutricionisti, mislim da nije loše poslušati je. Ne mora da dođe do komplikacija, ali mislim da će tebi biti lakše. Ja sam bila mršava, pa mi je i stomak bio mali, a i bebe sitne. Ne mora ništa da znači, nemoj da brineš previše, povedi malo računa o ishrani i uživaj u trudnoći. 🙂

 130. Draga Una izvini što ti nisam ranije odgovorila, ali zaista sam bila u velikim problemima, pa nisam imala vremena da se posvetim blogu i odgovorima na pitanja. Verujem da ti se stanje do sada poboljšalo i da nije bilo nikakavih komplkacija. Javi se kad budeš mogla i izvini još jednom. 🙂

 131. hvala vam puno…ja samo jako zelim bebu

 132. Milena želim ti da ti se želja što pre ispuni, ako ne bude ovog meseca, sledećeg će sigurno, samo napred u akciju. 😉

 133. hvala vam za sve…

 134. Drage moje,sada je hvela Bogu sve u redu,u ponedeljak smo bili na ultra zvuke i sve je super,ukinut mi je i genipral JUPIIIIII!!!!!!!!!! Doktorka me je „obradovala“ da nosim decaka iako su mi u 14 nedelji na 4D-u rekli da je devojcica!!Sad sam strasno zbunjena,a doktorka je kaze sigurna da je muški!!Kome da verujem????????

 135. Milena nemoj samo da se opterecujes time,ja i suprug smo sest meseci pokusavali da dobijemo bebu i svo to vreme imala sam „simptome“ trudnoce bas takve kakve ti opisujes,ali veruj mi da je to sve psiha! Rastereti se i uzivaj u zivotu,uz to ce obavezno da stigne i bebac!!!!! Puno srece-znam kako ti je!!!!!!!!Pozz

 136. Nema na čemu Milena…samo napred. 😀

 137. Una jako mi je drago zbog tebe i bepca…super što je sada sve ok. 😀 Jednom kažu cura, drugi put dečko, treći put će sigurno biti 100% u pravu…samo kada je sve u redu, ostalo je nebitno. Puno sreće ti želim. 😀

 138. Odavno nema nikoga na stranici,hhmmmmm!!!!!! Htela sam samo da mi neko kaze nesto o kineskoj tabeli za izracunavanje pola bebe,ako je neko za nju cuo!! Da li je nekome bila tacna i da li uopste verujete u to? Hvala……pozz

 139. …zanima me do kada je dozvoljen sex u trudnoci..do kog meseca..pozzz svima

 140. …htela sam da pitam da li steti sex u trudnoci i koliko cesto moze da se upraznjava…i koje su najbolje poze za vaginalni.
  hvala svima koji odgovore

 141. ..ima li nekog na ovom forumu.. sto ga ne izbrisete ako ne sluzi vise nicemu…objavljujete li komentare ili ste svi zaspali….

 142. Drage devojke ovo nije forum, ovo je blog i ovo je samo jedna strana tog bloga. Bila sam na moru malo smo odmorili, a odmor nastavljamo i dalje, tako da se unapred izvinjavam svima što odgovori kasne.

  Na sva pitanja koja postavljate niko drugi ne odgovara sem mene, a na samom početku ovog posta, a i kroz sve komentare to možete da vidite. Odgovaram samo iz svog iskustva i drago mi je ako sam bilo kome makar malo nekim svojim savetom pomogla.

 143. Una baš ništa ne znam o kineskom izračunavanju pola bebe, a u suštini lično ne verujem da je to moguće i tačno. 😉

 144. Eleonora što se tiče seksa mislim da sve zavisi od trudnoće i same žene. Sećam se da je meni seks u devetom mesecu bio nezaboravan. 😀

 145. Klaro seks u trudnoći nije štetan, jedino ako trudnoća nije problematična. Naravno da je nešto nežniji nego obično. S obzirom da su sve moje trudnoće bile bez ikakvih problema, seks je bio izuzetno prijatan sve vreme. Na kraju kada je stomak baš onako veliki mislim da je najpogodnija poza kada žena leži na strani, a muškarac „dolazi“ s guza, 😉 😀

 146. Hano ovde samo ja mogu da zaspim i da zapostavim i blog i ovu stranu bloga, a to se neće skoro dogoditi. Ne pada mi na pamet da zatvorim blog, tako da će se „dešavanja“ nastaviti.

  Ovo nije forum. 😉

 147. zadnja menstruacija mi je bila 21 marta termin mi ja 28 decembra ili januara neznam nista se ne slaze sa ultrazvukom i zadnjom menstruacijom.neznam u kom sam mesecu trebalo bi da sam u petom,ali po ultrazvuku nisam jer sam neredovne menstruacije imala.pomozite mi recite mi u kom sam mesecu i kad mi je termin…

 148. Za sad samo da kazem Carolija odlicna,javicu se

 149. Odlicno nema sta

 150. Ljudi kako se borite sa vrucinom???!!!??? E da pitam,evo vec sam u osmom mesecu ali beba je odjednom pocela da navaljuje dole,pogotovo uvece,udara i priteze toliko da besika hoce da mi eksplodira!! Imam osecaj kao da vec hoce napolje i to me veoma plasi,a UZ mi je zakazan tek za 6 septembar! Da li je to normalno i da li da se ranije javim doktorci?? Puno vas sve ljubim i pozdravljam!!! PS. I dalje nemamo ime za bebu,šmrc!

 151. zdravo iz makdeonije sam …. sluchajno sam se nashla na forumu… pa zanimaju me neke pitajna … pre neki 2 meseci imala sam prvi odnos al nazhalost bio je nezashtichen … al nije svrshio u meni … bar tako tvrdi … to se desilo pre 32 tjedna pre nego shta dobijem menstruacijo … ddobila sam … ali krvarejne je bilo samo nekih 2 dana a onda sam imala neki kafeavi iscedak … onda sledechi mesec ponovo sam dobila normalna menstruacija … al neznam zash .. imam neki osecaj da mi stomak rasti … uradila sam test ama nisam sigurna dali sam ga dobro uradila… nemam nikakve simptome sha su uobicajne za trudnoche … ali sepak straH je u meni … bilo bi mi drago ako mi pomognete … hvala vam unapred

 152. Draga Ivona, prvo da te pozdravim, a onda da ti kažem stani, polako, bez panike. 🙂 To što on kaže da nije svršio u tebe, ne mora ništa da znači, jer uvek postoji mogućnost da ostaneš trudna, ako je odnos ne zaštićen. S obzirom da je prvi odnos u pitanju, postoji mogućnost da ti se telo malo uzmuvalo, pa da zato imaš takve simptome. Međutim da bi bila potpuno sigurna, najbolje je da posetiš ginekologa, a ako postoji neki razlog zbog kog to ne možeš, onda opet kupi test u apoteci, pažljivo pročitaj uputstvo i neće biti greške. Nemoj da paničiš, pa ma kakav da je rezultat. Javi se. Pozdrav.

 153. pisala sam vam na stari site mozete li da mi odg.hvala…

 154. Hvala puno carolija najbolja ste .. svaka vam chast… panika me .. nechu josh da budem mama … nisam josh spremna… al taj test sam uradila kako shta pishe u pravilniku i izashao je da nisam trudna… negativan je test … al znate te tamo… malo mjesto gde se stavlja urine.. i ono drugo za rezultata… sa obzirum da sam bila mnogo uzbudzena … pre nego shta stavim urine otvorila sam te prozorcich za rezultata… pa zato neznam dali to vlija na odgovor… ali mislim da ne… ipak izgleda da je sezonsko debelenje… a ne onaj trudnichki stoma…

 155. Huh…odlično Ivona. Kada već ne želiš još da budeš mamica, sledeći put pamet u glavu. Niko te ne može zaštiti kao što možeš sama sebe. Ili sa kondomom ili nikako! Nemoj da se oslanjaš na momka, jer za svoje telo si odgovorna sama sebi. Pamet u glavu i čuvaj se. Pozdrav i poljubac 🙂

 156. hvala vam puno Carolija… od sada samo pazhlivo … i raduje me to shto i vi mislite da nemam nikakve veze sa trudnocha… ima josh vremena za beba volim vas i hvala josh jednom na pomochi poljubac ❤

 157. Ivona nema razloga da mi persiraš. Još je tebi rano za ovu temu. 😉

 158. Anna odgovorila sam ti tamo još pre nekoliko dana. To nije stari već novi blog, mada i ovde vrlo rado odgovaram. 🙂

 159. Anna evo ti i ovde ono što sam napisala tamo.

  Anči da sam ja lično u pitanju, ne bih imala dileme, jer poznajem dobro svoj ciklus. 8 dan od prvog dana menstruacije bi trebao da je neplodan dan i da su šanse da je avanturista otac bebe skoro nikakve.

  Možda možeš na ovom linku da proveriš i sama http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx

  Pozdrav i sve najbolje

 160. Cao svim u 30 sam nedelji,mogu da kazem da se vecinom dobro osjecam,mada me nekad bole kukovi,nekad me muci kiselina,a po najvise sto mi smeta je sto i dalje idem cesto da piskim,znam da je sve normalno ovo,al bi voljela i da znam dal neka od vas ima slicne simtome.Inace mali moj bebac je nekad toliko aktivan,kao da ima loptu pa sutira u stomaku :).Carolijo najbolja si!!!

 161. Sanja kada ti posle UZ doktorka kaže da je sve ok, onda je sve ok 😀 i svi simptomi koji se pojavljuju su normalni. Kod neke mame bude ovo, kod druge ono, ali na kraju rezultat bude isti. Divna mala bebica, koja nam donese svu sreću sveta i uzme 6 i po miliona živaca. Bez brige, igraj fudbal sa bebcom i uživajte. 😀

 162. Ok.hvala puno,javljam se opet.Igramo fudbal uveliko 🙂 pozzzzzz

 163. cao,sada mi je 31+1 nedelja trudnoce, materica mi je veoma nisko sto je dovelo do okretanje bebe u 20 nedelji,beba vec duze vreme prednjaci glavicom,tj.na samom je izlazu kazu doktori, a jos uvek mi je materica zatvorena. Da li moze doci do prevremenog porodjaja,jer sada su mi rekli da je mirovanje jedini spas,a od lekova (partusistena i verapamila) nema pomoci,pa sam prestala da ih koristim uz doktorovu saglasnost. Kontrakcije su nepodnosljive.

 164. Draga Lano ništa drugo ne umem da ti predložim, nego da slušaš uputstva svog doktora. Moja drugarica je imala sličan takav problem i bukvalno se nije mrdala iz kreveta i uspela je da održi trudnoću do kraja. 🙂 Išla je samo do kupatila i to polako i bez nekih naglih pokreta. Vrlo ozbiljno je shvatila situaciju tako da su joj i vodu i hranu i sve što poželi donosili u krevet.

  Opremi se knjigama, časopisima, laptopom, zavali se u krevet, zakeraj i odmaraj. 🙂 Nadam se da ima ko da ti pomogne. Nemoj da se sekiraš, jer to ti nikako ne može pomoći. Opusti se i lezi i sve će biti u redu. 🙂

 165. slucajno sam naletela na blog i svidja mise.ja sam u 14 nedelji trudnoce i milion stvari mi se vrzmaju po glavi.veeeeeliki pozdrav

 166. Hvala Ivana…ako si raspoložena za čitanje, mnogo više ima na mom novom blogu http://www.charolija.com , a ovaj je ostao ovde isključivo zbog strane „Nedelje trudnoće“. Dobrodošla. 🙂

  Šta ti se sve vrzma po glavi, mogu samo da zamislim, ali ne brini, samo pozitivne misli i opušteno. 🙂

 167. Opet ja uvjek ima nekih pitanja,pa kako kazu iskusniji su za savjet 🙂 htjela bih da znam dal je opasno kad me nekad zigucne po dnu stomaka,al to se desava kad hocu da izadjem u vc.tj.kad imam veliku n….i posle nje me nekad zigne i osjetim neki pritisak,a inace pijem ginipral od 19 nedelje trudnoce.PUsa

 168. Sanja koliko se sećam imala sam i ja takva žiganja, neki bolić, 🙂 ali mislim da to nije ništa opasno. Po mom mišljenju taj pritisak je normalan, jer se beba sada fino smestila u stomaku, napravila sebi mesta koliko joj treba, pa kada su creva puna onda bebac ima malo manje mesta, pa je pritisak normalan, a samim tim i žiganje. 🙂

 169. cao opet ja po ko zna koji put pitanja,odgovori,zasto,kako itd 🙂 Juce sam dobila rezultate nalaza i gvozdje i hemoglobin su niski pa mi je doktorka dala da pijem Heferol tablet,al ukljucila sam i cveklu,dzigaricu…moram da i koprivu pijem…doktorka je rekla prije poroda trebala bi da ovo popravim,al sam cula da se desavo kod trudnica manjak gvozdja…Mislim da nema razloga za paniku,a ti moja draga Carolijo sta mi savjetujes?I naravno ostale trudnice koje imaju isti problem?A da zaboravila sam i da pomenem da sam do juce pila Centravit prenatal,al da je doktorka rekla da to prestanme da pijem.Pozzz

 170. Uh,danas sam bila na U.Z.i ovako glavica nisko da pijem na 4 sata ginipral,PL gr III stepen e to me uplasilo,kaze i da izguram bar ovaj mjesec tj.do pocetka decembra,ostalo sve ok.kaze bebiica se super razvija.Dal se neko susreto sa ovim?A da pitala me jel pusim,ne pusim,pusila sam do dana kad sam saznala da sam trudna od tada bez iole muke sam ih bacila.Bas sam se prepala…

 171. Draga Sanja žao mi je što nisam neka doktorka, pa da umem da ti dam neki konkretan savet, ali nažalost nisam. Sećam se da je meni u trudnoći gvožđe bilo neverovatno dobro, a jedino sam pila one vitamine Prenatal cele trudnoće i ogromne količine borovnice. Borovnicu sam obožavala i ako ovako „netrudnoj“ 🙂 mi ne pada na pamet.

  Naravno da nema razloga za paniku, naročito ako ti to i doktorka kaže. Ovo „PL gr III stepen“, znači da ti je posteljica zrela, što je uobičajeno kod trudnica pušača, zato te je i pitala, mada se dešava i nepušačima. Ja sam sve tri trudnoće nažalost pušila i nisam se opterećivala zrelošću posteljice. Nisam pojma imala, a ponekad je bolje i ne znati baš sve te detalje, jer budemo opuštenije, a sa svim tim nalazima i čitanjem po netu se samo više zaplašimo, a većinu toga često i ne razumemo, pa se tripujemo ko najveće lujke. 🙄

  S obzirom da si koliko mi se čini već na početku 32 nedelje, mogu samo da ti kažem da miruješ i odmaraš. Najvažnije od svega je da se bebica super razvija i napreduje. 🙂 Slušaj doktorku i opušteno uživaj, naravno da će biti sve u redu. Pozdrav i poljubac 🙂

 172. E bas ti hvala.Pusa

 173. sa deckom sam vec 9 meseci, od pocetka septembra nismo koristili zastitu i nismo pazili. Posle toga sam dobila 25.09 opet nismo koristili zastitu i pazili , a bila sam sa bivsim deckom 17.10 na jedno vece.. kako da znam ko je otac? radila sam ultrazvuk 02.11 i tada sam bila u 5-6 nedelji trudnoce ali to se racuna od zadnje menstruacije to me zbunjuje :(.. pomozite mi 😦

 174. Prvo da ti kažem da nikako nisi ludača, već divna buduća mama. 🙂 Pazi ovako…razmišljam, računam i mislim da sa ovim sa kojim si spavala 17.10. nikako nisi mogla da ostaneš trudna. Ne smem da se zakunem, sve zavisi kakav menstrualni ciklus imaš, da li je menstruacija bila redovna i bez nekih problema. Plodni dani su ti bili između 5. i 11. oktobra, ako je na 28 dana, a ako je na 30 onda od 7. do 13. oktobra, tako da 17. oktobar ispada iz kombinacije. 🙂

 175. Nadam se da cu biti divna mama mom bebcetu :)… menstruacija mi je redovna, na 28 dana :)..
  Hvala puno, sad mi je lakse 🙂

 176. Radujem se sa tobom. Opušteno samo. 😀

 177. Da li je moguce da i pored redovnih ciklusa moze da se zatrudni 18. dana ciklusa. Do sada su mi to bili neplodni dani.
  Da li moze biti u pitanju hormoni i stres za kasnjenje mensisa? Nikad mi nije kasnio mens a vec 7 dana kasni…

 178. Majo da se ne bi brinula i čekala i razmišljala kupi test i proveri. Znaš i sama da je sve moguće i da se sa tim našim hormonima nikad ne zna, tako da možda može i to da bude razlog, ali da ne tupila mozak, test je najbrže rešenje tvojih nedoumica. Pozdrav i poljubac za Đorđa i tebe. 🙂

 179. Draga moja,
  Test pokazuje trudnocu! Ne mogu da vjerujem jer proslog meseca smo ssmonjedan jedini dan imali odnose i to 18.dana ciklusa. To mi je uvijek bilo provereno. Sacekacu jos malo pa cu kod ginekologa. Radujem se ali zaista nismo jos 3. bebu planirali. Ipak bi bila mala razlika u uzrastu iznedju Djordja i nove bebe….
  Cekam tvoj odgovor.
  Hvala

 180. Kuma me strasno pogodila rekavsi da moje brojanje plodnih i neplod. Dana nije nikakva kontracepcija. Tablete ne zelim da pijem niti stavljam spiralu. Kaze trebala si prezervativ. Jesam li ja stvarno neznalica. To brojanje neplodn. Dana minje uvek bilonsigurno a sada eto nije. Ali, to je volja Bozija ako zaisya budem trudna
  Citala sam disya knjiga i odlucila da brojanje plod. I neplod. Dsna meni najvise odgivara…
  Bas sam neraspolozena

 181. Svako ima svoje misljenje o kintracepciji a ona me iskritikova da ja pojma nemam o tome. Ja sam zaista procitala u knjugama o plodnim i neplodnim danima.
  Resika sam da ni sa kim
  Ne pricam o svojim licnim
  Stvarima sto se drugarica tice. Nikada nsam osim evo sada sa kumom jer sam bila malo sokirana da sam trudna , makar test pokazuje.
  Ko jos danas koristi prezervativ u braku 🙂

 182. Mila moja Majo. 🙂 Razlika između mojeg drugog i trećeg deteta je 11 meseci i 11 dana. 😀 Znači mnogo manja razlika između dve trudnoće, nego kod tebe. Kao ni ti ne želim da pijem tablete, spiralu bih možda i stavila da imam vremena 🙄 , tako da ti mogu reći da smo suprug i ja ti koji koriste prezervativ u braku, ne uvek, ali uglavnom da. 😆 Imala sam običaj da kažem da se nas dvoje samo pogledamo i napravimo bebu. 😀

  U trenutku kada nam je test pokazao da je pozitivan i da je to to, tražila sam samo 15 minuta da budem sama i da se malo saberem. Bila sam u šoku kao i ti, jer meni organizam nije stigao ni da se vrati na staro, a ja već opet bila trudna, s tim što smo vodili ljubav možda dva, tri puta od samog porođaja. Bila sam i ljuta i neraspoložena i totalno van koloseka, ali ubrzo sam shvatila da je baš sve tako trebalo da bude i da sam neizmerno srećna. 🙂

  I ako ti sada izgleda zaista šokantno i neverovatno i ako i kod vas abortus ispada iz svake kombinacije kao što je bio slučaj sa nama, onda mislim da ćeš ubrzo i ti početi da se raduješ, jer to i jeste za radovanje. Ne vredi ni da se čudiš, ni da se bedačiš. Sedi lepo u sobu sama jedno pola sata, rasčisti to u svojoj glavi i izađi iz sobe spremna da se raduješ novom životu. 😀

  Ni ja nisam ni sa kim ništa pričala i nikome ništa nisam objašnjavala, jer nisam htela da mi bilo ko šta pametuje. Niko nije ni znao dok stomače nije počelo da raste, negde u trećem mesecu, a onda smo otišli u prodavnicu i kupili Marku portiklu sa velikim natpisom, „ŽELIM SEKU!“ i okačili mu je oko vrata. Na taj način smo saopštili svima da sam trudna. 😀

 183. Draga moja,
  Bas sam lupila za prezervativ, ha ha ali nam ga je bilo dosta za 10 god zabsvljanja. Iskljucili smo ga jer ja sam ubedjena uvek da kada nesto nezelim da mi se desi, onda nece tako je bilo i za trudnocu. Ali, kako postojinuzuzetak iz svakog pravila, moguca je i trudnoca na moj nacin- u sred neplodnog dana 🙂
  Mogko se desiti i mozda sa prezervativom ali ako jesam trudna onda upravo to je ttebalo da se desi. Uz tvije reci, sada mi se ta ideja i svidja.
  Sano me iznervirao kumin nastup, kao da ce

  onda da nosi moju bebu pa mi picela pametovati
  o prezervativima.Zbog toga sam i napisala
  recenicu kajvu sam napisala da niko u braku ne
  kupije prezerv:-)
  Tek sam pocela da skidam kg i imam jos 10 kg suvisnih. Sad me brine to jer imam mnogo u startu a znam da sam skolna gojenju. Sa Aleksandrom sam dobila 30 a Djolom 20. Posle Aleksandre sam skinula svih 30 i onda zatrydnila
  sa Dj.
  Kako si uspela sa 3? Hocu iskreno? Ja nekada sizim i jos uvek sizim sa dvoje jer kao luda hocu sve da postignem. Zbog toga me brine sve sto dalje sledi kad dodje i 3.
  Hvala, od srca.
  Javljam rezultate 🙂

  Da , ja tek pocela da skidam kilograme i trebalo jr jos 10 da skinem

 184. Najveca mi je frka kad su bolesni. Cerka nikada nuhe bila bolesna kao manja a sada ima skoro 3. god. Djole stalno prehladjuje i svako malo idemo kid doktora. Ja sam potpuno izbezumljena i nervozna i ujedam jad su bolesni. I trenurno su bolesni i prima cerka injekcije a sin je prethodna 2 meseca primio 14 injekcija. Uz sve to test pokazuje da sam trudna. Kako da se sa svom izborim kada naudju nove prehlade. Luda sam, znam, djeca mira da i bydu bolesna ali ja ne umwm da se nosim sa problemima. Kako odmicu dani i nema mensisa, ja se pitam opet Kako je moguce da sam trudna. Znam, rekla si, ne vredi da bedacim. Ne mogu nista menjati a abortus nikako ne zelim. Samo se pitam kako cu, kako ds se smirim i budem pribrana, nezna mama, strpljiva … Vidim sebe kao neko cudoviste. Muz je presrecan i uvek he zelio 3 . Dete a ja sam bila protiv. Sada , kad mene vidi izgubljenu, ne zna kako da reaguje zbog mene pa je potpuno zbunjen a bas bi se rafovao samo kad bih ja vise prihvatila da je sve ovo istina. U trenucima kada bi mi dan bio uspesan i deca bila divra , onda bih on3. Razmisljala. Ali, cim baidje neki priblem, ja sizim i kazem ssmo bi mi trebalo jos jedno …
  Bas mi se menja raspolizenje tokom dana…

 185. Maki to što ti se stalno menja raspoloženje je zato što si trudna. 😛 😀 Neverovatno nešto što se meni desilo je, da što više dece imam, to imam i više živaca i opuštenija sam. Mi u stvari imamo četvoro dece, od kojih sam ja rodila troje. Po jednu devojčicu smo imali pre nego da se venčamo i onda smo za dve godine dobili dečaka i još jednu devojčicu.

  S obzirom da nemamo materijalnih uslova za još dece, odlučili smo da stavimo tačku na trudnovanje, rađanje i porađanje, 😀 pa smo ove godine našu porodicu proširili sa još jednim papagajem, sad imamo dva i sa jednim prelepim labradorom Edijem. Možeš onda da zamisliš koliko nam je svakodnevno veselo. 😆

  Naravno da se mame najviše sekiraju kada su deca bolesna. Kada se razboli jedno, onda kao u obdaništu se razbole i svi drugi, ali na to gledam kao na sasvim prirodan proces odrastanja. Hvala Bogu zdravstveni kartoni su im prazni, a i to je zato što ih ne vodimo kod lekara za svako curenje nosića, temperaturicu ili kašljucanje. Za zapušen nos fiziološki rastvor ili Marisol, za temperaturu masaža sirće, ulje, projno brašno u čarape i ponekad Eferalgan, a za kašalj luk i šećer. Tako smo se izborili sa svim mogućim virusima i gripovima, što naš doktor čak i podržava, jer deca razvijaju imunitet na sve i svašta, pa su im samim tim i kartoni prazni, idemo samo na redovne kontrole. 😀

  Što se tiče okoline, bliskih ljudi, svako od njih ume da pametuje naročito kada saznaju da je još jedna beba na putu. Jedva shvate da to nije njihova stvar, pa hoće da savetuju „to ja pričam za vaše dobro“…bla, bla, bla… Kada još naleti neko, ko nema ništa protiv abortusa… e takve sam oterala od sebe, ali bukvalno. Reći ženi koja je trudna i želi da rodi bebicu, da taj život u njoj u stvari nije život je van svake pameti, jednu rođaku sam htela da bijem i oterala je u pizdu materinu. Ta mi više u kuću nije ušla, a i neće. Grrr…

  Razmišljanje o tome, „kako ću, šta ću, da li ću moći, pa kako je moguće…?“…zaista nemaju smisla, samo sebe mučiš bespotrebno. Naravno da naiđu i teški dani, ali dok ne dođu treba uživati u onom što je sada i ovde i što je lepo da lepše ne može biti. 😀

 186. Još nešto…ni našim muškarcima nije lako, istina je da nisu oni trudni i da većina obaveza oko dece padne na nas, oni ostaju zauvek veliki dečaci i ponekad mi se učini da je on još jedno moje dete, 😀 😀 😀 zato lepo prihvati činjenicu da jesi trudna i onda se zajedno radujte, nemoj da ga mučiš, jer kada tebe vidi neraspoloženu verujem da mu bude teško koliko i tebi. Sve možeš da promeniš u jednoj sekundi, prihvati činjenicu da ćeš biti mama još jednoj predivnoj bebi. 😀 A još jedna dobra stvar u vezi toga je, da sada više ne moraš da brojiš plodne i neplodne dane već da opušteno uživaš u seksu, sad više ne možeš da ostaneš trudna, to ste obavili. 😆

  Kilaža…vraćanje linije i ostale zajebancije su stvari koje vremenom dođu na svoje i to je potpuno nevažno. Naravno da treba da paziš zbog svog zdravlja, ali ako zdravlje nije ugroženo onda problema nema. Imala sam sreću da sam se u trudnoćama gojila samo po 8-9 kila, tako da sam iz porodilišta izlazila kao da se nisam upravo porodla, a i ti ćeš da jurcaš za decom i o čas posla ima da budeš ona stara Maja. 😉

  Iskreno da ti kažem, radujem se što si trudna kao da te poznajem. 😀 Samo opušteno i veselo napred, sigurna sam da ćeš i sama videti da imaš i živaca i volje i želje i snage da potpuno uživaš u svom životu sa svojom dečicom i mužem. 😀

 187. Vise je dosta sa mojim bedacenjem kako cu i sta cu 🙂
  Kad dodje vreme objavicu radosnu vest kao da smo bas nanerno planirali bebu da im unapred zapusim usta jer bi mi pametovale raznorazne besposlene tetice, itd. Kad bih objssnjavala kako mi nikako nismo plabirali vise dece, onda bih sw didatno nervirala i dala povoda da me ubede da sam nepromislhena, neosgovorna, itd. Dala bih pivoda dami pametuju bas kao i u tvojim primerima Sada cu da se opametim i cutacu dok ne disjw vreme da se sazna. Sta ima kome da objasnjavam biko sta. Osecam da si ti jaka zens i pravicna. A ja ipak, kad me neko uvredi ja cutim, nw umem da odreaguhem pa se kasnije tek jedem. Zato cu sad, posto obicno trudnicama saspu u lice mnogo toga( to mi se desavalo oba puta) , unapred da pripremimnstrategiju i da aprecim sve gluposti koje nw zelim da cujem. Hocu da se RADUJEM Ne zelim ds raxmisljam o glupostima i da mi nebitni ljudi oduzimaju energiju. To
  Me unobe trudnoce pratillo.

  Hvala, hvala, hvala na svemu.

 188. Nemaš pojma kako si me obradovala ovim svojim komentarom i stavom. 😀 Tako treba, to je pravi duh. 😉

  Kada budeš imala vremena pogledaj ove postove na mom blogu da nas bolje upoznaš. Deca su naše najveće blago. 😀

  http://www.charolija.com/svasta-nesto/pogledaj-u-nebo/ 2008.
  http://www.charolija.com/svasta-nesto/kada-ana-smeje-se/ 2010.

 189. Deca su ti andjeli. A ti, izgledas , FENOMENALNO!
  Dok sam gledala vase filmove, samonje bio osmeh na licu i misao, pa i ja cu ovako da budem srecna!
  Bravo.mnogo vas pozdravljamo

 190. Zdravo,

  Da li si mozda upucena koliko je normalno da se dobija na tezini tokom trudnoce.

  Ja sam 173, a kada sam ostala trudna imala sam 53kg. Trenutno sam u 17 nedelji trudnoce i dobila sam 5kg, da li je to normalno? Iskreno tih 5kg je otislo u tibu, grudi, malo u guzu….mnogi mi kazu da sam se puno ugojila, pa me zanima kakvo je tvoje misljenje. Od hrane jedem sve i jedem kada sam gladna. Cudno mi je jer sam uvek jela dosta, a nisam imala problem sa kilazom. Ne brinem se ja za posle, znam da cu se brzo vratiti na staro, nego mi neki kazu da ne valja sto se sada toliko gojim zbog bebe.

  Pozdrav

 191. Ciao Carolio,bas ti pristaje taj nik. pre 2,5g sam imala operaciju tumora materice, bio je 10x8cm na zadnjem zidu,tako da su mi odstranili i deo materice. na stomaku imam rez oko 15 cm uz stidnu kost. tumor je na svu srecu bio dobrocudan. danas sam u 20oj nedelji trudnoce,nosim 2 devojcice teske po 370gr i jako simetricne. bila sam nedelju dana u bolnici zbog pritiska 130 sa 50,i otkucaja oko 100.primetila sam da kad legnem na ledja srce mi kuca ubrzano. nije mi jasno zbog cega. uglavnom spavam na stranu al se brzo ukocim. na ledja ne smem ni da pomislim tako da vrlo malo spavam. inace su i one same po sebi nemirne. u pocetku sam ih osecala kao hobotnicu u stomaku,a sad vec se dogovore i objave rat protiv mame tj mene. dvojajcane su,da ne zaboravim da kazem. mólila bih te da mi kazes sve o blizanackoj trudnoci,i da li ce mi carski raditi na istom rezu. prva mi je trudnoca,i bas sam tutuban. reci mi i gde mogu naci sve o trudnoci takue vrste. puno pozdrava.

 192. Objavljujemo sada zvanicno vest o trudnoci:-)
  Doktor potvrdio 🙂
  Lepi pozdravi

 193. Čestitamo Maki…ljubimo vas i radujemo se sa vama. Srećno bilo. 😀

 194. Pričalice da ti se prvo izvinim što ti nisam odmah odgovorila. 🙂 Što se tiče blizanačkih trudnoća nisam uopšte upućena, ali mislim da na ovom sajtu http://www.bebac.com/index.php?show=category&int_catID=276 možeš dosta toga da pročitaš i pitaš sve što te zanima. 🙂

 195. Pozdrav svim trudnicama i tebi Carolijo!
  U 21 nedelji sam, saznala sam da cekam decaka 🙂 presrecna sam!
  Srecna svima Nova Godina!

 196. Draga Ivana…radujem se sa tobom. Želim ti svu sreću, sledeća godina će u svakom slučaju za tebe i ostale buduće mamice da bude najsrećnija i nezaboravna. 🙂

 197. Cao draga samo da javim da se rodio Mihailo 21.12.sve je proslo kako treba i uz Boziju pomoc.Pozzzzz

 198. Divno Sanja 😀 Jako si me obradovala i hvala ti što si se javila. Drago mi je da je sve prošlo kako treba. Želim vam svu sreću ovoga sveta. Ljubim te, a ti ljubi Mihaila u moje ime. 😀

 199. Draga Carolijo,

  meni ovo racunanje nikako nije jasno.
  zadnja menstruacija 16.7.2010 po meni bi bilo april ,a po mom ginekologu 22 maj.pomagaj hvala unapred

 200. Jovana po svoj prilici tvoj doktor se malo zabrojao, dešava se. 🙂

  Evo ovako ćemo, na 16.07. dodamo 7 dana dobijemo 23.07. na to dodajemo 9 meseci i dobijamo 23. april, 2011. godine kao termin porođaja. Kada budeš išla na kontrolu reci mu da je pogrešio, jer si u pravu.

 201. Draga Carolijo,
  hvala ti na brzom odgovoru srce si, videcu sa njim,mada me svi ubedjuju da nisam mogla da zatrudnim u julu nego tek u avgustu za ta 5 plodna dana,…..i da se od avgusta racuna zacece…….neznam ni ja vise 🙂
  uostalom javicu vam pozdrav

 202. Pitala bih nesto ako iko na ovom svetu ume to da protumaci 😦
  Poslednja menstruacija mi je bila 6.avgusta 2010. i po njoj sada sam u 27.nedelji trudnoće.Dosadašnje kontrole su se manje više slagale sa tim terminom porođaja (13 maj), ali je poslednji ultrazvučni pregled pokazao da sa. 28+5 nedelja već trudna. Ništa mi više nije jasno,da li je moguće da je beba napredna pa su me tako „unapredili“ u 29 nedelju, ili o čemu se radi??Hvala unapred!!!

 203. Da li je moguće da „lažna menstruacija“ traje 3-4 dana, pritom da je krvarenje prvog dana zaista obilno, i kako uopšte izgleda ta lažna menstruacija? Ja vas udavi skroz :/
  Hvala puno!!!

 204. Jovana nema na čemu da se zahvaljuješ, ali kako god mi računale i ako mi same najbolje znamo šta smo kada radile 😉 doktori računaju tako kako računaju. 🙂

 205. Bebice tvoja bebica se sama „unapredila“. 😀 Dobro napreduje, pa je samim tim dovoljno porasla da je svojim rastom „zrela“ kao da je 28+5 dana „stara“. 😀

  Recimo moje bebe su sve bile sitniši, pa recimo ja u 29 nedelji trudnoće, a UZ pokazuje da je bebica mala kao da je 27 nedelja u pitanju i onda oni to napišu na tom UZ rezultatu. To nema nikakve veze sa normalnim tokom trudnoće i terminom porođaja. Ja i dalje budem u 29 nedelji i porodim se kada i treba.

  Nemaš nijedan jedini razlog za brigu. Samo tako nastavite. 😉

 206. Hvala ti, srce si!!! :-* Prva mi je trudnoca, pa mi nista nije jasno.Po njihovom proracunu ispasce da sam ostala trudna pre poslednje menstruacije a to mi bas i nije logicno. Razumes li ista od onih njihovih oznaka (BPD; Vp; Va; Fl; AC; HC) Imam tu neke parametre ispisane u izveštaju, ali ne znam šta te oznake znače, a moj ginekolog i nije bio previše zainteresovan da mi objasni!!!!

 207. Ne znam za te oznake, ali mogu da pogledam po netu. Nemaš razloga da se opterećuješ, jer doktor je uvek u obavezi da ti kaže ako nešto ne daj Bože nije u redu, pa s obzirom da je sve OK, verovatno smatra da nema razloga ništa posebno da ti objašnjava. 🙂

 208. Draga charolijo imam jedno pitanje jako sam zbunjena i pomalo uplasena.Ako mi trudnoca nije vidljiva na ultrazvuchnom pregledu,vec samo pomocu vaginalne sonde i izvestaj ginekologa glasi da je vidljiva promena velichine8 mm ali bez jos vidljivog embriona da li je moguce prema tome odrediti vreme zaceca, koliko dana (nedelja) pre toga sam mogla ostati u drugom stanju? To mi je bitno jako da izracunam jer nemam stalnog partnera :(((( a zheljela bi zadrzhati bebu. Hvala unapred!!!

 209. Zbunjena…vreme začeća se računa tako što se na prvi dan poslednje menstruacije doda 7 dana, bez obzira da li je trudnoća vidljiva na UZ ili ne. To što se embrion još uvek ne vidi, nemoj da te plaši, jer je trudnoća još uvek „mala“.

  U početku to bude oplođena jajna ćelija, koja poraste u mešak, a mešak ti je, prostim jezikom rečeno, kao neka vrećica u čijoj se unutrašnjosti lagano razvija plod i tih 8 mm je verovatno veličina meška. Nemaš razloga da brineš zbog toga.

  Da se vratim na računanje začeća. Mislim da treba da uzmeš papir i olovku, pa napiši datume kada si imala odnose, a onda na ovom linku pogledaj kalendar ovulacije, http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx , nadam se da će ti pomoći.

  Javi se ako bude nekih nejasnoća, želim ti puno sreće. 🙂

 210. Srce si?Ali me zbunjuju malo i te lazne mece,sto vise trazim na netu, to vise nadjem stvari koje me plase 😦 Znas li mozda posle koliko vremena se formira embrion ?

 211. Zdrawo , ja jako zelim bebu , jako jako jako …..
  Obozavam decu ….Ali ne zelim da znam pol , dok se ne porodim …….
  Mislila sam ako bude devojcica da se zove Petra ili Kristina …
  Ako bude decak onda Mladen , Aleksandar ….
  Sta vi misliteee …?

 212. Draga Sanja ni ja nisam htela da znam pol svoje dece, za prvo sam oduvek znala i osećala da će biti devojčica i da će se zvati Jovana, međutim za drugo dete me doktorka zeznula, pa mi je u devetom mesecu na poslednjem UZ rekla, „da nosite dečaka to znate“, došlo mi bilo da je šinem. 😀

  Sva imena koja si izabrala su mnogo lepa i mislim da ćeš pravu odluku doneti u trenutku kada se bebica rodi i kada ti je spuste na grudi. Pogledaš je, uhvati se svojom ručicom za tvoj prst, a ti nasmejana i uplakana od sreće, jednostavno ćeš znati, koje je to pravo ime za to malo, najlepše, najdraže biće na svetu.

  Ako bih morala da biram i kada bih se opet porađala, devojčici bih dala ime Petra, a dečaku Mladen, a ti ćeš sigurno znati koje je pravo ime. 😀

 213. Zdravo! Evo i mene da nesto pitam:ni meni nije jasno ovo racunanje jer mi kazu da mi je termin 05.05.2011,pa mi skoro kazu ma budi ti spremna u Aprilu i sad mi vjerujte nije nista jasno a trenutno sam kao u 30 nedelji.Zadnju menstruaciju sam imala 01.08.2010.Molim vas da mi objasnite i koji je ovo mjesec?Hvala!

 214. Ćao Čarolija:-) Svaki dan sam na netu, i stalno tražim nešto novo, a od svega me je već strah, Ovo je prvi put da sam na blogu i da čatam na ovakav način. Ali uvijek treba probati nešto novo. Potaknulo me je to što si sve tako lijepo objasnila i prenijela svoje iskustvo. Meni je danas punih 17 nedjelja, ovo mi je prva trudnoća i jako sam sretna:-) ali i zabrinuta:-(( U tromjesječju sam čuvala trudnoću i morala mirovati, polako i hrabro sve sam izdržala. Prestale su mučnine, počela sam sam se kretati i kuhati, ali juče sam iznenada opet cijeli dan povraćala. Danas je već bolje, mislim da mi kiselina stvara problem. Ali ono što me najviše brine jeste bolovi i malom stomaku, budim se cijelu noć. Nekad su nepodnošljivi. Danas sam zakazal termin kod svog doktora 5 dana ranije jer želim da se rasteretim brige zašto me tako boli, nadam se i vjerujem da je sve u redu. Ali naišla sam na tvoju stranicu i odlušila sam se družiti ai naravno tražiti savjete. Znači po tvom objašnjenju ja ulazim u 5 mjesec trudnoće pa uskoro bi trebala saznati šta nosim:-))) Hvala što si tu i nadam se da ćemo biti u kontaktu:-))) Pozdrav veliki

 215. Draga carolijo, ako se datum zaceca racuna tako sto se 7 dana doda od pocetka menstruacije mora li to da znaci da sam bas tada ostala trudna? Moja je poslednja menstruacija bila 10. a ja odnose imala i 17. i 24. nakon toga sa tim sto je momak 24. ispustio semenu tecnost a 17 tvrdi da nije, pa te pitam posto si strucnija od mene ako ikako mozes da mi kazes svoje misljenje. Ja sam vec u poodmakloj trudnoci i skoro cu na porodjaj ali mi je jako bitno da rascistim oko tih datuma jer sada nema povratka i jako sam uplasena. Na ultrazvucnom pregledu kada mi je trudnoca konstatovana velicina je bila 8 +2 nedelje, ako je za racunati po tome onda je datum zaceca tacno na prvi dan menstuacije. Znam da ginekolozi uvek dodaju dve nedelje u njihovom racunanju ali ultra zvuk pokazuje ono sto izmeri bez obzira na datum menstruacije. Sada mi tek nista nije jasno.Ja sam dete zelela i pravila sa jednim momkom a ispasce na kraju da sam zakacila bezveze obesicu se svega mi. Pomagaj ako ikako mozes ne znam vise ni koga sta da pitam.

 216. Zbunjena s obzirom da sam tek ustala iz kreveta, samo da ti se javim, a kad otvorim oči…računaćemo. Kakvo crno bešenje. Samo malo i tu sam. 🙂

 217. Evo me Zbunjena dođoh malo sebi, pa da vidimo šta se tu radi. Prvo…ne znači da si baš tog dana ostala trudna, mislim na to doktorsko kada dodaju sedam dana. Ipak mi najbolje znamo šta smo kada radile 🙂 , ali doktori tako računaju termin porođaja. Po meni sedam dana od prvog dana menstruacije je neplodan dan, ja sam sva tri puta ostajala trudna 11. dana od prvog dana menstruacije. Mislim da nemaš razloga za brigu, ako sam dobro razumela ti bi htela da si ostala trudna 24. a to ti je bio najplodniji dan. 🙂

  I slušaj ovamo, mila. Nemoj da ti padaju glupe i cne misli na pamet. Otac detatu može da bude svako na ovom svetu, ali majka je samo jedna. Uživaj ti u svojoj trudnoći i raduj se. Važno je da ti želiš to dete.

  Evo ti ovaj link sa kalendarom, pa sama ukucaj datum i videćeš sve što te zanima. http://www.roditeljportal.com/kalendar-ovulacije.aspx i javi mi se molim te. 🙂 Pozdrav i poljubac

 218. Hvala carolijo, ti me uvek nekako utesis. Sve mi se zbutalo u glavi. treba da se udam za coveka sa kim sam zelela i pravila dete a ispasce da sam zatrudnela sa nekim levim,nemas pojma kako se bedno osecam, evo vec sedam meseci ima kako razmisljam i bijem glavu sta i kako…pa ne bio mi niko u kozi, dal je moguce biti toliki maler. :((( niti kome mogu da se poverim niti pozalim,kako mi se porodjaj blizi sve me veca panika hvata, zamisli da ides na porodjaj a da ne znas sta ces roditi a kuci te muz ceka.Nisam ni htela da razmisljam o abortusu zato sto sam bila ubedjena da je to to i zelela sam to dete,sada mi dođe da se pokajem sto nisam otisla….cini mi se da pocinjem da ludim, ne znam mogu li izdrzati do kraja. Od kad mi je konstatovao trudnocu nekako mi je dve nedelje veca nego sto bi trebala da bude od dana kada sam ja racunala zacece.Npr. kada je po mom proracunu trebalo da bude 6.nedelja UZ je pokazivao da je 8. Ja znam da ginekolozi dodaju po dve nedelje,ali koliko znam UZ ne pa me to zbunjuje,kazu da su u ranoj trudnoci ta merila jako precizna. Ne znam u sta vise da verujem. :(((

 219. Zbunjena nisam u tvojoj koži, ali te svakako razumem i podržavam, mada znam da to može da ti bude mala uteha. Ne znaš u šta da veruješ, veruj u sebe. Ne znaš šta ćeš da rodiš, rodićeš divnu prelepu bebicu, svoje dete, neće biti crnac. 😀 U trudnoći svaka žena ima neke glupave misli, pa makar to bilo da li će joj dete biti klempavo, a o ovome što tebe muči da i ne govorimo. Ako te toliko muči savest nemoj se udavati pre porođaja, jer će ti biti samo teže, a tako sebi možeš napraviti samo veće probleme, jer ćeš u tom slučaju čitav život da se jedeš i misliš da li si pogrešnom tati rodila dete. Nemoj da se uvlačiš u tako nešto, jer život se nastavlja i posle udaje i posle rođenja bebe.

  Beba je tu, povratka više nema, zato treba da gledaš u sutra. Videćeš i sama kada milo, maleno biće priviješ uz sebe biće ti svejedno čije će prezime sutra da nosi. Na kraju krajeva, sebi si najvažnija, a samim tim i svom detetu. Beba će verovatno da ima i neki karakterističan znak svog oca, a na kraju krajeva uvek možeš da uradiš i DNK analizu, bez da iko to zna, a onda kada se uveriš da je željeni tata, pravi tata da se udaš čista srca i nastaviš život, čiste savesti.

 220. CAO CAROLIJO.OVO MI JE DRUGA TRUDNOCA.NISKO SAM NOSILA PRVI PUTA,IMALA SAM PLACENTU PREVIA I KRVARILA SAM PRVA 4 MJESECA I PILA DABROSTON.PORODILA SAM SE SA PUNIH 38 SEDMICA PRIRODNIM PUTEM BEZ IKAKVIH BOLOVA I TESKOCA I RODILA DJECAKA TESKOG 3800 I DUGOG 53CM.SAD SAM U 29.SEDMICI,tj. ZADNJI MENZES MI JE BIO 9.9.2010. PONOVO NISKO NOSIM,KRVARILA SAM,PILA DABROSTON,PRIMALA INJEKCIJE PROGESTERONA,KORISTILA UTROGESTAN.I SVE JE BILO OK DOK NISAM OTISLA NA REDOVNU KONTROLU 8.3.2011, U 26. SEDMICI TRUDNOCE.REKLI SU MI DA SAM OTVORENA 3 cm,GRLIC SKRACEN OKO 35%, I IMAM GLJIVICE.ZA SERKLAZ SAM ZAKASNILA,ZA POROD JE PRERANO……… SMJESTILI SU ME NA KLINIKU I DAVALI GYNIPRAL,APAURIN DA SE UTERUS SMIRI ALI JA I NISAM IMALA BOLOVE.GLJIVICE,tj. UPALU SU MI CISTILI JODOM,POVIDONOM SVE TO DA BI POKUSALI SERKLAZ MADA SE TO NAVODNO RADI MAXIM. DO 20. SEDMICE. URADILI SU SERKLAZ,DOBRO JE ISPALO,SAD KUCI SADJETETOM OD 4 GODINE. INTERESUJE ME KAKO CE SVI TI SILNI LIJEKOVI DJELOVATI NA BEBU,STA AKO SE PORODIM U 29. ILI 30. SEDMICI, I JE LI BOLJE SAD NEGO KADA UDJEM U 8. MJESEC,JER NAVODNO BOLJE JE RODITI SEDMANCE NEGO OSMANCE…. HVALA UNAPRIJED.

 221. Draga Senka žao mi je što si se toliko namučila, ali sigurno će sve to biti u redu na kraju, ne smeju doktori da daju lekove koji škode bebi. Potrudi se da što više odmaraš i ležiš, što znam da je jako teško sa detetom od 4 godine, ali šta ćeš kad moraš. Nemoj da se opterećuješ sa crnim mislima, porodićeš se bre tačno na vreme i biće sve u redu, kad ti kažem. Samo hrabro. 🙂

 222. Draga Charolijo…slucajno sam pronasla ovaj forum. Procitala sam sve od pocetka do kraja….odusevljena sam, sve pohvale tebi!!!!!! Ja sam trudna 13 nedelja, prosle nedelje sam bila na uz i videla bebu….prelepo sam se osecala!!! Termin mi je 3. oktobar. DEcko i ja nismo planirali sada bebu, i ne znamo kada smo je zaceli…u pocetku smo se milion puta preispitivali kada kada smo pazili…ali kako je vreme odmicalo zaista nam to vise nije bilo bitno sem da smo jako srecni zbog prinove!!!! I mene jako muce sad ove nedelje…pa koji sam mesec… ali uhodacu se :))
  Veliki pozdrav tebi i svim buducim mamama i zelim im svu srecu i za vreme trudnoce samo pozitivne misli!!!!!!!!

 223. Moje Postovanje svim damama i mamama!
  Imam jedno pitanje…
  poslednjih par dana imam vrtoglavice,bolove u ledjima,pospana sam i mokrim vrlo cesto…
  pa….dali mislite da sam trudna?
  unapred hvala….

 224. Milena to mogu da budu simptomi trudnoće, ali i ne mora da znači. Sutra pravac apoteka, kupiš test i proveriš o čas posla. Vrlo je pouzdan, do sada me nije izneverio, a radila sam ga posle 3-4 dana od dana kada treba da dobijem, a kasni. Pozdrav. 🙂

 225. Hvala na odgovoru i utjesnim rijecima. Bila sam na kontroli 01.04. i rekli su mi da je sve u granicama normale,beba ja porasla,plodne vode ima dovoljno i sa postrljicom je sve OK. Sad mi je cudno kako znaju bez vaginalnog pregleda da li serklaz jos uvijek drzi sve na mjestu ili je ne daj BOZE POCEO POPUSTATI…..JER SAD IMAM UJUTRO BOLOVE SLICNE MENSTRUALNIM A TO NISAM IMALA RANIJE.jos uvijek sam na apaurinu i gynipralu….OD DANAS ME POCELA BOLITI I STIDNA (pubicna) KOST. STA BI TO MOGLO DA ZNACI????

 226. Senka verovatno po položaju bebe znaju da li je serklaž ok…a to što te sve život boli, mislim da se lagano širiš, a to širenje boli…kosti se lagano pomeraju.

 227. Alergicna sam na neke slatkise…i pre neki dan sam pojela neke cokoladice i izasla mi je alergija po telu tj ledjima i nozi, da li moze to da steti bebi nesto???

 228. Ivana Zarić

  Imam jedno pitanje!U drugom stanju sam,osmi mesec,6-og juna mi je termin.Ugojila sam se 12 kg i jedna babica mi je rekla da je to puno.Sta Vi mislite? Da li treba da povedem racuna?

 229. pocetnica :)

  zdravo charolija 🙂 Hmm, kako da pocnem? 🙂 od pocetka 🙂 pa ovako… Ja sam mlada, i udata, i ne znam jesam li trudna 🙂 Imala sam spontani pobacaj, prije mjesec dana, tacnije 4-tog febr. Znaci, bila sam trudna 6 nedjelja, a nisam znala, i imala sam menst. Sve je bilo ok. U febr.sam ocekivala menzis, ali se pojavilo nesto braonkasto, uradila sam test i pokazao mi je pozitivno. Plodni dani su mi, po mojoj logici, nekoliko dana prije menzisa. Ali, ovog mjeseca, bas tih dana, nisam imala odnos,, bas do plodnih dana. Menstruaciju sam ocekivala 18-tog, ali je jos nema. Juce sam radila test, pokazao mi je negativno, tako da ne znam sta je sad u pitanju, verovatno sam pozurila sa testom. Sve u svemu, mene zanima, da li bi odnosi u prvim mjesecima trudnoce, (zapravo, prva 3 mjeseca) bili losi za plod, da li bi doslo do pobacaja? Moj ginekolog mi je rekao da se odnosi ne smiju imati. Ali ja vjerujem da odnosi mogu a i ne moraju da uticu na plod djeteta. Ah da ne zaboravim, imam bakterije, masu bakterije eserihija koli. Sta bi mi vi, kao iskusna zena, rekli? 🙂

 230. Charolija veliki pozdrav za tebe:-)i za sve one predivne zene koje su mame, i one koje ce to tek postati 😀 eh ovako. Imam 20 godina,i udata sam vec 4 mjeseca, a sa svojim suprugom sam u vezi vec godinu dana.Prije mozda mjesec ili mjesec ipo, pocela sam dobivati mucnine, vrtoglvice,nagon za povracanje, umor,grudi me bole i osjetljive su,bas sve one osnovne simptome trudnoce, i sada primjetim mi je stomak malo veci, nego inace, a zadnja 2 mjeseca sam redovno imala mjesecnicu. Iz dana u dan imam sve te simptome. da li je moguce da sam trudna iako mi je ciklus redovan. Svom suprugu sam rekla za ovo, on bi bio presretan kada bih ja bila u drugom stanju, a naravno i ja,. Ali on mi kaze da sacekamo jos malo pa da onda uradimo test,ali ja bih voljela znati jesam li u drugom stanju ili ne, jer ne bih htjela da se ista lose desi ni bebi ni meni. Vjeruj mi da sam prestala pusiti iako nisam 100% sigurna da li sam u drugom stanju! zadnju mjesecnicu sam imala 7.04.2011. i trajala je krace nego inace. sta da radim?? da cekam do slijedece mjesecniceili da odma odletim do apoteke po test. 🙂 Unaprijed ti se zahvaljujem!!! Hvala sto si tu da nam svima pomognes:-)

 231. Anny draga, trči odmah u apoteku. 😀 Nemaš razloga da čekaš. Testovi nisu skupi, a pouzdani su. Rešiće ti sve dileme. Moguće je da si trudna, a da imaš te tzv. lažne menstruacije. Držim ti palčeve. Javi rezultat. Srećno. 😀

 232. Početnice izvini što ovoliko kasnim sa odgovorom, verujem da si do sada već bila kod doktora i da je sve ok. Baš su te zbunili ti testovi. Moj predlog je da se prvo rešiš tih bakterija. Što se tiče seksa u prva 3 meseca trudnoće, mislim da to zavisi od žene do žene. Pozdrav. 😀

 233. Maki i tebi puno kasnim sa odgovorom. Izvini. MIslim da ako ne uzimaš neke lekove koji se ne preporučuju u trudnoći, onda bebi tvoja alergija ne može da škodi.

 234. Ivana što se tiče kilaže tu baš pojma nemam šta bih ti rekla, jer sam u sve tri trudnoće od kilaže dobijala samo onoliko koliko je išlo na bebu. 😀 Znam da mi je u devetom mesecu bilo najteže, jer tada beba još dosta poraste, pa je babica verovatno mislila da bi ti bilo lakše da si se malo manje ugojila, ali svakako bilo kakva vrsta dijeta ili trpljenja ne dolazi u obzir. Pokušaj što zdravije da se hraniš.

 235. zdravo djevojke,zene..ovako 🙂 trudna sam vec 19 sedmica..zanima me da li su ospice prelazne na trudnice,iako sam ih vec bolovala i ako jesu,koji su rizici?Sestrina mala ih boluje,a i ja i seka smo trudne,pa nas zanima..usput,zanimaju me bolovi na porodu?carski sam htjela,ali doktori ne daju..pa sam se razocarala i jos vise uplasila poroda nego inace..citam za ove epiduralne,ali kod nas tog nema,znam da ima nesto sto ubrzaje bolove ili sta vec,ne razumijem se u to najbolje..strah me rezanja,ne bolova..bolove mogu da podnesem i to najteze..i kad je najbolje otici u bolnicu,cim pukne vodenjak ili? hvala vam i pozdrav 🙂

 236. Carolijo,
  imam jednu strasnu dilemu slicnu onima o kojime su neke devojke vec pisale. Naime, spavala sam sa deckom 09. aprila, i desilo se da je poceo ejakulaciju u meni, pa je malo semene tecnosti ostalo u vagini. Poslednja menstruacija mi je bila pocela 25. marta. Potom sam otpocela vezu sa drugim muskarcem i imala odnos s njim sa kondomom (nije pukao) 11. aprila, potom 13. aprila- s kondomom i potom bez, ali je ispustio semenu tecnost van vagine. Nakon nekoliko dana smo opet imali odnos ali uz kondom. Verujem da je do zaceca doslo 09. aprila, to mi je jedino logicno, a opet … Resila sam da zadrzim bebu i rekla sam decku da sam trudna, on je odusevljen, ali mene ce sumnja ubiti, ne znam sta da radim… Da li je moguce da je drugi muskarac otac? Sta vi mislite? Znam da je ovo pismoi grozno ali tako se desilo, mislila sam da ostavim decka i budem s tim drugim, ali onda je dosla trudnoca…

 237. Charolija vas blog je odlican ! Mene zanima da li je moguce da doktori ne vide pol bebe, ja sam u 27 nedjelji trudnoce i jedan dokor kaze da je curica a drugi da je djecak, kad se moze sa sigurnoscu vidjeti pol bebe ???
  Pozdrav

 238. cao ja sam milica u 18 nedelji sam..ponekad mi se jave bolovi u stomaku pomalo se bojim da nije nesto ozbiljno..

 239. Draga Čarolija,ja sam Zlata i imam par pitanja za tebe….

 240. U 27. nedelji sam trudnoce,sve je u redu,sem sto sam malo anemicna pa pijem gvozdje,i jos nesto sto me od pocetka muci a to je sekret imam ga non stop i stavljala sam par puta po preporuci lekara vaginalete ali sam odlucila da od sada to pustim tako jer mnogi kazu da je normalno a meni nista ne pomaze.za pol nisam pitala jer ne zelim da znam do porodjaja znam da je dete i da je moje i najlepse sigurno,mislim da je lepsi osecaj saznati na porodjaju pol……POZDRAV VEEEELIKI I SAJT VAM JE ODLICAN NEMAM RECI

 241. Carolijo…cao zelela sam da te zamolim da mi odgovoris na pitanje…..sada sam trenutno u 26nedelji trudnoce to jest danas zavrsavam 25 nedelju i ulazim u 26…koji sam mesec onda jer me sve to mlao zbunjuje i do kad sam punih 7 meseci?Unapred hvala….

 242. Ćao Anđela, to „doktorsko“ računanje sve zbunjuje. 😀 Ovako po njihovom: 6 mesec: od 22 do 26 nedelje, a u 7 mesec ulaziš u 27 nedelji do 31 nedelje. Znači kada uđeš u 27 nedelju počinje sedmi mesec trudnoće. Pozdrav nadam se da sam pomogla. 😀

 243. pozdrav od Makedonija

 244. Sakam da ve prasham, vo vrska so tocnosta na nedelite vo mojata bremenost. Doktorot mi vodi bremenost spored koja jas sum dve nedeli poveke bremena, a spored moite presmetki jas sum dve ostanala bremena dve nedeli posle poslednata menstruacija? Spored doktorot sum bremena 14 nedeli, a spored moite presmetki 12 nedeli. Dali e pravilno moeto smetanje ili smetanjeto na doktorot? Spored goleminata na plodot se javuva razlika od edna nedela vo bremenosta i ne znam sto da mislam. Ve molam dokolku ste vo moznost odgovorete mi. Odnapred Vi Blagodaram

 245. bok, možete li mi odgovoriti dali je težina bebe 1585 g mala za 32 tjedan trudnoće i koliko se još može udebljati do 40.tjedna? unaprijed hvala

 246. 38 nedelja sam trudnoce, pre tri dana sam bila kod doktora i on mi je uzeo briseve i pregledao me je, posle toga mi se pojavio braon sekret.Zanima me koliko je to opasno i sta moze da se dogodi?

 247. drage,
  imam jedno pitanje. trenutno sam izmedju 22 i 23 nedelje trudnoce, svi nalazi su u redu ali od juce osecam bol i peckanje u predelu desne bradavice. da li je to uobicajeno i da li neko zna sta to moze da bude!?
  HVALA unapre!

 248. Draga Čarolijo

  stvarno si čarolija, sve pohvale. Da ne dužim, očaj me naterao da pišem nekome jer mi dosta pretrage sajtova o trudnoći i simptomima trudnoće. A nemam šta drugo da radim od silnog umora ili malaksalosti,šta god da je..uglavnom, osećam se baš slabo pa samo pavam ili visim na netu. E to bi bio i prvi simptom trudnoće..umor, dalje, blage jutarnje mučnine..Da napomenem da sam pre 4-5 dana pala u nesvest potom i povraćala. Imam temperaturu 37, to je..rekla bi, normalno u trudnoci. Menstruaciju sam imala 2. jula, trajala je 5 dana..a odnose sa dragim imam od 9-og pa na dalje. Želimo bebu više od svega..ovo je prvi mesec da smo se baš bacili na posao, pa se pitam dal’ smo tolike sreće ako se ispostavi da je beba u pitanju..vec prvog meseca. Da nema ovih simptoma ne bi lupala glavu toliko..ali jednostavno me tera da lupam, a ako ništa ne bude..smejaću se sebi i iskulirati sledećeg meseca, definitivno. A da, stomak mi naduven..i kao da ispod pupka imam neku lopticu kad pritisnem malo. Inace imam neredovne menstruacije, i ne znam kada test da uradim..a muči me pomisao na to da mogu i da dobijem iako sam trudna, jer sam čitala da je to moguće. Ne znam više..bilo bi mi lakše da nemam simptome. Nadam se da te nisam zbunila previše. Unapred hvala na odgovoru
  Pozdrav

 249. cao, 38 nedelja sam trudnoce, pre tri dana sam bila kod doktora i on me je pregledao posle toga mi se pojavio braonkast sekret, pa me zanima da li je to opasno i sta da radim? unapred hvala! pozz

 250. cao svima imam jedno pitanje ako mi mozete pomoci.Majka sam 18 mesecne devojcice i sada sam na nasu srecu opet trudna,u 7.sam nedelji trudnoce ali imam jake jake bolove u donjem delu stomaka.Nisu grcevi vec konstantni jaki bol uz to se sve ja se osecam odlicno osim malo mucnine(ne povracanja,vec onako muka stalno),nemoci i naravno ujutru nesvestice.Dali trebam da se zabrinem zbog bola(posto ga u prvoj trudnoci nisam imala)ili je to nesto normalno?

 251. Ćao svima 🙂
  Ja sam 32. nedelja trudnoće i prije 4 dana mi se pojavio smeđi iscjedak,pa sam otišla kod doktora i rekao mi je da mi se malo odvojila posteljica,ali da je sve uredu sa bebicom.Dao mi je da pijem lijekove „Isoptin“,“Gynipral“ i „Apaurin“ za smirivanje kontrakcija,i uz to sve mirovanje 2-3 sedmice!Pridržavam se svega preporučenog,naravno,ali me je i dalje strah.Da li može da se desi nešto djetetu ili može samo doći do prijevremenog porođaja (što opet ne bih voljela,ali šta Bog dadne…)?Ako se zbog ovoga i porodim u osmom mjesecu,ne daj Bože,neće bebici ništa biti?Inače sam paničarka,ali vas molim da mi date iskrene odgovore ako znate na ova moja pitanja!Hvala unaprijed!Pusa za sve buduće mame,mame i bebe 🙂

 252. Ovo su vredni komentari, a nije ni čudo posle ovako kvalitetnog članka.
  Usput, bebice na fotki su pravi medenjaci!

 253. ja sam 35 nedelja jesam li usla vec u 9 mesec ili???to me malo zbunjuje neznam kad trebam na ctg hehehhe…

 254. poslednju menstruaciju sam imala 18 jula 2011.trajala je oko 3 dana.prvog septembra mi je utvrdjena trudnoca starosti 6 nedelja i tri dana.odnos sam imala dan pre menstruacije i mozda sedam dana nakon menstruacije.interesuje me dal je moguce da sam ostala trudna pre poslednje menstruacije.i da napomenem da su mi poslednje tri menstruacije bile tacno na 28 dan ciklusa?malo me sve zbunjuje hvala unapred 😀

 255. Zdravo ja sam trenutno 14 nedelja i 7 dana jel mozete da mi kazete koji sam ja mesec sada ijer mi ovo racunica nikako nije jasna po nedeljama sam usla u cetvrti a ovako sam valjda 3.5 nista mi nije jasno

 256. Ja sam u 35-ta nedelja i htela bih da pitam kada se poradja sa zenskim detetom?Posto sam cula da ranije zenska deca izlaze 😀 Inace beba mi se okrenula na dole….pozzz

 257. Bila sam na UZ pre dva dana. Trudna sam 7 nedelja i 5 dana. Beba nam je duga 12,6mm. Doktor kaze da je u redu, ali meni izgleda kao da je mala bebica. Mozes li mi ti reci je li mala za ovu nedelju trudnoce? Hvala puno.

 258. Savrseni savjeti za sve nedoumice buducih mama 🙂 HVALA STO POSTOJITE :* I ja sam trudnica,u 23 -oj sam nedelji,i za sad je sve ok :)…pozzzzz za sve

 259. I jos da kazem,nosim malu devojcicu,koju ja i suprug zelimo nazvati Bjanka 🙂

 260. CAO CHAROLIJO,PISEM TI PRVI PUT PA ME ZANIMA DAL KOJIM SLUCAJEM ZNAS POSLE KOG VREMENSKOG PERIODA BEBA MOZE DA PUTUJE AVIONOM?ZNACI OD PORODJAJA DO PRVOG AVIONSKOG LETA KOJI VREMENSKI PERIOD TRENA DA PRODJE.DISTANCA NIJE VELIKA 2 -3 SATA.HVALA UNAPRED

 261. Drage moje, s obzirom da je ovaj blog preseljen još pre tri godine, vrlo retko svratim da odgovorim na vaša pitanja, a na novom blogu ima više i pitanja i odgovora, pa nije loše da pogledate i tamo. http://www.charolija.com/nedelje-trudnoce/

 262. Svaka pohvala za Vas sajt i nesebicnu pomoc i optimisticnu podrsku koju dajete nama,“uplasenim“ trudnicama!

 263. Pozdrav draga Nikita . Drago mi je da ti se dopada i da mogu bar malo da pomognem u vezi raznih nedoumica koje trudnice imaju. S obzirom da je ovaj blog još odavno preseljen na sopstveni domen, možeš i tamo da pogledaš. http://www.charolija.com

 264. Postovana, vec sam u poodmakloj trudnoci, ali i dalje nisam sigurna koja sam nedelja trudnoce. Menstruacije su mi inace neredovne, tako da sam imala 13.9.2012, 26.9.2012. i 8.10.2012. Kada sam otisla kod ginekologa koji mi vodi trudnocu, sve sam mu ovo rekla, i on je uzeo zadnji datum, 8.10.2012. kao zadnju menstruaciju. Onda sam posle novogodisnjih praznika radila dabl test i kada sam otisla na kontrolu ginekolog mi je rekao da test nije uradjen, jer su oni u laboratoriji ustanovili da nije 14. vec 15. nedelja trudnoce. Zatim me uputio kod privatnog dr. da uradim tripl test, i na pregledu kod tog drugog ginekologa, receno mi je da zadnja menstruacija nije 8.10. vec 26.9. Kada sam otisla kod svog dr saopstaila sam mu sta mi je rekao taj drugi dr, i kad smo bili na ultrazvuku samo mi je rekao, to je tu negde :P. Prosle srede sam bila na kontroli, beba ima 540 g. 🙂 Sta vi mislite, koja sam nedelja trudnoce?
  Hvala!

 265. Cao,nisam imala odnose pet godina, jer nisam imala partnera, sada sam imala odnos u najplodnijem danu ali bez snosaja partnera, pa cu biti kao siparica i pitati da li je moguce da sam trudna?

 1. Повратни пинг: Mali savet - Aptamil « Charolija

 2. Повратни пинг: Charolija » Blog Archive » Mali savet - Aptamil

 3. Повратни пинг: Svrha mog bloga | Charolija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: