Poturice i oni obrnuti…

Znate ko su poturice? Ako ne znate onda „proguglajte“ malo, neću da se „uvlačim“ u tu temu. Jednostavno ako počnem o tome da pišem neću reći ono što želim. To je problem sa mojim načinom pisanja. Uhvatim se nečega ko pijan plota i onda teram dok ne objasnim i zadnju sitnicu, pa kad pročitam shvatim da nisam rekla ono osnovno što sam htela. S obzirom da je ovo vreme „guglanja“, mislim da je dovoljno reći, poturice su = proguglajte.

Kako se zove obrnuti proces? Kada neko ko nije Srbin, već Turčin ili poturica, prikrije sve svoje korenje i tragove i predstavi se svetu kao Srbin? Što bi to neko radio uopšte? Ukratko, negde pred kraj leta 1951. godine negde u Bosni, mlada lepa žena, muslimanka, radila je u kući jednog cenjenog muslimana kao spremačica. S obzirom da je bila lepa, privukla je svog gazdu i u nadi da će možda imati veće priviligije, biti bolje plaćena, nije odolela, dala mu se onako kako se žena daje muškarcu.

Možda joj je neko vreme i bilo dobro i lepo, ali u novembru mesecu je shvatila da je ostala trudna. Živela je u nadi da će je gazda prihvatiti, da će je zadržati za sebe, da će njen život postati drugačiji i lepši. Pa rodiće mu dete, zar to nije dovoljno?

Nije bilo dovoljno. Onog trenutka kada je svom „voljenom“ objavila vest, bila je osuđena na propast. Isplatio je i isterao iz kuće. Šta jedna mlada trudna žena da radi u takvoj situaciji? Ona je odlučila da živi, da se bori za sebe i plod „svoje ljubavi“. Avgusta meseca 1952. godine rodila je zdravog, pravog, lepog dečaka. Jedva da je imala za osnovne stvari u životu, ali joj je njen dečak dao snage da sve izdrži i da se izbori za sebe i njega.

Kako je život nepredvidvidljiv, tako se i njoj sreća osmehnula. Upoznala je oficira srpskog porekla, visokog političkog komesara, koji se odmah zagledao u nju. Nije mu smetalo što je ona već imala dete, tako da ih je prihvatio u „paketu“. Oženio je i usvojio njenog sina i malog dečaka više niko nije mogao da zove kopiletom. Mali je sada imao prezime, poreklo, koren…srpski koren. Ne samo da više nije bio kopile, već je postao i cenjen zbog „svog“ oca. Kao dete oficira, selio se iz grada u grad, ali njegova glavna i poslednja destinacija bila je Beograd.

I tako…kada dete koje nije bilo željeno od svog oca muslimana, bude željeno od majke muslimanke, postane dete visokog srpskog partijskog komesara, šta može da postane u Srbiji, nego političar. To mu nekako dođe ko po PeeSu. Pravila službe su pravila službe, nema tu zajebancije. Da bi bio prihvaćen, moraš da se dokažeš, nema vrdanja.

Ako znamo da je svaka poturica veći Turčin od mnogih Turaka, šta biva sa ovima koji su od čistokrvnih muslimana postali Srbi. Kažu da toga nema. I ja mislim da nema, jer u Bosni su većina muslimana poturčeni Srbi, tako da su se u ovakvim situacijama i slučajevima samo vraćali svom pravom poreklu.

Znači ako posrbljeni Turčin uđe u srpsku politiku, daće 110% sebe da se dokaže kao pravi, kao izabrani, kao jedinstven i najbolji. Zaista će se potruditi da ga nikada, nigde i ni u čemu ne provale. Srbi kao Srbi će ga prihvatiti. Srbima nije teško podmetnuti bilo šta. Srbima obećaj bolje i lepše sutra i svi do jednog će trčati za tobom kao stado ovaca. Kada skontaju da su se zajebali nema šanse da će to da priznaju. Tako da ćeš do kraja života, a i posle toga ostati upamćen kao veliki, jedinstven, najbolji, najpametniji, najveći Srbin. To što si bio iskompleksirano, neprihvaćeno dete nema veze. Sve to lepo zaboravi, zakopaj, daj Srbima ono što žele da vide i čuju i budi siguran da ćeš ostati upamćen zauvek i da ćeš ući u sve istorijske knjige.

Srbija je u stvari pogano tlo. Rađa ovde sve i svašta, a nama je onako kako smo sami napravili da nam bude. Ja sve ovo samo onako, ko razume shvatiće, ko ne razume, nikom ništa.

Posted on 12/12/2010, in srbija, SVAŠTA NEŠTO and tagged , , , , . Bookmark the permalink. 27 коментара.

  1. Radja vala sve i svašta…

    Свиђа ми се

  2. Samo neka se on dokaže na toj funkciji, ma kako da se zvao i od koje fele bio! Važno je da je čovek i da brine o … ma, zna se! : 8)

    Свиђа ми се

  3. I više nego dovoljno objašnjeno. Ne bih dalje dakomentarišem! :sick:

    Свиђа ми се

  4. Ups, proguta K, verovatno što sam slabo jela danas 😉

    Свиђа ми се

  5. Duda me preduhitrila s komentarom, slažem se s njom i usput da dodam… svojevremeno smo Mateusa čistokrvnog Nemca ( mada po meni niko nije čistokrvan ni ovaj ni onaj al ajd…) nazivali, šta nazivali, skandirali „Mateuseee Srbineeee“! kako se to naziva baš me zanima? A kasnije kad nije ostvario naše snove sa klubom onda smo ga ispljuvali kao i svakog švabu, turčina ili nekog ko nam ne paše.

    Свиђа ми се

  6. Problem i jeste u tome što za Srbiju neće ni Srbi ništa dobro da urade, a onda o Turcima i ostalima da i ne govorimo. Svako gleda svoje dupe.

    Свиђа ми се

  7. Slatke ti ove pahulje, ali brzo prestanu 🙄

    Niko ne moze da bira gde ce da bude i od koga rodjen.
    Ja imam samo Srbiju za majku i ko joj zeli dobro neka ga :kiss:

    Свиђа ми се

  8. Zelena tako kod mene pada sneg, samo malkice. 😀

    Свиђа ми се

  9. Cicijoooooo 😛

    Свиђа ми се

  10. E sad ćeš da vidiš ko je cicija, sunce li ti tvoje. Zar treba da nas zaveje? 😀

    Свиђа ми се

  11. a mi smo POGURICE…šta mi sve ne trpimo, pa ja više nemam ni snage ni volje da mislim o tome, a kamoli pričam ( a evo ipak .enjuckam ). A to što gleda svako svoje dupe, odavno više nema pardona. Ko je nama kriv što mi pravimo korak napred, rikverca milion! U pravu si ti – NATURICE.
    Šteta! Koliko imamo i dobrog i ludo neustrašivog u sebi, toliko i svega suprotnog, pa kad se ritnemo, ko krava…da ne laprdam o onome što svi znaju.
    Moram još i ovo da dodam: „Vođa“, „Vođa“ i „Vođa“ – opisani smo mi odavno i što je najgore, ništa se promenili nismo.
    Ne znam da li sam pravilno shvatila tvoj post, i neću da se vraćam i ponovo čitam i proveravam, ali čim se povede ovakva i slična priča, udari mi krv u glavu i poludim načisto..od besa i nemoći. >:< :undecided:
    Ovaj za tebe! :kiss: :kiss:

    Свиђа ми се

  12. poturim ti djoci ja 😛 😛 😛

    Свиђа ми се

  13. Ćakulanje nemoj da čitaš ponovo, dosta si se iznervirala. Može da bude posvećeno bilo kome, prepoznaju se oni, ali ćute ko kurve. Ko ih bre jebe sve, neće se potresiramo. 😆

    Свиђа ми се

  14. A tebi Zelena nikako ugoditi. 🙄 😆

    Свиђа ми се

  15. Bogami, kod tebe je danas prava vejavica. Juuuuu, kolike su pahulje Char. Pa zavejaće vas totalno! Izbaci periskop na nivo odžaka da vidiš bar aerodrom! 😆 😉

    Свиђа ми се

  16. Dudo ova Zelena mi rekla da sam cicija, pa da joj pokažem kako nisam. 😀 Malo sam razvejala snežinu. A jesu lepe ove pahuljice, je l’ da?

    Свиђа ми се

  17. Predivne su, stvarno. Baš sam se zablenula u njih! 🙂 😮

    Свиђа ми се

  18. Hahaha, stara tema! Nažalost, kao prstom u oko si ubola.

    Свиђа ми се

  19. Interesantna prica…
    Meni se ipak svidja zimska snezna vejavica i gomila deda mrazeva na tvom blogu… A sto i ja to nemam 🙄
    😕 😕 😕

    Свиђа ми се

  20. Alex i ja mislim da je lepše da pričamo o pahuljama. 😉 Ti na tvom blogu nemaš mogućnost istaliranja plagina, jer si na wordpress.com , to ti je što ti je. 🙂

    Свиђа ми се

  21. Miljo bolje prstom u oko nego u ono drugo. 😀

    Свиђа ми се

  22. Dudo mogu i vetar da napravim, pa da bude prava zimska vejavica. 😀

    Свиђа ми се

  23. Vid’ Charobna, od ovog snega što veje na blogu ti tvom, nemžem da komentarišem…nekako ne ide mi o političarima. Ja sam ti tu providna, bezlična, nemam stav i ne volim taj koji nemam da iznosim 😆 Ajd odoh dalje da se grudvam 😀

    Свиђа ми се

  24. Kokice ….samo još da zapevamo „sneg je pao, staze zavejaoooo…!“ 😆

    Свиђа ми се

  25. Ja nepodnosim „velike“ma koje vele da su ,neka me zaobidnju od njih dobijem ospice, kud i ovdje na pahulje da nabasam,od njih bi pobjegla na kraj svijeta da mogu, dosadile su i bogu i nardodu 😉

    Свиђа ми се

  26. Ljubbice mogu samo da zamislim koliko su tebi pahuljice dosadile, s obzirom gde živiš nije ni čudo. 😆 Ovde kod nas je tek prošle nedelje palo malo snega, a i ja ga volim samo ovako na blogu. Može da priča ko šta hoće i može da bude lepo koliko god mu se prohte, ali ne volim i tačka. Čekam leto ko i svake zime. 8)

    Što se tiče ovih „velikih“ mogu samo da psujem. :undecided:

    Свиђа ми се

  1. Повратни пинг: Poturice i oni obrnuti… | www.blogovnik.com

Постави коментар

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.