Blog Action Day – Voda

15. oktobar, 2010. Blog Action Day -Water.  Bebika nas je pre nekoliko dana podsetila da je ove godine ovaj dan posvećen vodi. Danas je objavila post i kroz primer svoje ćerkice nas navela da se i mi zapitamo čija je voda. Peđa nam je dao primer šta se dešava kada voda više nije voda. Tuga jedna, a ja ću pokušati da vam dam par predloga, gde se možemo preseliti, pa da i tamo ako ga ima, uništimo ono što na zemlji već uveliko uništavamo. Život.

Dve trećine planete na kojoj živimo je prekriveno vodom. Dokle će zaista biti tako? „Plava planeta“ je na dobrom putu da to više ne bude.

Zemlja - Plava planeta

Hoće li generacije koje dolaze, kao u filmovima naučne fantastike, zaista morati da se sele na neke druge, novootkrivene planete? Hoće li naučnici uspeti da dokažu da je život na jednoj takvoj planeti zaista moguć, pa će onda kolektivno, oni koji prežive, da se presele, jer će u dogledno vreme voda nestati sa naše zemljice.

Planeta koja kruži oko jedne zvezde blizu nas je sačinjena gotovo isključivo od vode. „Super zemlja“. Do deset puta je teža od naše planete i mogla bi možda da bude dobar domaćin za život, jer na našoj planeti je sve manje i manje vode, pa se mora razmišljati u tom pravcu.

Letilica CoRoT pronašla je početkom ove godine jednu takvu planetu CoRot 7b, a nešto nakon toga i drugu u tranzitu oko crvenog puteljka. Ime joj je GJ 1214b i ima 19 puta veću zapreminu od Zemlje. Takva jedna planeta bi mogla biti sastavljena uglavnom od vode – verovatno u tečnom stanju. Milina za ljudski rod.

Proračuni pokazuju da verovatno ima i atmosferu. Međutim njena blizina crvenom puteljku je čini pretoplom da bismo se mogli tamo naseliti. Šta ćemo u tom slučaju?

U tom slučaju ćemo se seliti na Mesec, jer najnovija otkrića ukazuju da i na Mesecu najverovatnije postoji voda.

Tragovi vode na Mesecu

Indijska letelica Chandrayaan-1 otkrila je tragove vode širom Meseca prilikom merenja ne znam tačno čega, nebitno za našu priču, važno je da na Mesecu ima vode.

Onda su naučnici napravili scenario po kojem voda nastaje na Mesecu. Atomi vodonika koje nosi vetar se sudaraju sa materijalima na površini Meseca koji su bogati kiseonikom i tako H + O = H2O. Nije im baš jasno u kom je obliku, ali ne sumnjam da će i to otkriti.

Bili smo na Mesecu, blizu nam je i mislim da je to savršeno rešenje. Da li je? Zašto bismo uopšte morali da se selimo odavde? Pogledajte slike, razmislite, mislim da svaka promena na bolje može krenuti samo od svakog pojedinca ponaosob, pa bilo šta da je u pitanju.

Možda vam se problem sa vodom, koji je evidentan na svakom koraku i koji smo sami napravili, može učiniti nevažan, naspram svakodnevnog života i problema, ali ne zaboravite, da bismo živeli moramo pre svega imati osnovne uslove za život, vodu, vazduh i hranu, a ako uništimo sve, nećemo imati ono najosnovnije, mesto za život.

Ovo je nekada bila reka - sada je đubrište

Beograd - Sava

Izaberite sami

Advertisements

Posted on 15/10/2010, in Boje su u nama, SVAŠTA NEŠTO, TVOJE TELO and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink. 1 коментар.

  1. Повратни пинг: VIP sa pečatom | Charolija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s